Сценарій виховного заходу "Україна - єдина країна"

Про матеріал

Виховна година з метою ознайомлення учнів з цікавими фактами з історії України, народними промислами, фольклором, природою, інформацією про «7 чудес України».

Перегляд файлу

Україна - єдина країна

 

Мета:

Освітня: ознайомити учнів  з цікавими фактами з історії України, народними промислами, фольклором, природою, інформацією про «7 чудес України».

Практична: сприяти глибшому вивченню історії свого народу, його традицій, звичаїв; формувати уявлення про країну, переконаність у нетлінності духовних скарбів народу; залучати дітей до реальної співпраці.

Розвиваюча: розвивати вміння висловлювати власні думки; акторську майстерність учнів.

Виховна: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості і людської гідності українця, любові до рідного краю, повагу до батьків, природи.

Тип уроку: урок-подорож з елементами проектної технології.

Форма проведення: заочна мандрівка « Живи в моїм  серці, Україно, благослови добром мене! »

Обладнання:  відео роліки,  вислови про Україну, епіграфи.

                                               Єдина доля, думи і сусіди,

Єдине прагнення до кращого життя…

                                                                Лиш тих обходять стороною біди,

                                                              Хто має єдність на шляху буття.

Хід уроку

 

Кожна країна має свою історію, яка відіграє все життя її народу. Сьогодні на уроці ми з вами полинемо в країну, яка має назву – Україна. Відео1

Епіграфом  нашого уроку  стануть слова відомого українського поета В.Сосюри

Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну,
красу її вічно живу і нову і мову її солов'їну.

 

Ви дізнаєтесь, яка прекрасна наша земля і яка тяжка доля випала нашому народові у його прагненні бути вільними і незалежними, мати своє обличчя, свою мову і культуру, свою самостійну державу.

1 сторінка Дружно й швидко все вивчай. Історію  роду пам’ятай!

Історія України правічна. Вона сягає у кілька тисячолітню глибину. Перша держава на території України з’явилася 7 тисяч років назад. Українські землі були заселені  мирними хліборобами закоханими у свою землю, але мужніми і непереможними. І у нас є підстави думати, що трипільська цивілізація, яка виникла на території України, була найдавнішою з усіх відомих. Про це розповість наш телевізійний сюжет. (відео№2 » Трипільська цивілізація»).

Усі ви знаєте, що столицею є місто Київ, з яким пов’язано початок історії нашої країни. Саме Київська Русь – перша держава, в склад якої входила територія нинішньої України. На чолі був князь, який мав своє військо-дружину. Цього князя звали Кий, за ним Олег, Ігор, Ольга, Володимир Великий, Ярослав Мудрий..

 Найбільшої слави Київська Русь набула під керівництвом Ярослава Мудрого: укріпив кордони держави, поширив освіту, дбав про добробут у володіннях, налагодив зв’язки з сусідніми державами. Після смерті Ярослава, брати билися між собою за престол, за багатства. Що привело до розладу в державі. Цим скористувалися монголо-татари і в 1240 році підкорили собі Київ. 300 років Україна була під ярмом монголо-татар. Таким чином на плечі нашого народу лягла доля довгої боротьби з одного боку, а з другого з рабством на панщині. Тому люди рятуючись від гніту панів селилися на вільних стенах і оголошували себе вільними козаками. Вони займалися полюванням, рибальством, бортництвом і по долі своїй вони мали бути воїнами, із-за нападів іноземних загарбників.

 На початку ХVІ сторіччя козаки освоювали багаті землі і дійшли «за пороги» Дніпра, чому і назвали їх запорізькими козаками.

 Тому фортецею козаків стала – Хортицька Січ. Яку звів князь Дмитро Вишневецький.

 

 Де Дніпро наш котить хвилі,

 Рве стрімкі пороги,

 Там країна вся зелена,

 Славний край розлогий:

 Там козацтво виростало,

 Слави, волі добувало,

 Україно, Україно,

 Славний край, козачий!

Сміливі і волелюбні  козаки стали гордістю України. Вони стали захисниками і оборонцями всього народу. А щоб не розгубити навичок захисника, придумали бойовий танець – гопак. Відео 3

А чи знаєте ви від якого слова походить слово « гопак»? Пропоную вашій увазі цей відео сюжет. Відео 4

 Таким чином на той час Запорізька січ стала символом мужності  і незалежності українського народу. І лише під керівництвом Богдана Хмельницького запорізькі козаки звільнили Україну від поляків, утворивши Українську державу, яка у ХVІІ сторіччі стала передовою демократичною державою світу.

 Молода Українська держава була розтерзаною і знесиленою, тому козаки вирішили піти на союз з Москвою.

 Час від часу Україна перетворилася на глуху Російську імперію.

 У 1775 році наказом Катерини ІІ була зруйнована і ліквідована Запорізька Січ. Звичайно воїнський дух козаків не давав покою Катерини і тому Українська держава стала внутрішньою провінцією Росії. Знову про неї забули на 150 років.

 Україна – це не лише кущ калини

 І не тільки звуки гопака,

 А й гіркі козацькі сльози від Руїни,

 Від неволі, що така терпка…

 

 Настав 1917 рік і весь світ почув «Ще не вмерла Україна…»

 Українські культурні й політичні діячі створили Центральну Раду, яка 22 січня 1918 року перед усім світом проголосила Українську Народну Республіку. На жаль, в лиху годину відродилась Українська держава, яка з самого початку опинилась у дуже скрутному становищі. Відсутність армії не дозволила боронити проголошену самостійність і Центральна Рада ліквідується. Так перестала існувати Українська Держава.

 1921-22р. –громадянська війна.

 1941-45р. Велика Вітчизняна війна

 60-80 роки для українського народу стали роками репресій: Василь Симоненко

 Народ мій є! Народ мій завжди буде

 Ніхто не перекреслить мій народ.

 Пощезнуть всі перевертні й приблуди,

 І орди завойовників заброд

 Ви, байстрюки катів осатанілих,

 Не забувайте,  виродки, ніде:

 Народ мій є! В його гарячих жилах

 Козацька кров пульсує і гуде!

 

 І ось надійшли 90-ті роки – час світлих подій та історичних звершень українського народу.

 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла Акт проголошення незалежності України, яким проголосила незалежність України та створення самостійної Української держави – Україна.

 Її як самостійну державу визнали понад сто країн світу, в Києві відкрито десятки зарубіжних посольств. Україна має власну армію і Військово-Морській флот.

 Але до повної незалежності ще далеко. Економічна криза гальмує духовне відродження. Але ви як учні своєю працею і досягненнями  в навчанні повинні приносити користь суспільству. І якщо кожен з вас хоч краплинку виконує свої обов’язки, як учня, як працівника, то принесе таким чином користь нашому суспільству.

 Останнім часом погляди мільйонів людей спрямовані до своєї історії, культури. Ми обличчям повертаємось до замучених криниць своєї духовності. Такою царицею нашої історії є символіка – державна, національна, народна.

 

2 сторінка. Цікава інформацію про нашу гарну націю.
 

Кожен народ  має свої звичаї, що складалися протягом тисячоліть. Народні звичаї охоплюють усі ділянки родинного й суспільного життя.

 

З давніх – давен  збиралися люди на ярмарки, переважно восени, коли вже зібрано врожай. І чого тут тільки немає. Одні везуть, щоб продати, інші йдуть, щоб купити. І обов’язково на ярмарку лунають українські пісні, проводяться  ігри, танці.

Для того, щоб найкраще ознайомитися з традиціями нашого народу, пропоную вам відвідати найвідоміший  ярмарок в Україні – Сорочинський. (Відео№5 « Сорочинський ярмарок»)

Як ви побачили з відео сюжету, що на ярмарку не лише продають та купують, там ще й співають і танцюють.

Мені хотілося б зупинитися на пісні. А чому?  Ви дізнаєтеся з легенди про пісню.

 

  Господь Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи вибрали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну і порядок, діти Росії – владність, Польщі – здатність до торгівлі, італійці одержали хист до музики...

Всіх обдарувавши, підвівся Господь зі свого трону і раптом побачив у куточку дівчину, одягнену у вишиванку, на голові у неї багрянів вінок з калини і квітів.

  • Хто ти? Чого плачеш? – запитав Господь.
  • Я – Україна, я плачу, бо стогне моя земля від неволі горя і пролитої крові.
  • Чого ж ти не підійшла до мене? Я роздав уже всі таланти і не знаю, як зарадити твоєму горю

Дівчина хотіла вже йти, та Господь, підвівши правицю, зупинив її:

  • Є у мене неоціненний дар, який уславить тебе на цілий світ. Це – пісня.

   Узяла дівчина дарунок, міцно притиснула до серця і понесла пісню в народ. Тому такий він співочий. А українська пісня є найкрасивішою і найчуттєвішою.  Це наш талант. Пропоную вам послухати декілька куплетів українських пісень (Відео №6 « Віночок українських народних пісень»)

Мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабу­сина вишиванка, рушник, сорочка, калина біля вікна барвінок — все це наші символи. Рідна хата! Оспівана в піснях, оповита легендами та переказами, опоетизована майстрами слова, завжди буде символом добра і надії Людина не має права бути безбатченком, завжди повин­на пам’ятати батьківську хату, з якої вона пішла у вели­ке життя.

Рушник — один із символів України. Рушник, на стіні. Хліб-сіль на рушнику Рушник з давніх-давен символізував мир, злагоду та здо­ров’я в сім’ї. Все наше життя проходить поруч із руш­ником.

Існує багато рослин, які українці використовують як  обереги і вплітають їх у віночки. Хай кожна дівчинка в Україні знає, що вінок — це давня українська традиція, яка прийшла з глибини віків. Віночок завжди був окрасою голівок дівчат, і кожна виплітала його так майстерно, щоб він був їй до лиця і підкреслював вроду.  

А зараз я пропоную дівчатам пригадати з яких квітів плетуть віночок, адже вінок є невід’ємною частиною українського національного костюма.

 

-деревій. Він є символом нескореності.  Хоч би де проросла ця  рослина, вона завжди цвіте.

- ромашка. Вона дає людям не тільки здоров’я,  а й доброту і ніжність.

- гроно калини – символ краси та дівочої  вроди.

-барвінок. Ця дивна квітка не боїться морозу.  Люди шанують барвінок. Вважають його символом життя.

- любисток. Він символізує відданість.

- чорнобривці. У віночку це символ вроди.

- безсмертник, бо він дарує здоров’я. У віночку – це символ   довголіття.

- ружа. Це символ віри, надії, любові.

- волошка. Вона – символ кохання.

- незабудка – символ хорошої пам’яті.

- цвіт вишні – символ материнської любові.

- мак. Він дає дитині сон. А ще мак вплітають у вінок ті, у   кого хтось із рідних загинув на війні. Відео « Червоні маки»

 І дійсно в цей неспокійний час тема маків дуже актуальна, тому ніж оголосити хвилину мовчання вшанування пам`яті героїв небесної сотні, воїнів та інших загиблих у боротьбі за свободу, цілісність та єдність нашої держави запалимо свічку пам`яті.(хвилина мовчання)Відео «Запалите свічку»

 

3 сторінка. Чудеса на Україні

У 2008 році було проведено соціологічне опитування серед українців, які об’єкти вони вважають одним із семи чудес України. І визначено ці  національні пам’ятки.  Я презентую сьогодні свій відео альбом. (Відео№7  « 7 чудес України» )

 

Ось ми і перегорнули останню сторінку нашого журналу давайте спробуємо з вами пригадати, що цікавого ви узнали?

  Вправа «Мікрофон»

Закінчіть  одну з фраз :

  • Мені було цікаво дізнатися про....
  • Найбільшим відкриттям для мене було...

Ви бачите і чуєте, що багато чого нас з`єднає, тому як підсумок, настанову і взагалі мудрі слова пропоную на останок:

                                                Єдина доля, думи і сусіди,

Єдине прагнення до кращого життя…

                                                                Лиш тих обходять стороною біди,

                                                              Хто має єдність на шляху буття.

 

Учитель: а закінчити наш урок хотілося б прекрасною піснею про Україну.

 

Діти, дякую вам за урок. Хай щастить вам!

 

 

Завантаження...
doc
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку