Сценарна розробка тематичного заходу до Дня визволення України від німецько-фашиських загарбників "А пам'ять священна...""

Про матеріал

ТЕМА: «Визволення України від німецько-фашистських загарбників» Мета: закріпити знання учнів про події Великої Вітчизняної війни та про визволення України від німецько-фашистських загарбників, вшанувати пам'ять загиблих визволителів; сприяти формуванню у свідомості учнів значимості перемоги для українського народу; виховувати повагу, шанобливе ставлення до учасників ІІ світової війни, любов до країни, в якій ми живемо, до рідного краю, прагнення бути патріотом своєї держави.

Перегляд файлу

«А пам'ять священна...»

(сценарій заходу до дня визволення України від німецько-фашистських загарбників)

ТЕМА:  «Визволення  України  від  німецько-фашистських загарбників»

Мета: закріпити знання учнів про події Великої Вітчизняної війни та про визволення України від німецько-фашистських загарбників, вшанувати пам'ять загиблих визволителів; сприяти формуванню у свідомості  учнів  значимості  перемоги  для  українського  народу; виховувати повагу, шанобливе ставлення до учасників ІІ світової війни,  любов  до  країни,  в  якій  ми  живемо,  до  рідного  краю, прагнення бути патріотом своєї держави.

Оформлення:

Надписи

6.11.1943 р. –визволення Києва.

13.03.1944 р. – визволення Херсона

28.10.1944 р. –завершення визволення України.

Обладнання: мультімедіа, стіл, а на ньому –рушник, свічка, калина, фотографії загиблих    на фронтах Великої Вітчизняної війни.

Хід заходу:

Учитель      

Минають роки, відлітають у вічність. Все далі відходять грізні і важкі роки Великої Вітчизняної війни, але не згасає пам'ять про тих, хто не шкодував своєї крові, свого життя. Кожен із нас поділяє думку, втілену в словах: «Ніхто не забутий, ніщо не забуто».

В ці останні дні жовтня 1944 року міста і села України були  остаточно  звільнено  від  німецько-фашистських загарбників. Пам'ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами, живе і нині.

Лінійка, присвячена Дню визволення України від німецько-фашиських загарбників оголошується відкритою.

Звучить державний гімн.

 

Виходять учні, які читають вірші та учні-ведучі.

 

Учень

Перші бомби на Київ упали -

І земля сколихнулась до дна...

Грізно радіо скрізь залунало

Почалась Вітчизняна війна.

 

Учень

Фашисти повзуть по дорогах

На люто-кровавий розбій,

На матір, мою Україну,

На рідну засіяну ниву,

На  тебе, мій Київ,

Замріяний велетню мій.

 

Учень

Та хто ж віддасть свій рідний край

Убивцям на поталу?

На бій проти фашистських зграй

Сини Вітчизни встали.

 

Учень

Для більшості наших співвітчизників війна розпочалася 22  червня  1941  року,  коли  фашистська  Німеччина напала на Радянський Союз. На українських землях війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944 року.

Учень

Українці у цій війні захищали свої домівки, своїх дітей. У жовтні 1941 р. Україна спізнала свою першу Хатинь: село Обухівку було спалено, а все населення розстріляне. Подібні варварські акції фашистами були проведені у багатьох містах України.

Учень

Фашисти діяли без огляду на будь-які норми моралі. Жертвами масових розстрілів у Києві стали 195  тис. чоловік,  у  Рівному –99  тис.,  сотні  тисяч  мирних громадян було знищено у Вінниці, Харкові, Житомирі та інших містах України. Було створено понад 180 великих концтаборів.

Учень

Визволення України почалось якраз тоді, коли воїни Воронезького, Степового, Південного фронтів ступили на  багатостраждальну  українську  землю.  6  армій входило до 3-го українського фронту. Вони визволяли Кривий Ріг, Нікополь, Одесу.

Учень        

У лавах радянської армії воювало понад 7 млн. українців, кожен  другий  з  них  загинув  на  фронті. Серед вищих офіцерів, зокрема командуючих фронтів та армій, було чимало українців. Найвідоміші з них –А. Єрьоменко, Р. Малиновський, М. Ватутін.

Учень

Ратний подвиг багатьох українців на всіх фронтах Великої  Вітчизняної  війни  відзначений  найвищими нагородами. Серед них –2072 удостоєні звання Героїв Радянського Союзу; 32 українці –двічі. А льотчик-винищувач  Іван  Кожедуб  став  тричі  Героєм Радянського Союзу. Багато представників української землі стали і повними кавалерами ордену Слави. З 7 млн. орденів і медалей, вручених солдатам і офіцерам радянської армії, 2,5 млн. одержали жителі України.

 

Учень

Вдалося нам відвоювати Батьківщину

Та попереду ще шляхи, шляхи

Назад на Україну

Травнева тиха ніч пливе

Поля притихли, мов пусті вокзали

Погляньте, друзі, в небі журавлі

 

Учень

А чули ви, що люди кажуть

Ніби журавлі, то воїни

Що нагло були вбиті

То наші друзі сумом оповиті

Летять в вечірній сивій вишині.

 

Учень

За роки війни на фронтах загинуло 3 млн. українців, 5,5  млн.  загинуло  в  зоні  окупації,  2  млн.  було примусово  вивезено  на  роботи  до  Німеччини.  Не зосталося жодної сім'ї, яка б не оплакувала загибель рідних чи близьких.

 

Учень         

Пам'ятайте про тих, що безвісті пропали,

Пам'ятайте про тих, що не встали як впали.

Пам'ятайте про тих, що згоріли, як зорі,

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам'ятайте про них і у праці, і в пісні –

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

 

Учень

Натягнуті нерви, мов тятива,

Пронузує пам’ять скорбота прощання…

І сумно згасає і тяжко сплива.

Вшануємо загиблих хвилиною мовчання.

Хвилина мовчання.

 

Учень

Вклонися, моя Україно,

Тим людям величним і скромним.

Що в назвах фронтів титанічних

Пронесли імення твоє.

 

Учень

Ти словом достойним розкажеш

Своїм поколінням, потомкам,

Чому їм навічну пошану

Твій вдячний народ віддає.

Учень

25 жовтня 1944 р. визволено Ужгород –останній населений пункт у межах сучасних кордонів України. Таким чином, у результаті проведених у січні-жовтні 1944  року  чотирма  Українськими  фронтами наступальних  операцій  було  звільнено  Україну  від німецько-фашистських загарбників.

 

Учень

Ми знаємо, пройдуть роки, зміняться покоління, і настане той час, коли зовсім не лишиться ветеранів війни,  але  зостанеться  пам'ять  про  них,  про  їхні подвиги, про ту страшну війну.

 

Учень

З кожним роком їх стає все менше і менше, ветеранів Великої Вітчизняної. Що вони для нас? Зрозумійте. Без них  не  було  б  зараз  синього  неба,  ясного  сонця, зеленого лугу... Не було б тебе, мене... І найкраще, що ми можемо зробити для них –знати і пам'ятати.

 

Учень

Живіть собі без кривди, без тривоги

Свободою втішайтесь, як орли,

Та честь дідів не затопчіть під ноги,

Щоб ваші діти вас не прокляли.

 

Учень

Перед могилами наших дідів і прадідів, перед сивочолими  ветеранами,  які  подарували  нам  мир, життя, розгромили ворога і захистили нашу землю ми обіцяємо любити Україну, своєю працею і вчинками зробити її сильною, багатою і квітучою.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Теплова Ольга Валентинівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
29 травня 2020
Переглядів
3727
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку