США. Найбільша за економічним потенціалом та політичним впливом країна сучасного сві-ту. Населення: закономірності зростання . етнічний склад. Трудові ресурси. Соціальна струк-тура

Про матеріал
США. Найбільша за економічним потенціалом та політичним впливом країна сучасного сві-ту. Населення: закономірності зростання . етнічний склад. Трудові ресурси. Соціальна струк-тура суспільства. Українська діаспора США. Процеси урбанізації.
Перегляд файлу

Конспект заняття№    Дата:

Тема: США. Найбільша за економічним потенціалом та політичним впливом країна сучасного світу. Населення: закономірності зростання . етнічний склад. Трудові ресурси. Соціальна структура суспільства. Українська діаспора США. Процеси урбанізації.

Мета: ознайомити учнів з основними етапами складання комп­лексної економіко-географічної характеристики країни; сформу­вати систему знань про основні особливості географічного поло­ження, населення США; розвивати практичні уміння працювати з комплексними картами атласа; виховувати ці­кавість до теми, уважність та аналітичні здібності. Охарактеризувати демографічну ситуацію, етнічний склад, трудові ресурси, соціальну структуру населення США; сфор­мувати знання про особливості галузевої та територіальної струк­тури господарства США, виокремити галузі міжнародної спеціалі­зації, визначити найбільші промислові та сільськогосподарські райони, специфіку зовнішніх економічних зв’язків;

Обладнання: політична та фізична карти Америки, атласи, під­ручники,

Тип заняття: комбіноване.

 Опорні та базові поняття: ЕГП, республіка, монархія, унітарна країна, федера  тивна країна, нова індустріальна країна, міжнародна організація, економічна інтеграція.

Компетенції: у природничих науках та технологіях, ініціативність та підприємливість, соціальна та громадська, екологічна грамотність та здорове життя.

Рекомендована література: «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти Довгань, Г. Д.; Стадник, О. Г.(2018)

Хід заняття

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК

1. Які регіону світу було досліджено протягом вивчення курсу?

2. Пригадайте, коли й ким була відкрита Америка. Які країни брали участь у колонізації Америки?

ІII. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Коли в 1492 р. кораблі Христофора Колумба досягли Багамських островів, мандрівник і не підозрював про масштаби та значення свого відкриття. Натомість європейці, що прийшли слідом за Колумбом, швидко побачили казкові можливості Нового Світу, і пройшло зовсім небагато часу, як тисячі представників Старого Світу, покинувши будин ки, сім’ї та свої заняття, почали переселятися до незнаних земель.

Через п’ять століть ми можемо оцінити результат діяльності переселенців і їх нащадків — країни Америки розвинені і ті, що розвиваються. Про їх різноманітність, рівні розвитку, національні та інші особливості ви дізнаєтеся протягом вивчення розділу «Америка».

Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

План

1. Особливості географічного положення. Склад регіону

2. Політична карта

3. Типи країн за рівнем економічного розвитку

4. Міжнародні організації

5. Природні умови

6. Населення

7. Урбанізаці.

8. Міграції

9. Українська діаспора США

1. Особливості географічного положення. Склад регіону

Протяжність з півночі на південь перевищує 16,5 тис. км; площа — 42,5 млн км² (майже третина суходолу). Субрегіони: 1) Північна Америка (або Англо-Аме рика) — переважно англомовні США, Канада, Гренландія (острівне володіння Данії), острови в Атлантичному океані — Бермудські, Сен-П’єр та Мікелон. 2) Центральна Америка — Мексика та невеликі держави на Панамському перешийку — Беліз, Гватемала, Нікарагуа, Сальвадор, Гондурас, Коста-Рика й Панама. 3) Південна Америка охоплює Аргентину, Болівію, Бразилію, Венесуелу, Гаяну, Еквадор, Колум бію, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай, Чилі. 4) Карибський басейн — Багам ські острови, країни, що розташовані на Великих та Малих Антильських островах, зокрема Куба, Ямайка, Гаїті, Домініканська республіка, Антигуа і Барбуда, Барбадос та ін.

ЕГП вигідне: вихід до трьох океанів, віддаленість від війн та конфліктів в Європі та Азії, Панамський канал.

2. Політична карта

Колоніальне минуле. Нині 35 держав, 23 залежні території (володіння Великої Британії, Нідерландів, Данії, Франції, США). Більшість держав — унітарні республіки; федерації: Аргентина, Бразилія, Венесуела, Канада, Мексика, США, Сент-Кітс і Невіс. Канада та деякі невеликі острівні держави входять до складу Британської Співдружності.

3. Типи країн за рівнем економічного розвитку

США, Канада — високорозвинені держави, члени «Великої Сімки». Інші країни належать до групи держав, що розвиваються. Підтипи: 1) нові індустріальні країни (НІК) — Бразилія, Мексика та Аргентина (так звана «велика трійка»), а також наближуються Венесуела, Колумбія, Чилі; 2) «багаті острови» — острівні країни Карибського басейну (Багамські Острови, Барбадос); 3) країни середніх можливостей, які мають значний потенціал для економічного зростання (зокрема Парагвай, Болівія, країни Центральної Америки); 4) найменш розвинені країни — Гаїті.

4. Міжнародні організації

США та Канада — члени НАТО. Північноамериканська угода про вільну торгівлю — НАФТА (від англ. North American Free Trade Agreement): входять США, Канада, Мексика. Створена 1949 р. Штаб-квартира у Вашингтоні. Цілі: ліквідація митних бар’єрів у торгівлі, сприяння американсько-канадським капіталовкладенням у Мексиці.

Південний спільний ринок — МЕРКОСУР (від ісп. Mercado Comun del Sur): Аргентина, Бразилія, Парагвай, Уругвай, Венесуела, а також п’ять асоційованих членів (Чилі, Болівія, Перу, Колумбія, Еквадор) та країна-спостерігач (Мексика). Створена 1991 р.

Цілі: скорочення або повна ліквідація митних зборів, узгодження діяльності в промисловості, сільському господарстві й транспорті, співробітництва у валютно-фінансовій та науково-технічній сфері. Штаб-квартира в Монтевідео (Ургувай).

Організація Американських держав (ОАД) — найбільше політичне об’єднання в Америці, охоплює маже всі країни регіону. Створена в 1948 р. Цілі: збереження миру в регіоні, перешкоджання діям міжнародної мафії та тероризму.

5. Природні умови

Завдання. Пригадайте головні ознаки рельєфу та клімату материків Північна та Південна Америка. Оцініть їх з точки зору господарського використання.

Поєднання гірських та рівнинних територій: Кордильєри — Анди (18 тис. км), Аппалачі, Великі та Центральні рівнини, Амазонська та Ла-Платська низовини, Бразильське та Гвіанське плоскогір’я. Сприятливі умови для сільськогосподарського освоєння. Розмаїття типів клімату.

6. Населення

Близько 1 млрд осіб. Найбільш багатонаселені країни — США (328 млн), Бразилія (213 млн), Мексика (131 млн). Етнічні групи: корінне населення (індіанці, ескімоси), нащадки європейських завойовників та переселенців, вихідці з Європи та Азії, афроамериканці. У Північній Америці, Аргентині, Уругваї, Чилі більшість становлять представники європеоїдної раси. У країнах в інших країнах переважають представники мішаних рас — метиси, мулати, самбо. Мови: англійська, французька, іспанська, португальська. Релігії: католицизм, протестантизм, серед індіанського населення — традиційні культи.

Демографічні процеси. В США низький природний приріст (2–4 ‰), міграційний приріст, старіння населення, висока тривалість життя. Середній природний приріст в інших субрегіонах 13 ‰.

Розселення нерівномірне, найбільш висока густота в Центральній Америці та країнах Карибського басейну. У Північній Америці рівень урбанізації понад 80 % (США, Канада), в інших субрегіонах — від 60 % до 80 %. Найвища частка міських жителів в Аргентині (понад 90 %), найнижча (менше 20 %) — в окремих острівних країнах Карибського басейну. Хибна урбанізація. Найбільші міські агломерації: Нью-Йорк (21,4 млн), Сан-Паулу (20,9 млн), Мехіко (20, 4 млн), Лос-Анджелес (15,5 млн), Буенос-Айрес (15,3 млн), Ріо-де-Жанейро (11,3 млн).

Мегалополіси: Приатлантичний (від Бостона до Вашингтона — Босваш), Приозерний (від Чикаго до Піттсбурга — Чипітс) у районі Великих озер, Каліфорнійський (від Сан-Франциско до Сан-Дієго — Сан-Сан) на західному узбережжі США.

Потужний працересурсний потенціал. Трудові ресурси США та Канади відрізняються високим рівнем кваліфікації та освіченості.

7.Урбанізаці.

Сполучені Штати Америки надзвичайно урбанізована країна. Рівень урбанізованості становить 81,6 % населення країни (станом на 2015 рік), темпи зростання частки міського населення — 1,02 % (оцінка тренду за 2010—2015 роки)[1].

Головні міські агломерації держави:

8.Міграції[

Річний рівень імміграції 2015 року становив 3,86 ‰ (34-те місце у світі). Цей показник не враховує різниці між законними і незаконними мігрантами, між біженцями, трудовими мігрантами та іншими.

У формуванні населення країни виняткова роль належить міграціям. З початку XIX століття до країни переселилися з інших частин світу 60 млн осіб. У наш час, незважаючи на різні обмеження, щорічний потік населення становить 600 — 800 тис. осіб. За рахунок мігрантів США поповнюють свої людські ресурси дешевою робочою силою, а також спеціалістами високої кваліфікації. Імміграція розглядається як позитивне явище, що урізноманітнює можливості країни.

Біженці й вимушені переселенці

Станом на 2015 рік, в країні постійно перебуває 18,38 тис. біженців з М'янми; за цей же рік було прийнято 69,9 тис. біженців: 12,67 тис. з Іраку, 8,86 тис. з Сомалі, 7,9 тис. з Демократичної Республіки Конго, 5,75 тис. з Бутану, 3,11 тис. з Ірану, 1,68 тис. з Сирії[1].

Сполучені Штати Америки є членом Міжнародної організації з міграції 

9. Українська діаспора США

Згідно з останніми опитуваннями, кількість українців та осіб українського походження у Сполучених Штатах Америки становить близько 976 314 осіб.. Переважна більшість з них народилася уже в США, і тільки близько 20 % становлять безпосередні емігранти. Близько третини осіб українського походження володіє українською мовою, близько 143 тис. (15 %) використовує її у побуті.

Українці мешкають досить компактно, причому близько половини їх загальної кількості припадає на північно-східні промислові штати Пенсильванія, Нью-Джерсі та Нью-Йорк. Розподіл українців за соціальними та професійними характеристиками в основному відповідає загальноамериканським пропорціям. Українців тут відносно мала група — 0,3 відсотка населення. Втім, є потужні громади, які мають свої культурні центри, будують церкви.

Соціально-економічні досягнення українців порівняно із загальним населенням США показують досить хорошу тенденцію. Зокрема, він зазначає, що 25 відсотків українців, котрі мешкають у країні, мають вищу освіту, тоді як у середньому в США таких лише 10 відсотків. У 70 відсотків українців є власне житло. Загалом у країні домовласників 67 відсотків.

 

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

  •     США — високорозвинена держава, для господарства якої ха­рактерний комплексний розвиток усіх сучасних виробництв, висока організація праці і високий рівень освіти населення.

Завдання (робота в групах). Оцініть ЕГП кожного із субрегіонів Америки. Зробіть відповідні висновки.

VІ. ПІДСУМОК ЗАНЯТТЯ. РЕФЛЕКСІЯ

VІІ. ЗАВДАННЯ для опрацювання

1. Опрацювати конспект.

2. Позначити на контурній карті субрегіони Америки.

3. Випереджальне (окремим учням). Провести дослідження процесів, які вплинули на формування населення Америки та підготувати доповідь.

Додатковий матеріал

50 цікавих фактів про Америку (США)

1. Офіційна назва країни — Сполучені Штати Америки вперше з’явилася у декларації про незалежність. Це було 4 липня 1776 року.

2. На території США знаходяться шість часових поясів.

3. Ця держава була заснована емігрантами, що вплинуло і впливає досі на культуру та політику США. Наприклад, велика кількість ірландців і італійців проживає в найбільшому місті Нью-Йорку.

4. США — третя за розмірами країна. Перевершують її лише сусідка — Канада і, зрозуміло, Росія.

5. Біля прапору Сполучених Штатів Америки це чергування червоних і білих смуг, і білі зірки на синьому тлі у лівому верхньому куті. До речі, кількість цих зірок дорівнює кількості штатів США. А кількість смуг символізують кількість колоній, які утворили незалежну державу США.

6. На самому початку своєї історії Сполучені Штати Америки складалися з 13 колоній, які оголосили свою незалежність від Великобританії, 4 липня 1776 року.

7. Національна тварина Сполучених Штатів Америки — птах. Це Білоголовий Орел.

8. Кожен американець пишається своїм походженням, і завжди готовий розповісти, ким були його предки, і на скільки частин він італієць, ірландець або англієць.

9. Корінне населення США — індіанці, не були громадянами цієї країни до 1924 року.

10. У США немає єдиної офіційної мови. Справа в багатонаціональності населення. Жителі тут розмовляють англійською, гавайському, французькою і навіть іспанською.

11. На 100-доларовій купюрі зображений Бенджамін Франклін – людина, який не був президентом США.

12. З появою нових штатів прапор США неодноразово змінювався (на ньому з’являлися нові зірки).

13. Найнижча температура повітря, коли-небудь зафіксована в США, складає -62°C. Це було в штаті Аляска.

14. У деяких штатах Америки дозволено вирощувати вдома коноплі. В законодавстві цих штатів невелика кількість вирощуваної вдома коноплі вважається домашнім лікарським препаратом. Приблизно так само, як хрін або м’ята.

15. Більшість американців мало хвилюють події, що відбуваються за межами їх країни. Якщо це не їхня історична Батьківщина.

16. Споживання нафти Сполученими Штатами Америки становить 25 відсотків від світового споживання.

17. Близько 200 мільярдів прибутку щорічно заробляють американські нафтові компанії.

18. У Сполучених Штатах Америки з’явилася перша організація нудистів. Це було в 1929 році. А першими членами і за сумісництвом засновниками організації були троє чоловіків.

19. Понад 300 тисяч офіціантів в США мають вищу освіту.

20. Найвища температура, це 56°C, була відзначена в штаті Каліфорнія, в Долині Смерті.

21. КВ 1970 році чверть всіх робочих місць займали працівники виробництва. В наш час їх кількість впала до позначки 9%.

22. Столицею США в період з 1788 по 1790 рік був Нью-Йорк. Все тому, що саме у Філадельфії розташовувалися адміністративні установи.

23. Найбільша купюра загального обороту в Америці – 100 доларів. Купюри більшої вартості, аж до 100000 доларів, випускалися спеціальними тиражами і використовувалися тільки для розрахунків між банками.

24. З 1978 року вартість навчання зросла в Америці на 900%.

25. За всю історію США у держави було 44 президента.

26. Кожний з трьох кольорів, використаних у державному прапорі США, означає певні якості, що лежать в основі держави. Червоний колір уособлює мужність і витривалість, синій — старанність, справедливість і пильність, а білий — невинність і чистоту.

27. У штаті Монтана чисельність рогатих тварин в три рази перевищує кількість жителів.

28. За законодавством штату Огайо, в місті Колумбус заборонено купувати кукурудзяні пластівці по неділях.

29. По дорогах Америки їздять більше 125 мільйонів автомобілів.

30. Щорічно в США друкується 47 трильйонів доларів.

31. У Сполучених Штатах Америки не прийнято жити з батьками. Найчастіше, як тільки діти досягають повноліття, вони починаю жити окремо в знімному житлі. У зв’язку з цим близько 40 відсотків житлових приміщень, що знаходяться в процесі здачі/оренди.

32. Лікарські помилки є шостою за кількістю причиною смерті в США.

33. У знаменитої компанії Apple більше грошей, ніж у Казначейства США.

34. Всі, напевно, чули таку розмовну назва США, як «Дядько Сем». Воно з’явилося в результаті жартівливої розшифровки «US» (UnitedStates). Дане ставили клеймо на м’ясі в бочках для американської армії в 1812 році.

35. У штаті Вірджинія народилося більше президентів, ніж в будь-якому іншому державі.

36. У штаті Каліфорнія їжі виробляється більше, ніж в будь-якому іншому штаті США.

37. Національна квітка США — троянда.

38. До кінця громадянської війни в США було 40 відсотків підроблених грошей.

39. Понад 100 тисяч двірників з вищою освітою працюють в Америці.

40. Третьою частиною всього багатства Америки володіє 1% багатих американців.

41. В Америці майже в кожній сім’ї є автомобіль, і у більшості сімей — більше однієї машини. Якщо точніше, то всього лише частки відсотка сімей машини немає, у решти 99 з сотими вона є.

42. У штаті Техас заборонено стріляти по бізонам з другого поверху готелю.

43. Неоднозначні думки викликає прийняте в США прецедентне право. Вся справа в законах, яких повинен дотримуватися кожен житель свого штату. Наприклад, у 1938 році був прийнятий закон, який забороняє додавати неїстівні предмети в їжу. До речі з-за цього в даній країні заборонено продаж кіндер-сюрпризів.

44. У США можна легко повернути, практично, будь-який товар в магазин. Найбільш правдоподібне пояснення: річ вам не підійшла.

45. У Монтані співвідношення корів до людей 3 до 1.

46. 2 мільйони курей з’їдаються у США кожен день.

47. Америка є однією з небагатьох країн, в яких можна побачити прапор майже скрізь.

48. 1 з 8 американців коли-небудь працювали в «Макдоналдсі».

49. Неофіційне «прізвисько» США — Колумбія. Таку назву країна отримала на честь першовідкривача Христофора Колумба, першого європейця, який побував в Америці.

50. Якщо дивитися на нашу планету з космосу, то найяскравішим місцем буде Лас-Вегас.

 

1

 

docx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
29 березня 2021
Переглядів
1780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку