Стиль реалізм у живописі,музиці і театральному мистецтві

Про матеріал

Урок мистецтва у 8 класі "Стиль реалізм у живописі,музиці і театральному мистецтві". Урок створений у програмі Microsoft Sway презентації. Динамічна презентація містить світлини, фото та відео. Підходить як для дистанційного навчання, так і для роботи в класі , якщо є інтернет і екран. Переглянути урок можна за посиланням

https://sway.office.com/vmGPrEe0bjICKvrx?ref=Link&loc=play

Також ви можете відправити це посилання учням для самостійного перегляду або повторного перегляду (наприклад, після уроку в ZOOM або уроку в класі) у classroom, telegram або viber. Моїм дітям такі презентації дуже до вподоби. Сподіваюсь, що вам та вашим діткам теж буде цікаво

Перегляд файлу

image 

Стиль реалізм у живописі, музиці й театральному мистецтві.

У  середині ХІХ ст. романтизм поступився місцем реалізму, який часто розглядають його протилежність, як мистецтво «втрачених ілюзій» 

   Романтики намагалися створити  нову, прекрасну  реальність, а реалісти - правдиву. Вони відображували життя  у справжніх образах, а не у вигаданих, що виникли в уяві митця.

Реалістичний напрям, як і попередні стилі, виявився в різних мистецьких галузях :літературі (Ч.Діккенс, О.Бальзак).

image 

живописі (Г.Курбе, І.Рєпін)

image

 Зародження  реалізму пов’язують із творчістю французького живописця    Г. Курбе, який у 1855 р. відкрив у Парижі свою персональну виставку «Павільйон реалізму». 

image

image 

image 

театрі (М.Щепкін, М.Заньковецька)

image 

Живопис

image

Реалістичний живопис поширився далеко за межі Франції. У різних країнах він мав різні назви:  в Італії — веризм, в Австрії — гейдельберзька школа, в Америці — школа сміттєвого відра.

У різних мистецьких жанрах реалізм проявляється по-різному. Художній образ не залежить від ступеня подібності, наслідування реального об’єкта, натуралістичності зображення, а простежується в індивідуальному стилі митців. 

image

Розгляньте ілюстрацію. З’ясуйте, які засоби виразності використав художник, аби правдиво відобразити картини селянського побуту.

image 

1 - Дж. Сегантіні. «На водопої». 1888 р

Особливості реалістичного живопису: достовірність, уважне дослідження навколишнього світу, відтворення дійсності у часовому вимірі, критичність і максимум правдивості. Жанри: побутовий, історичний, портрет, пейзаж.

Творчість художників-передвижників

image

Товариство пересувних художніх виставок (скорочено передвижники) — творче об’єднання  українських художників в останній третині XIX століття, що будувало свою діяльність на засадах кооперації. Передвижництво відігравало неабияку просвітницьку роль у тогочасному суспільстві, мало велику кількість послідовників і в цілому здійснило значний вплив на розвиток мистецтва України .

image

image 

2 - Фотографія М. Панова. Художники-передвижники. Бл. 1871 р.

image

Передвижники своєю творчістю остаточно утвердили позиції реалізму в побутовому й історичному жанрах, портреті та пейзажі.

До складу товариства входили: І. Рєпін, В. Суриков, В. Маковський, І. Прянишников, О.

Саврасов, І. Шишкін, В. Максимов, К. Савицький, брати  В. і  А. Куїнджі,  М. Ярошенко, І.

Левітан, В. Серов та ін. Учасниками виставок були також М. Антокольський, В. Верещагін, критик-демократ      В. Стасов.

image

3 - І. Рєпін. «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». 1878-1891 рр.

image

«Запорожці пишуть листа турецькому султанові» — відома картина  українського художника

Іллі Рєпіна, яку він створив у двох екземплярах. Етюди до твору митець писав у кубанській станиці Пашківській, Катеринославі та в маєтку Качанівка Чернігівської губернії. Сюжетом для цієї картини послужив відомий лист запорозьких козаків, написаний у 1676 році як відповідь на ультиматум турецького султана Мехмеда IV.

image

image

Розгляньте роботи художників-передвижників, які стали справжніми шедеврами образотворчого мистецтва. Визначте жанр кожної картини і розкажіть про характерні риси реалістичного живопису.

image

4- І. Рєпін. «Вечорниці». 1881 р.                                                                                                             І. Рєпін. «Маніфестація

17 жовтня 1905 року». 1907-1911 рр.

image 

5 - В. Васнецов. «Богатирі». 1881-1898 рр

image 

6 - І. Шишкін. «Корабельний гай». 1898 р.

image 

7 - І. Шишкін, К. Савицький. «Ранок у сосновому лісі». 1889 р.

image 

8 - В. Серов. «Дівчинка з персиками». 1887 р.

image

У середині й другій половині XIX ст. у творчості багатьох художників проявилися риси критичного реалізму, метою якого було правдиве зображення повсякденного життя людей, передусім пригноблених і знедолених, критика явищ соціальної несправедливості. Цей напрям знайшов утілення в жанрових картинах П. Федотова, соціально-побутових полотнах В. Перова, у творчості художників-передвижників В. Крамського, В. Маковського, М. Ярошенка, І. Рєпіна та ін.

image

image 

10 - П. Федотов.«Сватання майора». 1848 р.

image 

image 

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

Головними представниками реалістичного напряму в музиці стали Дж. Верді, Р. Леонкавалло, Дж. Пуччіні, Л. Деліб, Ж. Бізе, Й. Штраус (син), композитори «Могутньої купки» та інші.

image

В Італії XIX століття найбільш масовим і демократичним жанром мистецтва була опера. Творчість італійського композитора Джузеппе Верді вважають вершиною реалізму в оперній музиці. У своїх творах він виражав протест проти насилля та пригноблення,

пропагував ідеї боротьби за звільнення та об’єднання Італії

image

image 

Дж. Верди. Пісенька герцога из оперы "Риголетто".

image 

image

Італійські опери реалістичного спрямування започаткували нові принципи вокального та сценічного виконавства: драматичну виразність співу, яскраву акторську майстерність співака, історичну точність декорацій і костюмів.

У Франції значного розвитку досягла лірична опера, що вирізнялася інтимними темами та сюжетами, запозиченими з класичної літератури. Її характерними рисами були

поетичність, демократична мова, близька до міського фольклору, глибокий психологізм. До

шедеврів французької опери належать«Манон», «Вертер» Ж. Массне; «Фауст», «Ромео і

Джульетта» Ш. Гуно; «Гамлет» А. Тома та інші. Цікаві екзотичні сюжети Сходу простежуються в операх «Лакме» Л. Деліба, «Шукачі перлів», «Джаміле» Ж. Бізе, «Самсон і Даліла», Ш.К. Сен-Санса.

Вершиною реалізму в оперному мистецтві Франції стала опера Ж. Бізе «Кармен». Її герої

— прості люди із сильними та суперечливими характерами. Твір наповнений іспанським колоритом, драматичним сюжетом та різноманітними народними сценами.

Послухайте уривок із опери Ж.Бізе "Кармен"-ТОРЕАДОР

image

image 

image

Цікаво, що саме Франція стала колискою нового музичного жанру — оперети.

image

Оперета (італ. operetta — маленька опера) — музично-сценічна вистава переважно розважального характеру, що поєднує монологічне і діалогічне мовлення з вокальною та інструментальною музикою, танцювальне мистецтво й естрадні прийоми.

image

Оперети пишуть на комічний сюжет, музичні номери в них коротші, ніж в операх, музика має легкий, грайливий характер у поєднанні з традиціями академічної музики. Родоначальники жанру —французькі композитори Ф. Ерве та Ж. Оффенбах.

image

image 

11 - Флоримон Ерве

image

Французький композитор Флоримон Ерве — органіст, співак, лібретист, автор жанру «оперета-буф». У його творах висміюються традиційні оперні форми. Найбільш відомою оперетою стала «Мадемуазель Нітуш».

image

image

Жак Оффенбах — французький композитор, один із засновників класичної оперети. Світову славу йому принесли «Орфей у пеклі», «Прекрасна Олена», «Паризьке життя», «Перікола»,

«Казки Гофмана» та інші. Твори композитора — це пародія на буржуазно-аристократичне суспільство. Вони наповнені грайливою мелодикою та танцювальними ритмами.

В Австрії XIX ст. розвивається віденська придворна опера та оперета. Засновниками жанру оперети стали Ф. Зуппе («Прекрасна Галатея», «Бокаччо», «Донья Жуаніта»), Й. Штраус (син) («Циганський барон», «Летюча миша»), К. Мілльокер («Бідний студент», «Гаспарон», «Бідний Іонафан»), К. Целлер («Продавець птахів», «Мартін-рудокоп»).

Музична культура XIX ст. у Великій Британії цікава появою англійського музичного театру

«Ковент-Гарден», що став найважливішим оперним центром. Творцем англійської оперети був композитор А. Салліван («Фартух», «Пензанські пірати», «Мікадо», «Терпіння»).

image

image

 Театр стилю реалізм зображує сценічних персонажів близькими до реального життя, з реалістичною режисурою і постановкою. Основи реалістичного театру були розвинуті ще античними греками та середньовіччям, головна їх філософська сутність предмети видимого світу існують незалежно від людського відчування і пізнання. Найбільший розквіт театру реалізму припадає на ХIX і XX століття.

image

  В Німеччині театральне мистецтво розвивалося стрімкими темпами. На сцені відомого

Мейнингенського театру ставили пєси Г. Ібсена, Г.Гауптмана та інших. Німецький театр був засобом для пропаганди ідей свободи та рівності.

image

image

  Театральне життя Австрії славилося розквітом театрів передмість, що повязано із творчістю драматурга Ф. Раймунда. У другій половині XIX ст. значний вплив на театральне мистецтво країни здійснив «Бургтеатр» (керівник Г. Лаубе).

image

  Італія прославилася розквітом жанру балету, що був заснований на традиціях античної пантоміми і культури народного танцю. Відомим став театр «Ла Скала» із своєю балетною школою. Її випускники К. Бріанца, П. Леньяиі, В. Цуккі славилися високою технікою.

image

image

         Розкажіть про свої враження від живопису, музичного та театрального мистецтва другої половини XIX—XX ст.

         Назвіть характерні риси живопису реалізму та прізвища відомих авторів. Які твори стали справжніми шедеврами живопису?   Охарактеризуйте особливості музики реалізму.

        

image

Назвіть прізвища видатних композиторів та їхні твори.

image

Створіть презентацію на тему "Мистецтво реалізму". Підберіть цікаві ілюстрації  за темою та  озвучте музикою XIX-XX ст.

Урок підготувала Тищенко Світлана Іванівна

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паращук Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
До підручника
Мистецтво 8 клас (Кондратова Л.Г.)
Додано
16 січня 2023
Переглядів
4563
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку