СЛОВ’ЯНСЬКІ БОЖЕСТВА В МІФОЛОГІЧНОМУ ЖАНРІ

Про матеріал
СЛОВ’ЯНСЬКІ БОЖЕСТВА В МІФОЛОГІЧНОМУ ЖАНРІ Вищі слов’янські божества. СОМ: Сергій Черемисин. Козак Мамай; Галина Кузьменко. Панно «Козак Мамай». Народна картина «Козак Мамай». ХТД: композиція за мотивами української народної легенди про козака Мамая (гуаш).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙЩо таке жанр. Жанр -це кілька особливих ознак, притаманних творам мистецтва, за якими ми відрізняємо одні з них від інших . Визначається за темою, змістом, характером, формою зображеного в художньому творі.

Номер слайду 3

Жанри мистецтва. Портрет. Пейзаж. Натюрморт. Міфологічний. РелігійнийІсторичний. Побутовий. Анімалістичний. Батальний

Номер слайду 4

Портрет-це…(від франц. «portrait») – зображення людини або групи людей. 

Номер слайду 5

Пейзаж – це… (франц. «paycage», «payc» – місцевість, вид) Присвячений зображенню первісної або зміненої людиною природи.

Номер слайду 6

НАТЮРМОРТ – це… (франц. «nature morte»,— мертва природа), жанр образотворчого мистецтва, присвячений зображенню неживих предметів.

Номер слайду 7

З'єднай жанри мистецтва з картинкою Натюрморт. Портрет. Міфологічний. Пейзаж. Анімалістичний. Батальний. Натюрморт. Анімалістичний. Батальний. Пейзаж. Портрет. Міфологічний

Номер слайду 8

Міфологічний жанр – це… зображення сюжетів з міфології

Номер слайду 9

Ми- українці- є нащадками слов'ян, які мали свої міфи і легенди, своїх богів і героїв

Номер слайду 10

міфологічні уявлення наших предків продовжують жити в народних традиціях й обрядах, вони яскраво закарбувалися в мові, прислів’ях і приказках, казках і піснях нашого народу. Покровитель літнього сонцестояння - Купало 

Номер слайду 11

Згідно зі слов’янською міфологією вищі божества керували природними явищами і стихіями, тому їм поклонялися наші предки. Перун — творець блискавки

Номер слайду 12

Дажбог — бог Сонця син Сварога, Сварожич, Бог Сонця, світла, добра, благоденства, різних благ, природи, багатства, дару, допомоги.

Номер слайду 13

 Сварог - бог неба, заліза, ковальства і шлюбу За народними уявленнями, Сварог навчив людей варити й кувати мідь та залізо, будувати кузні і т. ін. Викував першого плуга

Номер слайду 14

Велес (Волос) — це один з найстаріших Богів, який вважається Богом достатку, тобто опікуном домашніх тварин. Бог багатства і достатку. Крім того, Велес — опікун купецтва, торгівлі.був ще й Богом поезії та музики, тобто покровителем мистецтва

Номер слайду 15

Ладо (Лада) — богиня весни, покровителька родини і кохання і шлюбу, покровителька жіночої вроди і краси, щасливого подружнього життя.

Номер слайду 16

Також існувало поклоніння нижчим духам, що мешкають повсюдно — берегиням, водяникам, польовикам, лісовикам, мавкам, русалкам

Номер слайду 17

В українських легендах, а особливо в народному живописі, часто зображається образ козака Мамая — захисника українського народу, мандрівника, воїна, мудреця тощо. За народними переказами, він мав дар зцілювати хворих і ходити по воді, тому прості люди шанували його як святого і вішали в хаті його зображення поряд із образами інших святих.

Номер слайду 18

Народного героя малювали не в запеклій сутичці з ворогом, а під час перепочинку, спокійним і замріяним. Та за цим зовнішнім спокоєм криються його глибокі душевні переживання. Чимало років він уже не розлучається із шаблею, боронячи батьківщину від ворогів. А коли випадає вільна хвилина, сяде під дубом, покладе поряд зброю і самій лише бандурі (кобзі), «подрузі вірній», розкаже у співі про свої тужливі думи.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Порівняй витвори різних видів мистецтва, присвячені одному сюжету.1 Сергій Черемисин. Козак Мамай; 2 Галина Кузьменко. Панно «Козак Мамай»

Номер слайду 21

Намалюйте композицію за мотивами української народної легенди про козака Мамая

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самсонова Алёна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
253
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку