Стародавня Греція. Етапи й шедеври античності (огляд). Гомер (приблизно VIII ст. до н. е.). «Одіссея» (1-2 уривки за вибором учителя). Міфологічні, пригодницькі й побутові елементи

Про матеріал
Стародавня Греція. Етапи й шедеври античності (огляд). Гомер (приблизно VIII ст. до н. е.). «Одіссея» (1-2 уривки за вибором учителя). Міфологічні, пригодницькі й побутові елементи в «Одіссеї».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стародавня Греція . Гомер. Епічна поема «Одіссей»Міфологічні,пригодницькі й побутові елементи в «Одіссеї»

Номер слайду 2

Давньогрецька література – найвизначніше явище Стародавнього світу. Вона стала основою давньоримської літератури та нових європейських літератур. Її вплив на наступну літературну традицію величезний. Багато жанрів, тем, мотивів і образів давньогрецької літератури розроблялися протягом наступних століть. Залишаються вони актуальними і для сучасної світової літератури.

Номер слайду 3

Література Давньої Греції створювалася в період із VIII століття до нашої ери до V століття нашої ери. У розвитку давньогрецької літератури виокремлюють такі періоди: ранній (архаїчний) VIII—VI століття до нашої ери класичний V—IV століття до нашої ери елліністичний III—I століття до нашої ери римський I століття до нашої ери — V століття нашої ери

Номер слайду 4

Давньогрецька культура і література раннього періоду Найяскравішим явищем давньогрецької культури раннього періоду (VIII— VI століття до нашої ери) стала література. За три століття греки сформували головні роди літератури – епос, лірику і драму. Основи епічної, ліричної і драматичної традицій були закладені ще в усній народній творчості та в обрядових дійствах давньогрецьких племен. Однак як літературні явища вони послідовно виникли у VIII, VII і VI століттях до нашої ери.

Номер слайду 5

Гомер (VIII століття до нашої ери) Епічні поеми «Іліада» та «Одіссея» – це визначні пам’ятки давньогрецької літератури. Вважається, що створені вони у другій половині VIII століття до нашої ери малоазійським греком Гомером.

Номер слайду 6

Героїчні пісні дбайливо передавалися від покоління до покоління протягом усіх «темних сторіч», у часи Гомера епічна традиція суттєво відрізнялася від епічної традиції попередніх епох. На зміну співцям-аедам прийшли нові виконавці, яких називали рапсодами. Вони вже не співали під ліру героїчні пісні, а декламували великі епічні поеми, тримаючи в руках патерицю, обвиту зеленню, що мало символізувати їхню владу і мудрість.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Аеди Рапсоди героїчна пісня Розповідь про одиничний подвиг окремого героя; міфологічні сюжети епічна поема масштабна оповідь про визначні події в історії племені, народу; міфологічні сюжети

Номер слайду 8

ГОМЕРОВА ПОЕМА «ОДІССЕЯ» Епічна поема «Одіссея» пов’язана з троянським циклом давньогрецьких міфів. Вона не є прямим продовженням Гомерової «Іліади», але в ній ідеться про події, що відбулися після закінчення Троянської війни. Головний герой поеми – учасник облоги Трої цар Ітаки Одіссей, який уже десять років не може повернутися додому. Серед дійових осіб поеми «Одіссея» присутні й інші персонажі «Іліади», наприклад, спартанський цар Менелай та його дружина Єлена. Саме її викрадення Парісом та Енеєм стало причиною кривавого десятирічного конфлікту між ахейцями і троянцями. Також в «Одіссеї» розповідається про всі ключові події Троянської війни, які відбулися після описаного в «Іліаді» – наприклад, про смерть Ахілла і багатьох інших славних героїв, а також про взяття Трої хитрістю з допомогою дерев’яного коня. Відомо і про подальшу долю учасників війни – хтось із них повернувся на батьківщину швидко, а комусь знадобилися на це роки, як Менелаєві. Після повернення їх також очікувала різна доля. Наприклад, верховний вождь усього ахейського війська Агамемнон був убитий уже після прибуття додому. Однак у центрі уваги автора поеми – доля Одіссея, царя острова Ітака.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}«Іліада» «Одіссея» героїчна поемасімейно-побутова і пригодницька поемаджерелом є міфи і героїчні пісніджерелом є міфи і героїчні пісніпоема охоплює 53 дні з 10-ти роківпоема охоплює 40 днів із 10-ти роківдокладно описано 9 днівдокладно описано 9 днівмісце подій – під мурами Троїмісце подій – Середземне море, його узбережжя й островиголовний герой – Ахіллголовний герой – Одіссей

Номер слайду 10

«Одіссея» на відміну від «Іліади» – епос сімейно-побутовий і пригодницький, а не героїчний. В «Одіссеї» головний герой не задіяний у масштабних битвах, його не турбує посмертна слава. Він переживає неймовірні та небезпечні пригоди лише для 17 того, щоб здійснити своє єдине бажання – повернутися з війни на батьківщину – острів Ітака, побачити рідних і зажити щасливим спокійним життям: Кращого-бо за вітчизну нічого нема і за рідних Наших, хоч би довелось і в заможному домі нам жити, Та у чужій стороні, од вітчизни далеко й від рідних .

Номер слайду 11

Структура епічної поеми «Одіссея» достатньо складна. Перші чотири пісні (1— 4) описують події на острові Ітака, які відбуваються за відсутності головного героя поеми. Вони охоплюють шість днів, а в центрі уваги – Одіссеїв син Телемах, який збирається на пошуки батька, та Одіссеєва дружина Пенелопа, яка потерпає від нахабних і надокучливих женихів. Наступні чотири пісні (5—8) не пов’язані з Ітакою, і в них з’являється Одіссей (у п’ятій пісні він бранець німфи Каліпсо). Герой звільняється із семирічного полону Каліпсо, довго подорожує морем і прибуває до країни феаків, де його приймає цар Алкіной. Події цих пісень відбуваються з сьомого по тридцять третій день. Ще чотири пісні (9—12) присвячені розповіді Одіссея про свої десятирічні пригоди після падіння Трої царю Алкіною. Герой розповідає про це на бенкеті увечері тридцять третього дня. Події другої половини «Одіссеї» (пісні 13—24) відбуваються на острові Ітака. Герой прибуває на батьківщину, він сповнений рішучості покарати женихів, які надокучали його дружині та ображали сина. Напруження в оповіді зростає, події змальовуються все докладніше. Так сім пісень поеми (17—23) хронологічно охоплюють лише дві доби твору (тридцять восьму і тридцять дев’яту), однак за цей час Одіссей розібрався в ситуації, яка склалася, зрозумів, як діяти і, незважаючи на складність завдання, помстився всім женихам.

pptx
Додано
10 вересня 2023
Переглядів
809
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку