Спілкування в Інтернеті. Безпечне використання Інтернету.

Про матеріал
На уроці вивчаються різні засоби спілкування в Інтернеті, правила безпечної поведінки в мережі Інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

5 клас. Тема. Інструктаж з БЖД. Спілкування в Інтернеті. Безпечне використання Інтернету. Урок 12

Номер слайду 2

Повторюємо. Які засоби спілкування в Інтернеті використовуєте ви та ваші близькі? Від чого залежить вибір засобу спілкування? Які засоби використовуються для організації дистанційного навчання у вашій школі?

Номер слайду 3

Гра «що ти знаєш про інтернет»

Номер слайду 4

Засоби спілкування в ІнтернетіЕлектронна пошта Месенджери Чат Відеоконференції Соціальні мережі Інтерактивні онлайн-дошки Системи керування навчанням

Номер слайду 5

Електронна пошта. Електронна пошта (e-mail, англ. electronic mail—електронна пошта) — це служба Інтернету, призначена для пересилання комп’ютерними мережами повідомлень (електронних листів) від деякого користувача одному чи групі адресатів. Наприклад, Gmail (google.com), Freemail (ukr.net), Meta (meta.ua) та інші.

Номер слайду 6

Месенджери. Служби інтерактивного спілкування призначені для обміну текстовими, звуковими, відео та іншими повідомленнями в Інтернеті, у тому числі в реальному часі. Програми для користування службами інтерактивного спілкування називають месенджерами (англ. message — повідомлення). Приклади месенджерів: Skype , Viber , Whats. App , Telegram

Номер слайду 7

Чат. Обмін текстовими повідомленнями, що відбувається в реальному часі, називають чат (англ. chat — бесіда).

Номер слайду 8

ВідеоконференціїВідеоконференція — це сеанс спілкування в мережі, організований з використанням систем, що можуть передавати відео. Відеоконференція може бути організована з використанням месенджерів, а також сервісів Zoom (zoom.us), Meet (meet.google.com), Microsoft Teаms (teams.microsoft. com) та інших

Номер слайду 9

Соціальні мережіСоціальні мережі в Інтернеті — це служби, які забезпечують спілкування людей, представлення власної творчості та досягнень, пошук друзів і знайомих, поширення ідей, поглядів, розміщення цікавих матеріалів тощо. Наприклад, Facebook (facebook.com), Інстаграм (instagram.com) та інші. Користувач може розміщувати власні повідомлення, а також переглядати, коментувати та оцінювати повідомлення інших користувачів.

Номер слайду 10

Інтерактивні онлайн-дошкиІнтерактивні онлайн-дошки — це сервіси Інтернету, які надають спільний простір користувачам для розміщення в режимі реального часу текстових нотаток (наліпок), зображень, відео, аудіо й інструменти для коментарів та оцінювання публікацій. Приклади сервісів для створення інтерактивних дощок: Jamboard (jamboard.google.com), Padlet (padlet. com) та інші.

Номер слайду 11

Системи керування навчанням. Системи керування навчанням — служби Інтернету, призначені для організації навчальної діяльності та обміну повідомленнями між учасниками/учасницями освітнього процесу. Приклади:Єдина школа (eschool-ua.com), Нові знання (nz.ua), Google Classroom (classroom.google.com), Edmodo (new.edmodo.com) та ін.

Номер слайду 12

Обмеження використання сервісів. Наприклад, для використання електронної пошти Gmail, соціальної мережі Facebook, месенджера Viber та деяких інших служб установлено мінімальний вік у 13 років.

Номер слайду 13

ПРАВИЛА ЕТИКЕТУ ЕЛЕКТРОННОГО СПІЛКУВАННЯБудьте ввічливими та доброзичливими, вітайтесь із співрозмовниками, дякуйте за допомогу. Намагайтеся уникати фраз, які можуть бути причиною конфлікту. Перевіряйте текст на відсутність граматичних помилок. Не пишіть увесь текст повідомлення великими літерами — його важко читати, це сприймається як крик. Супроводжуйте повідомлення смайлами (англ. smile — посмішка) для передавання емоцій , але майте почуття міри.

Номер слайду 14

Загрози в інтернеті:спілкування з небезпечними людьми (шахраями, збоченцями); отримання неправдивих або образливих повідомлень; розголошення персональних (конфіденційних) даних; псування особистої репутації (негативний «цифровий слід»); виникнення залежності (ігрової або інтернет-залежності); зараження комп’ютера шкідливими програмами.

Номер слайду 15

Словничок інтернет-загроз:спам — небажані для одержувачів повідомлення, що масово розсилаються через засоби спілкування в Інтернеті, можуть бути рекламними, шахрайськими, містити шкідливі програми; фішинг (англ. fishing — рибальство) — спосіб шахрайства, що полягає в намаганні отримати від вас («виудити» у вас) ваші особисті дані або дані ваших рідних і близьких, паролі до різних ресурсів Інтернету та інше; кібербулінг — свідоме цькування та приниження людей, у тому числі під час спілкування в мережі; тролінг (англ. troll — потворна істота у фольклорі) — поведінка учасників онлайн-спілкування, націлена на виклик негативних емоцій, образу, нагнітання конфліктів.

Номер слайду 16

правила безпечного користування Інтернетом. Ніколи не наводьте приватні дані про себе та рідних, якщо особисто не знайомі з адресатом. Не викладайте в мережі ваші фото та повідомлення, які можуть зіпсувати вашу репутацію або розкрити приватну інформацію. Не реагуйте на непристойні та грубі коментарі, адресовані вам. Повідомляйте дорослим про дописи, отримані в Інтернеті, які вас непокоять (погрози, повідомлення з неетичним вмістом, небезпечні пропозиції). Ніколи не погоджуйтесь на особисту зустріч з особами, знайомими вам тільки через онлайн-спілкування. Не відкривайте вкладені файли та не переходьте за посиланнями, отриманими від невідомих осіб. Не повідомляйте свої паролі від онлайн-сервісів стороннім особам. Завжди виходьте зі свого облікового запису в онлайнсервісах, якщо працювали не на власному комп’ютері.

Номер слайду 17

фізкульхвилинкаhttps://youtu.be/4 HRtxxo9 HWU?si=Jgdbs. Rxx. Pt. Aokte. X

Номер слайду 18

Працюємо за комп’ютером. Завдання 1. Розмістіть на інтерактивній онлайн-дошці сервісу Padlet повідомлення з переліком служб Інтернету, якими ви користуєтеся для спілкування.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Опрацювати с. 77-83, Дати відповіді на запитання: 1. Які служби спілкування в мережі ви знаєте? Для чого призначена кожна з них? 2. Які вам відомі правила етикету спілкування в мережі? 3. Що може загрожувати користувачам Інтернету?4. Які правила безпечного користування Інтернетом ви знаєте?Практичне завдання. Вікторина Безпечний інтернет.https://learningapps.org/view2026873

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякую за увагу

pptx
Додано
30 травня
Переглядів
71
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку