Синтетичні каучуки, гума

Про матеріал
Мета уроку: показати застосування реакцій полімеризації у виробництві різних видів каучуку; розглянути властивості синтетичних каучуків і, відповідно, їх застосування; розглянути одержання й застосування гуми. Очікувані результати: учні повинні складати реакції полімеризації, у результаті яких утворюється каучук; учні повинні характеризувати залежність властивостей речовин від їхніх складу та будови. Обладнання: зразки каучуку, гуми. Тип уроку: комбінований.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Добрий день, юна громада! Я бачити вас дуже рада! Оцінок гарних всім бажаю. Тепер урок розпочинаю! Борисенко В.С.

Номер слайду 2

БорисенкоВ.С.

Номер слайду 3

1. Які речовини належать до високомолекулярних сполук (ВМС)? 2. Наведіть приклади природних ВМС. 3. Що являють собою штучні й синтетичні ВМС? 4. Наведіть приклади штучних і синтетичних полімерів. 5.Як із грецької мови перекладаються слова «полімер» і «мономер»? 6.Що таке «ступінь полімеризації»? 7.Що таке «структурна ланка»? 8.Які полімери називають полімерами стереорегулярної будови? 9.Чим відрізняються реакції полімеризації від реакцій поліконденсації? 10.У чому особливість поняття «молекулярна маса полімеру»? БорисенкоВ.С.

Номер слайду 4

… Ми ластиком витрем помилки, Одягнем на дощ макінтош… Із гуми у ванні підстилки... А що за село без калош? «Ода гумі» БорисенкоВ.С.

Номер слайду 5

nH2C=СН2→ (—H2С—СН2—)n І знову рівняння полімерізації … БорисенкоВ.С.

Номер слайду 6

Каучук — це еластичний матеріал, який отримують при коагуляції латексу каучуконосних рослин. Природний каучук — полімер ненасиченого вуглеводню ізопрену C5H8. Його добувають із молочного соку деяких рослин, переважно з гевеї, що росте в тропічних країнах. Полімеризацію ізопрену можна схематично зобразити таким рівнянням: Молекули природного каучуку мають лінійну будову. Відносна молекулярна маса природного каучуку становить 150–500 тис., а число елементарних ланок в молекулі — до 2500. Чистий каучук має густину 0,9–0,95 г / см3, легший за воду, не розчиняється у воді. Природний каучук не проводить електричний струм. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 7

Природний каучук існує стільки років, скільки й сама природа. 1493 р. іспанський адмірал Христофор Колумб побачив тубільців, які грали великим щільним м’ячем та носили непромокальні калоші. Індіанці виробляли їх із молочного соку з порізів на корі дерева гевеї. Багато років іспанці намагалися повторити водонепроникні речі (взуття, одяг, головні убори) індіанців, але всі спроби були невдалими. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 8

1736 р. - математик і географ Шарль Кондамін надіслав до Франції кілька зразків каучуку разом з описом продукції, виробленої з нього людьми, які населяють Амазонську низовину. Після цього збільшився науковий інтерес до вивчення цієї речовини і його властивостей. 1770 р. - британський хімік Джозеф Прістлі вперше знайшов застосування каучуку: він виявив, що каучук може стирати те, що написано графітним олівцем. Їх називали гуміеластиком («смолою еластичною»). БорисенкоВ.С.

Номер слайду 9

1791 р. - англійський фабрикант Самуель Пил запатентував спосіб, що дозволяв зробити одяг водонепроникним за допомогою обробки каучуку в скипидарі. 1820 р. - у Франції навчилися виготовляти підтяжки і підв’язки з каучукових ниток, сплетених із тканиною. 1823 р. - у Глазго Чарльз Макінтош почав мануфактурне виробництво водонепроникного одягу. 1834 р. - німецький хімік Фрідріх Людерсдорф і американський хімік Натаніель Хейвард виявили, що додавання сірки до каучуку зменшує або навіть зовсім усуває клейкість виробів. 1839 р. - американський винахідник Чарльз Гудьїр виявив подібний до шкіри матеріал — гуму. Цей процес був названий вулканізацією. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 10

30 грудня 1927 р. група вчених під керівництвом С. В. Лебедєва отримала 2 кг дивінілового каучуку. Спосіб Лебедєва полягав у полімеризації бута-1,3-дієну під дією натрію. З 1932 р. було почато промислове виробництво бута-1,3-дієну за методом Лебедєва, а з бута-1,3-дієну — виробництво каучуку. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 11

Синтетичні каучуки загального призначення спеціального призначення Бутадієн-стирольний Хлоропреновий Бутадієн-метил-стирольний Бутадієн-нітрильний Полібутадієновий Галогенірувані ізобутілени Бутилкаучук Уретани Етиленпропіленовий Силікони Етиленпропілендієновий Полісульфідні каучуки Цис-1,4-поліізопреновий Усі існуючі каучуки можна розділити на два великих сегменти: каучуки загального й каучуки спеціального призначення. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 12

Каучуки загального призначення використовуються в тих виробах, де важлива сама природа гуми й немає будь-яких особливих вимог до готового виробу. Каучуки спеціального призначення мають більш вузьку сферу застосування й використовуються для надання гумо-технічному виробу (шинам, ременям, взуттєвій підошві тощо) заданих властивостей, наприклад, зносостійкості, морозостійкості, підвищеного зчеплення з мокрою дорогою тощо. каучук бутадиеновый BR  БорисенкоВ.С.

Номер слайду 13

Гума — високоеластична, міцна сполука, складна багатокомпонентна система, що складається з полімерної основи (каучуку) і різних добавок. Гума — матеріал, необхідний для виробництва різноманітних виробів — від автомобільних шин до хірургічних рукавичок. Головна перевага гуми — її еластичність. Вона може розтягуватися й гнутися, а потім приймати початкову форму. Гума може бути як м’якою, так і твердою. Залежно від структури гуму поділяють на непористу (монолітну) і пористу. Ебоніт — вулканізований каучук з високим вмістом сірки (30–50 % від маси каучуку), зазвичай темно-бурого або чорного кольору. На відміну від м’якої гуми, ебоніт не виявляє високої еластичності за звичайних температур і нагадує тверду пластмасу. Зараз ебоніти практично витіснені пластмасами і майже не використовуються. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 14

Руки за голову ставимо сміло (руки за головою, повороти тулуба) І повертаємось вправо та вліво, Двічі наліво, двічі направо, Зробимо чітко, діти, цю вправу. Двічі наліво, двічі направо – Будемо мати гарну поставу. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 15

Лабораторний дослід № 5 Тема. Ознайомлення зі зразками каучуків. Мета: ознайомитися з властивостями каучуків. Досліджувані об’єкти: зразки натурального та синтетичних (декілька різних видів) каучуків). Обладнання: нагрівальний прилад, штатив із пробірками, водяна баня, тигельні щипці, ножиці, лінійка. Хід роботи 1.Розгляньте зовнішні ознаки зразків каучуків. 2.Дослідіть еластичні властивості каучуків за звичайних умов. 3.Визначте відношення каучуків до нагрівання. 4.За результатами досліджень складіть порівняльну таблицю. 5.Зробіть висновки, зазначте спільні властивості та відмінності у досліджуваних видів каучуків. БорисенкоВ.С.

Номер слайду 16

БорисенкоВ.С.

Номер слайду 17

1. Завдання для всього класу. Підручник Робочий зошит Збірник завдань 2. Індивідуальне завдання. Підготувати повідомлення про застосування синтетичних волокон. БорисенкоВікторія Сергіївна

ppt
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
4179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку