Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин.

Про матеріал
Розробка уроку біології у 7 класі представлена у формі презентації. Мета: Навчальна: ознайомити учнів зі способами орієнтування тварин, поняттями «міграції», « хомінг», « біоорієнтація», навчити наводити приклади різних способів орієнтування тварин; Розвиваюча: розвивати пам’ять , уяву, мислення, вміння висловлювати власну думку, працювати з додатковими джерелами та знаходити інформацію; Виховна: виховувати бережне відношення до тварин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи орієнтування тварин. Хомінг. Міграції тварин. Підготувала вчитель біології Гавриляк мар’яна володимирівна

Номер слайду 2

Мета: Навчальна: ознайомити учнів зі способами орієнтування тварин, поняттями «міграції», « хомінг», « біоорієнтація», навчити наводити приклади різних способів орієнтування тварин; Розвиваюча: розвивати пам’ять , уяву, мислення, вміння висловлювати власну думку, працювати з додатковими джерелами та знаходити інформацію;Виховна: виховувати бережне відношення до тварин.

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльностіОблітав журавель. Сто морів, сто земель,Облітав, обходив,Крила, ноги натрудив. Ми спитали журавля:— Де найкращая земля? —Журавель відповідає:— Краще рідної немає!Платон Воронько. Що для вас означають рядки відомого українського письменника?Чи мають тварини здатність повертатися до власної домівки?Як тварини знаходять шлях додому за тисячі кілометрів?

Номер слайду 4

Вправа « Асоціативний кущ»Завдання : зазначити асоціації,що пов’язані зі словами « поведінка тварин»Поведінка тварин. Відповіді: Шлюбна поведінка. Навколишнє середовище ,Захист від хижаків,Інстинкт, Полювання, Орієнтування тварин

Номер слайду 5

Способи орієнтування тварин. Таксис - спрямований рух організму стосовно якогось чинника. Таксис може бути: позитивним (рух до чинника) негативним (рух від нього). У евглени зеленої відмічено позитивний фототаксис - рух у напрямку до світла У наземних молюсків спостерігають негативний геотаксис - бажання повзти в напрямку, протилежному від сили тяжіння

Номер слайду 6

Хомінг. Це інстинкт повернення додому. Тобто, здатність тварини, за певних умов, повертатися зі значної відстані на свою ділянку проживання.

Номер слайду 7

Голуб листоноша. Найяскравіше інстинкт повернення додому проявляється у голубів. Люди тривалий час використовували голубів для листування. За багато сотень років було створено породу поштових голубів, яким властивий дуже високий рівень хомінгу. Альбатроси, завезені від гніздової території за 2000-6000 км, повертаються до своїх гнізд, пролітаючи в середньому по 200-500 км на день.

Номер слайду 8

Міграція тварин. Це періодичне переміщення тварин «туди і назад» між суттєво відмінними середовищами життя. Міграції можуть бути :сезонними (наприклад, переліт птахів або кажанів)добовими протягом одного дня (наприклад, вертикальні міграції дрібних ракоподібних у товщі океану: вранці - до освітленої прогрітої сонцем поверхні води, де багато корму, вночі - на глибину). Для здійснення активної міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу та напрямку.

Номер слайду 9

Сивка бурокрила. Сивка бурокрила , що відлітає наприкінці літа на зимівлю за 13 тис. км від місця свого гніздування, наступної весни . Сивка бурокрила штовує гніздо зазвичай не далі ніж за кілька метрів від торішнього.

Номер слайду 10

вугор європейський. Серед риб яскравим мігруючим видом є прісноводний вугор європейський, який живе у прісних водоймах Європи, а на нерест вирушає в Саргасове море. Дрібні новонароджені личинки розносяться океанічними течіями, а потім пливуть до гирл річок, з яких пливли на нерест їхні батьки, і піднімаються вгору за течією

Номер слайду 11

північний олень, антилопа. Міграції властиві багатьом видам ссавців. Так, на сотні й навіть тисячі кілометрів мігрують деякі копитні (північний олень, антилопа гну), ластоногі, китоподібні, а також кажани . Ці кочівлі здійснюються щороку за певними міграційними шляхами.

Номер слайду 12

Метелик данаїда монарх і сарана. Серед комах міграції властиві представникам різноманітних рядів. Наприклад, деякі види сарани, які в пошуках їжі перелітають на сотні кілометрів і спустошують посіви культурних рослин. Серед метеликів теж відомі види, що мігрують. Найвідомішим мігруючим метеликом є данаїда монарх . Протягом міграції метелик уздовж Американського континенту пролітає понад чотири тисячі кілометрів.

Номер слайду 13

Вправа « Хто зайвий?»Жук – олень, блоха, бджола, метелик монарх, комар, горобець хатній, лелека білий, їжак вухатий, дощовий черв’як, собака домашній, антилопа гну, тигр уссурійський , акула тигрова, окунь річковий, горбуша.

Номер слайду 14

Опрацювати: §44 Пройти онлайн тестування за посиланням.

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
3144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку