Стаття "Природа в житті людини".

Про матеріал
Свідоме і бережливе ставлення кожної людини до природи можливе тільки при наявності екологічної культури, широких екологічних знань, які повинні формуватись, починаючи з дитинства. Знання екологічних норм, закономірностей розвитку природи, знайомства з загадковим світом тварин, рослин, з особливостями їх поведінки, проблемами, які виникають в їх житті, дуже часто з вини людини, дадуть можливість кожному відчути особисту відповідальність за майбутнє природи.
Перегляд файлу

Природа в житті людини

   У нашому житті охорона природи має надзвичайно важливе значення. Залежність людини від стану навколишнього середовища стає дедалі очевиднішою, і коли йдеться про охорону природи, то мають на увазі не тільки рослинний і тваринний світ, а й процеси, що відбуваються в кругообігу енергії, води, зміни в атмосфері, гідросфері, грунті, в організмі людини. Господарська діяльність людини  порушує зв'язки в природі, що встановлювалися протягом мільйонів років. А природа часто не в змозі відновити порушену рівновагу. Заради прибутків ліси упродовж тривалого часу хижацьки винищуються. Як наслідок цього почали  частіше траплятися згубні посухи, зменшувалася кількість води в річках, відбувалося їх замулювання.

     Є такий простий, відомий усім вислів - «квітучий край». Так нази­вають землі, де знання, досвід людей, їхня прихильність, любов до при­роди справді творять чудеса.

     Людина завжди залежатиме від природи, бо являє собою не віддільну від неї частку. Минули  часи, коли людина, втручаючись у природу, не ризикувала завдати їй непоправної шкоди. Тепер, у період бурхливого розвитку науки і техніки, для  людини необхідно, щоб її взаємодія з природою відбувалася в ро­зумних межах.

     Оскільки Україна проголосила побудову правової демократичної держави, кожний її громадянин має право на безпечне для його життя та здоров'я довкілля. У зв'язку з цим в країні прийнято важливі законодавчі акти з охорони навколишнього природного середовища. Державній охороні і регулюванню використання природних ресурсів на території України підлягають землі, води, багатства надр, атмосфера, грунти, рослинний і тваринний світ. Охорона навколишнього середовища України має здійснюватись на основі наукових досліджень її природних умов і ресурсів з урахуванням глобальних і місцевих прогнозів їх природних змін, та змін під впливом господарського використання. Ось, які зміни відбуваються для захисту в природних умовах України. Забруднення атмосферного повітря спричинює зміну термічного режиму, атмосферні забруднення завдають шкоди здоров'ю людини. Відомо, що рівень забруднення атмосфери залежить від об'ємів неконтрольованих промислових викидів у повітря. Це спричинюється концентрацією промислових підприємств у містах.

    Ліси окрім свого естетичного значення відіграють роль регенератора кисню повітря. Крім того ліс забезпечує рівновагу кругообігу води, збереження лісового фонду в Україні має загальнодержавне значення. Ліси поділяються на дві категорії: категорія захисності; промислові ліси. Велике значення збереження лісів, має для збереження тваринного світу, тому ліси України охороняються. Охорона їх регулюється Лісовим кодексом України, прийнятим в 1994 р.

Екологічна криза спричинила загибель сотень малих річок, забруднені Чорне й Азовське моря, пере­творилися на стічні брудні «відстійники» дніпровські та інші водосховища, ставки й озера. Задихаються від про­мислових і транспортних забруднень міста, знищують­ся ліси, виснажуються орні землі. Смертність населення України переви­щує народжуваність, тобто під загрозою опинився ге­нофонд нації. Таке становище змусило уряд України 1992 року визнати всю територію держави зоною екологічного лиха. Усім нам, мешканцям невеликої, прекрасної, але вкрай переобтяженої шкідливими плодами людської діяльності планети, необхідно почати діяти. Ми мусимо активно рятувати природне середовище, зберігати й «ремонтувати» свій дім, колись прекрасний, який почав розвалюватися з нашої ж вини. Але робота ця - над­звичайно складна, важка, відповідальна. І вона лише тоді дасть позитивні наслідки, коли ми виконуватимемо її не тільки сумлінно, з душею і серцем, але, що дуже важливо, професійно, грамотно, з урахуванням законів природи.

  Природа щедра до нас. Що ми маємо - усе від неї. Відплати їй своєю добротою, увагою, і вона стане ще щедрішою.

 

docx
Додав(-ла)
Диня Ірина
Додано
9 травня 2021
Переглядів
1230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку