Ступені порівняння якісних прикметників, їх творення

Про матеріал
Запропонована презентація допоможе якнайкраще підготуватися вчителям до уроку української мови за найменших затрат часу, сприятиме поглибленню знань учнів про групи прикметників за значенням, ознайомити із ступенями порівняння якісних прикметників, формувати вміння утворювати ступені порівняння прикметників, правильно та доречно вживати їх у власному мовленні; формуватиме загально пізнавальні вміння відрізняти прикметник від інших частин мови; правильно визначати морфологічні ознаки прикметника; удосконалюватиме навички правильного й доречного використання прикметників у мовленні, розвиватиме пам’ять, спостережливість; виховуватиме мовленнєву культуру учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Доброго дня! Я рада вітати вас на дистанційному уроці!

Номер слайду 2

Пам’ятаєте, як ми мріяли із вами здійснити екскурсію усім класом. Подумки ми вже складали дорожні сумки, але вони досі за межами нашого будинку так і не були. Через вірус Covid-19 наша мрія не здійснилася, довелося відкласти мандрівку, адже будь-який доступ для  відвідувачів екскурсій був заборонений. Настав час щось змінювати. Сьогодні я вирішила здійснити для вас віртуальну мандрівку: сходження на найвищу точку України. Тож починаємо відкривати для себе Україну та світ.

Номер слайду 3

Більшість сходжень відбуваються в літній період. Я запрошую вас у цю казку - сходження на Говерлу взимку, адже саме цієї пори краса гір розкривається сповна.

Номер слайду 4

Повітря чисте, як кришталь, смарагдові ялини в снігових мереживах, ти йдеш по витончених вигинах білих хребтів - а далеко внизу клубочаться хмари... і все навколо виблискує, ніби світ на мить став дорогоцінним алмазом.

Номер слайду 5

Гора  Говерла знаходиться в Карпатських горах на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей біля Ворохти та має висоту 2061 м. Вона разом із горою Петрос (2020 м.) є північним початком масиву під назвою Чорногора. Між схилами Говерли та гори Брескул (1911 м.) бере початок відома річка Прут.

Номер слайду 6

Сходження на Говерлу -  похід не з найлегших. Тут буде і ліс, і каміння, і підйом через стежку з жерепом. Приховувати не буду: іноді зимова Говерла не надто гостинно зустрічає сходжувачів і показує весь свій бурхливий гірський характер - вкриває все густим туманом, засипає снігом, здуває вітром та випробовує морозами...

Номер слайду 7

Але, в більшості випадків, у неї гарний настрій, що дозволяє піднятися на вершину і з захопленням споглядати неповторної краси пейзажі засніжених гірських хребтів, захоплюючись і пишаючись собою.

Номер слайду 8

Проте подолати цей шлях під силу кожному, переконана: у нас все вийде і ми зможемо сказати собі -  «Я це зробив! Я піднявся на Говерлу!»Навіть якщо у вас немає досвіду подібних сходжень, але є величезне бажання зійти на найвищу вершину України - ви на правильному шляху. Зі мною ваша мрія перетвориться на реальність!

Номер слайду 9

Варто додати, що це не буде класична екскурсія на Говерлу. Під час сходження ми будемо опрацьовувати тему «Ступені порівняння прикметників» і вести нотатки у своїх зошитах. Інформацію про новий матеріал ми отримаємо із білбортів, які спеціально встановлені по маршруту для учнів 6 класу.

Номер слайду 10

Десяте лютого Класна робота

Номер слайду 11

Надіюся, що ви знаєте, що таке білборт. До речі, хтось із вас може мене виправити і сказати: «Не білборт, а бігборт». А як же правильно? Сьогодні дізнаємося, як правильно називати зовнішню рекламу на великих щитах.https://www.youtube.com/watch?v=kk. Q3d1_Ht. Nw

Номер слайду 12

Під час сходження ми побачимо панораму всіх українських Карпат і підглянемо румунські, будемо слухати цікаву інформацію біля багаття, загартуємо силу волі на підйомах в глибоких снігах і переконаємося, що все можливо! А також поглибимо знання про групи прикметників за значенням, ознайомимося із ступенями порівняння якісних прикметників, формуватимемо вміння утворювати ступені порівняння, правильно та доречно вживати їх у власному мовленні.

Номер слайду 13

Цей похід вихідного дня подарує вам масу незабутніх вражень та щедру порцію адреналіну і драйву, яких вистачить до кінця довгої зими. Не хвилюйтеся – зі мною ви в надійних руках!

Номер слайду 14

Всі бажаючі здійснити екскурсію повинні пройти відбір: скласти «Карту знань» (написати мовний диктант). Інструктаж:https://vseosvita.ua/library/movnij-diktant-z-temi-prikmetnik-castina-i-412775.html

Номер слайду 15

Інструктаж: Ті, хто пройшов відбір, не забудьте подбати про верхній одяг. Візьміть із собою рекомендоване спорядження, адже в горах погода дуже мінлива. Отже, вперед! Через праліси до найвищої точки України!

Номер слайду 16

Про найвищу гору Говерлу ходять різні легенди. Кажуть, що давним-давно вирішив на неї зійти мадярський барон, який вирушив сюди у літню експедицію. Яким великим було здивування учасників, коли на вершині їх накрило сніговою хмарою! Тож, коли мадяри знесилені спустилися вниз, вони вигукували «Говирла!», що означає «Гора в снігу». І нічого дивного тут немає. На Говерлі можна зустріти сніг і в травні-червні, а вітри часом вражають своєю силою. Випишіть із тексту прикметники, визначте їх рід, число, відмінок та розряд за значенням. Визначте спосіб творення таких слів: найвищу, мадярський, великим.

Номер слайду 17

Заросляк залишається позаду, а нас вітає зимовий ліс, де коріння дерев сплелось у свої візерунки. Обабіч тут влітку біжить прудка річка із маленькими каскадами водоспадів, а підйом все додає градусів.

Номер слайду 18

Слідкуємо за прогнозом погоди від синоптика найближчими днями.https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=-c. Lh. CVDro. Q4 У прослуханому відеопрогнозі мова йшла про холодні, холодніші і найхолодніші дні. До якого розряду за значенням відноситься прикметник холодний?

Номер слайду 19

Холодний день. Холодніший день. Найхолодніший день. «Спостереження»Запишіть словосполучення. Поясніть (усно) лексичне значення виділених прикметників. Як утворено ці слова? Зробіть висновок про особливості прикметників вищого і найвищого ступенів порівняння.

Номер слайду 20

Виходимо з лісу і підіймаємось далі по стежці.

Номер слайду 21

Вже тут можемо спостерігати перші краєвиди на інші вершини Чорногірського заповідного масиву, до якого, власне, і входить Говерла.

Номер слайду 22

- А ось і перший білборт. Ступені порівняння — це такі форми якісних прикметників, що означають різну міру вияву ознаки в предметі. Зверніть увагу на виділене слово «якісних».

Номер слайду 23

Розрізняють два ступені порівняннявищийнайвищий. Вищий ступінь порівняння показує, що в одному предметі ознака виявляється більшою мірою, ніж в іншому: Які алмази, перли чи смарагди дорожчі нам від вірності і правди? Вищих я не відаю скарбів, ніж мирний труд і щастя в мирнім домі. З тв. І. Кочерги. Найвищий ступінь указує на те, що в одному з порівнюваних предметів ознака виражена найбільшою або найменшою мірою: Найогидніші очі порожні, Найгрізніше мовчить гроза, Найнікчемніші дурні вельможні, Найпідліша брехлива сльоза. Г. Тютюнник

Номер слайду 24

Рухаємося вище вгору. На стежці з’являється каміння, яке утворює такі собі природні сходинки. Влітку тут ніде не потрібно дертись, однак набір висоти бере своє.

Номер слайду 25

Зараз нам трішечки важче сходити, тому зупинимося на невеличкий перепочинок, щоб зігрітися, перекусити та випити гарячого чаю із місцевих цілющих трав, а також, перепочиваючи, ознайомимося із інформацією на великих щитах.

Номер слайду 26

Вищий ступінь порівняння має просту і складену форми Проста форма вищого ступеня порівняння твориться за допомогою суфіксів -ш-, -іш-:сильний — сильніший, веселий — веселіший. В окремих випадках можливі паралельні форми вищого ступеня: багатий — багатший і багатіший. Такі паралельні форми можуть розрізнятися своїм значенням:старший (за посадою), старіший (за віком);рідші (посіви). Складена форма вищого ступеня порівняння утворюється поєднанням слів більш або менш + початкова форма прикметників: більш відомий, менш відомий.

Номер слайду 27

Найвищий ступінь порівняння Для прикметників найвищого ступеня існує три форми вираження: проста, складна і складена. Проста форма утворюється від основи прикметника вищого ступеня за допомогою префікса най-: ближчий — найближчий; вищий — найвищий. Складна форма утворюється додаванням до простої форми вищого ступеня префіксів що-, як-:щонайдешевший, щонайсмачніший. Складена форма утворюється додаванням до прикметників початкової форми слів найбільш, найменш ;найбільш вибагливий, найбільш корисний, найбільш дзвінкий.

Номер слайду 28

Ну що, перепочили? Збираємось із духом і підіймаємося вище. Зупинимося біля ось цього білборту.

Номер слайду 29

Треба уникати неправильного творення форм вищого і найвищого ступенів порівняння. Стилістичною (граматичною) помилкою є дублювання суфіксів -ш-, -іш- та антонімічних слів більш, менш, найбільш, найменш або творення складеної форми найвищого ступеня за допомогою слова самий. Неправильно Правильнобільш добріший, добріший, більш добрий,більш вищий, вищий, більш високий,найбільш вразливіший, найбільш вразливий, найвразливіший,найменш активніший, найменш активний,самий відомий найвідоміший, щонай- відоміший, найбільш відомий. ЗАУВАЖ !

Номер слайду 30

Рухаємося вперед, минаємо останні метри і ось вона, вершина!

Номер слайду 31

Робимо пам’ятні знімки, розглядаємо меморіал, за бажання, купуємо чай, каву і навіть медальку!

Номер слайду 32

Ще б пак, вийти на найвищу гору України – то ціле досягнення!Відпочиваємо, милуємось краєвидами…

Номер слайду 33

… і вертаємося тим самим шляхом назад.

Номер слайду 34

На мій телефон надійшло SMS повідомлення про складні погодні умови а також відео звернення від рятувальників із закликом утриматися від походів у гори.

Номер слайду 35

Ступені порівняння — це такі форми якісних прикметників, що означають різну міру вияву ознаки в предметі. «Утриматися від походів у гори радить начальник пошуково-рятувального відділення Василь Фіцак, який саме зараз несе службу на найвисокогірнішому рятувальному посту, що розташований на горі Піп Іван», – повідомили в управлінні ДСНС. Фіцак на відео говорить туристам про обмежену видимість у Карпатах і сніг до поясу. Як передає Укрінформ, відео  розмістило управління ДСНС в Івано-Франківській області у Фейсбуці. https://www.facebook.com/MNSIFR/videos/1327914130903695/

Номер слайду 36

Доберемося до колиби та перечекаємо негоду, адже особливу небезпеку снігові замети створюють для людей, захоплених у дорозі, далеко від людського житла. Сильні снігопади в горах приводять до нестійкості сніжного покриву на схилах і сходу лавин. Заметені снігом дороги, втрата видимості викликають повну дезорієнтацію на місцевості. Продовжимо наше навчання.

Номер слайду 37

Прикметники, від яких не творяться ступені порівняння. Потрібно пам'ятати, що не всі якісні прикметники можуть мати ступені порівняння. До них належать:1. Прикметники з префіксами пре-, за-, над- пра-, архі-, ультра-: пречудовий, завеликий, заважкий, надзвичайний, прастарий, архіважливий, ультрафіолетовий.2. Прикметники із суфіксами: -уват- (-юват-), -ав- (-яв-) виражають невелику міру якості: холоднуватий, білуватий, жовтавий, чорнявий;style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 38

• Прикметники із суфіксами: -еньк-, -есеньк-, -ісіньк-, -езн-, -єни — зменшувально-пестливі та згрубілі форми: глибоченький, малесенький, тонісінький.3. Прикметники, утворені складанням (і повторенням) основ: жовтогарячий, темно-синій, біло­сніжний, білий-білий, високий-високий. Прикметники, від яких не творяться ступені порівнянняstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 39

4. Назви кольорів, що перейшли з розряду відносних прикметників: кавовий, волошковий, каштановий, малиновий, салатовий, кремовий, бурштиновий;назви мастей тварин:гнідий, вороний, сивий, буланий.5. Назви, що означають абсолютний поріг ознаки (не підлягає кількісному виміру):німий, глухий, сліпий, кривий, босий, голий, мертвий, хворий, порожній, готовий. Прикметники, від яких не творяться ступені порівняння

Номер слайду 40

Ступені порівняння прикметниківформа. Вищий ступінь. Найвищий ступінь. Корінь або основа слова + суфікси-ш-, -іш-:сильний — сильніший, веселий — веселіший. Префікс – най +вищий ступінь порівняння прикметників :ближчий — найближчий; вищий-найвищий. Складна------проста форма вищого ступеня + префіксів що-, як-:щонайдешевший, якнайсмачніший.більш або менш + початкова форми прикметників: більш відомий , менш відомийнайбільш або найменш + початкова форми прикметників: найбільш вибагливий, найбільш корисний, найбільш дзвінкий.простаскладена. Склади інтелект – карту!Тільки якісні!!!

Номер слайду 41

Склади інтелект – карту!Ступені порівняння прикметників. Тільки якісні!!!ступінь форма ступіньвищийнайвищийпростасильний — сильнішийгарн іш ий,(але гарний- кращий)алевисокий – вищийщо сильнішийяк гарнішийнайбільшменшсильнийсильнийбільшменш. Або: сильніший від усіхнайскладена. Складна-Прост. ф. вищ.ст. + префіксів що-, як-:щонайдешевший

Номер слайду 42

123 Зверніть увагу: деякі прикметники утворюють ступені порівняння від прикметників з іншим коренем Високий – Вузький - Красивий-

Номер слайду 43

Утворіть від поданих прикметників вищий і найвищий ступені всіма можливими способами. Вправа 352. Робота з підручником

Номер слайду 44

сильнийсильнішийщонайсильнішийнайсильніший(якнайсильніший)більш сильнийнайбільш сильний

Номер слайду 45

Пора повертатися….

Номер слайду 46

Конкурс ерудитів «Най...»Випишіть прикметники

Номер слайду 47

Найбільша вершина…– Еверест 8850 метрів

Номер слайду 48

Найбільша річка України… Дніпро

Номер слайду 49

Найглибше озеро…Байкал

Номер слайду 50

Найнижча западина у світі…Мертве море

Номер слайду 51

Найжаркіший континент світу… Африка

Номер слайду 52

Найближча зірка до Землі. Сонце

Номер слайду 53

Найунікальніші водоспади (140)- Плітвицькі озера

Номер слайду 54

Найбільша тварина, житель моря…кит

Номер слайду 55

Наймокріше місце на Землі…Черрапунджи

Номер слайду 56

Найбільший птах… страус

Номер слайду 57

Найбільший острів Землі… Гренландія

Номер слайду 58

Визначте правильні формулювання. Неправильні виправте.- Прикметником називається частина мови, що ви­ражає ознаку предмета.- Прикметник відповідає на питання хто ? що ?- Прикметники поділяються на якісні і відносні.- Якісні прикметники вказують на ознаку, що може бути у предмета у більшій чи меншій мірі.- Відносними називають прикметники, що означають приналежність чого-небудь людині чи тварині.- Присвійні прикметники мають два ступені порівняння.- У реченні прикметник виступає означенням та імен­ною частиною присудка. Гра «Чи правда, що...»

Номер слайду 59

- Чи сподобалося вам сходження на гору?- Подивімося на список завдань, які ми ставили на початку уроку. Що вдалося зробити?- А над чим ще треба попрацювати?«Мікрофон»

Номер слайду 60

Домашнє завдання. Опрацюйте завдання із презентації, при потребі зверніться до підручника. Вивчіть правила.

Номер слайду 61

uthor-tour.com.ua/ua/tour/details/avtorskiy-tour-pohod-goverla-petros-s-palatkami-zima#description-gallery-20 У презентації використані фото. Дякую за увагу!

Номер слайду 62

Ратушна Наталія Миколаївна - учитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсу

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку