«Сон трава – перлина наших лісів»

Про матеріал
Всеукраїнський конкурс експериментально-дослідницьких робіт «Юний дослідник» напрям «Рослини навколо нас» Тема роботи: «Сон трава – перлина наших лісів»
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Всеукраїнський конкурс експериментально-дослідницьких робіт «Юний дослідник»

напрям «Рослини навколо нас»

Тема роботи: «Сон трава – перлина наших лісів»

 

 

                                                                  виконала: Секан Христина Олексіївна

учениця 5-А класу

Половлівської гімназії

керівник роботи: Кабай Алла Іванівна

вчитель природознавства

Половлівської гімназії

 

 

 

 

Ми б завжди були щасливі,

І пахучі, і красиві,

Якби в полі, в лісі, в лузі

Бачили нас тільки друзі,

Ті, які б нас не топтали,

Без потреби не зривали.

А на клумбах вдома, в школі

Висівали нас доволі,

Доглядали, поливали.

Ми б красу їм дарували!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

План

І.Вступ.

ІІ. Основна частина

  1.     Походження назви.
  2.     Біологічна характеристика.
  3.     Поширення та місце зростання.
  4.     Застосування сон-трави.
  5.     Причини зникнення виду.

ІІІ. Висновок.

ІV. Література.

V. Додаток.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Сон – трава перлина наших лісів.

Мета: • порятунок від знищення рідкісних і зникаючих ранньоквітучих рослин;

• активізація природоохоронної діяльності учнів;

• пропаганда серед населення знань про ранньоквітучі рослини й варварське їх знищення.

Об’єкт дослідження: рослина – первоцвіт Сон широколистий.

Актуальність теми: Велика кількість первоцвітів гине в результаті діяльності людини. Результати опитування показують, що 55% жителів нашої країни не можуть докладно пояснити, що таке первоцвіти. 75% вважають, що чисельність первоцвітів скорочується, 20% вагаються з відповіддю, а 5% - вважають, що їх чисельність не скорочується. Українці називають різні причини скорочення чисельності первоцвітів: діяльність людини - 32,5%, природні умови - 5%, забруднення навколишнього середовища - 22,5%, збір квітів - 10%, вирубка лісів - 5%. 25% людей не знають справжньої причини скорочення чисельності первоцвітів. 80% респондентів вважають, що необхідні закони про охорону первоцвітів, 10% - вважають, не потрібні, а ще 10% вагаються з відповіддю.

На території України найпершими цвітуть: шафран Гейфеля, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний та собачий зуб.  На території нашого села однією з перших рослин зацвітає «сон-трава». Всі вони вважаються «зникаючими», тож занесені у Червону книгу України.

 

 

 

 

 

 

Такий день ясний, сонячний! На небі жодної хмаринки, а земля все парує, і над полем мерехтить марево. Але видно далеко-далеко. Вітер теплий пригортається до свіжих стрілок трави. Весняна рослина хутчіше пнеться з землі до сонця.

З далекої блакитної височини розливаються пісні жайворонків. Жайворонки вже шукають собі затишне містечко для гнізда. Десь під горбиком, у прихованій ямці, ось-ось з'являться перші сіренькі яєчка.

Іду поволі широким, ще сіруватим ланом. У ярку на пригріві трава зеленіша, хоч на дні ще лежать рештки сивого снігу.

Ось вони – великі, дзвонико -  або келихоподібні темно – фіолетові або бузково – сині , а часом білі ніжно – жовті  (залежно від виду ) , закутані від весняних холодів у теплий кожушок густого опушення білястих волосків. Здається, ніби сріблясте сяйво оточує ці квіти, і вони виграють на весняній землі, наче дивовижні клейноди . Всередині  квітки, в глибині її келиха, поміж шістьма фіолетовими пелюстками, філігранно витончені, ніби з чистого золота, сяють жовтизною спірально розташовані багато тичинок і маточок . Це цвіте одна з найкращих весняних рослин – сон.

А, здоров, сон-цвіту! Фіолетова зірка, з жовтою цяткою в центрі. Я нахиляюся над першою весняною квіткою. Вона розкрила перед сонцем свої пелюстки. А листя майже немає - все заросло волосатими волосинками, що рятують квітку від холоду. На ніч у квітки закриваються пелюстки, і їй не страшно навіть колючого морозу.

Поруч буйно розквітли проліски. І ряст тут таки притулився, він зацвіте через день-два. Фіал­ка викинула перші листячка і стрілку майбутньої квітки. А далі й не встежиш, як почнуть щодня розквітати весняні квітки.

О, щось дзвенить над нами. Це петляє в повітрі невеликий смугастий джміль. Вперше пробує крила після зимового сну. Ось він опустився на сон-квітку. Заклопотано висосує теплий солодкий сік. А вгорі в'ється жовтий метелик, виблискуючи на сонці крильцями. Над кожною квіткою пур­хають комахи, їм весело і тепло після сну Сон-квітка зацвіла - вже на щире тепло йдеться!

Походження назви.

Ці рослини називаються соном, сон-зіллям, сон- травою та сончиком. На ніч та на негоду їхні квітки за­криваються і схиляють головки, ніби засинають.

Наші предки вірили: якщо покласти сон-траву під голову на ніч, то уві сні дізнаєшся про своє майбутнє.

Легенда розповідає, що колись один мисливець побачив, як ведмідь лизав корінь сону, а потім відра­зу солодко заснув. Чоловік і собі спробував, так і йо­го сон зморив.

Ще у давнину помітили, що сон-зілля — лікарська рослина. Щоправда — дуже отруйна. Виявляється, у малих дозах деякі отрути мають лікувальні власти­вості.

Через красу та лікувальні властивості сон нещадно винищують.

А як хочеться, щоб збереглися назавжди чудові фіолетово-лілові килимки сону в наших лісах!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E:\Робота\Зображення\Отрим. файли\Фото0160.jpgСОН  ВЕЛИКИЙ

PULSATILLA LATIFOLIA RUPR.

Родина жовтцеві.

         Сон — одна з найпопулярніших ранньовес­няних лісових рослин. Його великі дзвониковидні лілово-рожеві квітки є окрасою соснових та мішаних лісів.

         Сон великий — багаторічна трав'яниста рослина  заввишки 10—40 сантиметрів.

       Сон великий цвіте до розпускання листків. Як тільки розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими  квітками на верхівці. Крупна, келихоподібна квітка (діаметром близько 7 см) має світло-фіолетові тоненькі шовковисті пелюстки. Квітки надійно вкриті від весняних заморозків пухнастими  точками. Цвіте ця багаторічна світлолюбна  рослина в квітні — травні, запилюється комахами. Після, запилення квітки перетворюються у своєрідні пухнасті кульки, складаються з багатьох сім'янок, які мають  довгі пірчасті стовпчики. Плоди з насінням визрівають у червні — липні.  Розмножується переважно насінням. Листки з'являються після відцвітання рослини. Вони в неї дуже розсічені,  довгочерешкові, пальчасторозсічені, зібрані  біля стебла у прикореневу розетку.

       Чисельність усіх видів сону в природі дуже швидко скорочується через яскраво виражені декоративні властивості.

 

 

Поширення та місце зростання

Сон великий поширений на Подільській височині (Львівська, Тернопіль­ська та Хмельницька, Рівненська обл.) та подекуди у Правобережному Лісо­степу. В Київській області  зник. Росте на галявинах дубових лісів, на трав'янистих схилах та на сонячних узліссях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На території села Половлі Рівненської області Володимирецького району Сон великий зростає на узліссі урочища «Полонська гора ».

C:\WINDOWS\Temp\FineReader10\media\image2.jpeg                       Причини зникнення сон трави

За останні декілька років чисельність Сону Великого на території нашого села значно зменшилась. Основні причини зниження чисельності:

 

 

масове збирання для букетів

 

 

 

         випасання худоби на   місцях зростання сон -  трави

 

 

C:\WINDOWS\Temp\FineReader10\media\image2.jpeg       через руйнування місць зростання

 

 

 

       витоптується людьми

 

 

 

 

 

 

Застосування сон трави

Як і більшість рослин родини жовтецевих, сон у свіжому вигляді містить отруйні алкалоїди, наприклад, анемонін, який може викликати запалення шкіри і слизистої оболонки . Проте після висушування ці отруйні речовини руйнуються . Крім того, рослина ще містить у собі сапоніни, ефірні олії, фітонциди, що зумовлює її антимікробну активність. У зв'язку з цим не тільки зовнішністю приваблює людину сон-трава. У народному лікуванні зокрема на Поліссі, сон знаходить широке застосування і дуже цінується. Знавці лікувальних трав твердять, що сон-трава цілюще діє проти багатьох недугів.  Вона гальмує зубний біль, допомагає при водянці, ревматизмі, хворобах вуха , а також при багатьох жіночих хворобах : невралгії, мігренях, коклюші, бронхіті. Наскільки неприємна операція по видаленню гландів, та виявляється, що й тут може допомогти кореневище сон-трави

У народній медицині Сибіру широко використовується сон розкритий. Вживають його при бронхіті, астмі, коклюші, як заспокійливий засіб при нервових захворюваннях і зубного болю. Використовують його як і зовнішні ліки . Настій трави втирають при суглобному ревматизмі та радикуліті. Корені вважаються добрим засобом проти лихоманки. В Китаї сік свіжої сон-трави змішують з медом і вживають по чайній ложці при лікуванні глаукоми.

Вид сон чорніючий тепер використовується і в офіційній медицині. Дозволено продаж в аптеках трави сону чорнійочого для використання у вигляді відварів з метою зниження кров'яного тиску і сповільнення серцевого ритму, а також для стимуляції дихання . За кодоном з сону готують препарат аритман з таким же застосуванням, як і трави .

 

 

 

 

 

Висновок

 

Треба завжди пам'ятати про необхідність бережливого ставлення до природи особливо до тих рослин, які користуються дуже великим попитом. Слід дбати про  те, щоб не зникли з наших лісів ці чарівні квіти - сон- трави .

Сон-трава занесена до Червоної Книги України (категорія ІІ). Чисельність виду сону в природі дуже швидко скорочується. Тому, якщо люди не припинять знищувати ці рослини, то їх можна буде побачити тільки на фотографіях.

За останні роки чисельність цього виду рослин на території нашого села різко знизилась. Тому хочеться звернутися до всіх :

« Оберігайте сон-траву!!! Адже цих рослин залишилось не так вже й багато. І тоді вона збережеться не тільки в нашій пам'яті, а й  не зникне з наших лісів».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

  1. Елін Е.Я. Рослини нашого лісу.- К.: Радянська школа,1983.- 293с.
  2. Грущинська І.В. Сторінками Червоної книги України:Зникаючі види.- К.:Освіта, 2004.-95с.
  3. Шапаренко О.Ю.,Шапаренко С.О.Червона книга України.Вони чекають на допомогу.-Х.:Торсінг плюс,2009.-320с.
  4. Зерова М.Я., Єлін Ю.Я.Дари лісів.-К.:Урожай,1987.-304с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

E:\Робота\Зображення\Отрим. файли\Фото0196.jpgКрасується серед лісу

E:\Робота\Зображення\Отрим. файли\Фото0161.jpgE:\Робота\Зображення\Отрим. файли\Фото0169.jpgсиньоока сон - трава

docx
Додано
18 березня
Переглядів
186
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку