Стаття "Корифеї та шедеври світового й вітчизняного кіно"

Про матеріал
Цей матеріал рекомендований як основний при викладанні предмету "Мистецтво" у 9 класі за програмою Л.Масол і вивченні теми "Корифеї та шедеври світового та вітчизняного кіно".
Перегляд файлу

Падалка Лариса Семенівна

Україна, м. Запоріжжя, Запорізька загальноосвітня школа

І-ІІІ ступенів № 103,

кваліфікаційна категорія: «спеціаліст вищої категорії»,

педагогічне звання: «старший учитель».

КОРИФЕЇ ТА ШЕДЕВРИ СВІТОВОГО Й ВІТЧИЗНЯНОГО КІНО

 

Становлення кінематографу у ХХ столітті призвело до виникнення у 1920-х роках інституту зірок. Величезна піар-індустрія при великих кіностудіях працювала над створенням і підтримкою їхнього іміджу, а жовта преса пильно стежила за кожним кроком, розповідаючи про всі події з їхнього життя. Дослідження виникнення та розвитку різних кіножанрів дало змогу виявити еволюцію творчості майстрів світового та вітчизняного кіно.

Видатним актором епохи «німого кіно» і одним з найвідоміших діячів світового кінематографа визнається Чарлі Чаплін. Загалом він працював над більш ніж 60-ма фільмами як актор, режисер й продюсер і був володарем двох «Оскарів» та низки інших престижних нагород [16].

Шведська й американська акторка Грета Гарбо, яка була популярна в епоху німого кіно й «золотої ери» Голлівуду, вважається однією з найзагадковіших зірок Голлівуду, оскільки відома своїм амплуа фатальних жінок і надзвичайно замкнутим способом життя, повною відмовою від реклами й спілкування із пресою й шанувальниками. У 1950 році акторка була визнана найбільшою зіркою німого кіно 20 століття. У 1954 році відзначена почесною премією «Оскар». У 1999 році вона зайняла 5 місце в рейтингу найвидатніших кінозірок за версією американського інституту кіномистецтва. Найбільш відомими німими картинами Гарбо були «Поток», «Плоть и дьявол» та «Любов». Далі були роботи у фільмах «Мата Харі», де актриса виконала роль легендарної шпигунки часів Першої світової війни та «Гранд-отель» - цей фільм у 1932 році отримав премію «Оскар» [4].

Американський кіноактор Хамфрі Богарт є представником кіножанру «нуар», відомий своїм амплуа жорсткої й цинічної, але шляхетної людини. Його стиль гри став зразком для численних акторів Європи й Америки, включно з Жаном-Полем Бельмондо. Богарт знявся у 85 фільмах. Серед них- «High Sierra», «The Maltese Falcon» и «Casablanca», що увійшли у число найкращих кінематографічних робіт. Три рази був представлений на «Оскара» за кращу чоловічу роль, але одержав винагороду тільки один раз за «Африканську королеву» в 1951 році. Його герої стали частиною американської культури. Його відомі екранні бійки та конфлікти ніщо у порівнянні з його витівками у реальному житті [15].

Англійська акторка Вів′єн Лі – лауреат двох премій «Оскар» за ролі Скарлет О'Гари («Віднесені вітром» (1939) і Бланш Дюбуа (у кінопостановці «Трамвай «Бажання»» (1951)). Протягом своєї тридцятирічної кар'єри грала різноманітні ролі: від героїнь комедій Ноела Коварда й Бернарда Шоу до класичних шекспірівських характерів: Офелії, Клеопатри, Джульєтти й леді Макбет [3].

Американський актор англійського походження Кері Грант був нагороджений почесною премією «Оскар» у 1970 році. У рейтинзі найвизначніших зірок американського кіно, складеному Американським інститутом кіномистецтва 1999 року, посів друге місце після Гамфрі Богарта. Свої найвідоміші ролі актор зіграв у бурлескних комедіях, особливо довоєнних, і на схилі років, у фільмах Альфреда Гічкока [8].

Американська акторка і фотомодель англійського й нідерландського походження Одрі Хепберн здобула «Оскар» за найкращу жіночу роль у 1953 році (фільм «Римські канікули»), а також номінувалася на цю нагороду чотири рази. Як одна з найпопулярніших акторок Одрі Хепберн упродовж свого творчого життя знімалася разом з такими відомими акторами, як Фред Астер («Кумедне обличчя») (1957), Моріс Шевальє і Гері Купер («Любов після полудня»), Джордж Пеппард («Сніданок у Тіффані») Рекс Гаррісон («Моя чарівна леді» і Шон Коннері («Робін і Меріан») [13].

Унікальною актрисою і унікальною жінкою, яка представила світові безліч незабутніх кінематографічних образів, вважається Марлен Дітріх. Її життя – один з важливих розділів в історії світового кіно, а її доля – прекрасний приклад для наслідування. Яскрава та приваблива, сувора і незмінно загадкова – ця велика актриса стала справжньою іконою стилю для американського і європейського кіно. Її любили на зорі тисячоліття; люблять і тепер. На початку тридцятих років Марлен переїхала до Голлівуду, де знялась у кількох яскравих стрічках, які стали згодом класикою світового кінематографа: «Марокко», «Шанхайський експрес», «Кривава імператриця», «Диявол — це жінка». У цих фільмах Марлен Дітріх з’явилася в образі фатальної спокусниці, перетворившись на одну з найбажаніших жінок планети [12].

Не менш популярною є американська кіноакторка, співачка, модель, секс-символ 1950-х років Мерілін Монро. Вона стала одним з найбільш культових образів американського кінематографа і всієї світової культури. Двадцять фільмів за її участі принесли в прокаті понад 200 млн доларів. У рамках студійної системи Монро була пов'язана контрактом з кіностудією «20th Century Fox», через що, як одна серед найбільш популярних акторок 1950-х років, одночасно належала до числа найменш оплачуваних зірок Голлівуду [11].

Американський кіноактор, режисер, продюсер, сценарист, який здобув всесвітнє визнання виконанням ролей невротичних персонажів, Джек Ніколсон номінувався на премію «Оскар» Академії кіномистецтва США 12 разів і здобував її тричі: два рази як найкращий актор і один раз як найкращий актор другого плану. Ніколсон здобув 7 Золотих Глобусів, а також отримав у 2001 році почесті центру Кенеді за досягнення впродовж акторської кар'єри. Премію Американського інституту кіномистецтва за досягнення впродовж всього життя Ніколсон отримав ще в 1994 році. Найвизначніші з його фільмів: «Безпечний їздок», «П'ять легких п'єс», «Китайський квартал», «Політ над гніздом зозулі», «Пасажир», «Сяйво», «Мова ніжності» , «Бетмен», «Декілька хороших хлопців», «Краще не буває», «Про Шмідта», «Любов за правилами і без…», «Відступники» [5].

Наступною відомою особистістю є британська акторка, що знімається в Голлівуді, Кетрін Зета-Джонс. У дитинстві вона брала участь в аматорських театральних виставах, у 14 років її запросили на прослуховування для участі в телешоу. У 1987 Кетрін дебютувала в Лондоні у мюзиклі «42-та вулиця». Через рік їй запропонували роль Шахерезади у фільмі Філіпа де Брока «1001 ніч». У 1991 Кетрін знялася у телевізійному серіалі «Милі бутони травня», що приніс їй ще більшу популярність. Подальша кар'єра акторки стрімко розвивалася в Голлівуді. У 2003 Зета-Джонс отримала «Оскар» та премію БАФТА за роль другого плану в мюзиклі «Чикаго». У рідному Уельсі Кетрін заснувала власну кінокомпанію «Мілквуд філмз». Одна з помітних робіт акторки — роль у фільмі «Легенда Зорро» (2005) з Антоніо Бандерасом [9].

Американська кіноакторка Джулія Робертс здобула популярність на початку 1990-х років, зігравши в парі з Річардом Ґіром у романтичній комедії «Красуня», яка зібрала 463 мільйони доларів у світовому прокаті. Джулія Робертс отримала премію «Оскар» Академії кіномистецтва США в 2000 році за головну роль в фільмі «Ерін Брокович». Серед найвідоміших фільмів Джулії Робертс – романтичні комедії «Весілля найкращого друга», «Містична піца», «Нотінґ Гіл», «Runaway Bride», а також фільми кримінального жанру «Справа про пеліканів» (The Pelican Brief) та «Одинадцять друзів Оушена». Загалом фільми, у яких зіграла Робертс, зібрали понад 2 мільярди доларів, що вивело її на перше місце серед усіх акторок світу за касовими зборами [6].

Леонардо Ді Капріо – американський актор і продюсер, Лауреат премії «Оскар» за найкращу чоловічу роль у фільмі «Легенда Г'ю Гласса» (2016). У 1997 році Леонардо знявся у найбільш відомому своєму фільмі «Титанік» Джеймса Кемерона, де партнеркою Ді Капріо була Кейт Вінслет. Ця роль зробила Леонардо суперзіркою. У світовому прокаті фільм зібрав $1 843 000 000. Ді Капріо був номінований на низку престижних нагород, зокрема на другий Золотий глобус. Наприкінці 1990-х і на початку 2000-х років Ді Капріо знявся у фільмах «Людина в залізній масці» (1998), «Знаменитість» (1998), «Пляж» (2000), «Кафе «Донс Плам» (2001), «Банди Нью-Йорка» (2002), «Злови мене, якщо зможеш» (2002) [10].

Іва́н Миколайчу́к український кіноактор, кінорежисер, сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988 (посмертно) зіграв 34 ролі в кіно, написав 9 сценаріїв та мав дві режисерські роботи. Загальне визнання Миколайчукові принесли ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків». «Тіні забутих предків» здобули 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них — 24 Гран-прі) у 21 країні й увійшли до Книги рекордів Гіннеса [7].

Богдан Ступка – відомий радянський та український актор театру і кіно, лауреат Шевченківської премії (1993, за головну роль у виставі «Тев'є-Тевель», за Шолом-Алейхемом), Народний артист УРСР (1980), Народний артист СРСР (1991), Герой України (2011). У переліку ролей Б.Ступки — багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький («Чорна рада»), Іван Мазепа («Молитва за гетьмана Мазепу»), Богдан Хмельницький («Вогнем і мечем»), а також Чингісхан («Таємниця Чингісхана»), Олександр Керенський («Червоні дзвони»), Борис Годунов («Кремлівські таємниці»), Остап Вишня («Із житія Остапа Вишні»). Актор знявся у російському комедійному детективі «Взяти Тарантіну», де його партнеркою була Людмила Гурченко. У 2007 році виконав головну роль у фільмі Володимира Бортка «Тарас Бульба» (2009) [2].

Ще один український кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор Олесь Санін є заслуженим артистом України (2014), Лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка за фільм «Мамай» (2003), «Срібної медалі» Академії мистецтв України, «Срібної медалі» ім. Братів Люм'єр [14].

Світ кінематографу яскравий та багатогранний, а життя його представників завжди буде вабити глядачів. Лише однією статею неможливо охопити усіх метрів кіно та сторінки їхнього життя, тому закінчити статтю хотілося б словами Алфреда Хічкока «Кіно – це життя, з якого вилучили усе нудне».

Література:

1. Анджеліна Джолі / https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%96%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BB%D1%96

2. Богдан Ступка /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

3. Вів′ єн Лі /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%B2%27%D1%94%D0%BD_%D0%9B%D1%96

4. Грета Гарбо /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE

5. Джек Ніколсон /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%BA_%D0%9D%D1%96%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BE%D0%BD

6. Джулія Робертс /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D1%96%D1%8F_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%81

7. Іван Миколайчук /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D1%87%D1%83%D0%BA_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

8. Кері Грант /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%80%D1%96_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82

9. Кетрін Зета-Джонс /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%96%D0%BD_%D0%97%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81

10. Леонардо Ді Капріо /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE_%D0%94%D1%96_%D0%9A%D0%B0%D0%BF%D1%80%D1%96%D0%BE

11. Мерілін Монро /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%BB%D1%96%D0%BD_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%80%D0%BE

12. Марлен Дітріх /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%94%D1%96%D1%82%D1%80%D1%96%D1%85

13. Одрі Хепберн /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B4%D1%80%D1%96_%D0%A5%D0%B5%D0%BF%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD

14. Олесь Санін /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%BD_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%8C_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%96%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

15. Хамфрі Богарт /

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%BC%D1%84%D1%80%D1%96_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%82

16. Чарли Чаплин / https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D1%96_%D0%A7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D1%96%D0%BD

docx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку