Стаття "Українська література-предмет, заснований на творчості"

Про матеріал

Стаття з досвіду роботи вчителя української мови та літератури

спеціалізованої школи №200 ім. В. Стуса м.Києва . Під час проходження педагогічної атестації займалася розвитком теми:емою мого досвіду була " Творчий підхід на уроках української мови та літератури".

Перегляд файлу

Українська література - предмет, заснований на творчості.

вчитель української мови та літератури

спеціалізованої школи №200 ім. В.Стуса

 м.Києва

Хоменко Тамара Миколаївна

   Сучасний педагог-це насамперед творчий учитель, котрий відмовився від ролі ретранслятора готових істин і перейшов на позицію помічника, консультанта, організатора навчальної взаємодії як діалогічного спілкування, спільної пошукової діяльності, що сприяє розвиткові інтелектуальних і творчих здібностей кожної дитини.

  Усі компоненти творчих здібностей тісно пов’язані між собою і в процесі творчої діяльності відіграють певну роль. Але творчим, у вузькому значенні слова, є інтелектуально-еврістичні здібності. Це ,насамперед, здібність генерувати ідеї, висовувати гіпотези, фантазувати, асоціативно мислити, бачити суперечності, переносити знання і вміння в нові ситуації; це здатність відмовитися від наявної ідеї, незалежно судити, критично мислити, оцінювати.

Саме ця група творчих якостей більшою мірою, ніж інші, бере участь у створенні нового «творчого продукту».Тому, розвиваючи творчі можливості учнів на уроках української літератури, слід зосередити увагу на розвитку саме цих якостей особистості.

  Кожен прояв творчої індивідуальності учня в навчальній діяльності визначається:

*особливостями його нейрофізіологічної сфери:

*індивідуальними особливостями психічних процесів;

*творчими уміннями;

*спрямованістю особистості учня на творчу діяльність.

 Значні потенційні можливості для формування творчої особистості має шкільний предмет «Українська література», завдяки якій учні долучаються до мистецтва слова, національної та вселюдської культури й  отримують багатий матеріал для всебічного розвитку своїх інтелектуальних, моральних, естетичних та креативних якостей.

  Розвинене уявлення, фантазія-це пізнавальний процес, який виражається у побудові образів. Критерії оцінки: розвинена фантазія, яка дає можливість створювати багато образів і ідей, відтворювати пропущені ланки та факти в логічному ланцюжку,бурхливий прояв фантазії  у творах. Образи та ідеї більше повязані з первинними даними, більш однотипні; фантазія та уявлення не виходять за рамки реального-середній рівень. Фантазія має переважно репродуктивний характер, образи будуються на основі конкретного матеріалу, за аналогією з чимось-низький рівень.

  Отже, потребою нашого часу є творчий учитель (словесник), котрий ґрунтовно володіє знаннями традиційної методики, творчо використовує їх, удосконалює й оновлює свої методи роботи, розвиває в учнів творчі здібності, сам є високопрофесійним педагогом, творчою особистістю,в якій реалізуються такі креативні якості:

*спроможність нестандартно працювати з навчальним матеріалом;

*уміння альтернативно мислити, бачити кілька варіантів розв’язання навчальної задачі;

*здатність творчо засвоювати здобутки передового педагогічного досвіду;

*бажання систематично проводити педагогічні експерименти;

*цікаво, оригінально розкривати зміст нового твору;

*уміння проводити нестандартні уроки літератури;

*добирати  матеріал для учнів, що збагачує їхню інтелектуальну, моральну, емоційно-вольову та естетичну сфери.

 

Орієнтовна схема творчої індивідуальності вчителя української літератури:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Проте у практичній діяльності методичні закони української літератури й правила вчителі реалізують по-різному, залежно від індивідуальності кожного, його досвіду, знань, мотиваційно-ціннісних установок, які є передумовою  самостійної індивідуально-творчої праці. Творчий характер методики літератури детермінований також її зв’язками з іншими науками, які безперервно розвиваються, спонукаючи й саму методику  викладання на уроках до змін та оновлення.

   Формуючи творчу особистість на уроках української літератури, слід звернути увагу на творчий  аспект самого уроку. Урок літератури має великий навчальний, виховний та розвивальний  потенціал. За допомогою різних методів та прийомів можна не тільки подавати певний обсяг матеріалу, не лише виховувати особистість, а й розвивати найкращі творчі здібності школяра.

 Душею творчої діяльності вчителя літератури є невпинний пошук і трепетне очікування інтелектуальної радості учнів від правильної , цікавої організації зустрічі читачів-допитливців зі світом красного письменства.

Моя Україна

Люблю Україну, де гори високі,

Де ріки широкі й дзвінкі солов’ї.

Усі говорили, що Я народилась,

В найкращій країні, в хорошій сім’ї.

Сади українські, зоря світанкова…

Мені наймиліша моя сторона.

Тут трави шовкові, духмяність від цвіту,

Верба при дорозі й красуня Десна.

Хай буде щаслива, вродлива й багата,

Як ранок погожий,як юні літа.

Не хочу в Канаду, не хочу у Штати.

Моя Батьківщина для мене  СВЯТА!

                                         Мій авторський вірш.

doc
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку