Соціальна поведінка чотириногих і не тільки

Про матеріал
Соціальна поведінка тварин між собіподібними. Шлюбні танці, обряди. Рівень організації тварин. Стилі поведінки та симбіозу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальна поведінка тварин. Типи угрупування тварин за К. Лоуренцем. Ієрархія у групі. Еволюція поведінки тварин, її пристосувальне значення.

Номер слайду 2

Елементарною одиницею популяції звичайно є особина, що сама може належати до тієї чи іншої внутріпопуляційної страти. Ці страти виділяють за ознакою статі (у роздільностатевих організмів), за належністю до певної вікової групи чи групи за розміром (для видів з тривалими періодами розвитку), за онтогенетично обумовленими особливостями будови та функціональної ролі (у поліморфних суспільних комах); за фізіологічними та поведінковими ознаками (беруть чи не беруть участь у розмноженні, мають чи не мають свою територію).

Номер слайду 3

Симетричні антагоністичні контакти такої природи можуть бути не менш тривалими, ніж контакти неантагоністичної природи (сексуальні, наприклад). Дж. Калхаун (1963), Є. Панов (1978) встановили, що самці Rattus norvegicus на відміну від самок активно шукають антагоністичних контактів. Крім антагоністичних та неантагоністичних можна виділити нейтральні контакти. Наприклад, збереження індивідуальної дистанції між особинами в зграї –типовий симетричний нейтральний контакт.

Номер слайду 4

Серед асиметричних контактів важко виділити чітко антагоністичні, неантагоністичні чи нейтральні. Логічніше їх поділити на інтегруючі (які призводять до концентрації особин та утворенню угруповань) та дезінтегруючі (ті, що сприяють розосередженню) контакти.

Номер слайду 5

1. Кон'юнктивні (від лат. – об’єднання) неперсоніфіковані. Складаються з контактів переважно неантагоністичних та нейтральних, які виникають на основі спільного використання особинами певних локальних ресурсів (зручної території, водопою, багатих кормів, зручних сховищ). Інтегральні взаємодії (за Є. . Пановим) можна класифікувати на наступні 9 типів:

Номер слайду 6

2. Сексуальні епізодичні взаємодії. А. Проміскуїтетний - особина кожної статі парується більше ніж з одним представником протилежної статі. Б. Полігінічний - самка парується з одним самцем, кожний самець - з декількома самками. В. Поліандричний - кожний самець парується з однією самкою, кожна самка - з кількома самцями. Г. Моногінічний - характерний для багатьох видів суспільних комах, у яких всі самці паруються з єдиною самкою - царицею.

Номер слайду 7

3. Первинносімейні взаємодії. А. З молоддю контактує тільки самка: -  до набуття нащадками самостійності -  до набуття нащадками статевої зрілості Б. З молоддю контактує тільки самець (звичайно лише до набуття нащадками самостійності).

Номер слайду 8

4. Взаємодія типу брат-сестра. (між молодими особинами, що належать до одного чи послідовних приплодів, принесеного однією самкою).

Номер слайду 9

5. Шлюбно-сімейні - основані на тривалих контактах самця з однією чи кількома самками, які ведуть до створення та підтримки “справжніх” сімей (рівноцінна або нерівноцінна турбота про потомство зі сторони обох батьків). А. Полігінічні (з молодими контактує переважно самка до досягнення ними самостійності). Б. Моногамні. З молодими контактує і самець і самка: -  до набуття молоддю самостійності; -  до набуття статевої зрілості.

Номер слайду 10

6. Сусідські регламентовані. А. Територіальні, основані на повному просторовому взаємному виключенні та обопільному дотриманню регламентованих (в ході другої фази) прикордонних ліній. Б. Взаємопроникні. Індивідуальні ареали (ділянки) особин перекриваються в тій чи іншій мірі, зони спільного використання (утилізації) використовуються почергово.

Номер слайду 11

7. Рольові ритуалізовані, характер та наслідки яких детерміновані за рахунок спадкових (вроджених) механізмів реагування та можуть бути передбачені з великою часткою вірогідності.

Номер слайду 12

8. Рольові установчі взаємодії.

Номер слайду 13

9. Неформальні. Прикладами можуть бути гетеро - та гомосексуальні пари та тріо у зграї папуг (Rover, 1967), альянси у приматів (Varley, Symmes, 1966). У певній мірі важко виділити групоутворюючі взаємодії (кон'юнктивні, сексуальні, сімейні, брато-сестринські) та регулюючі стосунки особин всередині середовища вже існуючих груп (сусідські, неформальні).

Номер слайду 14

Особини об’єднуються в первинні, найпростіші угруповання 1-го рівня: 1) шлюбні пари; 2) самка (або самець) з малятами (у видів, які виявляють турботу про потомство);3) стійкі сімейні угруповання з молодняком одного покоління. ІЄРАРХІЧНА СТРУКТУРА ПОПУЛЯЦІЇ

Номер слайду 15

Так, зграйний (номадний) спосіб життя в осінньо-зимовий період, характерний для значної кількості птахів, змінюється під час розмноження на чітку класичну територіальність (вівчарки, синиці, дрозди). У куликів спостерігається мінливість репродуктивних стратегій, тоді як в проміжках між гніздуванням більшість видів куликів знову ж переходять до зграйно- кочового способу життя. Такий спосіб життя залишається єдино можливим для нестатевозрілих особин протягом декількох років. Вони не розмножуються і кочують зграями поза межами свого гніздового ареалу.

Номер слайду 16

Типи угруповань тварин за К. Лоренцем. Угруповання тварин — це такий тип взаємовідносин, за якого особини утворюють стабільні групи, що займають та захищають певну територію. Ознаки тваринних угруповань:• постійний обмін інформацією між особинами угруповання;• підтримання відносно сталих відносин в угрупованні;• схрещування переважно між особинами певного угруповання.

Номер слайду 17

Вивчаючи поведінку тварин різних типів угруповань, К. Лоренц поділив тваринні угруповання на два типи:а) анонімні;б) персоніфіковані.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Види анонімних угруповань:• відкриті, у яких особини не проявляють агресії до «чужаків» — особин свого виду, але з інших анонімних угруповань, що тимчасово приєднуються до них;• закриті, у яких особини проявляють агресію до таких «чужаків».

Номер слайду 20

Персоніфіковані угруповання. Ознаки персоніфікованих угруповань1. Мають упорядковану структуру:а) можливий розподіл ролей:• один домінує над усіма (лідерство);• один домінує над усіма, другий домінує над усіма, крім першого, і т. д (ієрархія — підпорядкованість нижчого вищому);б) кожний член «знає» всіх інших «персонально» («в обличчя»).2. Стабільні, переважно замкнені, що ґрунтуються на стійких взаємовідносинах.3. Турбота старших особин про цілісність угруповання та безпеку його членів.

Номер слайду 21

За прекрасною гривою альфа-самця мандрила із задоволенням доглядають альфа-самиці. Вони ревниво відганяють самиць нижчих рангів, не допускаючи їх до грумінгу. По порядку домінування прийнято позначати особин буквами грецької абетки, від альфа до омега.

Номер слайду 22

Альфа-самець у соціальних тварин, у тому числі й у людей — біологічна назва особини, що займає лідируюче положення в зграї або суспільстві — ватажок. Бета-самець — біологічна назва особини, яка може з яких-небудь причин протистояти альфа-самцеві й в такому випадку, альфа-самець може бути зміщений. Омега-самець — нижчі члени зграї парії, завжди залишаються під владою сильного, неважливо чи це буде це альфа-самець або бета-самець. Є останніми при здобутті їжі та правах на розмноження.

Номер слайду 23

Альфа-самець виконує обов'язки ватажка і захисника співтовариства (соціуму, зграї). Він також є найпривабливішим для самиць у шлюбних іграх, часто — батьком більшості дітей. У багатьох видів приматів альфа-самець є носієм характерних вторинних статевих ознак, розвиток яких стимулюється високим рівнем статевих гормонів. Особливо яскраво вони виражені у мандрилів. Примітно, що у підлеглих самців того ж віку аналогічні гормональні процеси сильно гальмуються, і прояв вторинних статевих ознак (наприклад, яскраве забарвлення) сильно пригноблюється — але лише до того часу, коли самець-лідер з якихось причин не поступиться своїм місцем.

Номер слайду 24

У шимпанзе члени співтовариства виявляють повагу альфа-самцеві у вигляді певних жестових і поведінкових «обрядів» (грумінг).

Номер слайду 25

Класичний етологічний приклад ієрархії — порядок клювання у курей. Курка рангу А клює їжу першою, рангу В — другою і т. д., причому порушення порядку клювання (наприклад, спроба курки рангу С клюнути зерна раніше курки рангу В) присікаються клювком у голову або тулуб порушника ієрархії.

Номер слайду 26

Експеримент на пацюках 6 щурів поміщалися в клітку, влаштовану так, що дістати їжу можна було тільки пірнаючи на затримці дихання (всі щури були попередньо ознайомлені з кліткою і поступово навчені пірнати за їжею). З'їсти їжу можна було тільки в загальній клітці. Встановилися ролі: працівник, грабіжник і самостійний.

Номер слайду 27

Паралелі у соціальній ієрархії та етології тварин Дослідження етологів в ХХ столітті привели до виявлення дивних паралелей між поведінкою соціальних тварин і соціальною ієрархією у людей, що викликало тимчасовий розквіт соціодарвінізму, євгеніки та ін. теорій. Чинниками домінування у людей можуть бути професіоналізм, майстерність, сила, мистецтво в якій-небудь справі і тому подібне. Проте, на відміну від тварин, де ієрархія постійно оновлюється, в людському суспільстві існують складніші механізми, що закріплюють тривале домінування окремих груп і кланів за допомогою позабіологічних соціальних механізмів (інститут спадкування і приватної власності на засоби виробництва, інтриг та ін.).

Номер слайду 28

Навесні, влітку та восени лисиця може ловити зайців, рідше — птахів, використовуючи при цьому вже інші способи полювання. Під час міграцій лососевих риб лисиці, які живуть поблизу річок, де відбувається нерест, харчуються тільки рибою, що загинула після розмноження. ЕВОЛЮЦІЯ ПОВЕДІНКИ ТВАРИН, ЇЇ ПРИСТОСУВАЛЬНЕ ЗНАЧЕННЯ

Номер слайду 29

Бджоли запечатують ті комірки стільників, в які проникають паразитичні кліщі, чим запобігають загибелі всієї сім'ї в зимовий період. Зрозуміло, що така поведінка є результатом пристосування до негативного впливу паразитів.

Номер слайду 30

Робочі мурашки постійно знищують паразитів, які можуть зашкодити їхнім личинкам і лялечкам, та переносять своє потомство в більш комфортні умови в межах мурашника.

Номер слайду 31

Якщо згадати нижчих тварин, наприклад, комах та інших безхребетних, то легко помітити, що майже вся їхня поведінка вичерпується інстинктивними реакціями. Павук, який пряде свою павутину, бджоли, які будують стільники, — всі вони користуються своїми інстинктивними реакціями. Тобто у безхребетних тварин, навіть високоорганізованих з розвиненою суспільною поведінкою (мурах, бджіл, термітів) переважають вроджені інстинктивні поведінкові реакції.

Номер слайду 32

Другий етапу розвитку поведінки — це формування умовних рефлексів. Умовні рефлекси не є спадковими. Вони виникають завдяки особистому досвіду тварини. При цьому поведінкові реакції, що засновані на умовних рефлексах, формуються завдяки інстинктивним (спадковим) реакціям. Так само, як будь-який умовний рефлекс виникає на основі безумовного.

Номер слайду 33

Третій етап розвитку поведінки пов'язаний з формуванням здатності до навчання. Вищі хребетні тварини вже можуть навчатися. В результаті, у них переважають умовні рефлекси. Причому у ссавців навчання проходить в ігровій формі.

Номер слайду 34

На четвертому етапі відбувається формування елементів розумової діяльності. Тому найскладніші форми поведінки притаманні саме нашим найближчим родичам — людиноподібним мавпам. Як виявилося, у мавп дуже складна ієрархія й система спілкування в межах груп. Вони використовують для цього, окрім звуків і демонстративних поз, ще й міміку та жести.

Номер слайду 35

У багатьох видів птахів самки і самці в разі нападу хижака відволікають його увагу або від гнізда (якщо пташенята ще не вилупилися або вони гніздові), або безпосередньо від пташенят (якщо вони виводкові). Так, у сірої куріпки пташенята виводкові, тому вони одразу після вилуплення покидають гніздо і слідують за батьками. При наближенні хижака до виводка самка прикидається пораненою, а самець з тривожними криками літає навколо неї, аж доки небезпека не зникне. При цьому пташенята припадають до землі й намагаються не рухатися.

Номер слайду 36

Як показав канадський етолог В. Гейст, роги у парнокопитних тварин не використовуються для захисту від хижаків. Він вважає, що еволюційний розвиток цих утворів можна прослідкувати з топки зору розвитку взаємин між особинами одного виду, тобто суспільної поведінки. При цьому початкова форма — це короткі, гострі, спрямовані вперед роги, такі як у американської сніжної кози. Роги в цьому випадку можуть бути реальною зброєю. Тому самці сніжної кози в турнірах намагаються завдати супротивнику удар рогом в черево або в стегно задньої ноги. Щоправда, у них навіть до справжньої бійки справа доходить вкрай рідко, бо, як правило, самці обмежуються взаємними погрозами.

Номер слайду 37

Наступний етап в еволюції агресивної суспільної поведінки парнокопитних — це перехід до суто демонстративної поведінки у більшості видів антилоп, оленів та баранів. Відповідно й роги цих тварин теж перетворюються на суто демонстративні органи . Вони стають розгалуженими або закрученими, що дозволяє запобігти можливих травм або загибелі когось із супротивників. Такі роги вже важко використати як справжню зброю. У момент зустрічі суперників важливішим є розмір цих органів.

Номер слайду 38

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
269
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку