Соціальні мережі. Позаурочний захід.

Про матеріал

Розширення знань про соціальні мережі, сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в соціальних мережах і про шляхи їх подолання, мотивувати поширювати цю інформацію у своєму середовищі

Перегляд файлу

Позаурочний захід

Тема: «Соціальні мережі» Мета:

-розширити й поглибити знання про соціальні мережі, спонукати учнів поглянути на соціальні мережі з різних сторін, сприяти обізнаності учнів про небезпеки, які існують в соціальних мережах і про шляхи їх подолання, мотивувати поширювати цю інформацію у своєму середовищі;

- розвиток навичок аргументовано доводити свою точку зору, комунікативних
якостей, уважність, спостережливість;

- виховувати любов до родини, навколишнього світу, етичне спілкування між
товаришами, дорослими, молодшими друзями.

Форма проведення: практичне заняття з елементами тренінгу.

 

Хід заняття:

 

Вправа – знайомство «Мій Всесвіт»

Мета: налаштувати на роботу, створити позитивний емоційний клімат в групі. 

Учні малюють на аркушах паперу сонце, у центрі пишуть велику літеру «Я». Від «Я» - центра свого всесвіту креслять лінії до зір і планет:

  1.   Моя улюблена пора року.
  2.   Моє улюблене заняття.
  3.   Мій улюблений колір.
  4.   Моя улюблена тварина.
  5.   Мій найкращий друг.
  6.   Моя улюблена гра.
  7.   Моє улюблене заняття.
  8.   Місце, де я люблю найбільше бувати.
  9.   Мій улюблений співак, група.
  10.  Мій улюблений літературний персонаж.

Презентувати себе і хоча б одну якусь характеристику.

 

Соціальні мережі - це тимчасове захоплення, чи величезний прорив після промислової революції.

Ласкаво просимо! Ласкаво просимо в революцію. 96% людей, які народилися в новому тисячолітті зареєстровані в соціальних мережах.

У наші дні діти вперше заходять в Інтернет, ледь навчившись ходити, а сторінки в соціальних мережах вони створюють раніше, ніж йдуть в школу. На жаль, є фактом, що навчитися користуватися гаджетами дітям легше, ніж розвинути фізіологічні навички. За даними вчених, серед дітей від 2 до 5 років тільки кожен 10-й вміє зав'язувати шнурки, в той час, як кожен 5-й зможе запустити додаток в смартфоні.

Для того щоб отримати 50 мільйонів користувачів:

  • радіо знадобилося 38 років;
  • телебаченню - 13 років;
  • Інтернету - 4 роки;
  • iPod - 3 роки;

- Facebook - понад 200 млн. користувачів менше, ніж за рік.
Кількість населення

  1.   Китай
  2.   Індія
  3.   Facebook
  4.   СШФ
  5.   Індонезія
  6.   Бразилія
  7.   Пакістан

-   Завдання для груп – Вправа «Хто більше»

 За 1 хвилину напишіть найбільшу кількість соціальних мереж.

 

Фотографія профілю розкаже багато цікавого про характер людини. Перше, що кидається в очі, коли ви переглядаєте чийсь профіль в соціальній мережі, це звичайно фотографія. Не секрет, що навіть роботодавці, розглядаючи претендента, знайомляться з профілями в соцмережах.

Що означають фотографії профілю? (відео)

Соціальні мережі настільки багатогранні, що кожен знаходить в них щось потрібне і непотрібне, цікаве і марне. У соціальних мережах є свої + і свої -.

-   Завдання для груп – Вправа «Колаж»

«Соціальні мережі: співвідношення позитиву, негативу». Учні групи об’єднуються в дві групи, одна група знаходить аргументи, щодо користі соціальних мереж, а інша група шкоди від соціальних мереж. Після цього групи презентують своє бачення.

Напишіть + та - соціальних мереж.

Підводимо підсумок: Соціальні мережі потужне джерело можливостей.

 + соціальних мереж:

a)  в   соціальних  мережах  можна  знайти  роботу   (80   %  роботодавців використовують соцільні мережі);

b)  дізнатися про цікаві заходи та події;

c)  допомогти людям грошима;

d)  можна перетворити улюблене хобі в прибутковий бізнес.

45% роботодавців перевіряють потенційних працівників у соціальних мережах, а 35% їх зізналися, що не взяли людей на роботу, виявивши негативний контент у них на сторінці. Так, наприклад, основною причиною відмови роботодавців були фотографії провокативного характеру.Тому слід пам'ятати, що за вашою он-лайн активністю можуть стежити не лише одногрупники чи знайомі, а й ваші роботодавці (теперешні або майбутні), юристи чи кредитні агенції. Не виставляйте фотографії, з приводу яких потім можете пожалкувати, і не пишіть нічого такого, за що б вам було соромно. Тож якщо ви серйозно налаштовані робити кар'єру, але хочете також вести активне он­лайн життя, вам слід пам'ятати про три кити, на яких базується репутація сучасного працівника: етичність, обережність, здоровий глузд. Було б добре додати до профілю навчальні заклади, які ви закінчили, ваші звання, нагороди - тоді ваша сторінка виглядала б більш позитивно. Не забувайте, що можна завантажувати фотографії не тільки з вечірок, а й із конференцій, симпозіумів тощо. До речі, ще один плюс соціальних мереж полягає в тому, що тут є можливість познайомитися з потрібними людьми у потрібний час. Кілька моїх знайомих знайшли непогану роботу саме завдяки знайомствам на таких сайтах.

-    соціальних мереж:

a)   шахрайство;

b) схиляння до самогубства. Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за схиляння до самогубства. Новий закон дозволить притягати до відповідальності осіб, які спонукають до суїциду через Інтернет, зокрема користувачів соцмереж;

c) залежність;

d) фейкове життя (Що таке фейк?, день Св. Валентина);

є)  негативно позначаються на мовлення та правописі;

f)   пропаганда насильства, заборонених ідей, порнографії

У соцмережах розповсюджується небезпечна гра для підлітків, останнє завдання в якій - Сині кити: у Донецьку та Івано-Франківську підлітки "зіграли" у смертельну гру Сині кити: у Донецьку та Івано-Франківську підлітки "зіграли" у смертельну гру самогубство.    

Так звані "групи смерті" з'явилися кілька років тому у ВКонтакте у російському інтернет-сегменті, проте тепер їхня популярність зросла і розповсюдилася на Україну, Казахстан та Киргизію.

 

-  Завдання для груп

З'явилось таке поняття як депресивні соціальні мережі. Назвіть мені депресивні соціальні мережі. Чому вони депресивні?

Соціальні мережі були створені, щоб люди не почувалися самотньо, щоб у будь-який момент могли зв'язатися з друзями та родичами. Проте на практиці вони не приносять щастя, а тільки вганяють людей у депресію. «Facebook» змушує людей ненавидіти своє життя та почувати неповноцінність.

Найдепресивнішою соціальною мережею визнано «Instagram». А справа вся у тому, що людина порівнює чужі фото з своїми, бачить красиві статуси та слова про успішність та усвідомлює, що у чомусь є гіршою. Заздрість не дає більшості радіти за інших. То може варто перестати слідкувати за профілями зірок, чи звичайних знайомих. Може варто просто жити своїм життям, а соціальні мережі використовувати для того, для чого вони були створені щоб домовитися про реальну зустріч?

16 травня президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів", відповідно до якого в Україні ввелася заборона на роботу російських соцмереж ВКонтакте й Одноклассники, а також інтернет-сервісів Яднекс і Mail.ru.

Я пропоную п'ять українських та п'ять світових соціальних мереж, які можуть замінити сервіси країни-агресора.

Facebook

Найбільша у світі соціальна мережа, що почала працювати 4 лютого 2004 року.   Facebook   дозволяє   користувачам   створити   профілі   з   фотографіями, обмінюватися повідомленнями, запрошувати друзів, організовувати власні групи '    та дивитися відео. Плеєр з музикою у соцмережі відсутній.

Twitter

Соціальна мережа - мікроблогів, яка дозволяє користувачам надсилати короткі текстові повідомлення (до 140 символів) з можливістю прикріпити до чотирьох фотографій або відео (Твіти)

Tumblr («тамблер»)

Також сервіс мікроблогів, який дозволяє користувачам розміщувати текстові повідомлення, зображення, відео, посилання, цитати та аудіозаписи. Більшість функцій Tumblr доступні користувачу у «стрічці», де можна зробити запис а також бачити записи блогів від інших користувачів.

Instagram

Додаток, створений для обміну фотографіями і короткими відео до однієї хвилини з можливістю застосовувати до них фільтри. Додати фото можна лише за допомогою телефону, а у веб-версії користувачі можуть лише преглядати світлини та ставити лайки. Сервіс також має функцію поширення світлини у інші соцмережі.Також у додатку є можливість обмінюватися повідомленнями.

Google +

Це друга за величиною соціальна мережа в світі. Замість звичного, для користувачів інших соціальних мереж, єдиного списку «друзів», який можна ділити на групи, Google+ пропонує розподіляти контакти за «колами»: родичі, колеги, гурток крою та шиття тощо. «Кіл» може бути стільки, скільки завгодно буде користувачев. Також соцмережа дає можливість користувачам ділитися повідомленнями, фотографія та відеороликами.

Друзі.Life

"Друзі" - одна з найбільших українських соціальних мереж, яка працює з березня 2014 року. Неодноразово потрапляла під ДДОС-атаки. Після чого обнулялися користувацькі сторінки і сторінки спільнот. На сьогодні в «Друзях» зареєструвалося вже більше 150 000 користувачів і є більше 10 000 спільнот. Проект підтримало Держагентство з питань науки, інновацій та інформатизації, а один з українських реєстраторів подарував «Друзям» домен Друзі.укр. Але через крадіжку домену соцмережу довелося закрити. У зв'язку з тим, що вийшов указ президента Петра Порошенка про блокування російських соцмереж в Україні, команда вирішила відновити свій проект під новою адресою druzi.life

UkrOpen

Ця соцмережа не скопіювала сайти, які вже існують, а була написана з нуля, запевняють розробники. У соціальну мережу вбудована пошукова система новин, яка дає можливість не тільки бути в курсі останніх подій, а й обговорити ці події з користувачами.

«Українці»

"Українці" - одна з найперших українських соціальних мереж, яка створена у січні 2009 року і змогла зібрати 20 тисяч користувачів. Можливості слухати музику і дивитися відео немає, також відсутня стрічка новин. Метою є згуртування нації та підняття національного духу! Ідеологія «Українців»: популяризація української мови, культури, звичаїв

Ц.Укр

Ц.укр - молода українська соцмережа створена під керівництвом киянина Михайла Гриненка. Назва є скороченням словосполучення «Це - Україна». Важливою її особливістю є можливість перенести всю свою інформацію з "ВКонтакте" під час реєстрації.

Ви також можете приєднатися не тільки до всесвітньо відомих соціальних мереж, але до українських соціальних мереж.

Правила користування соціальними мережами

Існують певні правила користування соціальними мережами:

1.  НЕ ПОВІДОМЛЯЙ ПРО СЕБЕ І БАТЬКІВ ПРИВАТНУ ІНФОРМАЦІЮ (домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи), НЕ ВИСИЛАЙ НЕЗНАЙОМИМ ЛЮДЯМ ФОТО.

2. Не вір всьому, що кажуть про себе віртуальні знайомі.

3. Не погоджуйся на зустріч з випадковим знайомим, або роби це в людяних місцях і за участю батьків.

4. Обмежуй свій час перебування в соціальній мережі.

5. Батьки мають знати, чим ти займаєшся, коли сидиш біля комп'ютера!

6. Не ображай інших, не лайся, будь чемним.

7. Тримай пароль комп'ютера у таємниці.

  1.                           Якщо опиняєшся в складній ситуації поговори з батьками.

1

 

docx
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
2199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку