Майже в усіх куточках планети яйце вважалося джерелом життя, з якого народився Світ. Зокрема, у Ведах воно згадується як «золоте яйце творіння». Візантійський богослов і філософ Іоан Дамаскін говорив, що «небо і земля в усьому подібні яйцю: шкаралупа — небо, плівка — хмари, білок — вода, а жовток — земля…». Та, крім цього, яйце — це ще й незамінний та корисний продукт, без якого людство навіть не уявляє свого існування. Першість віддають, звісно, курячим яйцям. Яйця будь-яких птахів мають у своєму складі дуже багато вітамінів та мінеральних речовин. Білок яйця містить усі амінокислоти, потрібні для людського організму. Крім того, в ньому є лізоцим — речовина, що вбиває і розчиняє шкідливі мікроорганізми, в тому числі гнильні. Яєчний жовток — справжнє джерело потрібних поживних і біологічно активних речовин. Крім повноцінного білка, в ньому є легкозасвоювані жири. Багатий жовток лецитином, що позитивно впливає на жировий обмін організму, є постачальником фосфору — незамінної для живлення нервових клітин речовини. У ньому виявлено майже всі вітаміни, зокрема: D, А, В1, В2, Е, РР, а також безліч корисних мінеральних речовин. Жовток сприяє скороченню жовчного міхура, стимулюючи відтік жовчі. Курячі яйця — це єдиний продукт, який засвоюється нашим організмом на 97—98%. Але не можна вживати в їжу сирі яйця ,тому що можна заразитися сальмонелою. Небезпечна бактерія тільки в сирому продукті, після теплової обробки вона швидко знищується.Крім того, важливо мити шкарлупу безпосередньо перед готуванням яєць і не допускати, щоб що-небудь з її поверхні потрапляло в жовток або білок. Тривала термічна обробка яйця сприяє його поганому засвоєнню. Потрібно не менше трьох годин, щоб організм засвоїв круто зварене яйце. Тому таку їжу небажано їсти перед сном.
Отже, з чого ж складається пташине яйце?
У повсякденному житті ми дуже часто бачимо яйця на своїх столах, але багатьом невідомий той факт, що крім жовтка і білка в ньому є і інші компоненти. Яйце можна порівняти з фортецею, в якій є водогони, неприступні стіни, каналізація, вентиляція, продовольчі склади і затишна домівка для володаря – ембріона , що розвивається. До складу яйця входять важливі складові, кожна з яких несе свою потрібну для розвитку майбутнього пташеня, функцію. Яйце – це статева клітина, що складається із жовтка, білка та оболонок. У курей маса білка становить близько 35 г, жовтка – близько 20 г, шкаралупи – 6-7 г. Жовток міститься майже у центрі яйця і складається із 12 і більше світлих і темних шарів. Жовток птахів багатий на поживні речовини, які на 85 % покривають енергетичні витрати формування зародку. Білок виконує захисну функцію, за рахунок цієї оболонки забезпечується більша частина потреб зародка у воді.
Зовні яйце вкрите вапняковою шкаралупою. Тонкий та щільний поверхневий шар шкаралупи називають кутикулою. Кутикула запобігає потраплянню мікроорганізмів усередину яйця через пори в шкаралупі. Шкаралупа забезпечує збереження форми яйця, захист зародку від механічних пошкоджень та висихання, через тонкі звивисті канали забезпечується газообмін. Вона також є додатковим джерелом мінеральних солей для формування скелету зародка. На тупому кінці яйця підшкаралупові оболонки розходяться, утворюючи повітряну камеру.
Пташині яйця мають дуже різні розміри. Із сучасних птахів найбільше яйце в африканського страуса, воно більш ніж в 2000 разів більше за найменше яйце, що належить колібрі. Яйця колібрі 13 мм завдовжки та 8 мм завширшки і важать 0,5 г. У гніздових птахів яйця дрібніші, ніж у виводкових. Яйця, знесені молодими курками на 15-20 г менші, ніж маса яєць дорослих курей. Звичайно протягом історії зустрічались курки-рекордсменки, які несли незвичні яйця. Наприклад, у Франції описане яйце вагою 170 г, але воно було із сюрпризом – це яйце-матрьошка: у більшому знаходилося менше, і причому обоє мали і шкаралупи, і білки, і жовтки. У Німеччині курка знесла яйце вагою 350 г, у ньому було аж 4 жовтки.
Повне формування яйця в яйцепроводі триває 5-12 годин, рідко довше. Період часу між відкладанням окремих яєць неоднаковий: у більшості птахів він становить 24 години, у великих птахів - 72 години, а у деяких - до 120 годин. Одне яйце відкладають трубконосі, великі пінгвіни, дрібні колібрі, великі хижаки. Більшість дрібних горобцеподібних частіше мають кладку з 4-6 яєць. У качок частіше 6-10 яєць в кладці. Найбільша кількість яєць - до 22 характерна для куроподібних
Основні форми яєць можуть бути такими: кулеподібні, як у дятлів та сов; звужені з одного кінця , видовжені вузькі яйця характерні для птахів з вузьким тазом і, нарешті, звичайні яйця овальної форми, наприклад курячі.
Яйця у багатьох птахів мають маскуюче забарвлення. Вони забарвлені у той же колір, що і оточуюче середовище: кора дерева, лісова підстилка, грунт. Не маскують свої яйця лише ті птахи, хто гніздиться у дуплах, норах чи інших укриттях.
Яйця у раціоні позитивно впливають на волосся, зір і на весь організм в цілому. Їх використовують при лікуванні астми, облисінні і випадінні волосся, очищенні гнійників. Біохімічний склад яєчної шкаралупи подібний до складу кісток та зубів людини, крім того, вона - чудовий засіб для виведення радіонуклідів… Яєчна шкаралупа - ідеальне джерело кальцію, який легко засвоюється організмом. До того ж вона містить усі потрібні для організму мікроелементи: мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірку, цинк, кремній та інші - усього 27
Куряча яєчна шкаралупа має різноманітне практичне застосування. Садівники і городники використовують її як ефективну мікроелементну добавку в ґрунт. Існує спосіб відбілювання білизни за допомогою яєчної шкаралупи. Її додають у воду, призначену для кип`ятіння білизни
Всесвітній День Яйця відзначається у другу п'ятницю жовтня щорічно. Кожного року воно набуває все більшої популярності і стає справжньою культурною подією в країнах де відзначається це свято , на яке приїздять туристи з різних куточків світу
В Україні, нажаль, це свято ще не стало дуже відомим і не набуло популярності.
Світовим лідером у споживанні яєць визнають Японію. В середньому кожен житель цієї країни вживає одне яйце на день. В Європі найпершими яйця стали куштувати римляни на сніданок. В античній Греції і Римі вважали, що всесвіт виник з яйця казкового птаха Фенікса. Він поклав його в святилище Геліоса (сонця). Мабуть тому яйце для римлян мало магічну силу.
Китайська культура відзначає яйце - як символ життя. У Китаї вважали, що перша людина з'явилася з яйця, що впало з неба у воду, котра покривала землю. Також у звичаях китайців є ритуальне використання фарбованих яєць, пов'язаних з когутом, який щоранку співає гімн Сонцю. Щоб сповістити про народження дитини, сім’я забарвлює яйця в колір щастя – червоний. Це приносить щастя новонародженому. Американці до цього свята проводять щорічно День гігантського омлету,
У багатьох культурах існує образ яйця, в якому зароджується життя.
В Україні,на знак пробудження і відродження всього живого ,прийнято розписувати яйця до Великодня .Їх фарбують і називають крашанками. Колір яйця має своє значення. Червоний - колір крові і життєвої сили, жовтий - приносить багатий урожай, зелений - колір листя рослин, чорний - колір родючого ґрунту, синій - колір неба. А коли майстри наносять на них візерунки, розписують їх, то такі яйця називають писанками. Є іще крапанки і шкрябанки. . Існує повір'я, що розписувати яйця треба в доброму настрої і ні в якому разі не можна думати погане. В Україні писанкарство досягло найвищого рівня розвитку і стало окремим видом мистецтва, а писанка – одним із культурних символів України. Тож не дивно, що в Канаді українські емігранти поставили їй пам’ятник. А в Коломиї на Івано-Франківщині є не тільки пам’ятник, а й музей писанки.
Дарували писанку на знак перемир’я (тобто – де є яйце, там зароджується мир), на побажання здоров’я (людина оживає після хвороби), краси, врожаю, закопували в землю або підкладали під вулик (щоб, мовляв, не всихали городи й сади, не гинули рої бджіл).Яйце є добрим і надійним оберегом особливо від різних напастей та стихій: грому, блискавки, граду, а також пожежі.. Сила оберегу, що закрита в яйці, особливо активно дієва у відношенні захисту домашніх звірів, приплоду та самої людини.