STЕМ -проєкт «Мурахи в нашому житті» 

Про матеріал
Всеукраїнський еколого-натуралістичний похід «Біощит». STЕМ -проєкт «Мурахи в нашому житті» присвячений вивченню груп мурашиної сім’ї, які виконують різні функції в своїй спільноті, а саме: збирають та діляться їжею, доглядають за личинками, лялечками, охороняють гніздо, пасуть «худобу» і т.д. Мурахи будують свої гнізда – мурашники з різноманітних матеріалів в землі, у трухлявих деревах, інколи вони виступають надземними конусами, а також у живих листках. Мурашине гніздо – витвір природного мистецтва з досконалою системою ходів, окремих «кімнат» та вентиляцією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Волинський обласний еколого-натуралістичний центр. Волинської обласної ради Операція походу «Мурашка» Всеукраїнський еколого-натуралістичнийпохід «Біощит». STЕМ -проєкт«Мурахи в нашому житті» Роботу виконали:учні 7-Б класу. ОЗЗСО «Торчинський ліцей. Торчинської селищної ради» Керівник: Докай Ніна Володимирівна вчитель біології ОЗЗСО «Торчинський ліцей Торчинської селищної ради»   Торчин 2022

Номер слайду 2

STЕМ -проєкт «Мурахи в нашому житті» присвячений вивченню груп мурашиної сім’ї, які виконують різні функції в своїй спільноті, а саме: збирають та діляться їжею, доглядають за личинками, лялечками, охороняють гніздо, пасуть «худобу» і т.д. Мурахи будують свої гнізда – мурашники з різноманітних матеріалів в землі, у трухлявих деревах, інколи вони виступають надземними конусами, а також у живих листках. Мурашине гніздо – витвір природного мистецтва з досконалою системою ходів, окремих «кімнат» та вентиляцією. Учні Торчинського ліцею 7-Б класу взяли активну участь в розчищені та огороджені мурашників в Торчинському лісництві з метою їх обліку та охорони. Актуальність вивчення теми полягає в тому, що знання про мурах є недостатніми. Ці корисні мурахи навчають нас гармонійно взаємодіяти в суспільстві, дотримуючись порядку; навчають працювати та відповідально ставитися до роботи. А ще варто вивчити і собі запозичити унікальні будівельні здібності мурашок з їх безліччю лабіринтів, комор, проходів. Руді лісові мурахи є біологічним методом захисту лісу, саду, сільськогосподарських культур, що є актуальним під час застосування хімічних речовин, які отруюють навколишнє середовище.

Номер слайду 3

Метою нашого проєкту є дослідження та впровадження у практику біологічних методів захисту лісу, саду від різноманітних шкідників, а також вивчення мурах в системі різноманітних наук: біології географії, технологій, математики та ін. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:1. Поширити знання з біології про користь мурах, вивчити їх роль в екосистемах, вивчити методи охорони;Пропагувати роль мурашок в регуляції чисельності шкідливих комах.2. Зібрати та систематизувати дані про Торчинське лісництво, яке використовує біологічні методи захисту лісу від шкідників.3. Провести інвентаризацію та паспортизацію мурашників, створити схеми їх розміщення, ознайомитися з документацією на комплекси гнізд по лісництву.4. Здійснити біотехнічні заходи покращення умов існування корисних мурашок в лісі;5. Організувати учнів (онлайн, на жаль, в умовах воєнної агресії росії проти України) до виконання STЕМ -проєкту «Мурахи в нашому житті.

Номер слайду 4

Зміст. Вступ1. Біологія. Будова комахи. Види комах2. Географія. Орієнтування3. Технологія. Основи проектування4. Українська мова. Тлумачення із словника української мови5. Основи здоров’я. Здоров’я і безпека6. Мистецтво. Художні рішення образотворчого мистецтва.7. Математика. Обробка статистичних даних. Висновки. Список використаної літератури

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} ПРЕДМЕТТЕМАКОМПЕТЕНТНОСТІ (знання, уміння, навички)SБіологія Географія. Будова мурахи. Види мурах. Орієнтування. Знати будову комахи. Розрізняти різні соціальні групи. Сформувати навички орієнтування в лісіTТехнологія. Основи проектування. Виконувати практичні завдання, наближені до реального, розвивати інженерні здібності(макети)RУкраїнська мова. Тлумачення із словника української мови. Грамотно висловлювати свої думки. EОснови здоров’я. Здоров’я і безпека. Сформувати в учнів необхідні знання, навички здорового способу життя. AМистецтво. Художні рішення образотворчого мистецтва. Здійснювати пошукову діяльність мистецтва, формувати естетичний смак. MМатематика. Обробка статистичних даних. Вміти опрацьовувати факти крізь призму чисел. S T E M –проєкт «Мурахи в нашому житті»

Номер слайду 6

БІОЛОГІЯ. Будова мурахи. Тіло мурашки розділене на три відділи: велику голову, порівняно невеликі груди і об'ємне черевце. Лапки тонкі, озброєні чіпкими кігтиками. Відмінною особливістю цих комахи є тонкий перехват між грудьми і черевцем. Наявні залози, які виділяють пахучі речовини для передавання сигналів. Крім того залози можуть виділяти мурашину кислоту.

Номер слайду 7

Розвиток мурахи. Яйце, личинка, лялечка, доросла комаха

Номер слайду 8

Мурашки або мурахи (Formicidae)Мураха лісова руда. Formica rufa. Мурахи відносяться до класу комах, ряду перетинчастокрилих, підряду стебельчастих, надродини мурашиних

Номер слайду 9

Мурахи - “пастухи “

Номер слайду 10

Мурахи - “няньки “Мурахи - “солдати “

Номер слайду 11

Робочі мурахи. Мурахи - “розвідники “

Номер слайду 12

Вогняні мурахи Вогняні – це мурахи, які володіють сильним жалом і отрутою. Їх дія схожа з опіком полум'я (звідси і назва). Червона вогняна мураха поширена по всьому світу. Відомі випадки укусу людини з важкими наслідками, анафілактичним шоком, аж до смертельного результату. Садові мурахи Ці мурашки люблять ласувати фруктами й медом. Їхня улюблена страва - це медяна роса. Робочі мурашки відшукують рослини, на яких є найбільше тлі, вони її „доять“: торкаються до тулуба, потирають його своїми антенами, таким чином змушують комаху виділити краплю солодкої роси. ppt_x

Номер слайду 13

Мандруючі мурашки Мандруючі мурашки, живуть у гущавині тропічних лісів Південної Америки. Вони ведуть наземний спосіб життя і постійно мігрують. Їхні колони пересуваються зі швидкістю близько 20 м/год. Жандарми - це солдати, які тримаються по краях колонії під час „походу". Вони охороняють королеву і робітників, які несуть личинок і кокони. Медові мурахи Ось в яку медову бочку перетворився маленький, темний мураха. Він так розбухнув, що зовсім не може рухатися. Такі мурахи живуть в посушливих районах. Вони запасають медовий корм про запас. Мурашки перетворюються в такі «посудини» з медом.style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 14

З учнями 7 –Б класу ми ходили в ліс Торчинського лісництва. Учні зацікавилися мурахами, ми вирішили їх знайти та облікувати. Довідалися, що мурашник – природний компас, який допомагає орієнтуватися. Помітили розташування мурашників з південної сторони будь-якого дерева. Для орієнтування за допомогою мурашника необхідно виявити декілька мурашників і через кожен від дерева провести уявний промінь, середній напрямок променів вкаже на південь. ГЕОГРАФІЯПД

Номер слайду 15

Практична частина. Кожна сім'я мурашок має свою територію і не пускає сюди інших. Мурахи утворюють стежини і постійно ними користуються. В лісі ми спостерігали як орієнтуються комахи. Ми забрали мурашку з стежки, що веде до мурашника, і посадили його на відстані 2 метрів від цієї стежки на землю. Мураха блукала протягом 5 хвилин, доки не знайшла іншу стежку. По ній вона відразу ж попрямувала до мурашника. Якщо паличкою провести по мурашинії стежці, зачепивши верхній шар землі, то мурахи безпорадно рухаються взад і вперед, не знаючи куди йти. Тут рух, на цій ділянці мурашиної стежки порушився. Висновки. Мурахи орієнтуються в лісі за допомогою нюху, використовуючи речовини – феромони, запах яких вказує шлях, допомагає знаходити дорогу до мурашнику. Якщо мураха перебуває на своїй території, вона рано чи пізно знайде дорогу до свого «будинку».

Номер слайду 16

Розчищення мурашників та прорідження галявини учнями ліцею

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Мурашники в лісі огороджують – для того щоб їх не зруйнували дикі кабани, або інші тварини, які люблять в них «купатися». Мурашник часто гине, особливо взимку або в період дощів. Ми з учнями розчистили та огородили 10 мурашників. В Торчинському лісництві всього обліковано понад 100 мурашників. Під час вирубки лісу, мурашник переселяється.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ТЕХНОЛОГІЯ У лісовій гущавині побудували мурашник – руді лісові мурашки. Це їхній «будинок», а саме, тільки його надземна частина, а в ґрунті знаходяться підземні поверхи мурашника з безліччю камер і ходів. Мурашник має куполоподібну форму, вона оберігає його від дощу: вода скочується з верхньої частини і не розмиває мурашине житло. Висота мурашників іноді буває більше1 м Розріз мурашника1. Покриття з хвоїнок і гілок. 2. " Солярій ". 3. Один з виходів. Охороняється солдатами. Служить вентиляційним каналом. 4. "Кладовище ". 5. Зимова камера. 6. "Хлібний амбар". 7. Царська камера. 8. Камери з яйцями, личинками та куколками. 9. "Коровник ". 10. "М»ясна кладовка ".

Номер слайду 25

Здійснювали моделювання на комп'ютері, яке показало утворення моделей, схожих на ті, що спостерігалися в реальному експерименті з мурахами (досліджувався рух). Результати можуть бути використані в різних технологічних галузях. Може бути розроблена модель координації переміщень мікро-роботів, що очищають забруднені зони. Комахи в проходженні маршрутів, знаходили знайомі місця по залишеному сліду - феромонах. Німецькі, і китайські вчені в результаті спільного математичного дослідження виявили, що групи мурашок використовують стратегії навігації, розділяючись на «розвідників» і «збирачів». Завдяки мурахам людство може мати кращу систему дорожнього руху.

Номер слайду 26

Зробили креслення та виготовили макети мурашників та мурах

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Мурахи з пластиліну

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Мурахи з бісеру

Номер слайду 33

Мурахи з тканини

Номер слайду 34

Як спілкуються мурахи? Залози мурах виділяють пахучі речовини, вони, певною мірою, їм заміняють мову. За допомогою пахучих міток мурашки сповіщають про небезпеку, відрізняють своїх від чужих, сповіщають про початок розмноження, наявності корму і навіть ... про необхідність винести «сміття». УКРАЇНСЬКА МОВАСловник української мови. Академічний тлумачний словник. (1970-1980) МУРАШКИ,  мн. (одн. мурашка, и, жін.). Невеликі комахи ряду перетинчастокрилих, що живуть великими колоніями. Мордувалася мурашка з кришкою хліба, маленькою частинкою Якимової поживи (Наталія Кобринська, Вибр., 1954, 45);  В переносному значенні. Мурашки бігають (забігали, пішли, полізли й т. ін.) за (поза) спиною (по спині, по тілу і т. ін.) — про відчуття холоду, страху й т. ін. Мурашки бігали по спині, але цікавість перемогла страх (Володимир Гжицький, Чорне озеро, 1961, 15

Номер слайду 35

Великий тлумачний словник сучасної мови мурашник мура́шник -а, ч. 1》 Конусоподібна купа з хвої, сухої трави, землі, шматочків листя й т. ін., що є надземною частиною житла мурашок. 2》 перен. Про велику кількість людей. || Про місце, де перебуває велика кількість людей. 3》 Молодий рудий ведмідь, який любить ласувати яйцями мурашок. Джерело: https://slovnyk.me/dict/vts/%D0%BC%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BAМурашва й, ж. Збірн. до мурашка й мураха. 6 прикмети, що перед дощем бджоли не вилітають за взятком, а мурашва не снує біля свого гнізда (Колг. Укр., 8, 1956, 41);У порівн. Діти, як мурашва, розповзлися по зеленій галявині (їв., Життя.., 1945, 24). Андрієві очі лізуть на лоб, а за плечима — мурахи (Михайло Коцюбинський, II, 1955, 56); Холодні мурахи пробігли по спині. Дівчина здригнулась (Олесь Донченко, V, 1957, 351). Вода реве поміж тими всіма загатами, а люди, мов мурахи, бігають і кричать (Хотк., II, 1966, 409); Члени бригади заворушилися біля машини, ніби мурашва навколо велетенського жука (Чорн., Красиві люди, 1961, 76). Андрієві очі лізуть на лоб, а за плечима — мурахи (Коцюб., II, 1955, 56);Словник Грінченка. Мура́шка, -ки, ж. Муравей. Мурашки, мурашки! поховайте подушки, бо татари йдуть. Ном. № 339.

Номер слайду 36

ОСНОВИ ЗДОРОВ’ЯПричинно-наслідкові зв’язки між природним та соціальним довкіллям, прогноз соціальних наслідків використання сучасних технологій у природному та соціальному середовищі. ЗНАЧЕННЯ МУРАХ. Мурахи – санітари лісу. Вони поїдають комах-шкідників і їх личинки, тим самим регулюючи кількість шкідливих комах. Падальщики. Вони очищають ліс, харчуються трупами комах і екскрементами, сприяють оновленню лісу, руйнують мертву деревину, тим самим прискорюючи процеси розкладання. Мурашки сприяють підвищенню родючості ґрунту. Вони розпушують і перемішують ґрунт, насичуючи її киснем (аерують). Удобрюють ґрунт, переносячи вглиб органічні і мінеральні речовини. Поблизу мурашників швидше ростуть дерева та кущі, густіше і вище квіти і трави. Харчуючись насінням рослин, мурашки його поширюють, тому що не завжди можуть донести до мурашника всю здобич. Мурахи також люблять поласувати квітковим нектаром, тому частенько є запилювачами квітів. Мурахи є важливою ланкою в харчовому ланцюзіМурахи вирощують і щодня їдять цвілеві гриби, з яких люди виготовляють антибіотики. З мурашок виділяють бактерицидну речовину, яка вбиває збудників холери, тифу і туберкульозу, до того ж, вона нешкідлива для людини.

Номер слайду 37

МИСТЕЦТВОХудожниця з ПАР Янта Найкер малює картини та довершує їх за допомогою маленьких тварин – мурах

Номер слайду 38

вулиця Архітектора Городецького, 8, Київ, Пам’ятник мурасі

Номер слайду 39

МАТЕМАТИКАЗагальна довжина стежин складає близько 1 км, а протяжність доріг в гнізді часом перевищує 7 км. Головною їжею мурашок є комахи. За один день мурашина сім’я знищує до 1 кг гусені, личинок жуків, метеликів та інших комах. Всі види мурашок розмножуються в певний час 1-2 рази в рік. Незважаючи на свій крихітний розмір, мурахи живуть дуже довго: робочі особини – 1-3 роки, а королеви – до 20 років! І тільки вік самців зазвичай не перевищує кількох тижнів. Мурахи- соціальні комахи, вони розділені на 3 касти: самки, що відкладають яйця (королеви або матки), самці і безплідні самки (робочі)Робочі мурахи діляться на 3 соціальні групи, які виконують різні задачі: годування матки і молоді, чистка колонії та пошук їжі. Приблизно 40% від усіх робочих мурах є годувальниками 30% є фуражирами, які збирають переважну частину їжі для колонії

Номер слайду 40

Для нормального існування мурахам потрібно не менше 10 товаришів1/4 свого часу вони витрачають на догляд за собою (гігієнічні процедури). Сплять мурахи приблизно 3 години, забравшись в поглиблення в ґрунті і тісно притиснувши кінцівки до тулуба. Вчені підрахували: 1 мурашина сім'я може перенести за літо у свої погреби до 40 тисяч різних насінин. Висота мурашників буває більше 1 метра. У великому гнізді живуть тисячі і десятки тисяч мурашок. За дослідженнями, робочі мурахи пам’ятають свої стежки протягом 4 днів. Слон насилу піднімає вантаж у 3 рази більший від своєї маси, а мураха – у 50 разів

Номер слайду 41

ВИСНОВОКМи з учнями 7-Б класу Торчинського ліцею взяли активну участь в операції походу «Мурашка». Ознайомилися з різними джерелами літератури. Створили STЕМ –проєкт «Мурахи в нашому житті». Вважаємо, що саме підхід з різних дисциплін є найбільше актуальним, щоб побачити цілісну картину дослідження. Створили повідомлення, презентації, моделі мурашки та мурашника. В лісі, в природному середовищі, вчилися орієнтуватися та спостерігали мурах та їх діяльність. Облік мурашників провели в Торчинському лісництві. Учні розчистили територію та огородили 10 мурашників. Руді лісові мурахи є біологічним методом захисту лісу, саду, сільськогосподарських культур адже застосування хімічних речовин забруднюють повітря, грунт, водойми, що є катастрофічним для нашої планети. Вважаємо, що мурахи виконують надзвичайно важливі функції в природному середовищі та потребують вивчення та захисту.

Номер слайду 42

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ1. https://www.youtube.com/watch?v=c. DDa. NN2i4wc2. https://www.facebook.com/bookopt1/posts/2794940707446578/3. Длусский Г. М. Муравьи рода Formica. – М.: Наука, 19674. Длусский Г. М., Букин А. П. Знакомьтесь: муравьи! – М.: Агропромиздат, 19865. Акімушкін І. "Тваринний світ", 19756. Брем A. Життя тварин. – Харків: Видавничий дім «Школа», 20047. Макаревич О. Н. Видове різноманіття та хорологічні комплекси мурашок міста Херсона// Матеріали конференції «Загальна і прикладна ентомологія в Україні». – Львів, 2005

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
31 серпня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку