Практична робота 1.
Тума: Складання схем обміну вуглеводів, ліпідів та білків в організмі людини.
Мета заняття:
1. Поглибити та узагальнити знання про особливості обміну вуглеводів, ліпідів та білків у організмі людини.
2. Скласти схеми їх обміну.
Обладнання: схеми, таблиці обміну вуглеводів, ліпідів та білків у організмі людини.
ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА
1. Обмін вуглеводів
Вуглеводи є джерелами енергії для безпосереднього використання (глюкоза) або утворюють депо енергії (глікоген). Є компонентами складних сполук (нуклеопротеїдів, глікопротеїдів), які використовуються для створення клітинних структур. Добова потреба – 400-500 г.
Основні етапи вуглеводного обміну
1) Розщеплення вуглеводів їжі у травному тракті та всмоктування моносахаридів у тонкому кишечнику.
2) Запасання глюкози у вигляді глікогену в печінці чи м'язах або безпосереднє використання її в енергетичних цілях.
3) Розщеплення глікогену в печінці й надходження глюкози у кров у разі зменшення її концентрації (вміст глюкози в крові людини у нормі становить 4,44-6,67 ммоль/л; за надлишку її вмісту до 8,34-10 ммоль/л вона виводиться із сечею; у разі зниження вмісту до 3,89 ммоль/л з'являється почуття голоду, до 3,22 ммоль/л – судоми та втрата свідомості).
4) Синтез глюкози з проміжних продуктів (піровиноградної та молочної кислот) та не вуглеводних попередників.
5) Перетворення глюкози на жирні кислоти.
6) Окиснення глюкози з утворенням вуглекислого газу та води. Основні етапи вуглеводного обміну відображені у схемі 1.
2. Обмін ліпідів
Ліпіди є енергетичним і пластичним матеріалом, входять до складу оболонки та цитоплазми клітин. Частина ліпідів накопичується у вигляді запасів жиру (10-30 % маси тіла). Основна маса ліпідів в організмі людини – нейтральні ліпіди (тригліцериди олеїнової, пальмітинової, стеаринової та інших вищих кислот). Біологічна цінність ліпідів полягає в тому, що деякі ненасичені жирні кислоти (лінолева, ліноленова, арахідонова), що необхідні для життєдіяльності, є незамінними і не можуть утворюватися в організмі людини з інших жирних кислот, тому мають обов'язково надходити з їжею (рослинні та тваринні жири).
Основні етапи ліпідного обміну
1) Ферментативне розщеплення жирів їжі у травному тракті до гліцерину та жирних кислот і їх усмоктування у кишечнику. 2) Утворення ліпопротеїдів у слизовій оболонці кишечнику та у печінці та їх транспорт кров'ю.
3) Гідроліз цих сполук на поверхні клітинних мембран ферментом ліпопротеїдліпазою, всмоктування жирних кислот і гліцерину в клітини, де вони використовуються для синтезу власних ліпідів клітин органів та тканин.
Після синтезу ліпіди можуть піддаватися окисненню, вивільняючи енергію, і перетворюватися на кінцевій стадії на вуглекислий газ та воду. Жир також може трансформуватися у глікоген, а потім піддаватися окисненню за типом обміну вуглеводів. За надлишку жир відкладається у вигляді запасів у підшкірній клітковині, великому сальнику, навколо деяких органів.
Основні етапи ліпідного обміну відображені у схемі 2.
3. Обмін білків
Білки складають основу всіх життєвих функцій організму. Вони є будівельним матеріалом усіх елементів клітин. Виконують такі важливі функції, як скорочення м'язів, транспорт кисню, захист організму від шкідливих речовин та ін.
Білки можуть використовуватися організмом і як джерело енергії. При окисненні 1 г білка в організмі звільняється 17,2 кДж енергії. До складу білків входить 20 амінокислот. Вони можуть по-різному сполучатися між собою, утворюючи велику кількість різноманітних складних білкових молекул.
Основні етапи обміну білків
1) Ферментативне розщеплення білків їжі до амінокислот і їх усмоктування.
2) Перетворення амінокислот.
3) Біосинтез білків.
4) Розщеплення білків.
5) Утворення кінцевих продуктів розкладу амінокислот.
Продукти розпаду білків і надлишок води виводяться з організму через нирки, легені та шкіру. В клітині білки використовуються для побудови всіх її елементів. Білки містяться в продуктах тваринного походження і бобових. Основні етапи вуглеводного обміну відображені у схемі 3.
.
Схема обміну вуглеводів у організмі людини
Схема 1.
.
Схема обміну ліпідів у організмі людини
Схема 2.
.
Схема обміну білків у організмі людини
Схема 3.
.
Під час обміну речовин відбувається розщеплення складних органічних сполук ‒ білків, ліпідів та вуглеводів, що потрапили у клітину, на простіші, з яких частина використовується для синтезу необхідних організму речовин, а частина зазнає повного розщеплення до кінцевих продуктів метаболізму (H2O, CO2, NH3).
Ці процеси забезпечують енергетичні потреби організму на здійснення та регуляцію життєвих функцій, а також оновлюють його хімічний склад (схема 4).
Схема 4.
Загальна схема обміну вуглеводів, ліпідів та білків у організмі людини
.
Практична частина
1. Опрацюйте схему обміну вуглеводів. Укажіть, які вуглеводи надходять в організм з їжею, в яких відділах шлунково-кишкового тракту відбувається розщеплення й усмоктування вуглеводів, які ферменти забезпечують розщеплення вуглеводів, які шляхи використання глюкози організмом? .
2. Опрацюйте схему обміну жирів. Укажіть, які жири надходять в організм з їжею, в яких відділах шлунково-кишкового тракту відбувається розщеплення й усмоктування ліпідів, які ферменти забезпечують розщеплення ліпідів, яку роль відіграє жовч в обміні жирів, які шляхи використання жирів організмом?
3. Опрацюйте схему обміну білків. Укажіть, які білки надходять в організм з їжею, в яких відділах шлунково-кишкового тракту відбувається розщеплення й усмоктування ліпідів, які ферменти забезпечують розщеплення білків, яку роль відіграє хлоридна кислота шлунка в обміні білків, які шляхи використання білків організмом?
.
4. Опрацюйте схему взаємозв’язку процесів катаболізму і анаболізму. Поясніть, чи завжди ці процеси перебувають у рівноважному стані? Від яких факторів залежить рівноважне або нерівноважне співвідношення анаболізму та катаболізму? Яку роль у поєднанні процесів анаболізму й катаболізму відіграє АТФ?
Висновок: що відбувається під час обміну речовин зі складними органічними сполуками – білками, ліпідами та вуглеводами?