Сонатна форма 6 клас

Про матеріал
Соната— жанр інструментальної музики, призначеної для одного або кількох інструментів; інструментальний твір, що складається із трьох-чотирьох різних за характером і темпом частин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : Соната. Мета. Ознайомити з особливостями жанру сонати та етапами його розвитку в музичному мистецтві, з характерними ознаками жанру та композиційною будовою — формою класичної сонати та її закономірностями, розглянути різницю між сонатами різних композиторів, ознайомити учнів з інструментальною творчістю композиторів Й. Гайдна та К. Дебюссі. Розвивати вміння учнів уважно слухати сонату та визначати закономірності сонатної форми і вміння зображати схематично класичний тип першої частини сонати, розвивати вміння надавати характеристику головним темам і музичному образу сонати, розвивати вміння висловлювати власні музичні враження від прослуханого твору, розвивати вміння виконувати виразно пісні та повторювати мелодійний та ритмічний малюнок пісні. Виховувати інтерес до слухання класичної сонати та її творців, інтерес до виконання дитячих пісень українських композиторів.

Номер слайду 2

Йозеф Гайдн Соната для фортепіано Ре Мажор

Номер слайду 3

Аналіз музичного твору. Розкажіть про особливості звучання сонати. Які засоби виразності твору вдалося вам розпізнати?Поміркуйте, чому соната має таку назву. Чи сподобалася вам музика? Розкажіть про свої враження.

Номер слайду 4

Франц Йозеф Гайдн1732-1809

Номер слайду 5

Схема сонатної форми. Експозиція. Головна партія. Сполучна партія. Побічна партія Заключна партія. Розробка. Конфліктна взаємодія головної та побічної теми. Реприза. Видозмінене повторення головної та побічної теми Кода. Узагальнення матеріалу твору

Номер слайду 6

Музичний словничок. Соната— жанр інструментальної музики, призначеної для одного або кількох інструментів; інструментальний твір, що складається із трьох-чотирьох різних за характером і темпом частин.

Номер слайду 7

Музичний словничок. Сона́тна фо́рма — музична форма, що складається із трьох основних розділів, де в першому розділі (експозиції) протиставляються головна й побічна теми, у другому (розробці) ці теми розвиваються, у третьому (репризі) повторюється експозиція з тональними (і, можливо, іншими) змінами.

Номер слайду 8

Клод Дебюссі. Соната для фортепіано та віолончелі Ре мінор.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія. Розкажіть про особливості жанру сонати. Що вам запам’яталося з історії розвитку цього жанру в музичному мистецтві? В чому особливість музичного образу сонати Й. Гайдна? Які композитори працювали в жанрі сонати?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. шнабський олег
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
9073
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку