"Скільки є речовин" презентація

Про матеріал
В презентації розкрит тему "Скільки є речовин". Матеріал розрахований на учнів 5 класу, які навчаються за інтегрованим курсом "Пізнаємо природу", автор Д.Біда та інші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скільки є речовин. Різноманіття речовин. Властивості речовин. Застосування речовин.

Номер слайду 2

Скільки є речовин. Точно злічити усі речовини не зможе ніхто. Їх мільйони, і щороку в лабораторіях учених з’являються нові. Щоб навести лад з такою кількістю речовин, їх класифікують за агрегатним станом, за складом молекул, за властивостями, за іншими критеріями.

Номер слайду 3

Деякі речовини є у природі, з них складаються організми та природні об’єкти. Інші - створила людина (будівельні та пакувальні матеріали, скло, кераміка, тканини). Штучні матеріали, зазвичай, погано розкладаються у природі й засмічують її.

Номер слайду 4

Проблема забруднення навколишнього середовища синтетичними речовинами

Номер слайду 5

Більшість речовин складається з молекул, а молекули – з атомів. Молекула – найдрібніша частинка речовини. Молекули складаються з атомів. Пригадай!

Номер слайду 6

На сьогодні науці відомо 118 різних атомів і мільйони молекул – атоми можуть з’єднуватися між собою у різноманітних комбінаціях і утворювати різні речовини. Точно вказати кількість речовин важко. З розвитком науки їх буде дедалі більше, адже щороку науковці створюють нові речовини і матеріали. Скільки є речовинпластмаса. Синтетичний каучук

Номер слайду 7

Всі відомі елементи (118) впорядковані у Періодичну систему хімічних елементів Д.І. Менделеєва. Що таке елемент

Номер слайду 8

Що таке елемент. Атоми одного і того самого виду називають елементами. Елементи мають назви, які погодять з латини і позначають їх символами.

Номер слайду 9

Який склад молекул. Молекула води складається з двох атомів Гідрогену та одного атома Оксигену. Молекула вуглекислого газу складається з двох атомів Оксигену й одного атома Карбону.

Номер слайду 10

З яких молекул складаються речовиниЄ речовини, які складаються з однакових атомів, але більшість – з різних. Наприклад, лише з трьох атомів – Оксигену, Гідрогену, і Карбону – можна «збудувати» тисячі молекул різних речовин. Серед них:

Номер слайду 11

Назви елементи, з яких зображені молекули. Підказка!

Номер слайду 12

Як класифікують речовини. За агрегатним станом; за будовою – прості ( із однакових атомів: водень, азот, кисень, сірка, залізо), складні – з різних атомів (вода, вуглекислий газ, глюкоза). Модель молекули заліза. Модель молекули кисню

Номер слайду 13

Як класифікують речовини. За властивостями прості речовини поділяють на метали та неметали.

Номер слайду 14

Як класифікують речовини. Кусок заліза має характерний металічний блиск. Якщо по ньому вдарити молотком, він не розпадеться, але під дією ударів змінюватиме форму. Є провідником електричного струму. ЦЕ метал.

Номер слайду 15

Як класифікують речовини Сірка не має блискучого кольору, розколюється від ударів (не придатні до кування) та не проводить електричний струм. Це неметал. Серед неметалів є газуваті (кисень, азот, водень), і рідкі (бром), і тверді (сірка, вугілля, фосфор). Сірка. Р Фосфор

Номер слайду 16

Номер слайду 17

1. Опрацювати параграф 17 с. 63-66 підручника.2. Дати відповіді на питання 5 с. 66 підручника.

Номер слайду 18

Я зрозумів(-ла)/дізнався(-лась)/розібрався(-лась)... Я хочу похвалити себе за те, що на сьогоднішньому занятті ... На занятті мені особливо сподобалося ... Знання із сьогоднішнього заняття мені знадобляться ... На сьогоднішньому уроці мене здивувало …На уроці ...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Купенко Ігор Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Титова Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
5747
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку