Соціальний проєкт "Історія одного фото"

Про матеріал
З нагоди відзначання річниці визволення Херсонщини від фашистських загарбників планується проведення багатьох заходів, присвячених цій даті. В плані виховної роботи розроблено багато заходів до річниці визволення Херсонщини від фашистських загарбників, тому було вирішено всі заходи оформити в єдиний шкільний проект під назвою «Історія одного фото». Провідна ідея проекту: «Щоб я не робив, а кількість доброти в світі повинна зростати».
Перегляд файлу

Вступ

З нагоди відзначання річниці визволення Херсонщини  від фашистських загарбників планується проведення багатьох заходів, присвячених цій даті. В плані виховної роботи розроблено багато заходів до річниці визволення Херсонщини від фашистських загарбників, тому було вирішено всі заходи оформити в єдиний шкільний проект під назвою «Історія одного фото». Провідна ідея проекту: «Щоб я не робив, а кількість доброти в світі повинна зростати».  Цей проект направлений на формування гуманізму в дітях.     Соціальні проекти важлива частина проектної діяльності нашої школи, надання допомоги є пріоритетним напрямком виховної роботи в школі.. Проект розрахований на учнів середньої та більше старшої школи. Особливістю проекту «Історія одного фото» є залучення до участі всього шкільного колективу і його реалізація через організацію діяльності загальношкільної спільноти.                                     

Учні повинні відігравати активну роль в суспільстві та бути його повноправними учасниками і соціально орієнтованими. Саме соціальна діяльність готує підлітків до майбутньої громадянської діяльності, вони отримують вже певний соціальний досвід, починають виконувати з дитинства свої соціальні ролі, створюється правильне соціальне орієнтування, правильні життєві позиції, формується вміння самостійно планувати та реалізовувати заплановане, нести відповідальність за свої вчинки та за когось. Діти вчаться співпрацювати з однолітками, молодшими дітьми та дорослими.

Завдання даного проекту мають диференційований характер, тому в проекті можуть бути задіяні  учні 9 – 10кл.. В основу проекту покладені виховні методи: залучення до діяльності, стимулювання, співробітництво, довіра, особистий приклад.

Проект «Молодь навчається милосердю»

Назва: «Історія одного фото»

Актуальність: патріотичне виховання підростаючого покоління – одна з найактуальніших задач нашого часу. Патріотичне виховання потрібно починати в шкільному віці, тому що саме на даному етапі формується особистість дитини. Перед педагогами стоїть задача знайти правильний спосіб залучення дитини до соціально-значимих справ, виховання правильних цінностей. Соціокультурна ситуація сучасного суспільства обумовлює необхідність застосовувати інноваційні форми роботи зі школярами.

Патріотизм необхідно виховувати через любов до історії своєї сім'ї. В даному проекті ми звертаємось до теми 70-річчя визволення Херсонщини від фашистських загарбників.                                                                                               

Проект «Історія одного фото» - це унікальна можливість для учнів з перших вуст дізнатися про сувору правду тих днів, про історичний досвід прадідів. Через динамічний ритм сьогоднішнього життя - з масою складних питань, пов'язаних з працевлаштуванням, житловими, фінансовими і іншими проблемами, - частенько, від нашої уваги і уваги наших дітей вислизають неформальні - але такі важливі- контакти із старшим поколінням, слабшають родинні зв'язки. Проте, лише особисто стикаючись з досвідом людей, що пережили військове лихо, підростаюче покоління зможе представити факти фронтового життя армії і тилу, праці на межі людських сил, почути про реальні, «некіношні» приклади міцності духу і моральної стійкості ветеранів воєн. Такі зустрічі формують дійсний патріотизм: у душах молодих людей з'являється гордість за справи дідів і прадідів, щире бажання бути схожими на них. Актуальність проекту доведена самим життям. В ході проекту - через знайомство з досвідом ветеранів Великої війни, через добровільну діяльність у школярів формується активна цивільна позиція. Спільна праця школярів, педагогів, батьків, ветеранів, громадськості сприяє формуванню духовно-етичних, патріотичних орієнтирів молоді. Єднальною ниткою, об'єднуючою людей різних віків, професій і положення, стала планомірна пошукова, дослідницька і творча робота, присвячена знайомству з долями жителів с.  Гаврилівки– ветеранів Великої Вітчизняної війни. Відвідування ветерану вдома, оскільки залишився в селі лише одни – Сулима Павло Іванович, зустрічі в школі, записи спогадів, створення відеофільмів-інтерв'ю, організація фотовиставок, презентацій, випуск газет, - дозволить не просто укріпити зв'язок поколінь, але і по-особливому розкриє значимість Перемоги нашого народу у Великій Вітчизняній війні, пропустивши її уроки через серце кожного учасника проекту.

Мета: зрозуміти й відчути подвиг українського народу в роки Великої Вітчизняної війни.

Ціль: патріотичне, духовно-етичне виховання дітей на основі вивчення історії свої родини і країни, створення інформаційної бази історичних подій, направлена на глибоке усвідомлення великого подвигу солдатів через вивчення життя ветеранів; увіковічити пам'ять  загиблих співвітчизників; розвиток творчих навиків; створення книги спогадів, відкриття шкільного міні-музею.

Задачі:

1.     Знайомство дітей з історію подій визволення Херсонщини від фашистських загарбників з розповіддю про героїчні подвиги солдат.

2.     Відвідування пам’ятників с. Гаврилівка

3.     Організація бесіди батьків з дітьми про родичів, що брали участь у визволенні Херсонщини (організація пошукової діяльності, залучення жителів села).

4.     Систематизація зібраного матеріалу.

5.     Пошук власного погляду на події Великої Вітчизняної війни.

6.     Підвищення професійного рівня педагогів з організації проектної діяльності учнів.

7.     Збір предметів ужиткового використання воєнних часів, медалей, нагород, документальних свідчень про воєнні події.

8.     Відзначення дати День визволення с. Гаврилівка та свята День Перемоги (9.05.)

9.    Відтворення бойового шляху на території с. Гаврилівка.

10.    Поповнення музею.

11.      Освітлення діяльності учнів в рамках проекту на сайті школи.

12.     Організація конкурсу медіапроекту « Ми пам’ятаємо».

13. Участь у конкурсах . (З попелу забуття)

Учасники проекту:  учні 9 - 10 класів, вчитель історії, класні керівники

Тип проекту: творчий, соціальний.

За строком діяльності: короткостроковий.

Форма проведення: заняття, бесіди, екскурсії, акції, самостійна діяльність учнів, робота з батьками, проведення свята.

Форма організації дітей: індивідуально – групова робота .

Головна діяльність: пошукова, дослідницька, творча

Сфера застосування результатів: краєзнавча, культурологічна

Інформаційно-технічне оснащення: Інтернет, сільська та  шкільні бібліотеки, екскурсії до музеїв на дану тематику, зустрічі з ветераном, бесіди із учителями, батьками, дідусями, бабусями, відео й аудиозаписи по даній проблемі.

Залучені фахівці: учителіь історії, учитель української мови та літератури, екскурсоводи музеїв, бібліотекарі.

Очікуванні результати: створення книги спогадів для музею школи та творчій звіт проекту.

Етапи реалізації проекту:

1.     Організаційно-технологічний етап – жовтень-листопад.

1.1         Початковий етап – формування цілі, проблеми, теми з ціннісно-патріотичного виховання, проведення заходів до Дня визволення Херсонщини з метою привернення учнів до проекту.

1.2         Планування – визначення критеріїв оцінки результатів, розробка теоретичної частини проекту та оформлення згідно вимогам, складання плану заходів.  

2.     Етап втілення проекту  - грудень - березень.

2.1         Прийняття рішення – робота з інформацією, синтез та аналіз запропонованих ідей, вибір оптимального плану дій.

2.2         Виконання – реалізація проекту в освітню практику, проведення заходів, оформлення проекту.

3.      Презентаційний етап – квітень-травень.

3.1         Оцінка результатів -  підведення підсумків, участь проектної групи в колективному аналізі проекту та самооцінка, висновки про основні досягнення, доробка недоліків.

Реалізація проекту: відбувається за двома напрямками.

1.     «Цінність наших дідів та прадідів» - творчий напрямок.

2.     «Ветеран живе поруч» - адресна допомога ветеранам.

За кожним напрямком організується одноіменний конкурс. В ході конкурсу «Цінність наших дідів та прадідів» за підсумками зустрічі з ветераном, пошукової інформації, збору фотокарток, бесід з батьками про родичів, що воювали, учні виконують творчі роботи: пишуть твори, вірші або доповіді, створюють презентації, роблять фотосесію або виставку малюнків. У рамках другого напрямку проекту, беручи участь в акції «Ветеран живе поруч», учні реалізують свої доброчинні  ініціативи з надання адресної допомоги ветеранау та залучення до участі однокласників, батьків, сусідів. В ході проекту  створюються матеріали на шкільному сайті, планується випуск інформаційних матеріалів, зйомки фільму «Ветеран, що живе поруч». Напередодні Дня Перемоги  відбудеться презентація роботи учнів.

План заходів:

-         відзначання Дня визволення Херсонщини від фашистських загарбників;

-         акція «Лист ветерану», в якій учні можуть написати лист подяки учасникам Великої Вітчизняної війни;

-         конкурс малюнків «Вони визволяли рідний край»;

-         конкурс малюнків «Переможці Великої Вітчизняної війни на поштовій марці»;

-          конкурс фотолюбителів «Щаслива мить»;

-          виховні та інформаційні години, «уроки мужності»;

-          перегляд фільму для старшокласників  «Гірке зерно Перемоги», «Партизани»;

-          акція «Ветеран живе поруч»;

-          створення «Алеї героїв»;

-         створення відеофільму;

-          відвідування тематичних виставок, музеїв, екскурсія до обеліску Слави, та до Братської могили;

-          оформлення класних куточків, а в кабінеті історії та створення стендів на дану тему;

-         акція «Я – пам’ятаю» до Дня Перемоги;

-         поповнення  музею;

-         презентація медіа проекту «Ми пам’ятаємо»;

-         святкування Дня Перемоги;

-         бесіда з жителями села, збір інформації про учасників визволення Херсонської області.

-         презентація книги – головний результат проекту «Історія одного фото».

Перспективи проекту: перетворення проекту в довгостроковий з нагоди святкування визволення України від фашистських загарбників.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гаврилівський ліцей

 

b2d8e33ae279.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

05lab2haq1259664658.jpg

 

 

doc
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку