Шкода і користь відео ігор для дітей в освіті.

Про матеріал
Здавалося б, ще вчора діти грали в «морський бій», «класики», «козаки-розбійники» або ж «війнушки», бігаючи по всьому двору з пластмасовими пістолетиками. Зараз же діти весь свій вільний час проводять за монітором комп'ютера, граючи в свої улюблені ігри, де віртуальний світ вабить необмеженими можливостями, й діти забувають про все на світі.
Перегляд файлу

Шкода і користь відео ігор для дітей в освіті.

На сьогоднішній день дуже багато суперечок виникає між питанням, «бути чи не бути» відео іграм в освіті дітей. Чи буде користь, чи навпаки шкода такому методу навчання? На це питання мало хто може відповісти.

Я є мамою і одночасно вчителем семирічної дівчинки і кожного дня я стикаюся з технологічним прогресом своєї дитини. А це означає, що дитина та і не тільки моя, стає комп’ютерним експертом в дуже ранньому віці, і почалось це до того, як вона навчилася читати і писати. Але добре це чи погано? І як така пристрасть до гаджетів змінює картину світу наших дітей?

Спочатку було знайомство зі смартфоном, потім ноутбук у чотирирічному віці, далі планшет. Мультфільми, відео ролики, реклама – це те з чого моя дитина почала знайомство з мережею інтернет. Сказати, що технології шкідливі – те ж саме, що стверджувати, ніби їжа шкідлива. Немає єдиного ефекту від «прийому їжі», немає і єдиного ефекту від «перегляду телевізора» або «сидіння в планшеті». Різні продукти по-різному впливають на дитяче здоров’я: яблука корисні, від булочок товстіють, цукерки псують зуби. Точно так само і медіаконтент може по-різному впливати на розвиток дитини. Важливий не сам факт використання гаджетів, а те, з яким контентом дитина стикається і як він з ним взаємодіє.

Так, спочатку я не надавала особливого значення захопленості своєї дитини «зависанню» у гаджетах, з них вона черпала інформацію, дізнавалась навколишній світ, шукала відповіді на запитання які її цікавили. Але вона підростала і їй ставало вже не так цікаво з мультиками чи відео роликами. Тоді донька почала цікавитись телефонними іграми, спочатку це були якісь простенькі ігри, пізніше вона почала занурюватись все більше і більше в ігровий простір. Так, я не скажу, що це мало якийсь поганий вплив, навпаки, було помітно, що в дитини покращилась пам’ять, розширювався кругозір, уява взагалі почала працювати на ура (особливо коли дитина грала в «Dinosaur Game», «Baryonyx Simulator» чи «Roblox») і багато інших.

  Дитина розвивалась, дізнавалась але потім почалися зміни, і перше, що я помітила це майже повністю відсутнє бажання навчатись, потім було нерегулярне, неправильне харчування, не відриваючись від смартфону і від гри, дитина забула про свої обов’язки і на сам кінець відмова від нормального сну, щоб більше проводити часу за грою і це триває і досі. Завжди коли я намагаюсь або переключити її на уроки чи інше якесь заняття у відповідь отримувала злість, роздратованість, нервозність. Так, є і свої плюси завдяки відео іграм, це і покращення пам’яті, працює моторика рук, вона концентрується дуже швидко, навички читання розвиваються, але все ж є переживання, щоб не розвинулася ігрова залежність від всього цього, бо вона вже кілька разів просила оплатити їй ігри, я цього не робила, бо розумію що одним разом це не закінчиться. Я стикалась з 18-ти річним юнаком який був залежний від відео ігор. Це не приємно і страшно, людина не бачить нічого крім ігор, телефон з рук не випускає, постійно стрес, переживання, недосипання, колосальна трата грошей на ці самі ігри і там вже розмовами було не допомогти.

Наш прогрес не стоїть на місці і зараз існує дуже багато комп'ютерних ігор, за допомогою яких діти вивчають алфавіт і цифри, вчаться читати та рахувати, пізнають світ тварин і рослин, а також вивчають іноземні мови. Такі комп'ютерні ігри в захопливій, цікавій і простій формі піднесуть знання, не нашкодять психічному і психологічному здоров’ю дитини. Граючи в подібні комп’ютерні ігри на уроках чи виконуючи домашнє завдання діти навчаться приймати самостійні рішення, оцінювати ситуацію та вирішувати логічні завдання. Вони зможуть спробувати себе в різних професіях, визначити свої таланти та познайомитися з новими предметами, явищами і заняттями.                                                                                                                                                                            Тому з педагогічної точки зору я можу сказати, що в молодшому шкільному віці все ж таки кращим буде грати в ось такі звичайні, простенькі для їхнього віку відео ігри, бо не раз чула від батьків своїх учнів скільки часу вони проводять граючи в ігри і як вчитель можу сказати, що є з чим порівняти успішність дітей які просто пропадають в смартфонах і відео іграх і дітей які значно менше приділяють цьому увагу.

Виходячи з вище сказаного, можна зробити висновок, що відео ігри стануть гпрним помічником в процесі розвитку дитини. Можна використовувати їх, але головне не забувати про те, що для будь-якого віку існують певні часові норми, ігри повинні відповідати віковим критеріям, дитина повинна стільки часу проводити за комп'ютером, щоб не нашкодити своєму здоров'ю, сну, психічному стану. Тому, щоб уникнути ігрової залежності та отримати тільки користь від комп'ютерних ігор, потрібно неухильно їх дотримуватися.

 

 

 

 

docx
Додано
29 лютого
Переглядів
294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку