СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА ЛЮДИНИ

Про матеріал

описано тему "СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА" де було розглянуто такі питання:

1.Загальний план будови і функцій кровоносної системи

2.Серце

3.Будова і основні закономірності розміщення кровоносних судин

4.Кола кровообігу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Серцево-судинна СИСТЕМА

Номер слайду 2

зміст. Загальний план будови і функцій кровоносної системи. Серце. Будова і основні закономірності розміщення кровоносних судин. Кола кровообігу

Номер слайду 3

Цілі та завдання:з’ясувати особливості будови кровоносних судин у зв’язку з їх функціями; закріпити знання про мале і велике коло кровообігу;розвивати вміння обґрунтовувати відповідність будови органа виконуваним функціям; проводити порівняльний аналіз;виховувати культуру ведення записів, виконання схем і малюнків.

Номер слайду 4

1. ЗАГАЛЬНИЙ ПЛАН БУДОВИ І ФУНКЦІЙ КРОВОНОСНОЇ СИСТЕМИСкладається з: Артерій. Вен. Капілярівсерця

Номер слайду 5

Функції кровоносної системиприносить до тканин і клітин організму необхідні їм поживні речовини і кисень;відводить продукти життєдіяльності клітин і переносить їх до органів виділення;забезпечує перенесення гормонів і інших БАР від місця їх синтезу до інших клітин і тканин;вирівнюють температуру тіла, переносячи кров між більш нагрітими і охолодженими частинами тіла.

Номер слайду 6

2. Серце. А) РОЗМІЩЕННЯ І ЗОВНІШНЯ БУДОВА СЕРЦЯСерце – порожнистий м'язовий орган, розміщений між правою і лівою плевральними порожнинами на сухожильному центрі діафрагми.

Номер слайду 7

Будова серця

Номер слайду 8

Б) КАМЕРИ СЕРЦЯ І ЇХ СПОЛУЧЕННЯ. КЛАПАНИ. Порожнина серця розділена на 4 камери:1. праве передсердя 2. ліве передсердя 9. лівий шлуночок 10. правий шлуночок7. Мітральний клапан (2-х стулковий)12. Тристулковий клапан8, 13 – півмісяцеві клапани

Номер слайду 9

Клапани серця

Номер слайду 10

в) БУДОВА СТІНКИ СЕРЦЯСтінка серця має 3 оболонки:внутрішня - ендокард (вистелює порожнину серця);середня - міокард (м'язовий шар);зовнішня - епікард. Ззовні серце оточено навколосерцевої сумкою перикардом

Номер слайду 11

Г) Провідна система серця1. Синоатріальний вузол2. Атріовентрикулярний вузол3. Пучок Гіса4. Ліва ніжка пучка Гіса5. Задня гілка лівої ніжки пучка Гіса6. Передня гілка лівої ніжки пучка Гіса7. Лівий шлуночок8. Міжпередсердна перетинка9. Правий шлуночок10. Права ніжка пучка Гіса

Номер слайду 12

3. КРОВОНОСНІ СУДИНИ. БУДОВА І ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗМІЩЕННЯ. У відповідності з напрямом руху крові серед судин розрізняють: АртеріїВени. Капіляри. По артеріях кров тече від серця на периферію до органів і тканин. У венах - навпаки, кров рухається від органів і тканин до серця.

Номер слайду 13

Будова артерій та вен. Стінки артерій і вен складаються з 3 шарів:внутрішня оболонка (покривна, росткова)середня оболонка (м'язова, рух)зовнішня оболонка (захист, живлення)

Номер слайду 14

В залежності від ступеня розвитку м’язових або еластичних елементів середньої оболонки артерій розрізняють:артерії еластичного типу (аорта, легенева артерія);М’язово-еластичного типу (сонна, стегнова і інші артерії такого калібру);артерії м’язового типу (всі інші).

Номер слайду 15

Стінки вен. За будовою стінок вени поділяються на:вени волокнистого типу (майже немає м’язових клітин (це вени сітківки, мозкових оболонок, кісток);Вени м'язового типу. Характерною для будови стінок вен є наявність клапанів

Номер слайду 16

Для артеріальної системи людини характерний такий тип розподілу судин: Стовбури артеріальної системи завжди розміщені в ввігнутій поверхні тіла і кінцівок. Відповідно до поділу головної кісткової основи діляться і артеріальний стовбур постачаючи гілками оточуючі органи. На периферії стовбури закінчуються дугоподібними петлями, які тим більші, чим більше виступає частина і чим більш поверхнево вони розміщені. Це має місце, наприклад, на пальцях. Мета: для кращого кровопостачання і захисту від охолодження.

Номер слайду 17

Навколо рухомих ділянок (суглобів) знаходяться обхідні сітки і вони розміщені з боку, протилежного до головного стовбура. Тому при рухах в суглобі, коли може перетискатись головний стовбур, кровопостачання не припиняється. При чому, чим більше рухомий суглоб, тим більший розмір цієї обхідної сітки. Ці сітки знаходяться в площині осі обертання.

Номер слайду 18

Закономірності розподілу вен. В більшій частині тіла (тулуб і кінцівки) кров тече по венах проти напряму сили тяжіння і тому повільніше ніж у артеріях. Баланс її в серці досягається тим, що венозне русло в сумі своїй значно ширше, ніж артеріальне. Глибокі вени супроводжують артерії переважно в подвійному числі і розподіляються так як артерії, котрі вони супроводжують. Парні вени зустрічаються переважно там, де найбільш затруднений відтік крові - у кінцівках.

Номер слайду 19

Є ще підшкірні вени, поверхневі, які утворюють венозні сітки і не мають відношення до артерій. На внутрішніх органах для покращення відтоку крові розміщаються венозні сплетіння (сечовий міхур, матка, пряма кишка і інші). Там, де органи змінюють свій об’єм а стінки порожнин, де вони розміщуються, непіддатливі, і при збільшенні органів судини здавлюються стінками ( в малому тазі, хребтовому каналі і т.п.). В порожнині черепа - венозні пазухи, утворені твердою оболонкою (завжди можливий відток крові від мозку).

Номер слайду 20

4. КОЛА КРОВООБІГУВелике коло кровообігу(Серце, лівий шлуночок) →  Аорта  → Артерії → Артеріоли → Капіляри → Венули → Вени → Порожниста вена → (Серце, праве передсердя)Мале коло кровообігу(Серце, правий шлуночок) → Легеневий стовбур → (Легені) → Легеневі вени → (Серце, ліве передсердя)

Номер слайду 21

Схема капілярної сітки1 — артеріола; 2 — капіляри; 3 — венула.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!ppt_x

pptx
Додано
3 липня 2018
Переглядів
7773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку