Сторінки життя Іванни Блажкевич та її твори.

Про матеріал
Презентація створена для ознайомлення п'ятикласників із творчістю письменниці Іванни Блажкевич. Матеріал для вивчення літератури рідного краю ( Тернопільщини)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторінки життя Іванни Блажкевич. Огляд її творів для дітей. Підготувала учитель української мови та літератури Розтоцької ЗОШ І-ІІ ступенів Надія Букай

Номер слайду 2

Діждемось хвилини, коли на Вкраїну воля прилине! Коли вже наступить. Кінець наших мук!І. Блажкевич

Номер слайду 3

Сьогодні мета нашого уроку: ознайомлення зі сторінками життя Іванни Блажкевич та її творами. Вивчатимемо літературу рідного краю.

Номер слайду 4

Давайте пригадаємо та поміркуємо…Яких письменників рідного краю ви знаєте? Для чого потрібно вивчати літературу рідного краю?Чи достатньо сьогодні ми вивчаємо цю літературу?

Номер слайду 5

. Життя і творчість Іванни Блажкевич. Українська дитяча письменниця Іванна Омелянівна Блажкевич народилася 9 жовтня 1886 року в с. Денисів Козівського району у родині вчителя О. Бородієвича. Священик Осип Вітошинський разом з учителем Омеляном Бородієвичем будили національну свідомість людей, заохочували селян до відвідин першої в повіті читальні «Просвіти». Такі умови були добрим грунтом, на якому розвивалась і кріпла висока духовність і патріотизм Іванни Блажкевич.

Номер слайду 6

Здобувала освіту в Денисівській початковій і Тернопільській виділовій школах. Екстерном склала екзамени у Львівській учительській семінарії. В 20-х роках вчителювала в Галичі і Залукві Галицького району. Перші літературні спроби Іванни Блажкевич датуються 1908 роком. Зокрема, «Грудка на могилу Марка Каганця», «Жертвам людської сваволі», «Над свіжою могилою», у яких вимальовано жорстоку розправу австрійської адміністрації над українцями Галичини.

Номер слайду 7

Свою пристрасну любов до рідної землі вона прагнула передати дітям, тому писала і публікувала для них цікаві твори: «Святий Миколай у 20-му році» (1922); «Тарас у дяка» (1923); «Діло в честь Тараса» (1924);«Вертеп» (1924); «В мамин день» (1931); «Івась-характерник» (1936);Збірки поезій: «Мила книжечка» (1928); «Оповідання» (1937); «Подоляночка» (1958); «Прилетів лелека» (1991р.); «Прилетіла ластівка» (1986); «Хто посіяв промінь» (1976); «Чи є в світі що світліше?» (1977).

Номер слайду 8

Смерть Іванни Блажкевич Померла Іванна Блажкевич 2 березня 1977 року в рідному селі Денисові. Але духовно вона єднала і єднає все наше жіноцтво в одну, єдину родину. Найближча своїм переконанням нам, галичанкам, Іванна Блажкевич постає символом честі і слави української нації, її незламний дух є трагічним стовпом під будову української держави.

Номер слайду 9

Легендарна жінка. Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу пам’ять серед галичан. А надто серед жителів села Денисова на Козівщині, де Іванна Блажкевич жила, творила, займалася громадською діяльністю. Тут стоїть пам’ятник письменниці, паралельно з історико-краєзнавчим музеєм діє меморіальний музей-садиба, де порається її дочка Дарія Іванівна.

Номер слайду 10

Опрацювання творів письменниціЧИ Є В СВІТІ ЩО СОЛОДШЕ?Чи є в світі що солодше,Як мамині очі,Які зорять за дітками,Як вдень, так і вночі?Чи є в світі що любіше,Як мамині руки: Що працюють для дитини. Щиро - без принуки? Чи є в світі що щиріше,Як серденько мами: Яке б'ється для діточок,Аж ляже до ями?Чи є в світі що дорожче,Як мама кохана,Що працює для дитинки. До ночі від рана?

Номер слайду 11

Бесіда за питаннями1. Що для ліричної героїні вірша є найсолодшим?2. Про кого розповідається в поезії?3. Чи погоджуєтеся ви з тим, що мама є найдорожчою для нас людиною?4. Чи гідно ми оцінюємо старання наших матусь?5. Знайдіть у вірші художні засоби.

Номер слайду 12

БОГДАНКОХоч Богданко наш ніколи Не ходив іще до школи, А вже пише і малює. Цілий день він щось майструє. Може з дерева за мить Гарну іграшку зробить: І сопілочку, й візок,І санчата, й батіжок, Часом клеїть залюбки Паперові вітрячки. З глини ліпить він горнята, Мисочки і пташенята. Золоті в Богданка руки — Все він робить без принуки. Щоб даремно не сидіти, Спробуй ти таке зробити.

Номер слайду 13

Бесіда за питаннями1. Про кого розповідається в поезії?2. Як авторка описує свого героя?3. Як письменниця ставиться до Богданка?4. Хоча хлопчик ще малий, але він робить чимало справ. Яких саме? Зачитайте.5. Чого нас навчає ця поезія?6. Знайдіть у вірші художні засоби.

Номер слайду 14

ВЕЛИЧАЄМ ТЕБЕ, МАМОВеличаєм Тебе, Мамо,В ту святочну днину –За Твій труд і за старання. Пильні без упину. Величаєм за ту працю,Яку мама мала,Нім дитинка від колиски. На ніженьки стала. Величаєм за сей догляд. Пильний, невсипущий,Щоб собі що не накоїв. Син непосидющий. Величаєм за ті скорбніНедоспані ночі,Як недуга заглянула. Дитинятку в очі. Величаєм за опіку. У життя ззаранняІ за те перед Тобою. Клонимось в пошані!

Номер слайду 15

Бесіда за питаннями1. Про кого розповідається в поезії?2. Як авторка описує труд матері?3. Чому, на вашу думку, слово «мати» написане з великої літери?4. До чого закликає нас авторка?5. Чого нас навчає ця поезія?6. Знайдіть у вірші художні засоби.

Номер слайду 16

ДО ШКОЛИЯк лелеки збиралися. Від нас відлітати,Почала нам матусенька. Про школу казати. Защеміло Павлусеве. Маленьке серденько,Що пропала вже свобода. Дитяча швиденько. Та як неня обіцяла. Купить зошит, книжку, -Вмить з’явилася усмішка. На хлоп’ячім личку... Важко воно справді буде. Раненько вставати,Та нічого не порадиш,Треба привикати.

Номер слайду 17

Бесіда за питаннями1. Про що розповідається в поезії?2. Про що мати почала розповідати маленькому Павлусеві?3. Чому хлопчик засмутився?4. Що купила мати Павлусеві?5. Чого нас навчає ця поезія?6. Знайдіть у вірші художні засоби.

Номер слайду 18

Підсумки1. Що ви засвоїли на сьогоднішньому уроці?2. Чи сподобались вам твори Іванни Блажкевич? Чому?

Номер слайду 19

Домашнє завдання!Прочитати літописні оповіді «Три брати – Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь», «Святослав укладає мир з греками і повертається до Києва. Смерть Святослава».

Номер слайду 20

Дякую за урок!

pptx
Додав(-ла)
Букай Надія
Додано
19 січня 2021
Переглядів
1842
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку