"Що таке фізичні величинини і як їх вимірюють"

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до Модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (авт. Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке фізичні величини та як ї вимірюють

Номер слайду 2

Без вимірювання не може обійтися жодна людина. Вимірювання – це один зі способів пізнання світу. З вимірюваннями тісно пов’язаний розвиток науки і техніки.

Номер слайду 3

Як вимірювали наші предки?Людина для вимірювання відстаней використовувала власне тіло. Руки, кисті й пальці ( лікоть, пальма, п’ядь, дюйм ) використовували для вимірювання тканин. У Русі – України користувалися мірою довжини «перестріл» – відстань, яку прилетить стріла, випущена з лука. Одиниця довжини був крок.

Номер слайду 4

За одиницею маси приймали масу зерна.

Номер слайду 5

Щодня, ми вимірюємо фізичні величини: лінійні розміри предметів ( довжина, ширина, висота ), температура, проміжки часу, швидкість – це приклади фізичних величин. Кожна величина має свої одиниці вимірювання.

Номер слайду 6

Міжнародна одиниця вимірювання довжини обрали метр, маса – кілограм, час – секунда. Для позначення величин використовують букви латинського алфавіту. Від одиниць вимірювання залежить числове значення величини.

Номер слайду 7

Виміряти величину – означає порівняти її з однорідною величиною, прийнятою за одиницю вимірювання.

Номер слайду 8

Які прилади є у дослідників. Для спостережень і вимірювань дослідники використовують спеціальні прилади та лабораторне обладнання. Фізичні величини визначаються: мірною стрічкою, лінійкою чи рулеткою – довжину, термометр – температура, годинник і секундомір – проміжки часу, ваги – маса.

Номер слайду 9

Збільшувальні прилади озброюють наше око для дослідження дуже малих тіл чи тіл, розташованих на великих відстанях.

Номер слайду 10

Лабораторне обладнання використовують під час виконання практичних робіт і демонстраційних експериментів

Номер слайду 11

Що таке ціна поділки шкали. Щоб виміряти фізичну величину, потрібно вміти користуватися вимірювальними приладами. вимірювальні прилади мають шкалу з певною ціною поділки. Рисочки і цифри – це шкала лінійки.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Д/З: опрацювати параграф 4. Завдання 2 на стр. 22 ( усно )

pptx
Додав(-ла)
Parkhomenko Alina
Додано
4 грудня 2023
Переглядів
116
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку