Стаття "Яйце-джерело життя і здоров´_я

Про матеріал
Додатковий матеріал для розширення кругозору учнів при вивчення теми "Птахи"
Перегляд файлу

                                 ЯЙЦЕ — ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ І ЗДОРОВ’Я

Майже в усіх куточках планети яйце вважалося джерелом життя, з якого народився Світ. Зокрема, у Ведах воно згадується як «золоте яйце творіння». Візантійський богослов і філософ Іоан Дамаскін говорив, що «небо і земля в усьому подібні яйцю: шкаралупа — небо, плівка — хмари, білок — вода, а жовток — земля…». Та, крім цього, яйце — це ще й незамінний та корисний продукт, без якого людство навіть не уявляє свого існування. Першість віддають, звісно, курячим яйцям. Яйця будь-яких птахів мають у своєму складі дуже багато вітамінів та мінеральних речовин. Білок яйця містить усі амінокислоти, потрібні для людського організму. Крім того, в ньому є лізоцим — речовина, що вбиває і розчиняє шкідливі мікроорганізми, в тому числі гнильні. Яєчний жовток — справжнє джерело потрібних поживних і біологічно активних речовин. Крім повноцінного білка, в ньому є легкозасвоювані жири. Багатий жовток лецитином, що позитивно впливає на жировий обмін організму, є постачальником фосфору — незамінної для живлення нервових клітин речовини. У ньому виявлено майже всі вітаміни, зокрема: D, А, В1, В2, Е, РР, а також безліч корисних мінеральних речовин. Жовток сприяє скороченню жовчного міхура, стимулюючи відтік жовчі.                       Курячі яйця — це єдиний продукт, який засвоюється нашим організмом на 97—98%. Але не можна  вживати в їжу сирі яйця ,тому що можна заразитися сальмонелою. Небезпечна бактерія тільки в сирому продукті, після теплової обробки вона швидко знищується.Крім того, важливо мити шкарлупу безпосередньо перед готуванням яєць і не допускати, щоб що-небудь з її поверхні потрапляло в жовток або білок. Тривала термічна обробка яйця сприяє його поганому засвоєнню. Потрібно не менше трьох годин, щоб  організм засвоїв круто зварене яйце. Тому таку їжу небажано їсти перед сном.

Отже, з чого ж складається пташине яйце?

У повсякденному житті ми дуже часто бачимо яйця на своїх столах, але багатьом невідомий той факт, що крім жовтка і білка в ньому є і інші компоненти. Яйце можна порівняти  з фортецею, в якій  є водогони, неприступні стіни, каналізація, вентиляція, продовольчі склади і затишна домівка для володаря – ембріона , що розвивається. До складу яйця входять  важливі складові, кожна з яких несе свою потрібну для розвитку майбутнього пташеня, функцію. Яйце – це статева клітина, що складається із жовтка, білка та оболонок. У курей маса білка становить близько 35 г, жовтка – близько 20 г, шкаралупи – 6-7 г. Жовток міститься майже у центрі яйця і складається із 12 і більше світлих і темних шарів. Жовток птахів багатий на поживні речовини, які на 85 % покривають енергетичні витрати формування зародку. Білок виконує захисну функцію, за рахунок цієї оболонки забезпечується більша частина потреб зародка у воді.

Зовні яйце вкрите вапняковою шкаралупою. Тонкий та щільний поверхневий шар шкаралупи називають кутикулою. Кутикула запобігає потраплянню мікроорганізмів усередину яйця через пори в шкаралупі. Шкаралупа забезпечує збереження форми яйця, захист зародку від механічних пошкоджень та висихання, через тонкі звивисті канали забезпечується газообмін. Вона також є додатковим джерелом мінеральних солей для формування скелету зародка. На тупому кінці яйця підшкаралупові оболонки розходяться, утворюючи повітряну камеру.

Пташині яйця мають дуже різні розміри. Із сучасних птахів найбільше яйце в африканського страуса, воно більш ніж в 2000 разів більше за найменше яйце, що належить колібрі. Яйця колібрі 13 мм завдовжки та 8 мм завширшки і важать 0,5 г.  У гніздових птахів яйця дрібніші, ніж у виводкових. Яйця, знесені молодими курками на 15-20 г менші, ніж маса яєць дорослих курей. Звичайно протягом історії зустрічались курки-рекордсменки, які несли незвичні яйця. Наприклад, у Франції описане яйце вагою 170 г, але воно було із сюрпризом – це яйце-матрьошка: у більшому знаходилося менше, і причому обоє мали і шкаралупи, і білки, і жовтки. У Німеччині курка знесла яйце вагою 350 г, у ньому було аж 4 жовтки.
  Повне формування яйця в яйцепроводі триває 5-12 годин, рідко довше. Період часу між відкладанням окремих яєць неоднаковий: у більшості птахів він становить 24 години, у великих птахів - 72 години, а у деяких - до 120 годин. Одне яйце відкладають трубконосі, великі пінгвіни, дрібні колібрі, великі хижаки. Більшість дрібних горобцеподібних частіше мають кладку з 4-6 яєць. У качок частіше 6-10 яєць в кладці. Найбільша кількість яєць - до 22 характерна для куроподібних

 Основні форми яєць можуть бути такими: кулеподібні, як у дятлів та сов; звужені з одного кінця , видовжені вузькі яйця характерні для птахів з вузьким тазом і, нарешті, звичайні яйця овальної форми, наприклад курячі.
   Яйця у багатьох птахів мають маскуюче забарвлення. Вони забарвлені у той же колір, що і оточуюче середовище: кора дерева, лісова підстилка,  грунт. Не маскують свої яйця лише ті птахи, хто гніздиться у дуплах, норах чи інших укриттях.

                                           Велика сила пташиних яєць

Яйця у раціоні позитивно впливають на волосся, зір і на весь організм в цілому. Їх використовують  при лікуванні астми, облисінні і випадінні волосся, очищенні гнійників. Біохімічний склад яєчної шкаралупи подібний до складу кісток та зубів людини, крім того, вона - чудовий засіб для виведення радіонуклідів… Яєчна шкаралупа - ідеальне джерело кальцію, який легко засвоюється організмом. До того ж вона містить усі потрібні для організму мікроелементи: мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірку, цинк, кремній та інші - усього 27

Куряча яєчна шкаралупа має різноманітне практичне застосування. Садівники і городники використовують її як ефективну мікроелементну добавку в ґрунт. Існує спосіб відбілювання білизни за допомогою яєчної шкаралупи. Її додають у воду, призначену для кип`ятіння білизни

                                 Всесвітній День Яйця і не тільки

       Всесвітній День Яйця відзначається у другу п'ятницю жовтня щорічно. Кожного року воно  набуває все більшої популярності і стає справжньою  культурною подією в країнах де відзначається це свято , на яке приїздять туристи з різних куточків світу

В Україні, нажаль, це свято ще не стало дуже відомим і не набуло популярності.

Світовим лідером у споживанні яєць  визнають Японію. В середньому кожен житель цієї країни вживає одне яйце на день. В Європі найпершими  яйця стали куштувати римляни на сніданок. В античній Греції і Римі вважали, що всесвіт виник з яйця казкового птаха Фенікса. Він поклав його в святилище Геліоса (сонця). Мабуть тому яйце для римлян мало магічну силу.

Китайська культура відзначає яйце - як символ життя. У Китаї вважали, що перша людина з'явилася з яйця, що впало з неба у воду, котра покривала землю. Також у звичаях китайців є ритуальне використання фарбованих яєць, пов'язаних з когутом, який щоранку співає гімн Сонцю. Щоб сповістити про народження дитини, сім’я забарвлює яйця в колір щастя – червоний. Це приносить щастя новонародженому. Американці до цього  свята проводять щорічно День гігантського омлету,

  У багатьох культурах існує образ яйця, в якому зароджується життя.

В Україні,на знак пробудження і відродження всього живого ,прийнято розписувати яйця до Великодня .Їх фарбують  і називають крашанками. Колір яйця має своє значення. Червоний - колір крові і життєвої сили, жовтий - приносить багатий урожай, зелений - колір листя рослин, чорний - колір родючого ґрунту, синій - колір неба.  А коли майстри наносять на них візерунки, розписують їх, то такі яйця називають писанками. Є іще крапанки і шкрябанки. . Існує повір'я, що розписувати яйця треба в доброму настрої і ні в якому разі не можна думати погане. В Україні писанкарство досягло найвищого рівня розвитку і стало окремим видом мистецтва, а писанка – одним із культурних символів України. Тож не дивно, що в Канаді українські емігранти поставили їй пам’ятник. А в Коломиї на Івано-Франківщині є не тільки пам’ятник, а й музей писанки.

     Дарували писанку на знак перемир’я (тобто – де є яйце, там зароджується мир), на побажання здоров’я (людина оживає після хвороби), краси, врожаю, закопували в землю або підкладали під вулик (щоб, мовляв, не всихали городи й сади, не гинули рої бджіл).Яйце є добрим і надійним оберегом особливо від різних напастей та стихій: грому, блискавки, граду, а також пожежі.. Сила оберегу, що закрита в яйці, особливо активно дієва у відношенні захисту домашніх звірів, приплоду та самої людини.

 

 

docx
Додано
27 листопада 2021
Переглядів
1081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку