Спільне використання файлів, папок, принтерів, доступ до Інтернету. Практична робота № 7 «Спільне використання ресурсів локальної мережі»

Про матеріал
Навчальна мета: Допомогти учням засвоїти роботу в локальній мережі Розвивальна мета: Розвиток пізнавальних інтересів, навиків роботи із спільним використанням ресурсів ЛОМ. Виховна мета: Виховання інформаційної культури учнів, що вчаться, уважності, акуратності, дисциплінованості, посидючості.
Перегляд файлу

Урок 18

 

Тема: Спільне використання файлів, папок, принтерів, доступ до Інтернету.

Практична робота № 7 «Спільне використання ресурсів локальної мережі»

 

Навчальна мета: Допомогти учням засвоїти роботу в локальній мережі

 

Розвивальна мета: Розвиток пізнавальних інтересів, навиків роботи із спільним використанням ресурсів ЛОМ.

 

Виховна мета: Виховання інформаційної культури учнів, що вчаться, уважності, акуратності, дисциплінованості, посидючості.

 

Тип уроку: Урок застосування набутих знань на практиці.

 

Структура уроку

  1. Організаційний момент
  2. Етап орієнтації
  3. Етап проектування
  4. Етап навчальної діяльності
  5. Робота за ПК
  6. Контрольно-оцінювальний етап
  7. Домашнє завдання

Хід уроку

І. Організаційний момент

Доброго ранку, діти! Хто сьогодні відсутній?

 

ІІ. Етап орієнтації

Сьогодні ми будемо вивчати тему: «Спільне використання файлів, папок, принтерів, доступ до Інтернету. Практична робота № 7 «Спільне використання ресурсів локальної мережі»» Мета сьогоднішнього уроку якомога найкраще познайомитися навчитися працювати з ОС.

 

IIІ. Етап проектування

  1. Спільне використання файлів, папок, принтерів, доступ до Інтернету
  2. Практична робота № 7

 

ІV. Етап навчальної діяльності

Спільне використання файлів, папок, принтерів, доступ до Інтернету.

Для використання документiв з iнших комп’ютерiв: Вiдкрийте “Сетевое окружение” щоб “побачити” iншi комп’ютери Вашої робочої групи. Лiвою кнопкою мишi клiкнiть на назвi комп’ютера, що зберiгає потрiбний Вам файл (документ). Здiйснiть пошук файла на видiленому комп’ютерi.

Якщо ви хочете зробити папку на вашому ПК доступною для відображення та використання в ЛОМ, то ви клацаєте по данній папці правою кнопкою миші, потім обираєте пункт Властивості – Доступ – Відкрити спільний доступ до даної папки – ОК. Після чого ваша папка стане видимою в мережі.

Розглянемо сім задач, які розв’язуються за допомогою ПК, що працює в складі ЛОМ, і які досить важко вирішити за допомогою окремого ПК.

Поділ файлів. ЛОМ дозволяє багатьом користувачам працювати з одним файлом, що зберігається на центральному файл-сервері.

Передача файлів. ЛОМ дозволяє швидко копіювати файли будь-якого розміру з одного комп’ютера без використання дискет.

Доступ інформації і файлів. ЛОМ дозволяє запускати прикладні програми з любої із робочих станцій, де б вона небула розміщена.

Поділ прикладних програм. ЛОМ дозволяє двом користувачам використовувати одну копію програми. Але двоє користувачів не можуть редагувати один і той же документ.

Одночасне введення даних в прикладні програми. Мережеві прикладні програми дозволяють декільком користувачам одночасно вводити дані, необхідні для роботи програм. Наприклад, вести записи в бухгалтерській книзі. Але це можуть робити лиш ті програми, в яких закладений мережевий зв’язок.

Поділ прінтера. ЛОМ дозволяє декільком користувачам на різних робочих станціях один або декілька дорогих лазерних прінтерів.

Електронна пошта. Можна використовувати ЛОМ як поштову службу і розсилати службові записки, доповіді, повідомлення іншим користувачам. Телефон працює бистріше і є більш зручним, але електронна пошта передає повідомлення навіть і в тому випадку, якщо в даний момент абонент відсутній на робочому місці і для цього не потрібно паперу.

Користувач може надати певні ресурси свого комп’ютера у спільне використання для інших користувачів цього ж комп’ютера. Зокрема, папка «Спільні документи» може використовуватись усіма користувачами даного комп’ютера. Наприклад, на домашньому комп’ютері можна використати таку папку для запису усіх речей, котрі кожен із членів сім’ї хотів би взяти у подорож (звичайно ж, кожен має свій обліковий запис на комп’ютері).

Якщо ж потрібно надати доступ користувачам інших комп’ютерів, використовують вкладку Доступ вікна властивостей папки.

Учитель демонструє надання папки у спільне мережне користування.

Для спільного користування використовують також мережні диски. Окрім обміну даними, мережі дозволяють також спільно користуватися деякими пристроями, наприклад принтером.

Установити різні рівні доступу до мережного ресурсу, а також різні дозволи  - на перегляд та зміну файлів, виконання файлів, видалення файлів та папок, адміністратор комп’ютера або мережі.

Папка Мережне оточення дозволяє здійснювати навігацію локальною мережею. Вчитель демонструє відкривання списку комп’ютерів робочої групи, а також перегляд ресурсів цих комп’ютерів, наданих у спільне користування.

 

V. Робота за ПК

Практична робота № 7

Див. додаток 1

 

VІ. Контрольно-оцінювальний етап

Вчитель оцінює роботу на уроці. На наступному уроці нас чекає вивчення теми: «Глобальна мережа. Протоколи. Адресація. Підключення до Інтернету. Провайдери. Служби Інтернету..»

 

VІІ.  Домашнє завдання

  1. § 18.7- 18.16
  2. пит.. 6,7,8,9 с. 207 + пит..2 с.208(сам)


Додаток 1

Практична робота № 7

 

  1. Відкрити Мій комп’ютер – Локальний диск D: та створити папку з назвою (ваше Прізвище).

 

  1. Створіть документ Word. Для цього натисніть правою кнопкою миші та оберіть у меню пункт Створити – Документ Microsoft Word. В тексті документу наберіть текст наступного вигляду:

 

«Я вас любил: любовь еще, быть может,
В душе моей угасла не совсем;
Но пусть она вас больше не тревожит;
Я не хочу печалить вас ничем.
Я вас любил безмолвно, безнадежно,
То робостью, то ревностью томим;
Я вас любил так искренно, так нежно,
Как дай вам бог любимой быть другим.»

 

Та збережіть його.

 

  1. Зробити дану папку спільною для доступу з інших комп’ютерів вашої робочої групи. Для цього натиснути правою кнопкою миші по папці та в контекстному меню обрати пункт Властивості. Відкрити вкладку Доступ та надати доступ до папки.

 

  1. Переглянути доступні папки на кожному комп’ютері. Для цього на робочому столі обираємо ярлик Сетевое окружение, натискаємо кнопку зліва Показать все подключения. Після цього нам показуються всі доступні ввімкнені комп’ютери мережі. Після чого обираємо значок будь-якого ПК та можемо зайти в його папки, на які був наданий доступ.

 

  1. Знайдіть на локальному комп’ютері на диску D папку вашого однокласника (однокласниці) та змініть в документі текст вірша на наступний:

 

«Я помню чудное мгновенье:

Передо мной явилась ты,

Как мимолетное виденье,

Как гений чистой красоты.

 

В томленьях грусти безнадежной

В тревогах шумной суеты,

Звучал мне долго голос нежный

И снились милые черты.»

 

Та збережіть його.

doc
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку