Стаття "ВИКОРИСТАННЯ ТУРИСТСЬКИХ ПОХОДІВ У ПАТРІОТИЧНОМУ ВИХОВАННІ УЧНІВ"

Про матеріал
Навчально-виховна робота в освітніх закладах України спрямована на відродження народних традицій, звичаїв, вивчення історії та сучасних проблем соціально-економічного розвитку рідного краю. Надзвичайно дієвим засобом виховання любові до своєї країни, джерелом знань про неї є туристсько-краєзнавчі подорожі. У статті розглядаються актуальні питання застосування туристських походів у патріотичному вихованні учнів
Перегляд файлу

ВИКОРИСТАННЯ ТУРИСТСЬКИХ ПОХОДІВ У ПАТРІОТИЧНОМУ ВИХОВАННІ УЧНІВ

Дієвим засобом патріотичного виховання учнів школи є використання туристських походів та подорожей. Ця форма роботи може передбачати і поєднувати елементи всіх сторін виховного процесу та добиватися найбільшого результату. В умовах походу більш рельєфно виявляється характер учнів, їхні інтереси, ставлення до товаришів, праці та інше. Діти привчаються до самообслуговування, що сприяє розвитку в них потрібних життєвих навичок і вмінь, вчаться раціонально організовувати й культурно проводити свій відпочинок. Туристські походи відіграють важливу роль також у формуванні дитячого колективу, сприяють вихованню в учнів самостійності, підвищують їх відповідальність за доручену справу. Для дитини кожна подорож – це своєрідне відкриття, це можливість зрозуміти, що стоїть за звичними словами «рідний край, мала батьківщина, моя Батьківщина – Україна». І це не просто слова.. Всі ці якості мені довелося спостерігати під час наших екскурсій, прогулянок, походів до Василівського лісництва, заказника «Лиса Гора» берегами р. Карачекрак, Іванового джерела. Коли ми спустилися до джерела, то перші слова, які я почула від дітей « Вау, як тут гарно!» а далі вже що, чому і як? Діти розуміють, що наша природа не менш прекрасна, ніж природа екзотичних країн світу. З ентузіазмом провели і дослідницьку роботу.... в результаті якої ще знайшли 4 невеликих джерела. Очі світилися, гордість, що ніби вони відкрили новий континент. Значно підвищилася самооцінка.

Мандруючи берегами річки Карачекрак, діти були обурені рівнем забрудненості берегів, великі території були випалені. Ці сумні картини мали вплив на формування екологічної культури.

   Окремо хочу зупинитися на чотириденному   пішохідному  туристично-спортивному поході 2 ступеня складності Запорізькою областю який, на мою думку, ще можна назвати «Місцями бойової слави», де поряд з краєзнавчим напрямком, учні відвідали меморіальні комплекси та пам’ятники воїнам-визволителям Другої Світової війни м. Кам’янка-Дніпровська, с.Нова та Стара Петрівка, Качкарівка, с.Велика Білозірка де вшанували пам’ять загиблих воїнів, адже це кращий спосіб доторкнутися до історії минулої війни, а історія дає нам пам'ять, з якої потім і народжується патріотизм.   Особливо гуртківців вразила краєзнавча кімната у с. Велика Білозірка, де зібрано більше 300 експонатів Другої Світової війни, місця де знаходилися окопи лінії захисту, цікаві розповіді місцевих жителів. Здається, що дух війни, жорстоких боїв, перемоги і досі витає у цій місцевості.У своїх працях професор М. Крачило вказував на те , що подорожі є одним з основних засобів поглиблення й розширення географічних знань учнів і разом з тим – засобом нагромадження краєзнавчого матеріалу для наступного використання його в навчально-виховному процесі. Вивчення рідного краю й окремих районів нашої країни під час подорожей має надзвичайно важливе значення для розвитку в учнів логічного мислення, виховання в них діалектико-матеріалістичного світогляду й суспільної активності. Походи збагачують дітей знаннями і життєвим досвідом, сприяючи кращому сприйняттю природних і суспільних явищ .

 Таким чином ми бачимо, що туристсько-краєзнавча робота є одним з ефективних засобів патріотичного виховання учнівської молоді. Вона дає можливість виявити основні інтереси дітей, пробуджувати їх спостережливість, сприяти розвитку дослідницьких здібностей учнів, знайомить їх з історією, культурою, звичаями і традиціями українського народу її природними багатствами та створює умови для вільного розвитку особистості, яка своєю діяльністю буде любити і вірно служити Батьківщині.

 

 

docx
Додав(-ла)
Мєлай Вікторія
Пов’язані теми
Географія, Виховна робота
Додано
9 грудня 2022
Переглядів
113
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку