Словосполучення і речення. Види речень за метою висловлювання та емоційним забарвленням. Головні і другорядні члени речення. Однорідні члени речення, звертання, вставні слова.

Про матеріал
Презентація за підручником О.Заболотного та В.Заболотного. Повторення та узагальнення вивченого. Словосполучення і речення. Види речень за метою висловлювання та емоційним забарвленням. Головні і другорядні члени речення.Однорідні члени речення, звертання, вставні слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повторення та узагальнення вивченого. Словосполучення і речення. Види речень за метою висловлювання та емоційним забарвленням. Головні і другорядні члени речення. Однорідні члени речення, звертання, вставні слова

Номер слайду 2

Словосполучення — це поєднання двох і більше повнозначних слів, одне з яких є головним, а інше (інші) — залежним(-и). Слова у словосполученні поєднуються за допомогою граматичного зв'язку (закінчень і прийменників) або за змістом і граматично. Приклад: Прикласти листок подорожника, зелений сад, червоний від сорому, вивчена напам'ять поезія, занадто далеко.

Номер слайду 3

Непоширеним (простим) називається словосполучення, у якому є одне залежне слово, виражене самостійною частиною мови. Поширеним (складним) називається словосполучення, у якому є кілька залежних слів, виражених самостійними частинами мови. Приклад: Приємний співрозмовник, класна стінгазета, популярний у молоді співак, війська швидкого реагування. Слово, від якого ставимо запитання, називається головним. Слово, до якого ставимо запитання, називається залежним. Приклад: Вправа (яка?) цікава, приїхали (з якою метою?) відпочити, знайшов (що?) бурштин, біжу (яким способом?) наввипередки, черга (яка?) до лікаря.

Номер слайду 4

Речення — це слово або група слів, зв'язаних за змістом. Речення виражає закінчену думку. Приклад: Сьогодні на уроці математики ми вивчаємо нову тему. При усному мовленні речення виділяється інтонаційно — у кінці речення робиться пауза. Зверни увагу! При записі перше слово речення починається з великої букви, а в кінці речення ставиться потрібний розділовий знак (. ! ?). За метою висловлювання речення діляться на три групи:розповідні;питальні;спонукальні.

Номер слайду 5

РОЗПОВІДНІ РЕЧЕННЯ Речення, мета яких про когось або про щось розповісти, називаються розповідними. У кінці розповідного речення ставиться крапка. Оленка з батьками поїхали в гості до бабусі. ПИТАЛЬНІ РЕЧЕННЯ Речення, мета яких поставити питання (про когось або про щось запитати), називаються питальними. У кінці питального речення ставиться знак питання (?). Коли почнуться літні канікули?СПОНУКАЛЬНІ РЕЧЕННЯ Речення, мета яких когось спонукати або закликати до певної дії, називаються спонукальними. До спонукання належить: порада, прохання, заборона, заклик,наказ тощо. У кінці спонукального речення ставиться крапка. Дай, будь ласка, мені ручку.

Номер слайду 6

ОКЛИЧНІНЕОКЛИЧНІЗа інтонацією речення поділяються на дві групи: У кінці неокличних речень може стояти крапка або знак питання (. або ?). У кінці окличного речення ставиться знак оклику або знак питання і знак оклику (! або ?!). Приклад: Настала чудова осінь. Яка чудова осінь!

Номер слайду 7

Різниця між словом, словосполученням, реченням

Номер слайду 8

СЛОВО. СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ. РЕЧЕННЯhttps://wordwall.net/uk/resource/31517503/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%97%d0%bd%d1%81%d1%8c%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b0/%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%96-%d1%80%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d1%8f

Номер слайду 9

ЗАПИСАТИ 2-3 ПРИКЛАДИ У ЗОШИТ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ПРИСУДОКПІДМЕТПідмет – це головний член речення, що називає предмет, про який говориться в реченні, і відповідає на питання хто? що?Присудок – це головний член речення, який називає дію, стан або ознаку предмета і відповідає на питання що робить підмет?ГОЛОВНІ І ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯГраматична основа – це підмет і присудок. Усі інші члени речення є другорядними.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

10 I. Спишіть. Підкресліть члени речення. За потреби скористайтесятаблицею «Члени речення» .1. Дитинства теплий вітер з очей моїх сльозинку витер. 2. І над стареньким комином лелека після дощу просушує крило. 3. Ліниво верби коси заплітали. 4. Цвіт опадав, сіявся легким пухом, торкався землі й стліва.

Номер слайду 14

Однорідні члени речення, звертання, вставні слова Однорідними називаються такі члени речення, що виконують однакову синтаксичну роль, стосуються одного й того самого члена речення і поєднуються сполучниковим, безсполучниковим (інтонаційним) чи змішаним зв’язком. Однорідні члени речення рівноправні і не залежать одне від одного. Вони називають поняття, схожі за смислом. Однорідні члени речення є ускладнювальним елементом у простому реченні.

Номер слайду 15

Однорідні члени речення відповідають на одне й те саме запитання, поставлене від одного слова та завжди виражаються однією частиною мови.. Приклад: У відділі продають (що?) морозиво і (що?) цукерки (О і О). Найважливіші ознаки однорідних членів речення Однорідні члени речення виконують однакову синтаксичну роль: у реченні можуть бути як головними (підмети і присудки), так і другорядними (додатки, обставини, означення) членами речення. Схематично однорідні члени речення можна зобразити так: ОПриклад: Хліб і сіль завжди мали стояти на столі українця (О і О). Голубі, сині, фіолетові, рожеві пасма снувались над горами (І. Цюпа) (О, О, О, О). Над лісом і над полем чути спів жайворонка (О і О).

Номер слайду 16

13 I. І. Спишіть речення, розставляючи пропущені розділові знаки. II. Підкресліть однорідні члени речення та узагальнювальні слова відповідно до їхньої синтаксичної ролі.1. Відшуміли і громи і зливи. 2. Мурашки перед дощем грозою або сильним вітром ховаються до гнізд. 3. І все навколо витанцьовує і білі лілії і зелений очерет і кучеряві верби і човен. 4. Обважніле гілля дерев зелень кущів картоплі усе ніби порозбухало водою.

Номер слайду 17

Непоширені – одне слово!Друже!Сонце, зійди над горою. Звертання – це слово або словосполучення, що називає того, до кого звертаються у мовленні. Поширені - два і більше слів. Дорогі друзі!Любі діти, вивчайте історію своєї країни!НЕ Є ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 18

Звертання можуть стояти на початку, в середині та в кінці речення.

Номер слайду 19

Вставні слова – це слова, які граматично не є членами речення, та існують у реченні для вираження певного ставлення спікера, оформлення думки та інших додаткових цілей. Приклад: Втім, ласки виглядали ніжними, беззахисними істотами. На жаль, їх уже ніхто не скуштує. Ніколи не є вставними слова навіть, майже, приблизно, принаймні, нібито, все-таки, мовби, наче, неначе, адже, тобто, особливо. НЕ Є ЧЛЕНОМ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 20

15. I. Спишіть речення, виділяючи комами звертання та вставні слова. Прочитайте речення вголос із правильною інтонацією. II. Складіть і запишіть одне речення зі звертанням.1. Великого значення сьогодні набуває інформаційна грамотність, адже світ безумовно стає все більш високотехнологічним. 2. Шановні відвідувачі годувати в зоопарку тварин суворо заборонено! 3. На мою думку молодь здатна запропонувати нове бачення майбутнього. 4. Хлопці й дівчата пам'ятайте, що правильне харчування - це здорове життя. 5. Зоре моя вечірняя зійди над горою…

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацювати §1-2 (ст.7-11). Виконати вправу 18.

pptx
Додано
11 вересня
Переглядів
372
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку