СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. СЕКТОРАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ

Про матеріал
Презентація "Структур світового господарства і господарства окремих країн. Секторальна модель економіки."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СТРУКТУРА СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА. СЕКТОРАЛЬНА МОДЕЛЬ ЕКОНОМІКИ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Як кожна складна економічна система, світове господарство функціонує відповідно до певних принципів:> територіальність (прив’язка до певної території, де розташовані виробничі потужності й споруди, ресурси, проходять транспортні магістралі тощо);> цілісність (взаємозв’язок і взаємозалежність елементів господарства між собою, за яких зміни в одному з компонентів беззаперечно викличуть систему змін в усьому комплексі світового господарства);> ієрархічність (підпорядкування, а саме: країни-лідери світового господарства визначають структуру виробництва, переміщення, споживання основних потоків сировини, продукції, послуг, фінансів тощо);> саморегуляція (на основі дії економічного закону попиту і пропозицій);> адаптація (будь-які коливання та зміни на світовому ринку викликають реакцію пристосування до цих змін, що сприяє збереженню економічної рівноваги).

Номер слайду 4

Структура - внутрішня будова системи та сукупність стійких зв’язків у ній, що забезпечують її цілісність. Множина структур світового господарства й окремих країн. У географії господарства розрізняють такі прості структури секторальнусуспільну, політичну,функціональнутериторіальну показують співвідношення різних елементів господарської системи  1.територіальні(сектори, виробництва і послуги, підприємства, установи й заклади)2.територіальні (регіон, економічний район, промисловий центр тощо)

Номер слайду 5

У своєму розвитку і становленні секторальна структура економіки пройшла декілька етапів: доіндустріальний (під час якого основним сектором економіки був видобуток природних ресурсів), індустріальний (основним сектором економіки в якому була промисловість) та постіндустріальний етап (основний сектор економіки — сфера послуг).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Рис. 3. Трисекторна структура економіки України, % ВВП

Номер слайду 8

СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА.Інтернаціоналізація, інформатизація, глобалізація, регіональна економічна інтеграція виробництва, перехід від економіки індустріального до економіки постіндустріального суспільства «Аеробус А380»: під маркою «made in World» («зроблено у світі»). Найвідоміші регіональні інтеграційні об’єднання 1.Європейський Союз (ЄС), асоційованим членом якого є й Україна.2. У Північній Америці створено зону вільної торгівлі у складі США, Канади й Мексики (НАФТА). 3. У Південній Америці діє інтеграційне економічне об’єднання МЕРКОСУР. Різні інтеграційні об’єднання країн є на всіх материках і частинах світу.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У світовому господарстві відбуваються важливі структурні зміни. Поступовому переході від індустріальної (промислової) моделі його розвитку до постіндустріальної. Цей перехід передбачає збільшення частки третинного сектору економіки (сфери послуг) і перетворення його на домінуючу сферу. За допомогою схеми укажіть країни, які входять до кожної складової різних моделей світового господарства. Знайдіть їх на політичній карті світу в атласі.

Номер слайду 11

Двучленная модель світового господарства. Відповідно до цієї теорії, всі держави слід розділити на дві групи: розвинені економічні і розвиваються. Ділення відбувається по екватору: Північ – динамічний, багатий, Південь – відсталий, бідний. Але, ситуація у світі склалася така, що багато країн Південної півкулі виходять на абсолютно новий рівень свого економічного зростання, і цей поділ стало неактуальним. Тричленна модель світового господарства. За аналогією з попередньою моделлю, виділяють тричленну модель світового господарства. Сюди додають ще групу держав з перехідною економікою. Її вдосконалили, і зараз прийнято говорити про такому розподілі: Перша група (Центр)— це 25 держав Півночі, які є передовими в економіці. Традиційно сюди ставитися країни Зарубіжної Європи, США, Японія. Це “локомотиви” сучасної науки, техніки, НТР. Друга група (Периферія) — це динамічно розвиваються (нові індустріальні держави, експортери нафти) країни Півдня. Їх більше 100. У країнах, що експортують нафту, дуже високий рівень доходу на душу населення. Це Катар (60,7 тис. дол. в рік), Бруней (26,4 тис. дол), Кувейт (26,0 тис. дол.), Бахрейн (24,1 тис. дол.), Саудівська Аравія (20,1 тис. дол.). Для порівняння, у Росії цей показник 8,9 тис. дол. у рік. Напівпериферію – всі інші бідні і слабо розвинені в економічному плані держави. Десятичленная модель найкраще відображає ситуацію у світі. Зовсім скоро може статися так, що значення деяких показників зміниться, особливо це стосується країн Південно-Східної Азії, серед яких виділяються Південна Корея, Тайвань, Сінгапур і Гонконг, і Китай, який за розмірами експорту вже наздогнав США.

pptx
Додано
26 вересня 2021
Переглядів
2095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку