СЕМЕН КЛИМОВСЬКИЙ. «ЇХАВ КОЗАК ЗА ДУНАЙ» –ЗРАЗОК ДАВНЬОЇ ЛЮБОВНОЇ ЛІРИКИ. СВІТОВА СЛАВА ПІСНІ

Про матеріал
Презентація розроблена відповідно до чинних підручників і програм Міністерства освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА 9 КЛАС

Номер слайду 2

ТЕМА УРОКУ. СЕМЕН КЛИМОВСЬКИЙ. «ЇХАВ КОЗАК ЗА ДУНАЙ» – ЗРАЗОК ДАВНЬОЇ ЛЮБОВНОЇ ЛІРИКИ. СВІТОВА СЛАВА ПІСНІ

Номер слайду 3

МЕТА УРОКУ: -ознайомити із піснею С.Климовського “Їхав козак за Дунай”, що стала народною; -розвивати вміння робити ідейно-художній аналіз пісні; грамотно висловлювати свої думки; розвивати логічне й творче мислення; формувати мистецькі смаки; виховувати почуття гордості за історію та культуру України, повагу до народної пісні.

Номер слайду 4

Кожна епоха породжує свого героя. Корейське прислів’я

Номер слайду 5

Що ми знаємо про Семена Климовського ? Народився (імовірно) на Харківщині Навчався (очевидно) в одній із київських шкіл Мав академічну освіту Прославився на весь світ піснею “Їхав козак за Дунай”. Нині вона популярна в Україні, Росії, Німеччині, Франції. Відгуки сучасників: “За сім грецьких мудреців був славніший і шанованіший між побратимами його козаками, промовляв високоштильними віршами, давав приятелям розсудливі поради”.

Номер слайду 6

СЕМЕН КЛИМОВСЬКИЙ (народився наприкінці ХVIІ ст. -дожив майже до кінця ХVIIIст.) козак Харківського полку поет попередник Григорія Сковороди філософ

Номер слайду 7

Заснував на Харківщині село Припутні

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Великі поетичні твори: “Про правосуддя керівників, правду та збентеженість”; “Про примирення високих чинів” Тематика творів: сміливі виступи проти царів, чиновників, суддів; тяжке становище трудового народу Творчий доробок

Номер слайду 10

ЗАГАДКА Народи річка ця єднає, Вінок по квіточці сплітає. Вона душі торкнулась струн В угорців, чехів і румун. Її сам Штраус оспівав І голубою називав.

Номер слайду 11

ЗАУВАЖ Дунай протікає територією 10 європейських держав. У давніх українських піснях Дунай вживається на позначення якоїсь чарівної країни (у пісні – чужа країна). За багатьма легендами, Дунай тече посеред раю. У фольклорі слов’ян Дунай є символом водного простору. Антична назва – Істер.

Номер слайду 12

ЗАУВАЖ Дунай – друга за довжиною і площею річка Європи. Сучасну назву річки дали кельти, що мешкали тут ще до нашої ери. Починається річка в горах Шварцвальду (Німеччина).

Номер слайду 13

Твір написаний семискладовим силабічним віршем, тобто рівноскладовими рядками (більшість рядків мають по сім складів) Теорія літератури Силабіка – однакова кількість складів у рядках.

Номер слайду 14

СВІТОВА СЛАВА ПІСНІ Варіації на пісню “Їхав козак за Дунай” створювали не лише українські композитори й поети, а й російські (зокрема О.Пушкін), західноєвропейські (двічі великий німецький композитор Людвіг ван Бетховен, К.Вебер) та ін.

Номер слайду 15

СВІТОВА СЛАВА ПІСНІ Пісня облетіла усі материки, потрапила до німецького фольклору, її співають навіть американські ковбої.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Додано
16 січня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку