Спортивне свято «Тато, мама і я – спортивна сім’я»

Про матеріал

Положення про проведення шкільних змагань до Дня сім'ї

Тато, мама і я – спортивна сім'я

Мета: Змагання проводяться з метою зміцнення родинних стосунків, залучення родин до систематичних занять фізичною культурою і спортом, організації дозвілля, пропаганди занять фізичною культурою і спортом, як одного із засобів активного відпочинку, покращення здоров'я, профілактики захворювань.

Завдання: Вчити дітей здорового способу життя, формувати навички доброзичливого спілкування з людьми. Виховувати потребу займатися фізкультурою і спортом заради зміцнення здоров'я. Навчитись вести себе у незвичних ситуаціях і приймати самостійні рішення.

Місце проведення: Спортивна зала школи.

Учасники змагань: Учні 4-х класів віднесених за станом здоров'я до основної медичної групи та їх батьки. Всі учасники допускаються у спортивній формі та які ознайомлені з інструктажем з техніки безпеки.

Склад команди: 5 хлопчиків, 5 дівчаток, 2 мами, 2 тата.

Оформлення зали: Повітряні кульки, плакати з написами.

Музичне оформлення: Музичні треки, дитячі пісні.

Необхідний інвентар: 4 смолоскипи з “Олімпійським вогнем”, 4 волейбольні м'ячі, 4 фітбольних м'ячі, 4 повітряні кульки, 4 самокати, 4 баскетбольні м'ячі, 10 обручів, 12 (шитих) м'ячиків, 4 ключки, 4 тенісних м'ячів, 4 батбінтонні ракетки.

Нагородження: Переможців визначають за найменшою кількістю балів чи найменшим часом. А також крім нагородження переможців бажано передбачити заохочувальні призи для тих, хто брав у заході активну участь.

Перегляд файлу


МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

Спортивного свята до Дня сімї

«Тато, мама і я – спортивна сімя»

 

 

 

З досвіду роботи

вчителя фізичної

культури ЗНЗ №3

Шаповаленко В. І.

 


Чернігів 2014


Передмова

 

 

У культурно-історичному розвитку будь-якого народу гра, зокрема обрядова, являла собою важливий фактор виховання, була передумовою початкової підготовки людини до життя.

Виключну роль у розповсюдженні окремих видів фізичної культури, формування її місцевих особливостей відіграють традиції. Ще з давніх-давен відомо, що проведення відповідного обряду перед полюванням з відтворенням у ритуальному танці дій, які імітують рухи мисливця або отриману перемогу, сприяло підготовці до полювання, а також допомагало передавати досвід наступним поколінням. Кожне релігійне свято супроводжувалось специфічними обрядами з рухливими іграми, забавами, змагальними фізичними вправами. З часом, з метою пристосування до нових реалій життя, використовувались форми рухів, що мали військовий характер.

Змінювались часи – змінювались обряди, змінювались форми фізичних вправ, які відповідали суспільному устрою.

За визначення І. Кравченка, фізична культура – фундаментальна складова національної культури. З методиками психофізичного вдосконалення (досить різними, скажемо, у США й Китаї, Африці й Індії, Швеції та Японії) пов’язані психологія, філософія, спосіб життя, вкоріненість у рідну природу, в історичний, міфологічний і космічний простір і час”.

Видатний філософ і педагог Джон Лакк (1632 – 1704) та французький просвітитель XVIII ст. Жан Жак Руссо (1712 – 1778) схвально ставились до змагально-ігрового методу у фізичному вихованні та підтримували проведення національних народних святкувань з нагоди видатних подій в житті народу, в програмі яких були масові спортивні змагання та ігри.


Невід’ємною складовою народних українських традицій, звичаїв, обрядів та свят виступають елементи фізичної культури у вигляді рухливих ігор, змагальних фізичних вправ, забав і розваг, різноманітні види “дужання” (боротьба “на ременях”, “спас”, “навхрест” тощо), народні та бойові

танці зі зброєю та без.


У програмі святкування кожного зі свят давнини, не дивлячись на відмінності, є багато подібних елементів фізичної культури. Багато язичницьких обрядів із часом набули іншої форми – рухливих народних ігор, що в різних регіонах України мають свої особливості. Це обумовлено різноманітними природними, історичними та економічними умовами, від яких залежали особливості життя та побуту народу.

Спортивні свята в сучасній школі виховують у школярів такі цінні риси характеру, як витримка, наполегливість у доланні перешкод, вміння володіти собою у будь-якій ситуації, вміння з гідністю поводитись в разі поразок, почуття відповідальності за спортивну честь свого колективу.

Починаючи з 2003/2004 н.р. в навчальних закладах України впроваджується, незалежно від підпорядкування та форми власності, система організації фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах (наказ Міністерства освіти і науки України від 21.07.2003 р. №486, зареєстрований Міністерством юстиції України 7 жовтня 2003 р. за №903/8224), що спрямована на реалізацію основних напрямів Національної доктрини розвитку освіти України в ХХІ столітті (Указ Президента України від 17.04.2002 р. №347/2002) та Цільової комплексної програми “Фізичне виховання – здоров’я нації” (Указ Президента України від 01.09.1998 р. №963/98). Цей захід є частиною загального плану роботи навчального закладу і проводяться відповідно до календарного плану спортивно-масових заходів, затвердженого плану спортивно-масових заходів, затвердженого директором.

 

 

 

 

 


 

 


Методичні рекомендації щодо організації та проведення свята

 

Важливою умово успішного проведення будь-якого фізкультурно-оздоровчого свята є складання, обговорення і затвердження плану підготовки спортивного свята.

Орієнтований план підготовки

Назва заходу

Термін виконання

Відповідальний за виконання

Розробити Положення про проведення свята

 

 

Розробити сценарій свята

 

 

Визначити склад комісій, які будуть забезпечувати проведення свята

 

 

Розробити схему розташування місць проведення параду відкриття, змагань, знаходження відповідних служб та місць для глядачів

 

 

Підготувати наочно-інформаційні матеріали (стенди, афіші, плакати, гасла, запрошення)

 

 

Організувати бесіди у класах з питань фізичної культури та спорту

 

 

Забезпечити консультації зі спортивних питань

 

 

Визначити учасників показових виступів, конкурсів, ведучих

 

 

Провести репетиції показових спортивних виступів

 

 

Забезпечити музичне оформлення свята

 

 

Організувати медичне обслуговування учасників свята

 

 

Перевірити відповідність місць проведення заходу санітарно-гігієнічним нормам та вимогам техніки безпеки

 

 

Провести з учнями та вчителями інструктаж з техніки безпеки

 

 

Визначити склад суддівської колегії, яка забезпечуватиме проведення різних номерів програми або склад журі

 

 

Провести семінари-інструктажі суддів та осіб, які обслуговуватимуть учасників спортивного свята

 

 

 


Назва заходу

Термін виконання

Відповідальний за виконання

Скласти перелік та підготувати необхідний інвентар та обладнання

 

 

Підготувати спортивні майданчики та святково оформити їх гаслами, плакатами, прапорами, встановити п’єдестал пошани

 

 

Підготувати бланки технічної документації (заявки, протоколи, відомості)

 

 

Забезпечити фото- або кінозйомку під час проведення свята

 

 

Забезпечити коментування спортивного свята

 

 

Підготувати сувеніри, грамоти, дипломи, стрічки чемпіонів

 

 

Підготувати, у разі необхідності, костюми для показових виступів

 

 

Забезпечити учасників заходу питною водою (особливо в теплі пори року)

 

 

 

Положення про проведення свята та його сценарій обов’язково затверджуються директором школи та доводяться до відома всього педагогічного колективу школи.

Дуже важливою є участь батьків у підготовці та проведенні свята. Вони можуть стати безпосередніми учасниками або надати значну допомогу у підготовці до заходу.

Крім того, участь батьків у подібних заходах сприятиме залученню всієї сім’ї до здорового способу життя, дасть змогу побачити й оцінити, у порівнянні з іншими школярами, стан фізичної підготовленості та розвитку своєї дитини, і, в разі необхідності, в подальшому вжити заходів щодо фізичного зміцнення сина або доньки.

 

 

 

 

 

 



Положення про проведення шкільних змагань до Дня сімї

Тато, мама і я – спортивна сімя

 

Мета: Змагання проводяться з метою зміцнення родинних стосунків, залучення родин до систематичних занять фізичною культурою і спортом, організації дозвілля, пропаганди занять фізичною культурою і спортом, як одного із засобів активного відпочинку, покращення здоров’я, профілактики захворювань.

 

Завдання: Вчити дітей здорового способу життя, формувати навички доброзичливого спілкування з людьми. Виховувати потребу займатися фізкультурою і спортом заради зміцнення здоров’я. Навчитись вести себе у незвичних ситуаціях і приймати самостійні рішення.

 

Місце проведення: Спортивна зала школи.

 

Учасники змагань: Учні 4-х класів віднесених за станом здоров’я до основної медичної групи та їх батьки. Всі учасники допускаються у спортивній формі та які ознайомлені з інструктажем з техніки безпеки.

 

Склад команди: 5 хлопчиків, 5 дівчаток, 2 мами, 2 тата.

 

Оформлення зали: Повітряні кульки, плакати з написами.

 

Музичне оформлення: Музичні треки, дитячі пісні.

 

Необхідний інвентар: 4 смолоскипи з “Олімпійським вогнем”, 4 волейбольні м’ячі, 4 фітбольних м’ячі, 4 повітряні кульки, 4 самокати, 4 баскетбольні м’ячі, 10 обручів, 12 (шитих) м’ячиків, 4 ключки, 4 тенісних м’ячів, 4 батбінтонні ракетки.

 

Нагородження: Переможців визначають за найменшою кількістю балів чи найменшим часом. А також крім нагородження переможців бажано передбачити заохочувальні призи для тих, хто брав у заході активну участь.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Хід свята

Ведучий:

Добрий день, шановні друзі,

Мами, тата, вчителі.

Ми за все вам вдячні дуже,

Наш уклін вам до землі

 

Ведучий:

В нас сьогодні в школі свято,

Ми прийшли всі залюбки,

Я і мама, і наш тато

Будемо гарно працювати

Й сподіваємося на те,

Що займемо найперше місце,

Що ми будемо найсильніші

І найшвидші, найспритніші…

 

Ведучий:

Зачекайте, зачекйте,

Нащо так себе хвалить,

Ви вперед не забігайте,

Час покаже, час навчить

 

Ведучий:

От, от, от, і я так думав,

Що навіщо цей базар?

В нас журі, воно й розсудить,

Хто з нас виграв, хто програв.

 

Представлення журі

 

Ведучий:

Любі друзі! Не сваріться,

Весело всміхніться,

І на радість всім довкола

За руки візьміться.

 

Ведучий:

Хай не буде суперечок

Поміж нас ніколи,

Нехай гра нас обєднає

В нашій рідній школі.




Естафети

І. Олімпійський вогонь – біг по прямій та передача смолоскипа з Олімпійським вогнем”.

 

ІІ. “Звилиста доріжка” – по прямій стоять батьки тримаючи руками обручі, діти по одному біжать вперед і назад пролазячи в обручі.

 

ІІІ. Конкурс Тат – баскетбол: кидки в кільце б/б м’яча (три спроби).

 

Музична пауза

 

ІV. “Веселий фітбол” – сидячи на великому м’ячі, рухатись стрибками вперед.

 

V. “Повітряна кулька” – біг вперед з підбиванням перед собою рукою повітряної кульки.

 

VІ. Конкурс Мам – футбол: удари по воротах (три спроби), дитина з протилежної команди на воротах.(або замінити на хокей).

 

Ведучий: Так, шановні ви мої,

Ведіть себе пристойно.

А то ми зараз усі

Слово надамо журі!

 

Підсумки. Музична пауза.

 

VІІ. “Сімейна естафета -ЗМІЙКА” – тато – ведення б/б м’яча ,

мама – ведення тенісного м’яча ключкою,

дитина – ведення ф/б м’яча ногою або біг з м’ячем в руках (три учасники з команди)

 

VІІІ. “Збір врожаю” – по прямій діти розкладають м’ячі (шиті), а батьки  збирають.

 

IX. “Завантаження кавунів” –.стоячи в шерензі передача кавунів (волейбольних м’ячів) з одного обруча в інший.

 

Підсумки. Музична пауза.

 

X. Конкурс капітанів – скрутити на палицю мотузку до червоної стрічки .

 

XІ. “Хокеїсти” – відштовхуючись однією ногою проїхати вперед, обїхати м’яч і повернутись назад.

 




Ведучий:

А тепер давайте разом

На лаву ми сядемо.

І послухаємо всі,

Що нам скаже журі.

 

Журі підводить підсумки. Виходять усі діти.

 

Ведучий:

Ну от і все, звучить свисток,

Гра закінчилася щасливо.

Виходять переможці на місток,

Вітайте їх, ось наша сила!

 

Нагородження переможців

 

Ведучий:

Ми всі здружились, підросли,

Разом сміялись, веселились.

Разом до перемоги йшли,

І свято в школі враз здійснилось!

 

Ведучий:

О спорт, о спорт!

Це просто клас!

Із нами буде завжди!

Здоров’я, юність, силу дасть

І творчої наснаги!

 

 

Всім велике спасибі, що завітали до нас на свято! Бажаю всім міцного здоров’я і успіхів у всьому. До побачення та нових зустрічей!

 

 

 

 

 


Протокол змагань Тато, мама і я – спортивна сімя

 

Назва естафети

2 – А

2 – Б

2 – В

2 – Г

І. Олімпійський вогонь

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. “Звилиста доріжка”

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Конкурс “Тат”

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV. “Веселий фібол”

 

 

 

 

 

 

 

 

V. “Повітряна кулька”

 

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Конкурс “Мам”

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІ. “Сімейна естафета”

 

 

 

 

 

 

 

 

VІІІ. “Збір врожаю”

 

 

 

 

 

 

 

 

IX. “Завантаження кавунів”

 

 

 

 

 

 

 

 

X. “ Хокеїсти ”

 

 

 

 

 

 

 

 

XI. “                  

 

 

 

 

 

 

 

 

XII. “                 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кількість балів:

 

Загальне місце:

 

 

 

 

 

 

 

 


1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гринькова Надія
    Дякуємо за чудову і корисну розробку!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
2 серпня 2018
Переглядів
3601
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку