презентація "Що таке рівність і чому вона важлива."

Про матеріал

«Україна і світ. Вступ до історії та громадянської освіти. 5-6 класи (інтегрований курс)»

(авт. Кафтан М. В., Козорог О.Г., Костюк І. А., Мудрий М. М., Селіваненко В. В.).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке рівність і чому вона важлива5 клас. Україна і світ. Вступ до історії та громадянської освіти

Номер слайду 2

Віртуальна подорож КОЖЕН УРОК ПРО ЦІКАВІ ФАКТИ ПО ОБЛАСТЯХ УКРАЇНИ https://www.youtube.com/watch?v=u. Xm. C-NOC6f81. Про які перші три області ведеться мова?2. Що цікавого ти запам’ятав (ла) про Крим?3. А про Вінницьку область?4. Що розповідається про нашу рідну Донецьку область?

Номер слайду 3

Над чим працювали вдома?

Номер слайду 4

Презентація робіт на джамборді(стор.13-14)https://jamboard.google.com/d/1s8 MNv1 Rx. Uxc. BDarwgl. Fr. Mlva. Rz. Oyd. QQIag. P-h. XWjmjo/viewer

Номер слайду 5

Номер слайду 6

https://www.youtube.com/watch?v=jw5 Mjb. GPTLEЧи зустрічався / зустрічалася ти із поняттям “людська гідність”? Прочитай та спробуй пояснити, що, на твою думку, означає поняття “гідність” у цих джерелах

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Людська гідністьhttps://www.youtube.com/watch?v=Aqh. YFZc-o7shttps://wordwall.net/uk/resource/26040008

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Люди здавна переймалися питанням щодо права на рівне ставлення. Деякі давні мислителі ще кілька тисяч років тому вважали, що люди від природи наділені однаковими правами. Однак реальність була дещо іншою: однакові права були лише в осіб, які мали шляхетне походження або певні статки. А ті, що перебували в рабстві, подеколи не вважалися за людей. Тому справжньої рівності тоді не було: там, де є неволя, рівності не існує.

Номер слайду 13

У середньовіччі (5–15 ст.) уявлення про рівність людей почали дещо змінюватися. Серед деяких жителів Європи, що сповідували християнство, була поширена думка, що всі люди рівні перед Богом. Але справжнього визнання рівності між людьми все ще не було, адже здебільшого ті, що мали більше статків чи влади (сили), визначали, що можуть робити інші люди. Згодом відомий філософ Томас Гоббс зазначив, що питання про те, хто є кращою людиною, не має поставати в суспільстві, де всі люди рівні.

Номер слайду 14

Саме ця та подібні ідеї сприяли тому, що вже у 18–19 ст. у більшості країн світу нарешті було заборонено рабство та кріпацтво. Але навіть після скасування рабства в історії траплялося багато випадків зневаги до гідності та рівності людей. Відбувалися такі страшні події, як масові винищення людей через їхній колір шкіри, національність, релігійні погляди, політичні переконання тощо. Друга світова війна (1939–1945 роки) змусила людство переглянути чимало цінностей, зокрема і ставлення до рівності

Номер слайду 15

Саме тому в 1948 році вперше в історії людства керівники більшості держав світу ухвалили Загальну декларацію прав людини. Цей документ закликає всі держави світу, усіх президентів і правителів поважати гідність і рівність людини. Адже, як зазначено в першій статті декларації: “Усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Вони наділені розумом і совістю і повинні ставитися одне до одного шанобливо”. Важливо усвідомлювати, що рівність людей зумовлена тим, що ми народилися людьми. Саме тому в Декларації вказано, що рівність людей не залежить від кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового стану тощо.

Номер слайду 16

Катрін Швітцер — перша жінка, яка наважилася взяти участь у марафоні. Її намагаються виштовхнути. Попри те, що заборони щодо участі жінок у змаганні не було, їх традиційно не допускали до забігів.

Номер слайду 17

З’ясуємо. Як ти розумієш поняття “гідність”? Чому саме вона є джерелом прав людини?Що, на твою думку, означає вираз “поважати гідність людини”Як рівність і гідність сприяють розвитку справедливого суспільства?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Переглянути презентацію. Запитай дорослих чи однолітків про ситуації, у яких відбувалося порушення права на повагу до людської гідності або це право дотримувалося. Запиши одну ситуацію коротко. Дай одну­дві поради, як уникнути приниження людської гідності.

pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
1020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку