Соціально-побутове орієнтування 3 клас (ІІ клас)

Про матеріал
Орієнтовне календарно-тематичне планування з корекційно-розвивальної роботи "Соціально-побутове орієнтування"для дітей з інтелектуальними порушеннями в закладах загальної середньої освіти. Розраховано 0,5 години на тиждень
Перегляд файлу

П/П

Дата

Зміст навчального матеріалу

Навчальні досягнення учнів

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи та очікувані результати

Примітки

1.

 

Одяг та взуття

Правила вибору одягу та взуття (за сезоном, призначенням).

 

знає правила повсякденного догляду за одягом;

уміє доглядати за одягом, оцінювати його загальний вигляд, визначати ступінь забруднення і ушкодженості;

може самостійно вичистити незначні забруднення одягу чи взуття;

знає правила сушіння мокрого одягу та взуття;

знає засоби для прання, може випрати мілкі речі;

*може самостійно визначити забруднення одягу;

 

Розвиток координації рухів рук та дрібної моторики.

Формування навичок самообслуговування: одягання взуття, зав’язування шнурків, застібання блискавок, охайності, старанності.

Розвиток мовлення на основі збагачення словникового запасу словами-назвами одягу.

 

 

2.

 

 

Догляд за одягом та взуттям

(попередження забруднення, чищення). Прання білизни. Засоби для прання. 

 

 

3.

 

Гігієна харчування

Культура харчування. Збалансоване харчування. 

 

знає значення збалансованого харчування;

називає корисні продукти, розуміє   їх 

значення для росту й розвитку організму;

називає групи харчових продуктів; має уявлення про вміст вітамінів у продуктах харчування;

пояснює необхідність вживання різноманітної корисної їжі;

вміє приготувати простий бутерброд.

* називає корисні продукти харчування;

частково розкриває значення вітамінів; 

 

Формування мотивації щодо дбайливого ставлення до власного здоров’я шляхом усвідомлення значення  «збалансоване харчування».

Збагачення словникового запасу назвами корисних продуктів.

Розвиток пам’яті на основі пригадування продуктів, які містять вітаміни.

 

 

4.

 

Корисні продукти,  їх значення для росту й розвитку організму.

 

 

5.

 

Сервірування столу.

Правила поведінки за столом.

Технологія приготування простих бутербродів.

 

 

6.

 

Соціальна орієнтація

Родина. Взаємовідносини членів родини. Взаємодія з оточуючими людьми.

 

знає всіх членів своєї родини; називає імена своїх рідних; висловлює власне ставлення до членів власної сім’ї;  пояснює значення поняття «толерантність»;має уявлення про необхідність

толерантного ставлення до людей до людей  з особливими потребами;

виявляє гуманне ставлення до тварин

*знає імена членів своєї родини;

називає найближчих родичів;

 

Формування поважного ставлення до батьків та родини;

Формування культури спілкування  з однолітками та працівниками школи.

Виховання позитивного ставлення до оточуючих людей.

Формування соціально-адаптаційних навичок перебування у колективі.

 

 

7.

 

Дружба та дружні стосунки.

Що таке толерантність.

 

 

8.

 

Люди з особливими потребами. 

Толерантне ставлення до людей  з особливими потребами.

 

 

9.

 

Правила поводження на канікулах та в довільний час