Спортивно-патріотичний захід "Козацькі забави"

Про матеріал
Учасники заходу ознайомлюються з діяльністю та звичаями запорізьких козаків. Приймають участь у різних конкурсах спрямованих на розвиток різних фізичних якостей, кмітливості та командного духу.
Перегляд файлу

 

Сценарій спортивно-патріотичного заходу до Дня захисника України

« Козацькі забави »

 

Підготував вчитель фізичної культури Прилуцької ЗОШ I-III ст. №12

Даниленко Володимир Володимирович

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: розширити знання учнів про запорозьких козаків, їх традиції, побут, звичаї. Виховувати шанобливе ставлення до запорожців, спонукати до наслідування їх кращих рис характеру: добродушності, безкорисливості, товариськості, бажання завжди прийти на допомогу. Розвивати фізичні якості учнів: спритність, швидкість, витривалість.

Хід змагань:

На стіні залу розміщена емблема змагань та девіз: “Козацькому роду нема переводу”. У записі звучить народна музика.

До залу заходить ведуча. Музика стихає. Вона вітає глядачів, як нащадків славного козацького роду. Пропонує глядачам взяти участь у святі. Представляє журі. Оголошує назви куренiв-команд для участі у змаганнях.

Учасники заходять до залу. Звучить козацький марш. Учасники оголошують назви своїх куренів. Ведуча знайомить всіх з правилами проведення “Козацьких забав”. Після закінчення змагань журі підводить підсумки та оголошує переможців. У кінці змагань курені нагороджуються подарунками та призами.

І. Вступне слово ведучої

 ХV століття-важкий час у житті українського народу. Скрутно жилося йому під пануванням чужих володарів, бо скрізь в Україні було заведено панщину. Селяни працювали на панській землі, всю землю утримували у власності великі пани-вельможi. Багатостраждальна земля чекала героїв. І деякі чоловіки відгукнулися на заклик рідної землі i стали на її захист. Це були козаки. Сила, спритність i мужність яких змінила світ.

II. 1 тур: «Військові маневри»

Види змагань:

а) «Захист фортеці»

 - Як відомо, козаки мусили обороняти фортеці. То наше перше завдання матиме назву “Захист фортеці”. У центрі кола фортеця – м’ячi i кеглі. Біля фортецізахисник. Учні, яки стоять у колі, передають м’яч один одному i кидають його, намагаючись влучити у “фортецю”. Захисник намагається відбити м’яч руками чи ногами. Переможе той курінь, чий захисник найдовше протримається, захищаючи свою “фортецю”.

б) «Сильна рука»

- Щоб мужньо боронити свій народ, свою рідну неньку Україну, козаки повинні переборювати труднощі, мати неабияку силу в руках. У наступному змаганні візьмуть участь щонайсильніші. Буде боротьба “Сильна рука”. Взаємно захопивши руками великі пальці, силою нахилити руку суперника, не відриваючи ліктя від столу. Суперники борються один проти одного. Перемагає курінь, члени якого здолали найбільше суперників.

 в) «Перетягування канату»

- Перетягування канату курінь на курінь по черзі. Канат посередині помічені стрічкою, яка перебуває над лінією. Курінь, якому вдалося перетягнути стрічку від лінії на один метр, перемагає i бориться з наступним.

г) «Влучити в ціль»

- Участь в цьому змаганні беруть по одному членові з кожного куреня. Перемагає той курінь, представник якого найточніше влучить м’ячем в ціль.

д) «Затягти у коло»

- Всі учасники кожного з куренів стоять перед накресленим колом і беруться за руки. Вони розташовуються через одного з різних куренів. За сигналом намагаються втягнути один одного в коло. Перемагає курінь, членам якого вдалося втягнути у коло найбільше суперників.

 - Доки журі обговорює результати i підбиває підсумки, ми готуємося до наступного завдання.

 

ІІІ. 2 тур: «Спритність та кмітливість»

 Види змагань:

а) «Козацька бійка»

- Щоб перемогти ворога, козакам потрібно було бути не лише сильним, але i спритними. Наступний конкурс вже другого туру “Козацька бійка”. За допомогою палиці, на якій знаходяться з обох боків боксерські рукавички, збити суперника з колоди.

б) «Передача листа»

- Всі ви, напевне, знаєте i бачили картину, на якій зображено той момент, коли дотепні, веселі козаки писали листа турецькому султану. То ж шикуйтесь у 2 шеренги i подивимося, котрий курінь швидше передасть написане. На старт. Увага! Почали!

 в) естафета «Стрибки в мішках»

 - Бувало, що козаки потрапляли в полон до ворога. Але завдяки своїй силі, спритності та витривалості вони вміли, долаючи перешкоди, непомітно втекти звідти. Отож, почали!

г) «Кидання кілець на стовпчик»

 - Перед лініями стоять у колонах по одному учаснику з різних команд. На відстані 5-6 м від них – стовпчики, на які вони почергово накидають кільця з фанери або гуми. Кожен має по З спроби. Перемагає той курінь, члени якого зробили найбільше влучних кидків.

д) «Хто швидше вип’є кухоль квасу»

 - Завдання полягає в тому, що з кожного куреня обирається один учасник, і всі стають в 1 ряд i п’ють кухоль квасу на швидкість. Перемагає той курінь, учасник якого найшвидше вип’є квас.

е) «Хто швидше наносить ложкою води»

 - Беруть участь з кожної команди по 1 учаснику.

- А тепер журі підбиває підсумки 2 туру.

IV. 3 тур «Жарти та козацькі звичаї »

Види змагань:

а) «Козацькі побрехеньки»

 - Наступне завдання – розказати анекдот. Участь беруть по 1 учаснику з куреня.

б) «Інсценування козацького обряду чи звичаю»

- Кожен курінь повинен інсценувати будь-який козацький обряд чи звичай. Козаки не лише воювали, але й уміли розважатися i мали свої звичаї.

- Це був останній конкурс 3 туру змагань. Журі підбиває його підсумки, а ми переходимо до 4, останнього раунду змагань.

V. 4 тур: «З історії козацтва»

- За умовами останнього туру учасники повиннi відповісти на запитання вікторини. Переможе той курінь, котрий дасть найбільше правильних вiдповiдей:

а) Назвіть перший український твір, який перекладено на українську мову? («Лист турецькому султану»)

б) Що означає слово «козак»? («вільна людина»)

в) Символ влади гетьмана? (булава)

г) Як називали козацькі човни? (чайки)

д) Хто такі «характерники»? (ворожбити, лікарі)

е) Як називався острів, де жили козаки? (Хортиця)

є) Традиційна козацька страва? (Куліш)

- Це був останній конкурс наших сьогоднiщнiх “Козацьких забав”. Журі зараз підбиває підсумки змагань і нагороджує переможців та призерів.

 

VI. Заключна частина.

 - Після сьогоднішніх наших змагань в нас залишається світла пам’ять про славні подвиги наших предкiв-запорожцiв. Отож, пам’ятайте, дорогі діти, що ви є нащадками славних українських козаків. То ж любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен з вас своїми добрими справами i вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

(Команди під супровід козацького маршу виходять з місця проведення “Козацьких забав”).

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Сценарії
Додано
30 січня 2021
Переглядів
477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку