Урок з історії України на тему "проголошення незалежності України"

Про матеріал
Конспект уроку з історії України для учнів 11 класу з теми Проголошення незалежності України
Перегляд файлу

Тема. Проголошення незалежності України

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Форма уроку:  інтерактивна лекція з використанням ІКТ.

Мета. Ознайомити учнів з суспільно-політичними процесами початку 1990-1991 рр., передумовами  та проголошенням незалежності України.

Розвивати уміння аналізувати і порівнювати, давати оцінку явищам суспільного життя, аргументувати власну думку, працювати з різними джерелами інформації, використовувати знання, здобуті на уроках всесвітньої історії, правознавства. Сприяти вихованню патріотизму, національної самосвідомості, шанобливого ставлення до історії українського  народу.

Обладнання: презентація «Проголошення незалежності України», відео фрагмент.

План вивчення теми

1. Суспільно-політичні процеси в першій половині 1991 р.

2. Проголошення незалежності України

3. Припинення існування СРСР

Мотивація. Українська історія багата на драматичні події. Але сьогодні ми вивчаємо світлу, радісну сторінку нашої історії – народження незалежної української держави. Мною було проведено соціологічне опитування вас  і ваших батьків з метою визначення  ставлення до цієї події в суспільстві. Виявилося, що 97%  вважає 24 серпня святом і тільки 1 учень - ні. На запитання «Якби референдум щодо незалежності України відбувався зараз і ви мали б можливість брати в ньому участь, як би ви проголосували?» за незалежність проголосували б 86%, проти – 3%, не брали б участі – 10%. 100% ваших батьків вважають 24 серпня святом; 67% на референдумі проголосували б за незалежну Україну.  Шкодують про розпад СРСР 41% опитаних.  Отож, опитування свідчить про високий рівень національної самосвідомості і активну громадянську позицію. Сьогоднішній урок доповнить ваші громадянські чесноти реальними знаннями про те, як була  утворена держава Україна; ми продовжимо вчитись аналізувати та оцінювати суспільно-політичні процеси та події, працювати з різними джерелами інформації.

Актуалізація опорних знань. Перед тим як перейти до вивчення головної події новітньої історії України, нам необхідно визначити її передумови. І ми це вже можемо зробити, оперуючи знаннями, здобутими на попередніх уроках історії.

Працюємо над заповненням схеми «Суспільно-історичні передумови проголошення незалежності України» (учні відповідають на запропоновані вчителем запитання, які дають їм можливість заповнити схему і визначити передумови проголошення незалежності України).

- Які зміни відбувалися в світі, в структурі міжнародних відносин наприкінці 80-х-на поч. 90-х рр.?Як вони впливали на ситуацію в Україні?

- Коротко охарактеризуйте соціально-економічну ситуацію в СРСР та як вона впливала на суспільні настрої?

- Якою була політична ситуація?

- Наш народ вів багатовікову боротьбу за власну державність. Назвіть етапи державотворення в Україні. 

- Хто боровся за національні права українців за доби УРСР?

- Наведіть факти, що свідчать про національне і духовне відродження українського суспільства наприкінці 80-х – на поч. 90-х рр.?

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Фактори, що сприяли

появі незалежної України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.На початку 1991 р. ситуація в СРСР загострилася. Горбачов намагався зберегти СРСР, для чого необхідно було підписати новий союзний договір.

Ілюстрації на с. 176.

17 березня 1991 був проведений Всесоюзний референдум щодо збереження СРСР. Голова ВР Кравчук запропонував одночасно у бюлетень внести додаткове питання: ”Чи згодні Ви з тим, що Україна має бути у складі СРСР на засадах Декларації про державний суверенітет України?”  На союзний бюлетень відповіли ”так” 70,2% осіб → в Москві почали готувати проект нового Союзного договору. На республіканський бюлетень відповіли ”так” 80,2% осіб. Історичне значення референдуму: парламентарі УРСР добилися народного схвалення Декларації, уникнувши при цьому конфлікту з ВР СРСР. Народ продемонстрував своє прагнення створити суверенну Укр. державу. Зріс вплив Кравчука, якого почали підтримувати все більше комуністів. Їх називали ”суверен-комуністами”, бо вони взяли курс на реальну суверенізацію УРСР.

 

2.Перегляд відео фрагменту про референдум, серпневий путч 1991, проголошення незалежності України, референдум 1 грудня 1991. Завдання учням по відео: визначте  мету  і результат серпневого путчу?  До яких наслідків могла б привести перемога путчистів? Якою була реакція на дії путчистів української  влади? Чому путч підштовхнув ВР до прийняття Акту? Коли був проголошений Акт проголошення незалежності України?

Самостійна робота учнів з документом на с. 178, 179 (Акт проголошення незалежності України). Завдання: визначити основні положення Акту проголошення незалежності України. Основні положення документу: незалежність України, створення самостійної Української держави – України;  неподільність і недоторканість території України, чинність на території України винятково Конституції та законів України.

Запитання до учнів по відео:   яким був результат референдуму 1 грудня 1991? 90,32% громадян підтримали Акт.

        Одночасно з референдумом  відбулися вибори Президента. Серед кандидатів – Л.Лук’яненко, В.Чорновіл, Л.Кравчук.  Першим Президентом України  обрано Л.Кравчука.  Так народилася держава.

Л.Кравчук. Народився в селянській родині. Здобув економічну освіту в Київському державному університеті ім. Т.Шевченка. Завідував відділом агітації ЦК КПУ. В 1990 р. був обраний головою ВР України. 1991-1994 рр. – Президент України.

 

8 грудня 1991 р. голови делегацій України (Президент Л.Кравчук), Росії ( Президент Б.Єльцин) та Білорусі ( Голова ВР Шушкевич) прийняли документ, який проголошував припинення існування СРСР, та уклали угоду про утворення Співдружності Незалежних Держав (СНД). ВР України прийняла спеціальну заяву з приводу укладення угоди про СНД, бо деякі політики тлумачили цю угоду як основу для створення нової союзної держави. У заяві ВР наголосила, що Україна є незалежною, залишає за собою право припинити свою участь в угоді і заперечує перетворення СНД на державу. 21 грудня 1991 р. – в Алма-Аті Декларацію про утворення СНД підписали 10 республік колишнього СРСР ( в тому числі й Україна). 25 грудня пішов у відставку Президент СРСР Горбачов. СРСР припинив своє існування.

 

Рефлексія.

- У березні 1990 р. відбулися … (перші альтернативні вибори  до ВР і місцевих рад)

-  ”Народна рада” – це…  (блок, створений опозиційними силами у ВР)

- З ініціативи Демблоку 16 липня 1990 було прийнято… (Декларацію про державний суверенітет України)

- Декларація проголосила … (державний суверенітет УРСР у складі СРСР)

- Спроба державного перевороту в СРСР відбулася …. (19-21 серпня 1991 р.)

- 24 серпня 1991 р. була скликана позачергова сесія ВР УРСР, яка….. (прийняла Акт проголошення незалежності України)

- першим Президентом незалежної України  1 грудня 1991 обрано …(Л.Кравчука)

Підсумок уроку. Домашнє завдання: ⸹ 21, написати есе «Проголошення незалежності України для мене – це …»

 

 

 

1

 

docx
Додано
12 квітня 2023
Переглядів
427
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку