Відкритий захід на тему:Отруєння харчових продуктів

Про матеріал
ознайомлювати учнів із причинами харчових отруєнь; збагачувати знання про основні правила харчування; розвивати вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.
Перегляд файлу

Тема: Харчові отруєння. Домедична допомога при харчових отруєннях.

Мета: ознайомлювати учнів із причинами харчових отруєнь; збагачувати знання про основні правила харчування; розвивати вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.

Обладнання: набір карток із малюнками продуктів, зошити.

Хід уроку

І. Організація класу до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

Тема: Харчові отруєння. Домедична допомога при харчових отруєннях.

Мета: ознайомлювати учнів із причинами харчових отруєнь; збагачувати знання про основні правила харчування; розвивати вміння та навички само- і взаємодопомоги при харчових отруєннях; виховувати бережливе ставлення до свого здоров'я.

Обладнання: 

«Людина народжується здоровою,

всі хвороби приходять з їжею»

Гіпократ

ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів.

 

 

ІІІ. Мотивація навчальної  та пізнавальної діяльності учнів.

Хід уроку

Добрий день усім! Я рада вітати вас на уроці.

Ви молоді,завзяті та кмітливі.

Ви сповнені сил та енергії.

Ви маєте багато мрій,бажань,задумів і планів на майбутнє.

Щодня ви пізнаєте життя,відкриваєте для себе світ,відкриваєте світу себе.

Ви хочете все осягнути, все зрозуміти і щоб вас зрозуміли.

Ви мрієте про успіх,кохання і щастя бо ви молоді.

Усе життя у вас попереду.І лише ви відповідальні за нього.

Дуже хочеться,щоб кожен з вас показав себе сьогодні через знання і дії на уроці.

Отже,запрошую вас до співпраці.А хороші оцінки,які я сподіваюсь,ви отримаєте,забезпечпть вам хороший настрій.

 

  Наша подорож починається і 1)  перша наша зупинка:

 

Класифікація харчових отруєнь

 

Харчове отруєння відоме людині ще з давніх часів. Очевидно, як тільки люди почали пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою для інтоксикацій. Відомо, зо візантійський імператор забороняв споживати кров'яну ковбасу, піклуючись про здоров'я своїх підданих. Авіценна, Гіппократ та Александр Македонський були налаштовані проти споживання сирої риби. На початку цивілізації визначення продукту, придатного для їжі, проводилось іноді ціною життя, а часом харчова інфекція уражала цілі сім'ї та поселення. Токсикологія як наука пройшла довгий та тяжкий шлях розвитку, сьогодні харчові отруєння досить добре вивчені, класифіковані і при сучасній діагностиці піддаються лікуванню.

Харчові отруєння поділяють на:

1.Мікробного походження(ботулізм)

2.Немікробного отруєння продуктами харчування з вмістом хімічних сполук: гриби,риба,кісточки з абрикос,картопля зелена)

3.З невстановленими причинами

Розглянемо та ознайомимося з основними поняттями харчових отруєнь:

а)Через що виникають харчові отруєння

б)що є причиною харчових отруєнь

в)які інфекційні хвороби шлунково-кишкового тракту ви знаєте?

г)які способи профілактики інфекційних хвороб?

     Д)   Які основні правила купівлі продуктів харчування?

     Е)Як потрібно обробляти овочі та фрукти перед вживанням?

     Ж)Чи існують правила зберігання продуктів харчування? Назвіть їх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наша подорож продовжується і 2)  друга наша зупинка:

 

Вправа ” Синтез думок ” . Робота проводиться у стаціонарних четвірка.

Кожна четвірка учнів отримує листочок з прислів’ям.

Завдання: висловити ти свою думку( кілька слів) щодо розуміння змісту прислів’я. Записи роблять всі четверо учасників індивідуально.  Час виконання 4 хв.

1.Якщо хочеш продовжити своє життя,скороти свої трапези . Б. Франклін

2. Ніхто не має переходити міри ні в їжі, ні в питті.  Піфагор

3. Ненажера риє собі могилу зубами. Стародавні мислителі

4. «Ми – те, що ми їмо.  Поль Брегг

Кожна четвірка висловлює свої міркування. Після чого відбувається синтез думок.

 

Надмірне переїдання  шкідливе для здоров’я.

Неякісна їжа може призвести до харчових отруєнь.

Наша подорож продовжується і 3)  третя наша зупинка:

 

Бактерії.

Найчастіше ми разом з вами отримуємо бактеріальні  отруєння,до яких  належать захворювання , спричинені токсичною дією мікроорганізмів, які потрапили до шлунково-кишкового тракту людини з харчовими продуктами внаслідок порушення санітарних норм їхнього зберігання, перевезення й технології виробництва.

 

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, що спричинюється бактеріями роду Сальмонела. Джерелом інфекції є хворі та здорові 9 бактеріоносії) тварини і людина. Сальмонели – постійні мешканці кишечнику багатьох тварин. Людина заражується під час вживання забрудненої їжі ( здебільшого м’яса і м’ясних продуктів, молока, молочних продуктів, яєць) або води. Якщо заражені цими бактеріями продукти потрапляють до організму людини розвивається тяжке отруєння усього шлунково-кишкового тракту

Хвороба ботулізм Ботулізм – гостра інфекційна хвороба, спричинена токсином бактерії палички ботулізму. Люди отруюються , споживаючи інфіковані м’ясні продукти, овочеві та рибні консерви, ковбаси, солону та копчену рибу. Дуже небезпечні консерви домашнього приготування через недостатню їхню стерилізацію. Споживання навіть 5 г інфікованого продукту може призвести до смерті людини. учень – дизентерія, симптоми, профілактика.

 Дизентерія є досить поширеною інфекційною хворобою, збудником якої є дизентерійна паличка. Джерело інфекції – хворі на дизентерію люди та носії збудників інфекції. Збудники дизентерії досить стійкі в навколишньому середовищі і можуть зберігати життєдіяльність близько 30 днів. Проте вони чутливі до сонячного світла, під дією якого гинуть через 30 хв, та до кип’ятіння. Дизентерією заражуються вживаючи інфіковані продукти ( особливо молоко і воду), через предмети забруднені випорожненнями хворого.

Вірусний гепатит, симптоми, профілактика

Хвороба Боткіна, або вірусний гепатит – це гостра інфекційна хвороба, за якої уражається переважно печінка, виникає тяжке її запалення. Людина заражається через забруднені харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Переносниками гепатиту є також мухи. Через 40 днів з моменту потрапляння збудника до організму з’являються перші ознаки хвороби: біль у горлі, кволість, нудота, блювання, підвищення температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через кілька днів білки очей і шкірні покриви жовтіють. Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі клітин печінки і порушення усіх її функцій. Інфекційне походження цього захворювання вперше довів видатний російський терапевт і вчений С.П. Боткін.

Холера, симптоми, профілактика.

Холера – надзвичайно небезпечне інфекційне захворювання, яке супроводжується загальним отруєнням організму. Вона характеризується високою заразністю і смертністю. Джерело інфекції – хворі на холеру, а також носії збудника інфекції. Збудники холери – холерні вібріони – досить життєстійкі. Так, у молоці та інших харчових продуктів вони зберігаються від 7 до 14 діб, а у відкритих водоймах – кілька місяців. Холерою заражуються , вживаючи інфіковані сиру воду та харчові продукти, а також через брудні руки після контакту з хворим. Поширюють холеру, як і багато інших хвороб, мухи.

  Глистяні захворювання.

 Глистяні захворювання спричиняються паразитичними червами: ціп’яками, широким стьожаком, аскаридами, волосоголовцями, гостриками. Зараження відбувається через грунт, воду, їжу та предмети, забруднені їхніми яйцями, а також через вживання сирого, погано просмаженого чи провареного м’яса або риби. Глистяні захворювання призводять до виснаження організму, недокрів’я. Продукти життєдіяльності глистів впливають на нервову систему, органи кровотворення, травлення. Порушується сон, апетит, з’являється головний біль, швидка втома.

 

 

Наша подорож продовжується і 4)  четверта наша зупинка:

Отруєння продуктами харчування.

Отруєння продуктами харчування

Харчове отруєння неможливе без участі продукту у патологічному процесі. Тому, окрім того, що винуватцями токсикоінфекції є бактерії та токсини, провокаторами захворювання, також, вважаються конкретні види їжі. Отруєння продуктами харчування частіше усього відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі. Існує неофіційний рейтинг продуктів харчування, які становлять потенційну небезпеку харчових токсикоінфекцій та харчових токсикозів:

Колись у всіх містах стояли автомати з газованою водою і сиропом. Пізніше з'явився лимонад "Буратіно" в скляних пляшках. А далі ми і не помітили, як від цих практично нешкідливих напоїв перейшли до імпортних "шипучок", які не тільки мають приємний смак, але і чудово видаляють вапно на сантехніці. На жаль, дорослі й самі не проти побалувати себе подібними напоями, і з успіхом поять ними своїх дітей. Спробуємо розібратися, чому ж такі шкідливі газовані напої.

 

Небезпечний вуглекислий газ

Варто відзначити, що не всі газовані напої негативно впливають на організм людини. Справа в тому, що вуглекислий газ, всіма нами улюблені бульбашки, сам по собі не завдає шкоди. Його використовують як консервант — для кращого збереження напою. Проте він може викликати неприємні відчуття в кишечнику і метеоризм. Тому людям, які мають проблеми з травленням, варто випустити газ, перш ніж пити напій. Звичайна або лікувальна мінеральна газована вода не шкідлива, а навіть корисна.

Цукор або підсолоджувачі

Що ж іще додають в газовані напої? Звичайно ж, цукор. Сам по собі він завдає не тільки шкоди нашому організму. Це чисті вуглеводи, які насичують наші клітини енергією. Але потрібно пам'ятати, що у великій кількості цукор шкідливий. Він погано позначається на шкірі, зубах і сприяє збільшенню ваги. Утім, зараз рідко зустрінеш напій, що містить цукор. Справа в тому, що виробникам набагато вигідніше використовувати замінники цукру. Вони бувають різних видів, і про них можна говорити дуже довго. Але якщо на упаковці вказано такі речовини, як цикламат (Е 952), сахарин (Е 954), аспартам (Е 951) або сукразіт, пити такий напій не варто. По-перше, деякі з цих речовин заборонені в Європі та Америці. Дослідження показали, що вони чинять негативний вплив на печінку та нирки, а також сприяють розвитку різних захворювань, аж до ракових пухлин. По-друге, підсолоджувачі викликають відчуття голоду. Тому газована вода сприяє набору зайвої ваги. Навіть так звана дієтична кола — ворог нашій фігурі, адже вона покращує апетит. Є напої, де як підсолоджувачі використовують рослинні компоненти — сорбіт, ксиліт і фруктоза. Вони нешкідливі, але дуже калорійні. Тому якщо ви не боїтеся набрати зайву вагу, можна пити лимонад з цукром або натуральними підсолоджувачами.

 

 

Смак і запах газованих напоїв

У складі газованих напоїв часто вказують коди, що починаються на букву "Е". Частина з них, як ми знаємо, означають підсолоджувачі, решта — підсилювачі смаку, консерванти, регулятори кислотності, ароматизатори та барвники. Чим більше всіляких "Е" в напої, тим він шкідливіший. Також варто звернути увагу на пункт "ароматизатори ідентичні натуральним". Вони можуть бути ідентичними тільки за запахом, але вони негативно впливають на печінку. Якщо ж ви шукаєте нешкідливий напій, то варто зупинитися на тому, де у складі вказано екстракти рослин і натуральні ароматизатори. Така газована вода буде дорожчою, але і завдасть менше шкоди.

Кислоти і кофеїн

Як регулятори кислотності часто використовують кислоти — лимонну (Е330), ортофосфорну (Е 338) і яблучну (Е 296). Будь-яка кислота завдає шкоди організму — вона псує емаль зубів, викликаючи карієс, і вимиває кальцій з кісток. Підвищення кислотності в шлунку так само може викликати порушення травлення і сприяє розвитку захворювань ШКТ. Дуже шкідливий кофеїн у складі газованих напоїв. Він тимчасово приводить організм в тонус, але цей ефект дуже швидко зникає, а на зміну йому приходить млявість і сонливість. Крім того, часте вживання кофеїну означає величезне навантаження на серце і кровоносну систему. Як видно, в основному газовані напої шкідливі для здоров'я. Мабуть, серед нешкідливих залишаються мінеральні води та лимонади, виготовлені на основі рослинних компонентів.

Якщо захоплюватися газованими напоями, то можуть розвинутися такі захворювання:

  1. Остеопороз, крихкість кісток.
  2. Карієс, руйнування зубної емалі, випадання зубів.
  3. Утворення каменів у нирках.
  4. Надмірна вага, ожиріння, целюліт.
  5. Цукровий діабет.
  6. Млявість, сонливість, зниження працездатності (ці симптоми викликані гіпоглікемією).
  7. Хвороба Альцгеймера.
  8. Зниження концентрації корисних речовин в крові.
  9. Зневоднення організму.
  10. Підвищення артеріального тиску.

 

 

Кому категорично протипоказано пити солодку газовану воду?

Якщо здорова людина зрідка буде випивати пару ковтків газованої води, з нею не трапиться нічого страшного. Але є люди, яким такі напої заборонені навіть в мінімальних дозах. При яких захворюваннях заборонена газована:

  • Підвищене газоутворення і відрижка.
  • Здуття живота.
  • Порушення в роботі ендокринної системи.
  • Нестабільний рівень інсуліну в організмі.
  • Цукровий діабет в будь-якій стадії.
  • Порушення роботи печінки.
  • Зневоднення організму.

Чим замінити газовану воду?

Корисні альтернативи газованим напоям:

  1. Домашній лимонад.
  2. Суміш мінералки з газом і натурального соку.
  3. Холодний зелений чай з листочками м'яти.
  4. Вода з шматочками фруктів.
  5. Фруктовий коктейль.

 

  • Лідирують у списку молоко та м'ясо, а, також, продукти із них. Різноманітні ряжанки, йогурти, кефір, творог, бринза при поганій термічній обробці, недотриманні санітарних норм є головними джерелами бактеріальних токсикоінфекцій. М'ясо та м'ясні продукти так само небезпечні, якщо купуються у сумнівних місцях у неперевірених продавців. Не варто забувати, що отруєння продуктами харчування — це грубі порушення умов зберігання, зокрема, це стосується молока.
  • Друге місце у списку займають гриби, котрі провокують захворювання немікробної походження. Отруєння грибами вважається сезонним захворюванням, котре частіше усього діагностується восени.

Шкода грибів

Можна отруїтися. У 95% випадків отруєння настає через неправильне розпізнавання гриба – отруйний гриб приймають за їстівний. ВООЗ рекомендує "уникати вживання в їжу будь-яких дикорослих грибів при відсутності повної впевненості в їх нешкідливості". Надійніше всього купувати в магазині культивовані гриби.

Накопичують важкі метали. Дикорослі гриби можуть накопичувати небезпечні важкі метали – ртуть, миш'як, кадмій і свинець. Їх вміст залежить від різних факторів – в першу чергу від виду гриба і місця, де він росте.

Гриби, зібрані в забруднених районах, наприклад поруч з металургійними заводами, краще не їсти. Але, як показано в огляді робіт за 2000-2009 рік, навіть в незабруднених районах вміст ртуті в білих грибах іноді перевищував допустимі показники.

Кулінарна обробка знижує вміст токсичних металів. Для найбільшого ефекту варити гриби треба не менше 20 хвилин. Крім того, концентрацію металів знижує замочування, але не занадто тривале: через 8 годин концентрація може знову почати рости. У культивованих грибах вміст важких металів незначний.

Можуть викликати алергію. Алергія на самі гриби зустрічається рідко – у 1 відсотка людей. Найчастіше алергія пов'язана з алергією на цвіль і відбувається в результаті крос-реакції – коли білок в продукті схожий на білок, що викликає алергію.

Можуть викликати ботулізм. Ботулізм розвивається в умовах низького вмісту кисню, наприклад в консервованих грибах. Тому потрібно бути обережніше з домашніми консервами. Канадські офіційні рекомендації для профілактики ботулізму радять вибирати в магазині упаковку з отворами і зберігати гриби в холодильнику в паперовому пакеті або в оригінальній упаковці.

Чим корисні гриби?

Клітковина. У чашці смажених печериць 1,9 грама клітковини, це 7,6% від денної норми. Але тут гриби програють овочам: для порівняння в чашці броколі 5,1 грам клітковини, це понад 20% від денної норми.

Білок. У 100 г грибів 4 грами білка при добовій нормі 50 грамів. Це небагато, але якщо разом з грибами є інші категорії продуктів, норма легко набереться. Для порівняння: в 100 г курячого м'яса – 27 г, в 100 г сиру моцарела – 22 г.

Мало калорій, жирів і холестерину. У порції смажених печериць - 28 калорій (в невеликому шматку м'яса майже в десять разів більше), в броколі – 55. Жирів майже немає, холестерину немає взагалі.

Мало натрію. Надлишок натрію може приводити до серцево-судинних захворювань, головний його джерело – харчова сіль. Гриби мають яскравий смак завдяки високому вмісту глутамату – умами. Це дозволяє використовувати менше солі при приготуванні страв з грибами без втрати в смаку.

Допомагають контролювати вагу. Дієта, в якій червоне м'ясо замінюють на гриби, може допомогти знизити вагу. Тому, наприклад, американські дослідники пропонують замінювати на гриби частину м'яса бургерів зі шкільної їдальні – більшість дітей не помічають підміни. Це може допомогти в боротьбі з ожирінням у дітей.

Можуть накопичувати вітамін D. Вітамін D майже не надходить в організм з їжею. Серед винятків – гриби. Під впливом сонячних променів або штучного ультрафіолетового випромінювання вони накопичують вітамін D. Лісові гриби, наприклад лисички - хороше джерело вітаміну D.

В цілому хороше джерело нутрієнтів, особливо для веганів. У грибах досить високий вміст вітамінів групи B. Ще гриби містять селен, калій, мідь, фосфор і інші мінерали. Деякі види багаті залізом

 

  • Риба та яйця, також, представляють загрозу: риба часто містить токсини або може бути заражена мікроорганізмами, а яйця — це основне джерело сальмонельозу.
  • Немиті та підгнивші, зіпсовані овочі та фрукти — джерело літніх отруєнь.
  • Консерви — головний винуватець тяжкого харчового отруєння — ботулізму.
  • Останніми у списку є морепродукти — устриці, мідії, молюски, які частіше всього викликають харчові токсикози немікробного походження.

 

 

 

 

 

 

 

Куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Коли ви курите, ваш організм поглинає не тільки нікотин. Тютюновий дим містить понад 7 000 хімічних елементів, з яких щонайменше 250 є токсичними, а близько 70 викликають онкологічні захворювання. Деякі з цих елементів входять також до складу отрути для комах, лаку для дерева, містяться у щурячій отруті, рідині для зняття лаку тощо.

Куріння спричиняє багато різних захворювань та хвороб, таких як:

  • хвороби дихальних шляхів та астма
  • онкологічні захворювання різних частин тіла та органів: ротової порожнини, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легень, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, сечового міхура, шийки матки та спинного мозку
  • коронарна хвороба серця, інфаркти та інсульти
  • остеопорози
  • катаракта та сліпота
  • захворювання судин, аневризма аорти
  • безпліддя, імпотенція

Захворювання спричиняє не лише активне куріння. Пасивні курці (які вдихають тютюновий дим поряд із курцем), також підпадають під ризик отримати одну із вищеперерахованих хвороб.

"Тютюн завдає шкоди тілу, руйнує розум, отуплює цілі нації".

За статистикою в Україні курить більше половини дорослого населення в цілому, серед них палить більше 10% жінок. Також, за деякими дослідженнями, серед старшокласників у школах курить близько 53%. Внаслідок цього Україна займає перше місце в Європі за розповсюдженням тютюнопаління. Протягом 30 років курець викурює приблизно 20000 сигарет, або 160 кг тютюну, поглинаючи в середньому 800 г нікотину.

Симптоми харчового отруєння

Типові прояви харчового отруєння — раптовий біль у животі, нудота, що переходить у блювання, діарея. Таким чином організм намагається самостійно видалити патогенні речовини.

Симптоми харчового отруєння, зазвичай, проходять протягом 2-3 днів без наслідків, найбільш небезпечною ознакою є зневоднення, особливо, у маленьких дітей, чия вага і так невелика. Зневоднення загрожує нирковою недостатністю та гіповолемічним шоком.

Небезпечними симптомами токсикоінфекції є:

  • Безперервні блювання та діарея.
  • Різке підвищення температури до 39-40 градусів.
  • Падіння артеріального тиску.
  • Припинення сечовиведення або темна сеча.
  • Офтальмологічні розлади (подвоєння у очах, туман).
  • Діарея з кров'ю.
  • Підвищення виділення слини, піна із роту.
  • Порушення координації рухів, непритомність.
  • Параліч, судоми.
  • Асфіксія.

Лікування харчових отруєнь

Зазвичай, лікування харчового отруєння не потребує госпіталізації, за виключенням випадків, коли проявляються небезпечні для життя симптоми.

Лікування захворювання полягає у таких діях:

  • Не можна зупиняти блювання або діарею, якщо вони проявляються з перервами. Навпаки, блювання треба стимулювати за рахунок великої кількості пиття. Це допоможе швидко вивести продукти інтоксикації із організму.
  • Хворому потрібно відновити водний баланс, тому велика кількість води виконає і цю задачу. Пити потрібно мілкими ковтками, об'єм рідини — не менше 2 л за добу.
  • Токсини варто сорбувати за допомогою активованого вугілля або інших спеціальних засобів. Вугілля приймають із розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги тіла, з рази на добу.
  • Показана дієта протягом тижня, краще, якщо тривалість буде 14 днів.
  • При сильних коліках недопустимий прийом антибіотиків або спазмолітиків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наша подорож продовжується і 6)  шоста наша зупинка:

Негативний вплив на травлення алкогольних напоїв та тютюнопаління.

 Дидактична гра «Медичний консиліум»

 

Завдання: за ситуативною карткою встановити діагноз хворому. Відповідь аргументувати. Запропонувати профілактичні дії щодо запобігання даного захворювання.

Ситуація 1. Швидка допомога була викликана хворому додому. Хворий скаржився на біль під грудьми у череві, нудотою, блюванням, проносом; головний біль, підви­щення температури, озноб. Спо­стерігалися явища

збудження сер­цево-судинної та нервової систем.

     З’ясувалося, що хворий тільки-но повернувся з «тихого полювання» і ласував власноруч приготованою юшкою з опеньками. Чи могли гриби стати причиною хвороби? Як що так, то якої? /харчове отруєння/

 

Ситуація 2. До лікарні потрапила родина з гострим отруєнням. У всіх спостерігалося важке дихання, задуха, спазм дихальних шляхів. Люди скаржилися на погіршення зору та сухість у горлі. Зіниці  у людей були розширені, спостерігалися явища пригнічення серцево-судинної та нервової систем. З’ясувалося, що в їжу вони вживали м’ясні консерви домашнього приготування. Чи могли консерви стати причиною хвороби? Якщо так, то якої? /ботулізм/

Ситуація 3. До лікарні привезли дворічну дитину. У розмові з мамою було з’ясовано, що у малюка часті рідкі випорожнення з домішками слизу і крові, біль у животі, підвищена температура, озноб. Під час бактеріального лабораторного дослідження у випорожненнях був виявлений одноклітинний організм без ядра. Яке захворювання діагностували лікарі? /дизентерія/

Ситуація 4. До хірургічного відділення швидка привезла хворого із скаргами на гострий біль праворуч знизу живота, підвищення температури тіла до 380, ознобом, нудотою та блюванням. Яке захворювання діагностували лікарі? /гострий апендицит/

Ситуація 5. Хворий юнак звернувся до лікаря зі скаргою на біль в ділянці живота, розлад травлення, зниже­ний апетит, постійну нудоту, іноді блювання, неспокійний сон. До­слідження фекалій результатів не дало. Було встановлено, що хло­пець полюбляє купатись у ставку біля будинку його бабусі. Яка причина таких проявів хвороби? /Аскаридоз/

 

Поки проходить  медичний консіліум-слідуюче запитання:

 

Притча.

     Одного разу до купців, які про­давали тютюн і занадто розхвалю­вали свій товар, підійшов мудрець. Він сказав: «Крім усіх тих «чудо­вих» якостей, які ви розхвалюєте, у тютюну є ще три: до хати курця не зайде злодій, його не вкусить собака, і він ніколи не постаріє».

     Купці із задоволенням вислу­хали старого, але попросили по­яснити ці якості. І мудрець по­яснив.

 

 

Проблемне запитання

  • Що, на вашу думку, мав на увазі мудрець?

(Злодій не прийде до курця, бо той багато грошей віддасть за тютюн і стане бідним, а в бідного нічого красти. Крім того, через куріння він буде весь час кашляти, а злодій не зайде в дім до людини, яка не спить. Че­рез кілька років куріння людина заслабне, в неї почнуть боліти ноги і вона ходитиме з палицею. А який собака вкусить людину, у якої в руці палиця? І, нарешті, курець ніколи не постаріє, бо пом­ре молодим...)

 

 

Наша подорож продовжується і 7) сьома наша зупинка:

Негативний вплив на травлення алкогольних напоїв та тютюнопаління.

 

 Тест  « Як ви ставитесь до свого здоров’я?»

1.Як відомо, нормальний режим харчування – це ситний сніданок, обід з трьох страв, легка вечеря:

А)в мене саме такий режим харчування, а крім того я вживаю багато овочів та фруктів;

Б)буває, що обходжусь взагалі без сніданку або обіду;

В)взагалі не дотримуюсь ніякого режиму;

2.Чи палите ви?

А)ні;   Б) інколи;   В) часто;

3.Чи вживаєте ви шоколад, цукерки?

А)дуже рідко;  Б) іноді;   В)дуже часто;

4.Чи п’єте  каву?

А)ні;   Б) дуже рідко;   В) регулярно.

5.Чи регулярно ви робите зарядку?

А)так;  Б) хотілося б робити,але для цього не завжди є час;   В) ні.

6.Чи отримуєте ви задоволення від навчання у школі?

А)так;   Б) не завжди;  В)ніколи.

7.Чи вживаєте ви які-небудь ліки?

А)ні;  Б)тільки в разі нагальної проблеми;   Б) так,кожного дня;

8.Чи страждаєте ви від якого - небудь хронічного захворювання?

А)ні;   Б) важко відповісти;   В) так.

9.Чи відвідуєте ви спортивну секцію, або самостійно займаєтеся спортом?

А)так, регулярно;  Б) інколи;   В) ні.

10.Чи добрі у вас стосунки у сім’ї?

А)так;   Б)не зовсім;   В)ні.

11.Чи щасливі ви?

А)так;   Б) не зовсім;  В)ні.

12.Як ви проводите свої канікули?

А)активно,багато часу буваю на свіжому повітрі;

Б) у приємній веселій компанії;

В)для вас це проблема.

13.Чи є щось,що постійно вас нервує у школі або дома?

А)ні;   Б)так,але ви цьому намагаєтесь запобігти;   В)так.

14.Чи є у вас почуття гумору?

А)ваші друзі та близькі кажуть, що є;

Б) ви цінуєте людей,у яких воно є;

В)ні

 

 

За кожну відповідь

«А» - 4 бали                              «Б» - 2 бали                              «В» -  3 бали

  Від   38 до 58 балів. У вас є всі шанси дожити до 100 років. Ви стежите за своїм здоров’ям більше ніж за чим - не будь іншим, у вас гарне самопочуття. Якщо ви і надалі будете вести здоровий спосіб життя, то збережете енергійність, активність до глибокої старості. Але подумайте, чи не занадто багато сил ви витрачаєте нате, щоб підтримувати себе у формі? Не слід нехтувати деякими маленькими задоволеннями, без них життя здаватиметься вам пісним. А радість це також життя!

Від 19 -37. балів. У вас не тільки гарне здоров’я, але і гарний настрій. Ви любите спілкуватися з друзями, не відмовляєте собі в задоволеннях, які роблять ваше життя цікавим. Але подумайте, чи не будуть деякі ваші звички з роками мати негативні на слідки для здоров’я. Перегляньте ваш спосіб життя. Подумайте, чи достатньо ви рухаєтесь, правильно харчуєтесь.

Від 0 до 18 балів. Ваше здоров’я залежить перш за все від вас. Але ви занадто легковажно до нього ставитесь. Не покладайтесь тільки на ліки. Якщо поки що ви не бігаєте до лікарів, то це лише тому, що у вас здоровий організм, але це не може продовжуватися без кінця. Поки не пізно, займіться своїм здоров ’ям.

 

VI. Підсумок уроку

- Для чого ми вживаємо їжу?

- Чи вся їжа може бути безпечною і корисною?

- Хто повинен турбуватися про безпечну їжу?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

docx
Додав(-ла)
Пісоцька Юлія
Пов’язані теми
Екологія, Розробки уроків
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
837
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку