Сценарій зустрічі з поетесою рідного краю

Про матеріал

Матеріал для вчителів української мови і літератури буде корисним для проведення уроків літератури рідного краю.

Для виховників даний матеріал допоможе в проведенні позакласних заходів.

Перегляд файлу

Зустріч з поетесою Ямпільщини Галиною Степанівною Сірою.

Сьогодні у нашій школі зустріч. Зустріч із поетесою-землячкою, людиною яку природа і батьки обдарували неоціненним багатством – багатогранним талантом.

Дійсно, ця жінка талановита буквально у всьому – в роботі, творчості, дружбі, любові. В цій українській берегині вдало поєднались і врода, і вдача.

У нас в гостях подільська козачка – Галина Степанівна Сіра.

Ведуча. Галина Степанівна безмежно закохана в свій рідний край, в своє Придністровя, в свою Подільську сторону.

Ведучий. Вірш «Моя Подільська сторона» читає Юрковська Оксана

Ведуча. Про себе Галина Степанівна говорить так: «Народилась я давно, на початку тридцятих років минулого століття. Батьки мої походженням з хліборобів, з трудящих селян» Отож пішовши в життя стежиною батька, Степана Андрійовича, а називала вона себе батьковою дочкою, 25 років беззмінно керувала радгоспом імені Суворова, що в місті Ямполі.

Ведучий. Закохана в свою професію агронома-садовода, вірніше, одержима нею, долала будь-які труднощі, зливалась воєдино із садами та ланами,  ріднилась із українськими хліборобами. Разом із простими селянами вирощувала врожаї, співала пісень. А милуватись природою, розмовляти з вітром краще любила верхи на коні. Цим ідеалам вона не зрадила, а пронесла їх через своє життя.

Ведуча. Поезія «Моє життя»

Ведучий. Наша гостя вважає, що хто спілкується з природою, хто знає і розуміє землю і все живе в ній, обов’язково має бути поетом.  Так з-під пера  Галини Степанівни впродовж кількох років вийшло 5 збірок.  Сімя, робота, покликання, невгамовність, принциповість, відвертість, ось годинник життя Галини Степанівни.

Ведуча. Поезія «Життя – це боротьба» читає Татчин Володимир.

Ведучий. Життя наше невблаганне, сповите радощами й печалями. Були вони й на шляху Галини Сірої. Та вона, тамуючи біль, уміла триматися. Бо не звикла піддаватися  випробуванням долі. Каже: «Треба  жити, вірити й боротися». За такими правилами й живе, знаходячи себе у корисних справах, порадах, які дає при зустрічах і на зустрічах. 

Ведуча. Галина Степанівна є нашою гостею не вперше. Тісні стосунки у нас із 2007 року. Тоді наша зустріч була у прохолодному спортзалі. Але, як пізніше скаже сама поетеса: «Від вшанування поетичного слова – потеплішало». Бо поезія завжди приносить тепло в людські серця і душі. І як сказав Авіценна поезія – «ліки для душі».

Ведучий. Багато творів авторка присвятила друзям, родині та сім’ї. А третя збірка «Серця вічний неспокій» присвячена батькам.

Ведуча. Є вірші про матір, про батька і для батька. Та чарують серце і бентежать душу слова з пісні про маму. Це діалог суму, діалог любові, діалог ніжності, діалог-звіту життя. І цю пісню ансамбль дівчат «Довжаночка» співає уже кілька років поспіль. Коли вперше вона прозвучала в стінах нашої школи, теперішні деякі виконавці, ще ходили до дитячого садка.

 «Мамина пісня»

Ведучий. Друга зустріч з Галиною Степанівною була в 2011 році.  Тоді презентувалася її збірка «Підкова на щастя», а також учні випускного класу досліджували інтимну лірику поетеси Ямпільщини. Галина Степанівна була присутня на уроках.

Ведуча. На кожній зустрічі ми читаємо поезії Галини Сірої  різної тематики та приємнішим є для нас, коли сама авторка читає свої твори. Тоді з її уст слова сиплються наче перли. Тож, шановна Галино Степанівно, просимо Вас до слова.

Виступ поетеси.

Запитання

1.Я читала, що у ваших планах було видати збірку «Ковток кохання» яка її доля. Чи може вірші увійшли  в якусь іншу збірку?

2.Я знаю, що ви гарно співаєте. Чи можете наспівати щось?.

     3.Ми знаємо від наших учителів, що у вас є намір видати  наступну збірку зі своїми піснями. Так це чи ні?

4.Скажіть, а хто пише музику до ваших творів?

Ведучий. Галина Степанівна стверджує, що життя, яким би воно складним не було обплутане, - прекрасна річ і займати в ньому активну позицію потреба її душі, без якої не уявляє себе. Позиції нашої гості і дії і в слові – в її творах.

       Ведуча. ЇЇ вірші звучать по-сучасному, переплітаються з критичною оцінкою подій, стурбованістю про наше сьогодення, несприйнятливістю людської байдужості, зради, підлості.

Ведучий. Поезія «Болить мені знедолена Вкраїна» читає Старжевський Андрій

Ведуча. Поезія «Обіцянки» читає Бажура Юрій

Ведучий. Поезія «Спішіть чинити добро»  читає Прудивус Поліна

Ведуча. Події сьогодення на Сході України це тривожність, страх, кров, жах, втрати, руїни, горе, смерть.

Ведучий. Поезії про війну у розділі «Вдосвіта знову бій рукопашний» були написані Вами у мирний час. І, звичайно, й не думалось, що нас спіткає така біда.

Ведуча. Тому ми хочемо прочитати кілька поезій цієї теми.
Ведучий. Вірш «У війни обличчя не жіноче» читає

Ведуча. Вірш  «Була війна» читає

Ведучий. Поезія «Солдате, солдате» читає Сорочан Луїза.

Відео

Ведуча. Як хочеться, щоб події на Сході врегулювались. Дуже хочеться, щоб політики домовились, щоб не руйнувались міста і села, не гинули люди, щоб не було братських та безіменних могил.

Ведучий. І щоб 70-річчя Перемоги принесло вічний Мир.

Ведуча. Щоб весна 2015 року стала весною Перемоги навіки й на віки.

 Пісня «Весна Перемоги»

Ну що ж на  такій ноті ми завершуємо нашу зустріч.

Галино Степанівно, ми вдячні за доброту, щирість, теплоту, за приємне спілкування. І зичимо Вам здоровя, щастя,  благополуччя, достатку, довголіття і миру. Творіть на благо собі й усім!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куничник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
1 березня 2018
Переглядів
7432
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку