STEM - ПРОЄКТ «ВІРУСИ ТА ІНФЕКЦІЇ ОСТАННІХ 100 РОКІВ НА ПЛАНЕТАРНОМУ РІВНІ»

Про матеріал
Методична розробка уроку STEM - уроку «ВІРУСИ ТА ІНФЕКЦІЇ ОСТАННІХ 100 РОКІВ НА ПЛАНЕТАРНОМУ РІВНІ». Мета уроку : на основі теоретичних досліджень продемонструвати розвиток учнівських компетентностей, аналізувати факти різних джерел інформації з поставлених завдань; формувати творчі здібності та вміння учасників STEM-проекту робити ілюстративні порівняння, повідомлення в онлайн режимі, за допомогою методики інтерв’ю вести роз’яснювальну роботу серед учнів ліцею про важливість бути обізнаним та виконувати правила гігієни з профілактики Covid-19. Формувати навички здорового способу життя.
Перегляд файлу

http://dnepredu.com/uploads/editor/1437/641598/sitepage_161/images/stem

 

STEM - ПРОЄКТ «ВІРУСИ ТА ІНФЕКЦІЇ ОСТАННІХ 100 РОКІВ НА ПЛАНЕТАРНОМУ РІВНІ»

Мета уроку:

на основі теоретичних досліджень продемонструвати розвиток учнівських компетентностей, аналізувати  факти різних джерел інформації з поставлених завдань; формувати творчі здібності та вміння учасників STEM-проекту робити ілюстративні порівняння, повідомлення в онлайн режимі, за допомогою методики інтерв’ю вести роз’яснювальну роботу серед учнів ліцею про важливість бути обізнаним та виконувати правила гігієни з профілактики Covid-19. Формувати навички здорового способу життя.

Тип уроку: stem-урок

Методи і методичні прийоми: інтерактивні: пошуковий метод, метод інтерв’ю, дослідження джерел інформації,  робота в групах; інноваційні: демонстрація відеоматеріалів; інформаційні повідомлення учнів.

Основні поняття та терміни: віруси, інфекція, інтерферони, імунітет, епідемія, карантин.

Міжпредметні зв’язки: історія, медицина

КМЗ уроку: комп’ютер, проектор, мультимедійна дошка, учнівські презентації, слайди, відеоматеріали: «Що таке віруси»«Звідки беруться нові віруси», «Про коронавірус», «Прокляття вірусів», листівки, плакати.

 

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА.

Доброго дня шановні учні! Наш урок сьогодні буде незвичним. Поговоримо про актуальні питання cьогодення, що пов’язані із здоров’ям людини. Отож,  кожен з вас зможе хоч на деякий час замислитись над власним життям та здоров’ям.

 

Пісня Марії Бурмаки: «Не бійся жити»

 

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Зі слів пісні Марії Бурмаки, наш світ для того, щоб жити, щоб любити, любити все на світі: і квіти, і зорі, і небо, і сонце, любити себе .... Але нажаль світ, в якому ми живемо змінюється, життя навколо нас змінюється, і ми це бачимо і  відчуваємо. Іноді людина втрачає  сенс свого життя.  Чому ж так? Ваші думки? 

Отже, виникає питання, можливо причина ховається в хворобах … Тому є сенс розібратися в цьому.

Проблемне питання: Які актуальні проблеми сьогодення, що  пов’язані із здоров’ям людини на планетарному рівні?

Якщо це хвороби, то  у минулих століттях від багатьох хвороб гинули тисячі та мільйони людей.

Відео «Прокляття вірусів»

Інфекційні захворювання в ХХІ сторіччі залишаються актуальною проблемою у всіх без винятку країнах світу. Вони становлять загрозу розвитку людства, оскільки є причиною третини загальної щорічної кількості смертей у світі. За останні 5 років в Україні на 16,2% зросла смертність населення від інфекційних захворювань. Летальність в інфекційних стаціонарах за останні 10 років збільшилась більш ніж у 2 рази. Щорічно в Україні від інфекційних захворювань гине майже 20 тис. осіб. Чим можна це пояснити ? На ці та інші запитання ми спробуємо сьогодні дати відповідь.

Отже, переходимо до обговорення нашого проекту

 

«ВІРУСИ ТА ІНФЕКЦІЇ ОСТАННІХ 100 РОКІВ НА ПЛАНЕТАРНОМУ РІВНІ»

 

А зараз до вашої уваги відеоматеріал  «Атака вірусів?»)

 

ІІІ. РОБОТА НАД ПРОЕКТОМ.

Над проектом працювали групи медиків, що зібралися сьогодні на прес- конференцію.  Наша аудиторія представлена:

Лікар - вірусолог ;

Лікар – інфекціоніст

Групи медиків: інфекціоністи, епідеміологи, імунологи, експерти

До обговорення проекту запрошується лікар-вірусолог

Перегляд відео «Що таке віруси?»

Ознайомимось з деякими вірусними захворюваннями людини.

 

Доповіді учасників, їх обговорення

Лікар-вірусолог; Вірусні захворювання - це захворювання людини, що виникають у зв'язку з проникненням в клітини людського організму і розвитком у них різних вірусів, які являють собою дрібні форми життя, що складаються з молекули нуклеїнової кислоти, носія генетичної інформації, оточений захисною оболонкою з білків. Вірус розмножується, живлячись вмістом клітини, в результаті чого клітина руйнується і гине. За останні 40 років відкрито близько 20 нових раніше не відомих вірусів, деякі з яких викликають смертельно небезпечні захворювання: віруси гепатитів C, D, E, G вірус Марбург, вірус Ебола, вірус Зіка, вірус Західного Нілу, вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та інші.

Спектр вірусних  хвороб.

 

Група «Інфекціоністи»: .Натуральна віспа- найбільший серед вірусів людини і тварин. Називали раніше, чорна віспа. Характеризується важким розвитком, лихоманкою, висипом на шкірі та слизових оболонках, після яких часто утворюються рубці. Збудник віспи натуральної - вірус, стійкий до дії фізичних і хімічних чинників. Люди, які виживають після віспи, можуть частково або повністю втрачати зір, і практично завжди на шкірі залишаються численні рубці в місцях колишніх виразок. Збудник інфекції передається шляхом безпосередніх контактів, повітряно-крапельним способом, від здорових носіїв і тварин, і може зберігати життєздатність на одязі і постільну білизну. Всі невакциновані люди сприйнятливі до зараження; природного імунітету до натуральної віспи не буває.

Вітрянка (вітряна віспа)

захворювання переважно дитячого віку, що характеризується бульбашковим висипом. Збудник - вірус із сімейства герпесвірусів, у зовнішньому середовищі нестійкий і гине через кілька хвилин. Джерело вітрянки - хвора людина. Заразною він стає за 2 доби до появи висипки і зберігає цю здатність до підсихання кірочок. Вітрянкою можна заразитися від хворого оперізувальний лишай, так як збудник цих захворювань один і той же. Передається вітрянка повітряно-крапельним шляхом. середовищі. Після вітрянки розвивається стійка несприйнятливість. Повторні захворювання вітрянкою бувають вкрай рідко. Інкубаційний період триває від 10 до 23 днів.

Поліомієліт - хвороба, що відома людям уже декілька тисячоліть, гостре інфекційне захворювання, що характеризується запальними змінами носоглотки, кишечника і поразкою нервової системі з розвитком паралічів. Зараження відбувається через брудні руки, заражені вірусом воду і продукти. Захворювання викликають поліовіруси, здатні тривалий час зберігатися в стічних водах, хлорованій воді, молоці. Запровадження в практику вакцин проти поліомієліту призвело до швидкого зниження захворюваності, а на багатьох територіях — до практично повної його ліквідації.

Грип  - нфекційне захворювання дихальних шляхів, яке відноситься до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Вірусів грипу існує дуже багато (на даний момент виявлено близько 2 тис.), всі вони мають свою природу і відрізняються характером перебігу хвороби. Існують наступні типи вірусів грипу: А, В, С. Самим рідкісним і легким вважається грип викликаний вірусом групи С. Грип, викликаний вірусами групи В звичайно переноситься легше. Найстрашнішими вважаються віруси групи А, так вони можуть інфікувати не лише людей, але й тварин, швидко змінюють свою структуру.

Грип А (H5N1) або «Пташиний грип» Викликає його вірус грипу А/H5N1, який згодом мутував і став інфікувати людей.

Грип А (H1N1) або «Свинячий грип» Один з останніх вірусів грипу, який має нині епідемічне розповсюдження серед людей. Спочатку свинячий грип викликався вірусом типу A/H1N1 і був зафіксований в популяції домашніх свиней в Мексиці. Але згодом вірус передавався не тільки серед тварин, але від тварин — людям і між людьми.

Лихоманка Ебола – вірусне захворювання. Як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), серед перших симптомів можуть бути раптове підвищення температури, сильна слабкість, м’язовий біль та біль у горлі. І це лише початок: на наступних стадіях починається блювота, діарея та, в деяких випадках, внутрішня і зовнішня кровотеча. Хворіють переважно дорослі. Прогресуючи, хвороба призводить до сильного зневоднення, втрати маси тіла, ураження центральної нервової системи і смерті на 2-му тижні.

 

Перегляд відеоматеріалів”Найстрашніші пандемії в історії людства”

 

Група «Епідеміологи»:  В 2014—2016 роках зафіксована найтяжча за весь період спостережень за цією хворобою епідемія в Західній Африці (Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Сенегал, Малі). Епідемія поширилась за межі цього регіону до США, Іспанії, Великобританії. Природний осередок вірусу Ебола, найвірогідніше, розташований у вологих лісах африканського континенту і районах Західної частини Тихого океану. Джерелами інфекції є фруктоїдні кажани і, можливо, дрібні наземні гризуни (на цей час вірус виділили лише з декількох особин кажанів, мишей та бурозубок в Африці).

Група «Імунологи»:  Інкубаційний (прихований) період становить від 4 до 21 днів (частіше 7—8 днів). Для гарячки Ебола характерний гострий початок із симптомів вираженої інтоксикації, швидке підвищення температури до 38-39 °C тривалістю 5—7 днів, сильний головний біль, біль в суглобах, м'язах. Вакцини від лихоманки Ебола не існує, хоча триває експериментальне тест

Група «Експерти»: Загалом у 10 країнах (Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Нігерія, Сенегал, Малі, США, Іспанія, Великобританія, Італія) поширення епідемії хвороби, яку спричинює вірус Ебола, станом на 2 лютого 2016 року (109-й тиждень епідемії) з початку січня 2014 р. (1-й тиждень епідемії) зареєстровано 28639 випадків хвороби, зокрема 11 316 смертей.

Вірус Зіка - це вид вірусів, який переносять комарі роду Aedes. Симптоми вірусу Зіка легкі. Вони включають в себе лихоманку, висипи, біль у суглобах і кон'юнктивіт. Від вірусу помирають не часто. Госпіталізація - теж явище рідкісне. Вірус небезпечний в першу чергу для вагітних. Вагітні жінки можуть передавати вірус своїй дитині під час вагітності.  Зараження матері - призводить до патологій немовляти. Ознака недуги - неприродньо малий череп, відтак - нерозвинений мозок.

Епідеміологи Останній спалах вірусу був у 23 країнах Карибського басейну, Центральної Америки, Південної Америки, Мексики і Пуерто-Ріко. Перед тим спалахи Зіка були в Габоні, Єгипеті, Нігерії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне, Кот-д'Івуарі, Центральноафриканській Республіці, Камбоджі, Малайзії, Мікронезії, Пакистані, Індії, Таїланді, Філіппінах та Індонезії. Ймовірно, вірус Зіка опинився в Бразилії через учасників чемпіонату світу, який відбувався там у серпні 2014 року. Спортсмени приїхали з Французької Полінезії, Нової Каледонії, Островів Кука та острова Пасхи. Існує також припущення, що вірус Зіка привезли з Азії туристи, які також відвідали чемпіонат.

Імунологи  перший тиждень інфікування потрібно відправити до сучасних лабораторій зразок крові. Вірус Зіка може бути виявлений за допомогою сучасного молекулярного тестування активного вірусу, який перебуває в організмі протягом семи днів. Швидкий тест, який шукає антитіла після хвороби, дозволяє перевірити імунітет. Нині немає ліків або вакцини проти вірусу. Тому лікування, як правило, фокусується на полегшенні симптомів. Теоретично створення вакцини можливе. Проте тестування і випробування препарату на ефективність займуть роки і коштуватимуть сотні мільйонів доларів. Чимало фармацевтичних компаній зараз розробляють або планують працювати над створенням вакцини від вірусу Зіка. Британська біотехнологічна компанія Oxitec створила генетично модифікованих комарів виду Aedes Aegypti шляхом введення двох генів в їхнє ДНК. За словами науковців, це допоможе ідентифікувати комах, що переносять інфекцію. Інший ген спричиняє смерть всього потомства комара. В Oxitec говорять, що впровадження генетично модифікованих комарів на заражені території, допоможе зменшити передачу Зіка більше, ніж на 80%

Експерти Чи є небезпека вірусу Зіка для України? Головне, що, комарі, які є розносниками вірусу, у нашій країні не живуть. Їм просто не підходить наш клімат – вони полюбляють тепло й вологу. Наші ж комарі, які з’являються у нас навесні, цей вірус не переносять. Зараження ж від людини до людини поки що офіційно не зафіксоване. І навіть ті туристи, які можуть привезти з країн Америки це захворювання в Україну, швидко видужують без побічних ускладнень і не несуть небезпеки для оточуючих. Тож нам, як і більшості країнам Європи, де є зима, поширення цього вірусу боятися не варто.

4. Профілактика вірусних інфекцій (демонстрація відео “Вірусні інфекції)

Профілактика вірусних інфекцій - система комплексних заходів, які включають запобігання, обмеження поширення та ліквідацію інфекційних захворювань.

Вона включає:

  •                 діагностика (проведення досліджень на збудника);
  •                 вакцинація ( профілактичні щеплення);
  •                 імунопрофілактика
  •                 лікувально – профілактичні засоби;
  •                 карантин
  •                 госпіталізація

V. ПІДСУМКИ  УРОКУ. Перегляд відеоматеріалів “ Про коронавірус”

doc
Додано
30 червня 2022
Переглядів
443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку