Спортивне свято"У пошуках Олімпійського вогню"

Про матеріал

Даний матеріал містить розгорнуту розробкуспортивного свята.Розрахований на дітей віком 1- 2 класу.

Перегляд файлу

Спортивне свято

«У пошуках Олімпійського вогню»

Мета: надати знання про Олімпійські традиції; сприяти піднесенню емоційного настрою у дітей та батьків; розвивати швидкість, спритність, увагу, кмітливість, фізичні вміння та навички, прищеплювати прагнення до занять фізкультурою; розвивати інтерес до фізичної культури та спорту, розуміння значення  спорту у житті людини; виховувати любов до спорту, почуття дружби, колективізму, взаємовиручки; вчити дотримуватись правил гри у іграх – естафетах.

Обладнання: презентація, відеоматеріали, Олімпійський факел, обручі, м’ячі (маленькі), фішки, кеглі, лижі, ключки, мішки, тенісні м’ячі, ракетка, дощечки, сніжки, рукавиці, шарфи, корзини, шапки.

Хід свята

(звучать фанфари)

Ведуча: Доброго дня вам усім! Вітаю вас на святі сили та краси! Святі спорту! Сьогодні ми з вами вирушаємо у подорож до місця, де зародилися найвеличніші спортивні змагання – Олімпії. Увага на екран. (відео про Олімпію)

Ведуча: Найбільш відомими і престижними змаганнями сучасності є Олімпійські ігри. Здобути олімпійську медаль – найвища мета кожного спортсмена.

Ведуча: А чи знаєте ви де виникли перші Олімпійські ігри?

Ведуча: Понад дві тисячі років тому, на заході Греції, в долині річки Алфей, було містечко Олімпія. В густій зелені оливкових гаїв були зведені чудові храми, названі на честь старогрецьких богів Зевса, Аполлона, Афродіти, Артеміди.

Ведуча: Стародавні греки створили багато легенд про виникнення Олімпійських ігор. Як переказують легенди, ці змагання греки запозичили у самих богів, життя яких було сповнене війнами, подвигами.

Ведуча: Щоб покласти край війнам грецький цар Іфрит організував ігри, де люди розв’язували суперечки не зброєю, а у чесних змаганнях на швидкість, спритність, силу. Зверніть увагу на екран і ви побачите деякі фрагменти з Олімпійських ігор, що проходили у Лондоні. (відео про Олімпійські ігри у Лондоні)

Ведуча: (звертається до вболівальників) Чи знаєте ви, що є основними символами Олімпійських ігор? (Олімпійський прапор та Олімпійський вогонь)

Ведуча: Прапор ви зараз бачите на екрані. Цікаво, а де ж вогонь?

Ведуча: А за Олімпійський факел доведеться поборотися нашим учасникам команд.

Ведуча: Тож не гаємо часу і розпочинаємо наше спортивне свято «У пошуках Олімпійського вогню». (звучить музика) (відео «Україна олімпійська»)

 (До залу, по черзі, під музику, заходять команди, одягнуті у  спортивну форму, яку доповнюютъ емблеми.)

Ведуча. Спортсмени з Америки до нас завітали, Мову ми їхню

У гуртках всі вивчаєм.

 Крикнем «Good morning»,

 Українською «Здрастуй»,

На наші змагання

Заходьте, будь ласка!

 (Заходить команда «»)   (на екрані фото команди і прапор)

Ведуча: 3 Австралії  зеленої

Зустрінемо гостей,

 Від  кенгуру веселої

Привіт прислали цей!

(Заходить команда «») (на екрані фото команди і прапор)

Ведуча: Рідний блакитний

Колір ми бачим.

Слов'яни в Європі

Самі  найкращі!

(Заходить команда «») (на екрані фото команди і прапор)

Ведуча:  Перш, ніж почати наші  змагання, я хочу вам представити наше компетентне журі. Це:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

(Представлення членів журі)

Ведуча: Журі буде оцінювати майстерність наших учасників за 5-тибальною шкалою.

Ведуча: Команди до змагань готові? Тож розпочинаємо. (звучить музика)

Ведуча: Чи знаєте ви, який Олімпійський девіз? Олімпійський девіз – Швидше! Вище! Сильніше!

Ведуча: А які девізи у ваших команд? Давайте дізнаємось.

 1 конкурс «Найкращий девіз»

(Завдання: Команди по черзі промовляють девізи. Перемагає команда, що найкраще себе представила)

Ведуча: Ну що ж, вітаю! На один крок ви наблизилися до Олімпійського вогню. На стародавніх Олімпійських іграх дуже популярними були перегони на колісницях. Давайте і ми спробуємо відтворити ці змагання. Але замість колісниць у вас будуть ось такі обручі.

2 конкурс «Перегони на колісницях»

(3 обручі, 6 фішок)

(Завдання: Перші номери команд (капітани) мають обручі (колісниці). За командою капітани з колісницею (обручем) рухаються до своєї команди. Беруть пасажира (другого гравця) і з ним вдвох у обручі рухаються до позначки. Там перший номер залишається, а другий (пасажир) стає наїзником і рухається за іншим пасажиром. Переможе команда, що першою перевезе команду за позначку)

Ведуча: Молодці! А тепер надаємо слово нашому журі.

(Оголошуються результати 1-го та 2-го конкурсів)

Ведуча: Ну що ж, а ми продовжуємо наше свято.

Ведуча: Програма перших Олімпійських ігор складалася здебільшого із легкоатлетичних видів. Найпоширеніша бігова дистанція у Греції називалася стадією (приблизно 200 м). Спортсменів, що перемагали у змаганнях на цю дистанцію дуже поважали. Чи знаєте ви, які дисципліни відносяться до такого виду спорту, як легка атлетика? (біг, ходьба, стрибки, метання,багатоборство). Отож зараз ми і позмагаємося у стрибках. Але це будуть непросто стрибки, а стрибки в мішках.

3 конкурс «Стрибки в мішках»

(6 фішок, 3 мішки)

(Завдання: По черзі учасники стрибають від старту до фінішу. Яка команда швидше це зробить та і виграє в конкурсі)

Ведуча: Молодці, команди!

Ведуча: Олімпійські ігри сучасності включають змагання з багатьох видів спорту. Давайте пригадаємо їх. Я оголошую наступний конкурс, що має назву «Інтелектуальний». Переможе команда, що назве якомога більше Олімпійських видів спорту.

 

4 конкурс «Інтелектуальний»

(Завдання: Команди по черзі називають види спорту, що включені до програми Олімпіад. Повторюватися заборонено. Перемагає команда, що назве більше видів спорту)

Літня Олімпіада:  стрибки у воду, плавання, синхронне плавання, водне поло,стрільба з лука, легка атлетика, бадмінтон, бейсбол, бокс, веслування на байдарках і каное, кінний спорт, фехтування, футбол,спортивна гімнастика,  художня гімнастика, стрибки на батуті, гандбол, дзюдо,  регбі, стрільба, настільний теніс, тріатлон, теніс, пляжний волейбол, софтбол, стрільба,боротьба.

Зимова Олімпіада: бобслей, керлінг, хокей з шайбою, санний спорт, фігурне катання, фрістайл, лижні перегони, двоборство, сноубординг, стрибки з трампліна, гірськолижний спорт, ковзанярський спорт, шорт-трек.

Ведуча: Ну що ж, а зараз я надаю слово нашому компетентному журі.

(Оголошення результатів 3-го та 4-го конкурсів)

Ведуча: А для того, щоб наші команди відпочили, я запрошую танцювальний колектив «Імпульс» керівник Ткаченко Наталія Анатоліївна.

Ведуча: А зараз я знову запрошую наші команди на старт. Ми продовжуємо наближалися до Олімпійського вогню. І я оголошую наступний конкурс, що має назву «Найспритніший тенісист»

5 конкурс «Найспритніший тенісист»

(3 ракетки, 3 тенісні м’ячі, 6 фішок)

(Завдання: Підбиваючи тенісною ракеткою тенісний м’яч, прийти до фішки і повернутися назад.. З якої команди останній учасник прийде на фініш перший та команда виграє)

Ведуча: Наші уболівальники дуже гарно уболівають за свої команди. Тому спробуємо обмінятися місцями: уболівальники будуть гравцями, а гравці -  уболівальниками. Я оголошую вікторину для наших уболівальників.

Вікторина

  1. Скільки гравців у футбольній команді? (11)
  2. Скільки гравців у волейбольній команді? (6)
  3. Скільки гравців у баскетбольній команді? (5)
  4. Скільки білих фігуру шашках? (16)
  5. Скільки чорних фігур у шашках? (16)
  6. Як часто проводяться Олімпійські ігри? (4 рази на рік)
  7. Скільки хвилин триває футбольний матч? (90)
  8. Які є фізичні якості? (спритність, прудкість, витривалість, гнучкість)
  9. Скільки кілець є на Олімпійському прапорі? (5).
  10.  У яку гру грають найлегшим м’ячем? (настільний теніс).
  11. Скільки часу триває раунд у боксі ? (3 хв.)

 Ведуча: Наші уболівальники, як виявилося, теж знають багато про спорт. Давайте поаплодуємо їм.

Ведуча: А зараз я знову звертаюся до наших команд.

Ведуча: Ми все ближче наближаємося до Олімпійського вогню. І на нашому шляху виникла ще одна перешкода, організована богами Олімпу. І ми маємо її подолати. Тому я оголошую наступний конкурс.

6 Конкурс «Смуга перешкод»

(6 дощечок, 3 обручі)

(Завдання: Перед командами розміщено по 2 дощечки  та по 1 обручу. Задача кожного гравця команди: прокласти шлях до обруча, ступаючи на дощечку, потім прокрутити обруч на талії, оббігти фішку і знову так само повернутися. Перемагає команда, яка швидше впорається із завданням).

Ведуча: А зараз настав час дати слово нашому журі свята.

(Оголошення результатів 5-го та 6-го конкурсів)

Ведуча: Від Олімпійського вогню нас відділяє усього 2 кроки! Тож давайте зберемося з силами та подолаємо їх!

Ведуча: Перш, ніж перейти до наступного конкурсу, я вам хочу розповісти про одну спортивну гру,а яку ви мені самі скажете. Мета цієї гри: закинути м'яч або шайбу в ворота протилежної команди. Так, це – хокей. Розрізняють такі його види: хокей на траві, хокей з шайбою та хокей з м’ячем (російський хокей або бенді). Сьогодні ми позмагаємося у конкурсі «Хокей», але матиме він назву «бенді», тобто хокей з м’ячем. Тож я оголошую наступний 7-й конкурс.

7 конкурс «Хокей»

(кеглі, 3 ключки, 3 м’ячі)

(Завдання: Кожному учасникові команд треба провести ключкою м’яч «змійкою» між кеглями до фішки, а назад вести м’яч по прямій).

Ведуча: Молодці, команди!

Ведуча: А зараз я хочу запитати у наших команд, чи полюбляєте ви взимку кататися на лижах? (відповіді учасників). Ну що ж, ми переходимо до останнього нашого конкурсу, що має назву «Лижні перегони».

8 конкурс «Лижні перегони»

(18 сніжок, 3 корзини, лижі (3 пари), рукавиці, шапка, шарф, 3 фішки)

(Завдання: Капітани команд стоять із корзинами, учасники команди по черзі одягають шапку, шарф, рукавиці, лижі, беруть сніжку в руки і направляються до капітана команди, кидають сніжку в корзину і повертаються назад. Виграє та команда, яка першою прийшла на фініш)

Ведуча: Ось і дісталися ми Олімпійського вогню! (виносить смолоскип). Ведуча: Дякуємо нашим командам. А поки наші судді підраховують бали, вас вітає танцювальний колектив «Імпульс» керівник Ткаченко Наталія Анатоліївна.

Ведуча: Команди запрошуються на підведення підсумків спортивного свята. Слово надається нашому компетентному журі.

(Підведення підсумків спортивного свята, нагородження команд грамотами та подарунками)

Ведуча: Ну що ж, дорогі учасники команд, допомагали вам сьогодні у пошуках вогню ваші керівники гуртків, вони були не просто спортсменами, а зразком того, що потрібно завжди вести здоровий спосіб життя. Ми хочемо теж їх нагородити медалями.

Ведуча: У номінації суперспортсмен нагороджується Циганко О.О., Щербін М.В. та Ровна В.М. Давай їм поаплодуємо.

Ведуча: Бажаємо вам завжди бути здоровими! І нехай спорт стане невід’ємною частиною вашого життя. На цьому наше свято завершене. До нових зустрічей!

 

doc
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку