Символіка українського орнаменту

Про матеріал

ознайомити учнів з поняттям «символ», «символіка», розкрити деякі значення символічних зображень в українському орнаменті; розвивати вміння насолоджуватися спогляданням творів декоративно-прикладного мистецтва; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів; виховувати зацікавленість творами мистецтва, культурної спадщини українського народу

Перегляд файлу

Урок образотворчого мистецтва у 5 класі

Тема: Символіка українського орнаменту

Мета: ознайомити учнів з поняттям «символ», «символіка», розкрити деякі значення символічних зображень в українському орнаменті; розвивати вміння насолоджуватися спогляданням творів декоративно-прикладного мистецтва; формувати естетичні почуття, смак; активізувати творчу ініціативу учнів; виховувати зацікавленість творами мистецтва, культурної спадщини українського народу

Тип уроку: комбінований

 

Хід уроку

І Організаційний момент

 

ІІ Актуалізація опорних знань і вмінь

  • Що називається орнаментом?
  • Які види орнаменту ви знаєте? (зооморфний, рослинний, геометричний)
  • Де можна зустріти український орнамент?
  • Які предмети побуту можна прикрасити орнаментом?

 

ІІІ Мотивація навчальної діяльності

Отже, сьогодні на уроці ми продовжимо вивчати орнамент та ознайомимось із цікавим явищем мистецтва – символікою українського орнаменту. Що ж називають символом і символікою спробуємо з’ясувати.

 

IV Вивчення нового матеріалу

4.1 Слово вчителя

Кожна нація, кожен народ має свою символіку, що виробилася протягом багатьох століть і освячена віками. Ще з давніх давен, коли не було мови, а спілкування відбувалося за допомогою звуків, наші предки на стінах печер викарбовували різні символи: зображення тварин, сонця, неба, місяця, вітру, води та вогню. З того часу у людей почали формуватися перші уявлення про символи. Багато з тих символів, які з’явилися у давні часи, назавжди увійшли у культурну національну спадщину українського народу, в його історію, мистецтво і повсякденне життя. Вистраждавши багатьма століттями і виборовши собі свободу та незалежність. Україна у якості національної символіки обрала три елементи, які повинні існувати у кожній повноправній країні – прапор, герб і гімн. Кожний символ має власне тлумачення.

Отже, символ – умовне позначення будь-якого предмета, поняття або явища, що використовується для збереження і передавання іформації.

Будь-який символ є образом, у якому завжди присутній певний зміст.

Символіка – сукупність символів. Це умовне вираження ідей, понять, почуттів.

Чи звертали ви увагу, які зображення зустрічаються у вишивці та ткацтві, писанкарстві та різбленні?

Буд-яке зображення в українських орнаментах має своє символічне значення. З вишивкою пов’язана вся багатовікова історія українського народу, його творчі пошуки, радість та горе, перемоги та поразки, сподівання на майбутнє. Населення у давнину надавало вишивці магічної сили. Розглянемо символічне значення деяких мотивів українських орнаментів.

  1. Калина – оберіг української родини. З давніх-давен калину оспівували у думах, легендах, піснях, приказках. Бо калина – споконвічний яскравий символ України, вірна супутниця людини від народження до останніх днів, не було, здається, хатини в Україні, біля якої б вона не кущувала.
  2. Символіка троянди (ружі). Ружу завжди любили в Україні, вважали її квіткою Сонця, а її червоний колір нагадував колір крові – символу життя. Орнаменти, що включають квіти і листя троянди, являють собою замкнуту смугу у вигляді вінка, що не має початку і кінця, що позначає нескінченність життя з постійним відродженням. Якщо вінок з троянд зображувався символічно, у вигляді геометричного візерунку, то троянди могли зображати зірки, зібрані в нескінченному небесному просторі.
  3. Мак – символ захисту від зла. В Україні завжди вірили в магічну силу маку, що захищає сім’ю і господарство від лихого ока і різних бід. Освяченими в церкві насінням маку обсипали хату, подвір’я. Червоний колір пелюсток квітки символізував кров загиблих героїв на полі. Орнамент у вигляді квітки маку, коробочок з насінням, листочків символізує його захист від злих сил або пам’ять про загиблих воїнів – членах родини. Дівчата з сім’ї загиблого воїна носили віночки, сплетені з семи квіток маку, що означало їх обіцянку берегти і продовжувати свій рід.
  4. Символ винограду. Орнамент з виноградом поширений по всій центральній Україні. У Київській, Полтавській, Чернігівській областях традиційно прикрашають вишиванки та рушники великими гронами винограду. І це не дивно, адже виноградний орнамент символізує створення сім’ї, її благополуччя і красу. Гроно винограду нагадує родовідне дерево із здоровими і численними членами роду.
  5. Дуб – мотив, що найчастіше зустрічається на парубочих сорочках і поєднував у собі символи сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої. Вважалося, що у дубі живуть душі хоробрих воїнів і в ньому наймогутніша влада над злими силами. Він оберігає людину від усіляких негараздів. Від злого чародійства.
  6. Символи Сонця і Води. Для української вишивки характерно часте використання орнаментів, які символізують Сонце і Воду – дві основні стихії, які створили і підтримують життя на Землі. Тому їх сприймають як батьківську і материнську енергії – сонячну і водну. Восьмикутна квітка або розетка позначає Сонце, а малюнок у вигляді згорнутого вужа – Воду.

Українські вишивки дуже різноманітні і гармонійні за поєднанням кольорів. Колір у народній вишивці має символічне значення та оспіваний в народних піснях. Традиційними в українській вишивці є червоний, чорний та білий кольори. Рідше зустрічається синій, зелений та жовтий.

4.2 Пояснення творчого завдання

Отже, на уроці давайте створимо стрічковий орнамент, використовуючи відомі вам символи українського народу.

Під час створення орнаменту слід дотримуватися таких правил:

  1. Для побудови композиції вишивки слід знайти композиційний центр, тобто визначити ту частину виробу, яка привертатиме увагу.
  2. Дотримуватися пропорційності визначеного співвідношення різних елементів між собою і виробом у цілому.
  3. Будувати візерунок, дотримуючись правила симетрії.
  4. Створювати ритм композиції – чергування однакових орнаментальних мотивів.
    1.          Хвилинка натхнення

 

V Практична робота учнів

 

VI Підсумок уроку

docx
Додано
23 вересня 2018
Переглядів
3079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку