Символ Волі - Свято Державного Прапора

Про матеріал
Презентація "Символ Волі - Свято Державного прапора України" - це захоплюючий та інформативний матеріал, призначений для вивчення та відзначення важливого свята українського народу. Вона містить багато цікавих фактів, історичних даних та сучасних відомостей про національний символ України - державний прапор. Основні розділи презентації включають: - Відзначення Свята Державного Прапора України у контексті національних свят та історії України. - Історія створення прапора: Розповідь про створення сучасного Державного прапора України, його символіку та еволюцію протягом років. - Цікаві факти про Державний Прапор України. - Важливі історичні події: Подробиці важливих історичних подій, які пов'язані з українським прапором, і роль прапора у національній історії. - Сучасне використання: Розгляд сучасного використання державного флага в Україні, його присутність у суспільстві та політиці. - Підтримка та патріотизм: Підкреслення важливості підтримки та виявлення патріотизму через символи національної єдності, зокрема прапор України. - Висновки та підсумки, що підкреслюють важливість цього свята для українського народу. Ця презентація допоможе глядачам глибше розуміти і відчувати національну гордість та патріотизм, пов'язані з Днем Державного Прапора України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Символ Волі: Свято Державного Прапора

Номер слайду 4

До Дня Державного прапора України зимівники та зимівниці 27-ї УАЕ провели урочисте підняття синьо-жовтого стяга біля станції “Академік Вернадський”.

Номер слайду 5

Святкування Дня Державного Прапора тісно пов'язане з історією України та її національної ідентичності. У презентації ми розглянемо історію та символіку українського прапора та познайомимося з важливими подіями та роллю в сучасному суспільстві.

Номер слайду 6

Ранні символи національної ідентичностіЯк зазначає Український інститут нацпам’яті, жовто-блакитні барви символізували Київську державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих.

Номер слайду 7

Вперше поєднання синього і жовтого з’явилося на гербі Львова у XIII столітті. Великий князь Київський, правитель Галицько-Волинського князівства, засновник Львова, Кременця, польського Холму Данило Галицький подарував його місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі.

Номер слайду 8

РАННІ СИМВОЛИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ1 Тризуб. Тризуб з'явився в княжій епоці на теренах України та вважається одним з найдавніших символів української національної культури. Він став однією з основних частин герба України.2 Прапори гетьманів. Прапор, який використовували гетьмани, складався з білої тканини та напису українською мовою "За віру, за волю".3 Прапор Лева. У XIII столітті золотий лев на синьому тлі прикрасив герб сина Данила Галицького . 

Номер слайду 9

У добу Київської Русі прапори трикутно-клинової форми часто мали червоний колір — найбільш зручний для передачі сигналу під час бою. Відомо, що князь Володимир Великий мав власний герб — золотий тризуб на синьому тлі.

Номер слайду 10

Починаючи з XVIII століття поєднання синього та золотого у прапорах Запорізького козацтва. Зазвичай, на прапорі також було зображення козака в одязі золотого або червоного кольорів.

Номер слайду 11

До речі, на своїй картині "Запорожці пишуть листа турецькому султану" (1891 р.) над головами козаків Ілля Рєпін приховав на списах жовто-блакитні та червоно-чорні прапори. Консультантом художника, під час написання цієї картини, був знаний історик українського козацтва Дмитро Яворницький.

Номер слайду 12

Визвольна війна 1917-1921 років. Прапор був символом протистояннябільшовицькому режиму того часу

Номер слайду 13

Вперше після Лютневої революції 1917 року українські синьо-жовті прапори публічно з'явилися в Києві, Одесі та Харкові 16 березня 1917 року. Влітку 1917 р. частина кораблів Чорноморського флоту підняла українські прапори. Вперше це сталося на есмінці “Завидний”. Керівник української ради корабля В. Прокопович ініціював підняття прапора, але командування змусило його спустити.

Номер слайду 14

17 березня 1917 року було проголошено про організацію Центральної Ради. Перший Президент України Михайло Грушевський затвердив таке поєднання кольорів як офіційний прапор країни. Він був визнаний символом Української держави періоду гетьманату Павла Скоропадського, ЗУНР, Директорії УНР та Карпатської України. Українська національна маніфестація на Софійській площі в Києві. 1 квітня 1917 р.

Номер слайду 15

Під синьо-жовтним прапором билася українська молодь та студенство на станції Крути. Бій під Крутами був одним з десятків інших боїв Першої більшовицько-української війни, яка тривала з грудня 1917 року і приблизно до травня 1918 року. Війни, яку розпочали більшовики, коли зрозуміли, що Українська Центральна Рада та свідоме українське суспільство категорично проти комунізму в більшовицькому варіанті.

Номер слайду 16

Використання синьо-жовтого варіанту було затверджено постановою Української Національної Ради від 27 червня 1949 року, яка відзначала, що до остаточного встановлення державних емблем незалежної влади в Україні національний прапор буде синьо-жовтий.

Номер слайду 17

У радянські часи 1 травня 1966 року двоє українців встановили над Київським інститутом народного господарства жовто-блакитний прапор із зображенням тризуба. Розслідуванням цього «теракту» тоді зайнявся КДБ. Слідчі встановили, що організаторами акції були сусіди по гуртожитку: уродженець Одеси майстер-сантехнік Георгій Москаленко та уродженець Київщини слюсар-зварювальник Віктор Кукса. На полотнище прикріпили вирізаний тризуб і зробили напис «Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ».

Номер слайду 18

30 грудня 1967 року в Дніпропетровську на центральному проспекті невідомі вивісили синьо-жовтий прапор, на древку олівцем був намальований тризуб і зроблений надпис: «Ще не вмерла Україна і воля і слава.» 22 липня 1976 року в Монреалі на XXI Олімпійських іграх під час змагань гандбольних команд СРСР і Румунії студент із Торонто Любомир Шух вимахував українським прапором, за що був видалений з арени. 27 липня 1976 року під час півфіналу з футболу між збірними НДР і СРСР, у складі якої переважали гравці з київського "Динамо", 150 українців вивісили плакат із надписом: "Свобода Україні!". 

Номер слайду 19

Інший цікавий випадок, пов’язаний із прапором України, трапився 27 липня 1976 року на Олімпійських іграх у Монреалі, коли представник української діаспори під час гри футбольних команд СРСР і НДР вибіг на поле з українським прапором, вигукуючи «Слава Україна!». Таким чином у радянські часи діаспоряни нагадали світу та СРСР про існування України.

Номер слайду 20

1 травня 1989 року львів'яни вперше вийшли на першотравневу демонстрацію з синьо-жовтими прапорами. З гаслами “Свобода!“, “Єдність!“, “Ми за Драча!“, “Народному Руху – бути!“ вони прорвались до центру крізь міліцейські кордони і пройшли проспектами Леніна (тепер Свободи) та Шевченка.

Номер слайду 21

14 березня 1990 року національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий. 23 березня 1990 р. він з’явився над Тернопільською міськрадою. 3 квітня 1990 р. – над Львівською міськрадою. Першим не західноукраїнським містом став Житомир. Київ був дев'ятим місцем, де підняли прапор.

Номер слайду 22

24 серпня 1991 року прапор України внесли до Верховної Ради. Офіційно затвердили синьо-жовтий стяг як державний символ України 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня.

Номер слайду 23

Помаранчева революція. Прапор став символом руху за демократію та права на вибір.

Номер слайду 24

У 2014 році по всій Україні прокотилися акції з фарбування у кольори державного прапору різноманітних споруд. Флешмоб "Встанови прапор України" стартував з Дніпропетровська.

Номер слайду 25

Революція ГідностіПрапор України став символом протесту проти корупції та прагнення до демократичних змін.

Номер слайду 26

Український прапор був учасником подій на Майдані. «Наші Крути тут», – пишуть на стінах. Нова кров – кожні 15 хвилин. На світанку 23 січня хлопці в масках вішають на паркан бібліотеки величезний жовто-блакитний прапор. «Воля», – написано на жовтому. «…або смерть», – не додано, хоча місця ще безліч. Це й так зрозуміло.

Номер слайду 27

Жовто-блакитний прапор піднімали над будівлями Донецького аеропорту впродовж всієї його оборони. Ворог збивав прапори вогнем, але «кіборги» неодмінно поновлювали символ української держави.

Номер слайду 28

Найвищій прапор України підняли до Дня державного прапора у 2020 році. Висота флагштоку – близько 90 метрів. Прапор на новому флагштоку підняли на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України в Другій світовій війні» в Києві. Його розміри 16 на 24 метри.

Номер слайду 29

Найбільший прапор України має розмір 40×60 метрів. Він був внесений до Книги рекордів України. Його площа – 2400 квадратних метрів, а важить він майже 120 кг. Найбільший намальований національний прапор з’явився в Києві у червні 2014 року. На Оболонській набережній тисячі жителів столиці розмалювали частину бетонного укосу площею 1750 квадратних метрів. Найбільший прапор України з квітів створили у Пирогові під Києвом 23 серпня 2016-го. Стяг на площі 15 тисяч квадратних метрів виклали з чорнобривців і петуній.

Номер слайду 30

19 листопада 1997 року перший (і до наших днів єдиний) космонавт незалежної України Леонід Каденюк на кораблі NASA полетів у космос. Він здійснив політ у складі американської команди на шатлі Columbia. І був першим, хто полетів у космос із українським прапором..

Номер слайду 31

МЗС оприлюднило фото понад 40 будівель та пам'яток, які світилися синьо-жовтими кольорами. Зокрема, будівля Ради Європи у Страсбурзі, Жверинський міст у Литві, площа Свободи в Естонії, телевежа Тбілісі, телевежа TELSTRA в австралійській Канберрі, Фінікійська фортеця у Лівані та інші. Також кольорами прапора України висвітлювався найвищий будинок у світі — Бурж Кхаліфа в ОАЕ.

Номер слайду 32

Нині українські прапори проходять крізь війну. Стяги супроводжують військових у безлічі боїв.

Номер слайду 33

Прапор у сучасному суспільствіУ спортіСиньо-жовтий прапор - це не лише показник національної ідентичності, а й символ перемоги у змаганнях. На публічних заходах. Прапор України став неодмінним елементом на демонстраціях у виразі підтримки національної ідеї та миру в Україні. У навчальних засобах. Прапор є символом заклику до поваги національних символів та елементом національної підтримки серед молоді.

Номер слайду 34

Висновки. Жовтий та блакитний. Національні кольори Україниє не просто елементомдизайну прапора. вони є символом незалежної та демократичної країни з багатимитрадиціями таісторією. Прапор у сучасному світіПрапор України став важливимсимволом національної едності та підтримки незалежності України. Він стимулює молодь до вивченняІсторії та культури своєї країни та показує світові сильний дух України

Номер слайду 35

З ДНЕМ ПРАПОРА, УКРАЇНА!

pptx
Додано
13 вересня 2023
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку