Строї та їх елементи. Обов’язки військовослужбовця перед шикуванням і в строю.

Про матеріал
Заняття : Строї та їх елементи. Обов’язки військовослужбовця перед шикуванням і в строю. Мета: - Надати учням уявлення про строї та їхні елементи; - Ознайомити кадетів з обов’язками солдата в строю; - Практично відпрацювати попередні та виконавчі команди.
Перегляд файлу

 

Автор: Бодяко Сергій Іванович

 

Навчальний заклад:

м. Київ, ліцей – інтернат №23 «Кадетський корпус» з посиленою військово – фізичною підготовкою імені Володимира Великого

 

 

Тема :

Стройові прийоми і рух без зброї 

 

Заняття :

Строї та їх елементи. Обов’язки військовослужбовця перед шикуванням і в строю.

 

Мета:

 

-           Надати учням уявлення про строї та їхні елементи;

-           Ознайомити кадетів з обов’язками солдата в строю;

-           Практично відпрацювати попередні та виконавчі команди.

 

Місце:

   Класне приміщення 

Час:

  1 година

 

Література : Стройовий Статут Збройних Сил України (стт. 1-15, 26, 92,93,  108-113)

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

І. Вступна частина – 5 хв.

-                  перевірка наявності особового складу, його готовності до проведення заняття;

-                  контрольне опитування за змістом раніше вивченої теми;

-                  оголошення теми та мети заняття, порядку його проведення

 

ІІ. Основна частина – 37 хв.

Відпрацювання навчальних питань:

1. Строї та їхні елементи

Стройова підготовка є одним із найважливіших розділів навчання допризовника. Навички, набуті на заняттях із стройової підготовки, вдосконалюються на заняттях із вогневої, фізичної підготовки та в повсякденній службі.

Солдат строкової служби, як правило, діє в складі свого відділення, тому він повинен добре знати своє місце в строю, різні стройові прийоми без зброї і зі зброєю. Основні обов’язки військовослужбовців перед шикуванням і в строю, порядок виконання стройових прийомів визначені Стройовим статутом Збройних сил України.

Щоб уміти швидко і правильно діяти в строю, рядовий повинен знати, що таке строї та які їхні елементи.

Стрій — визначене Стройовим статутом розміщення військовослужбовців, підрозділів і частин для спільних дій у пішому порядку та на машинах.

Шеренга — стрій, у якому військовослужбовці розміщені один біля одного на одній лінії згідно з визначеними інтервалами.

Фронт строю — бік строю, в який військовослужбовці розміщені обличчям, а машини — лобовою частиною.

Фланг строю — край строю, правий або лівий. Під час поворотів строю назви флангів не змінюються.

Тил строю — сторона, протилежна фронту.

Інтервал — відстань по фронту між військовослужбовцями, машинами, підрозділами, частинами.

Дистанція — відстань у глибину між військовослужбовцями, машинами, підрозділами, частинами.

Ширина строю — відстань між флангами.

Глибина строю — відстань від першої шеренги (від військовослужбовця, який стоїть попереду) до останньої шеренги (до військовослужбовця, який стоїть позаду), а під час дій на машинах — відстань від першої лінії машин (від машини, що стоїть попереду) до останньої лінії машин (до машини, що стоїть позаду).

Лінія машин — стрій, у якому машини перебувають на одній лінії одна біля одної.

Ряд — два військовослужбовці, які стоять у двошеренговому строю один за одним. якщо за військовослужбовцем першої шеренги не стоїть військовослужбовець другої шеренги, то такий ряд називається неповним; останній ряд завжди має бути повним.

Двошеренговий стрій — розміщення військовослужбовців однієї шеренги за військовослужбовцями іншої шеренги на відстані одного кроку (випростаної руки, покладеної долонею на плече військовослужбовця, який стоїть попереду). Шеренги називаються першою та другою. Під час повороту строю назви шеренг не змінюються. Одношеренговий (шеренга) і двошеренговий строї можуть бути зімкнутими або розімкнутими.

Колона — стрій, у якому військовослужбовці розташовані один за одним, а підрозділи (машини) один (одна) за одним (за одною) — на відстанях, визначених Стройовим статутом або командиром. Колони застосовують для шикування підрозділів і частин у похідний або розгорнутий стрій.

Розгорнутий стрій — шикування підрозділів в одну лінію по фронту в одношеренговому чи двошеренговому строю (або в лінію машин, або в лінію колон) з інтервалами, визначеними Стройовим статутом або командиром.

Похідний стрій — шикування підрозділів у колонах один за одним на дистанціях, визначених Стройовим статутом або командиром.

Напрямний — військовослужбовець (підрозділ, машина), що рухається на чолі строю у визначеному напрямі.

Замикаючий — військовослужбовець (підрозділ, машина), що рухається останнім (останньою) в колоні.

 

2. Обов’язки військовослужбовців перед шикуванням у строю. 

Для успішного виконання прийомів і дій військовослужбовець повинен знати свої обов’язки перед шикуванням і в строю.

 

 

 

Військовослужбовець зобов’язаний:

                 перевіряти справність своєї зброї, закріплених за ним озброєння, боєприпасів, особистих засобів захисту, шанцевого інструменту, обмундирування і спорядження;

                 мати акуратну зачіску, охайно заправляти обмундирування, правильно надівати і припасовувати спорядження, допомагати товаришеві усунути помічені недоліки;

                 знати своє місце в строю, вміти шикуватися швидко, без метушні;

                 під час руху зберігати рівняння, інтервали і дистанцію, не виходити зі строю (з машини) без дозволу;

                 у строю без дозволу не розмовляти, дотримуватися цілковитої тиші, пильнувати за наказами (розпорядженнями) і командами (сигналами) свого командира, виконувати їх швидко і точно; • передавати накази, команди (сигнали) без перекручень, гучно й чітко.

 

3. Стройові команди

Команди поділяються на підготовчі та виконавчі. Підготовчу команду подають чітко, виразно, гучно, протяжно, щоб військовослужбовці у строю зрозуміли, яких дій вимагає від них командир. Виконавча команда (або команда до виконання) подається після паузи, гучно, уривчасто, чітко, наприклад, «ПравоРУЧ», «Ліво-РУЧ». Перша частина слова — це попередня команда, друга частина, написана великими літерами,— виконавча команда.

За попередньою командою військовослужбовці, якщо вони перебувають у строю, стають струнко, якщо рухаються, то переходять на стройовий крок, а поза строєм повертаються в бік начальника і теж стають струнко. Щоб привернути увагу окремого військовослужбовця або підрозділу, подаючи попередню команду, називають військове звання і прізвище військовослужбовця або підрозділ. Наприклад: «Рядовий Коваленко, кругом», «Третій взвод, стій». Щоб відмінити або зупинити виконання прийому, подається команда «Відставити». За цією командою стають у положення, яке було до виконання прийому.

За командою «Ставай» здійснюється шикування підрозділів. За цією командою треба швидко стати в стрій, визначити інтервал і дистанцію, п’яти поставити разом, а носки розгорнути по лінії фронту на ширину стопи, дивитися прямо перед собою.

За командою «Рівняйсь» усі, крім правофлангового, повертають голову вправо, праве вухо вище лівого, підборіддя підняте, і вирівнюються так, щоб кожний бачив груди четвертого солдата. За командою «Ліворуч — рівняйсь» усі, крім лівофлангового, повертають голову вліво. Коли рівняння закінчено, подається команда «Струнко» і всі військовослужбовці стають у вихідне положення (голову прямо).

У стройове положення стають за командою «Струнко». При цьому треба триматися прямо, без напруження; ноги в колінах випрямити, але не напружувати їх; груди підняти, а все тіло трохи подати вперед, живіт втягти, плечі розгорнути; руки опустити так, щоб кисті, повернуті долонями всередину, були збоку стегон, а напівзігнуті пальці торкалися стегна; голову тримати високо й прямо, не випинаючи підборіддя; дивитися перед собою; бути готовим до негайних дій.

За командою «Вільно» послабити в коліні праву або ліву ногу, але не рушати з місця, бути уважним і не розмовляти.

ІІІ. Заключна частина – 3 хв.

-         Нагадування теми та мети заняття, як досягнута остання;

-         Вказати на загальні недоліки та шляхи їх усунення

-         Постановка задач на самопідготовку  Завдання на самопідготовку Підготувати відповіді на запитання 1. Що таке стрій?

2.                  Які є види строїв?

3.                  У чому полягають обов’язки солдата перед шикуванням і в строю? 4. Які є стройові команди?

 

 

Учитель предмету 

“Основи військової підготовки”                                               С.І.БОДЯКО

pdf
Додав(-ла)
Бодяко Сергій
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
8763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку