Спортивно-розважальний захід "Лицарі звитяги"

Про матеріал
Спортивно-розважальний виховний захід "Лицарі звитяги" для учнів 9-11 класів
Перегляд файлу

Мета: виховний захід «Лицарі звитяги» спрямований на те, щоб розширити і закріпити знання учнів про Україну та її культуру, історію, звичаї; доповнити знання учнів про козаків – славних захисників рідної землі; прищеплювати інтерес до вивчення географії, історії, культури країни. У ході ігор розвивати швидку реакцію на сигнал, спритність, швидкість, сміливість.

Хід змагання

Ведучий 1. Де Дніпро наш котить хвилі,

Рве стрімкі пороги,

Там країна, вся зелена,

Справний край розлогий.

 

Ведучий 2. У літописі українських земель є славний період козаччини, який тривав майже триста років. Це Запорозька Січ, організована військова сила, яка боронила наші землі від варварських нападів турків та татар, а також від польських та московських колонізаторів.

 

В1. Наш народ завжди пам’ятатиме про цю героїчну сторінку історії, а хлопці наслідуватимуть козаків. Давайте згадаємо, що означає слово «козак».

 

В2. Вважалося,що слово «козак» походить від слова «коза». Козаки були спритні, як кози, вдягалися в козячі кожухи, говорили гучним голосом.

 

В1. Кажуть, що слово «козак» пішло від слова «коса». Люди, які були озброєні косами, серпами, могли сміливо вступати в бій з татарами.

 

В2. Козаки – це вільні люди!

Козаки – безстрашні люди!

Козаки – борці за волю!

За народну кращу долю.

 

В1. Козак – це людина чесна і смілива,

Найдорожча йому – Батьківщина!

Козак – слабому захисник.

Цінити побратимство звик.

 

В2. Славетні козацькі часи і зараз цікавлять нас. Хлопцям хочеться бути такими ж кмітливими, сміливими і завзятими, як козаки колись. Дівчата теж полюбляють хлопців-лицарів, хоробрих, винахідливих. Сьогодні ми проведемо змагання, які визначать, чи змогли б наші  хлопці стати козаками. У цих змаганнях братимуть участь 4 команди, кожна команда – козацький курінь зі своїм курінним отаманом.

 

В1. Гей, ви хлопці запорожці,

А де ж ваша сила?

Чи свою козацьку вдачу ви не розгубили?

 

В2. Будем, хлопці - запорожці,

Завжди пам’ятати:

Хто безсилий – той безкрилий,

 Тому не літати.

 

В1. А зараз пропонуємо нашим командам  показати свою козацьку силу і відвагу. А оцінювати вас буде козацька рада:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

В2. З давніх – давен нашим пращурам – запорізьким козакам були притаманні гідність, прагнення незалежності, волелюбність і весела вдача. Недаремно в перекладі з тюркської мови «козак» означає «вільна людина». Нашим командам було дано завдання придумати назву команди, девіз, привітання. Тож розпочинаємо наші змагання.

І конкурс «Перекличка команд», максимальна кількість балів 10.

Команди! До свята «Лицарі-звитяги» - шикуйсь! Козацьку перекличку почати!

/Представлення команд і їхніх капітанів-отаманів/

 

В1. У козаків були свої атрибути козацької влади. Відзнаки державної і військової влади звалися клейноди. До них належали гетьманська булава, бунчук, печать, корогви, бубни і труби. Вони зберігалися з великою шанобою.

 

В2. Герб козацької держави був козак у кунтуші, підперезаний поясом, із шаблею при лівому боці, у шапці. Ліва рука підтримує рушницю, оперту на рам’я, права спирається у бік. Цей герб знаходився також на козацьких корогвах і печатях.

 

В1. Другий конкурс - «Клейноди».  Для цього конкурсу потрібно 2 учасники, яким потрібно за 20 хвилин намалювати клейнод для свого куріння та презентувати його. Учасників команд запрошуємо до столів, де на вас чекають всі потрібні матеріали. Конкурс оцінюється в 10 балів.

 

В2. Вміли козаки співати, вміли розважатися, а ще добре вміли їсти, бо що то за козак, якщо він голодний.

 

В1.Третій конкурс – «Чи вміють козаки їсти варити?». Запрошуємо 2 кашоварів, які готуватимуть кашу для команди, а журі визначить найсмачнішу кашу та найкращих кашоварів.

 

В.2. Про хоробрість козаків ходили легенди. Ніхто не міг протистояти їм у рукопашному двобої. Отже, для того щоб перевірити вашу вправність конкурс «Кулька за спиною».  Для участі запрошуємо по два учасника з кожного куреня. У кожного учасника по дві повітряні кульки, які прив’язані за спиною. Виграє той, хто роздушить кульки суперника,  а свої – збереже не виходячи за межі кола. За цей конкурс команда отримає 5 балів.

 

В.1. Кінь для козака – вірний товариш. Тому наступне змагання «Стрибки на конях». За моїм сигналом отаман сідає на коня, стрибає до «сторожової вежі» (прапорця)  і назад. Підбігає до команди чіпляє одного козака (зачіпляють обов’язково правою рукою за ліву), вони в двох оббігають навколо прапорця, чіпляють третього козака й усе повторюється, доки не заберуть останнього.

 

В.2. Переможе та команда, яка найшвидше  виконає завдання. Команда-переможець отримає 5 балів, а друга  - 3 бали, третя – 2 бали, четверта – 1 бал.

 

В.1. Затяжні військові походи виснажували козаків. Стомлені, вони поверталися  на Січ, у свої затишні курені. Там їх чекала свіжозварена каша.

 

В.2. Де там козацька каша? Ще не пригоріла?

 

В.1. Та ніби ні, але трохи води потрібно долити.

 

В.2. Козаки, принесемо води?

 

В.1. Оголошуємо конкурс «Несе козак воду». В конкурсі приймають участь усі учасники команди. Козаки з відрами наповненими водою рухаються до прапорця і назад, передаючи коромисло наступному учаснику куреня. Переможе та команда, яка найшвидше перенесе та збереже найбільше води у відрах. Команда-переможець отримає 5 балів, а друга  - 3 бали, третя – 2 бали, четверта – 1 бал.

 

В.2. Зараз наших козаків чекає важке випробування. Вони мають змагатися із суперником і визначити хото ж сильніший. Отже, як ви зрозуміли, наш наступний конкурс «Силачі», перетягування линви. Команди стають по обидва боки беруться руками за линву і по сигналу одночасно починають його тягти, намагаючись перетягнути команду суперників на свій бік. Хто швидше перетягне суперників на свою сторону, та команда отримує 4 бали.

 

В.1. Молодці! Ви дуже порадували нас  сьогодні, на цьому святі, бо з честю впорались з усіма завданнями козацької естафети і  не посоромили звання нащадків славних українських козаків.

 

В.2. Рівно в полудень з фортечної гармати лунав постріл. За цим сигналом ішли козаки обідати. А їли вони на обід кашу. Тож прийшов час скуштувати  страви ваших кашоварів.

 

В.2. Настав час підбити підсумки. Слово  надається козацькій раді.

__________________________________________________________________

 

/Нагородження переможців/

 

В.1. Ось і закінчився наш похід у козацькі часи. Козакам уже час повертатися до рідних домівок.

В крові у нас – козацькі гени,

В душі у нас – Велика січ,

Вона дарує нам натхнення,

Вона співає ден і ніч.

 

В.2. Нічого в історії безслідно не минає, і ми несемо його в майбутнє. наші команди показали, що вони – гідні нащадки козацького роду, справжні козаки. Успіхів вам і здоров'я!

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку