СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ У СВІТІ ТА В УКРАЇНІ

Про матеріал
Розробка відкритого уроку на тему: "Сучасні екологічні проблеми у світі та в Україні"
Перегляд файлу

1

 

УРОК 49

Тема уроку: Сучасні екологічні проблеми у світі та в Україні

Мета уроку:

навчальна: ознайомити учнів  із сучасними екологічними проблемами у світі та в Україні; показати сучасний вплив діяльності людини на навколишнє середовище;

розвивальна: розвивати вміння висловлювати власну думку, аргументувати її; розвивати спостережливість та допитливість;

виховна: виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища; небайдужість до проблем довкілля; раціональне використання природних ресурсів

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Обладнання і матеріали: підручник

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент ( 1-2хв)

 

ІІ. Мотивація та актуалізація навчальної діяльності ( 3-4 хв)

(Відео-мотивація)

    Може здаватися, що екологічні проблеми - це щось там далеко і нас вони точно не торкнуться. Воду ти ж п'єш начебто чисту , повітря здебільшого прозоре та без запаху і поля повз які ти проїздиш начебто виглядають багатими на врожай… Але те, що ти не бачиш катастрофи прямо тут і зараз не означає, що її немає…

    Найпомітнішим впливом людини на природу є забруднення навколишнього середовища.

      Давайте пригадаємо з якими екологічними проблемами ви стикаєтесь щодня…?!

Вправа асоціативний кущ . Пропоную учням згадати з якими екологічними проблемами вони стикаються щодня ( застосунок mentimeter - Word Cloud )

IІІ. Вивчення нового матеріалу ( 25-30 хв) (бесіда)

 

 1. Об'єкт та завдання науки про стан довкілля

 Блакитна іграшкова куля - відома фотографія Землі, зроблена 7 грудня 1972 р. командою космічного апарату «Аполлон-17» на відстані приблизно 45 000 км. Блакитна іграшкова куля була першою чіткою фотографією освітленої частини Землі. Вона була опублікована під час становлення інвайронменталізму (соціального екологічного руху) та розглядається як відображення тендітності, вразливості Землі.
А що таке інвайронментологія?

 СЕРЕДОВИЩЕЗНАВСТВО, або інвайронментологія (від англ. Environmental Science) - наука про стан довкілля і місце людини в ньому.

 Довкілля (синонім - навколишнє середовище) – це комплекс природних, антропогенних і соціальних чинників життя людини.

 Передумови становлення інвайронментології як науки:

  • Стокгольмська конференція з питань навколишнього середовища (1972) та створення Наукового комітету з проблем навколишнього середовища;
  • Генеральна Асамблея ООН та створення Міжнародної комісії з навколишнього середовища і розвитку (1982);
  • Конференція ООН з довкілля і розвитку у Ріо-де-Жанейро (1992) і декларація «Програма дій. Порядок денний на ХХІ століття» щодо поступового переходу до сталого розвитку суспільства.

 Об'єкт досліджень інвайроментології є соціосфера як «самоорганізована, саморегульована планетна система, до якої належать біосфера, охоплені виробничою діяльністю геосфери та прилеглий до Землі космос, а також людське суспільство з усіма наслідками його ... Діяльності» (М. А. Голубець).

 ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ (інвайронменталістика) - система заходів щодо раціонального використання природних ресурсів, збереження природних комплексів і забезпечення екологічної безпеки. Це сукупність правових, економічних, політичних і соціальних заходів, спрямованих на раціональне використання, відтворення і збереження природних ресурсів землі, обмеження негативного впливу діяльності людини на довкілля.

 Отже, середовищезнавство й охорона довкілля є прикладними галузями знань, основою для розумного використання ресурсів довкілля, його охорони та забезпечення умов сталого розвитку суспільства.

 2. Ознаки, причини та групи глобальних екологічних проблем

 Одним із важливих завдань середовищезнавства є визначення глобальних екологічних проблем біосфери, що створюють загрозу для існування людства.

 ГЛОБАЛЬНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ - це зміни стану довкілля внаслідок дії масштабного техногенного впливу, що порушує організацію соціосфери.

 Найбільшою мірою виникнення екологічних проблеми є сільське господарство, металургія, хімічна промисловість, транспорт і енергетика.

 Ознаки глобальних екологічних проблем є:

- масштабність (стосується усіх держав світу);

- наявність тотальної загрози (загострення кризових екологічних ситуацій призводить не тільки до економічних збитків, а й уможливлює фізичне знищення людства);

- необхідність міждержавного співробітництва.

 Раніше екологи визначали як найважливіші такі глобальні проблеми: 1) забруднення середовища; 2) потепління клімату; 3) кислотні опади; 4) руйнування озонового шару; 5) спустелювання територій; 6) зниження біорізноманіття.

 Згідно із сучасними дослідженнями, результати яких опубліковано в доповіді ООН «Глобальна екологічна перспектива» (ГЕО-2007), актуальними екологічними загрозами людському благополуччю є:

 1) зміни глобального клімату, що негативно впливають на здоров'я людини, виробництво продовольства, безпеку та доступність ресурсів;

 2) стихійні лиха та екстремальні погодні умови, що все більшою мірою впливають на вразливі людські спільноти, особливо на найбідніші;

 3) забруднення довкілля як усередині, так і зовні приміщень;

 4) деградація земель, що зменшує продуктивність сільського господарства й загострює продовольчу безпеку;

 5) скорочення об'єму чистої води, що небезпечно для здоров'я людини;

 6) загроза продовольчій безпеці через різке зменшення рибних запасів, лісових ресурсів;

 7) скорочення біорізноманіття й збільшення темпів вимирання видів, що через втрати загрожує генетичному фонду.

 3. Сучасна екологічна ситуація в Україні

          Як людина – частинка природи, так і Україна – частина політичної карти світу.

Виділяють аж 15 екологічних проблем ( більш детально ви з ними познайомитесь в підручнику) , але ми поговоримо лише про найактуальніші та найбільш болючі.

 Згідно з дослідженнями українських учених найбільшої шкоди завдають довкіллю:

  • транспорт як головний забруднювач повітря, водойм і ґрунтів;
  • промисловість як основне джерело утворення відходів (підприємства гірничо-добувного, хіміко-металургійного, машинобудівного, паливно-енергетичного, будівельного, агропромислового комплексів, а також комунальне господарство);
  • енергетика (близько 80 % всіх шкідливих викидів у повітря, що є наслідком процесів добування, переробки й використання паливних енергоресурсів);
  • сільське господарство; призводить до виснаження родючих чорноземів, забруднення ґрунтів пестицидами й добривами.

 4. Найболючіші екологічні проблеми України

 

 

 

 

 

1. Забруднення атмосферного повітря

 1. Забруднення атмосферного повітря здебільшого спричинене промисловими викидами. Найбільшої шкоди завдають видобування та спалення вугілля. Вугілля розвідують і добувають в шахтах та відкритих кар'єрах .

Тут небезпечними є викиди газів, що залягали поруч із вугіллям і велика кількість пилу.

Найбільше вугілля видобувають у Донецькій Луганській і Дніпропетровській областях.

 Металургійна промисловість виготовлення чавуну та сталі пов'язана з використанням високих температур і спеціальних хімічних реакцій, що також спричиняє значні викиди шкідливих речовин.

 Ще великої шкоди завдають теплові електростанції на яких це вугілля або газ спалюють.

 Хто пам'ятає і скаже нам який парниковий газ утворюється внаслідок спалювання ???

 

Таким чином від забруднення повітря найбільше страждають жителі Дніпропетровської, Донецької, Київської, Луганської та Запорізької областей. Окрім промисловості причиною викиду шкідливих речовин в атмосферу є транспорт. Один автомобіль в середньому спричиняє викиди 4,6 тонн вуглекислого газу на рік.

В Україні станом на 2021 рік нараховувалась 10 200 000 автомобілів це приблизно 47 млн тонн вуглекислого газу на рік. Найбільше потерпають від цього жителі великих міст.

 

2. Сміття

2. Сміття - це напевно найбільш помітна проблема. Адже не потрібні спеціальні прилади щоб помітити це забруднення. Кожен з нас на власні очі може бачити його на вулицях міст чи в зонах відпочинку.

 Щороку в Україні продукується 400 млрд тонн відходів.

 Як ви думаєте куди відправляється все те що потрапило в загальний смітник? Сміття закінчує своє життя на великих полігонах – сміттєзвалищах.

 В Україні нараховується 5470 офіційних сміттєзвалищ. Але щороку утворюється стихійні сміттєзвалища.

Великі кучі залишають лежати на сонечку. Можете уявити собі цей сморід.

 Під дією природних сил вітру і сонця сміття потроху розкладається і всі токсичні речовини з дощем потрапляють у підземні води забруднюючи їх .

На щастя цю проблему вже потроху вирішують. З 2018 року в закон України про відходи були внесені зміни. Згідно з якими кожен громадянин України бере на себе відповідальність за сортування відходів. А в 2022 році ухвалили закон про управління відходами згідно з яким за забруднення платить забруднювач, тобто відповідальність за процес переробки сміття лягає на підприємства що це сміття продукують.

 Звісно, що зміни не відбуваються миттєво і поки проблема сміття буде поборена повністю пройде ще чимало років. Але чи будуть якісь справжні зміни залежить не від законів. Це залежить від кожного з нас, українців які беруть відповідальність за своє благополуччя, сортують сміття і своїми діями роблять країну кращим місцем для життя.

 

3. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції

На території України у 1986 році відбулася економічна катастрофа планетарного масштабу аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Наслідки цієї катастрофи переслідують нас до сьогодні і відчуватимуться ще багато років.

Атомна електростанція працює завдяки енергії поділу ядер атомів. Збагачений уран і плутоній, що використовується для ядерних реакцій є шкідливими для здоров'я людини та інших живих організмів.

 Випромінювання пошкоджує молекулу ДНК у клітинах. І як наслідок це призводить до зниження імунітету, порушень обміну речовин, онкологічних захворювань тощо.

Тонни радіоактивного пилу, що були викинуті внаслідок аварії з вітром, дощем і річковими водами розповсюджувалися по території України та Європи. З часом ситуацію вдалося полегшити. Радіоактивний пил осів, запровадили

30-кілометрову зону відчуження. Навколо станції побудували укриття –саркофаг. А згодом і нову захисну оболонку. Але наслідки у вигляді захворювань і дві з половиною тисяч кілометрів землі забруднених радіоактивними продуктами, що лежать на поверхні грунту будуть переслідувати нас ще багато років.

4. Збройна агресія Російської Федерації

 Але найнебезпечнішою екологічною катастрофою початку XXI століття для України є збройна агресія Російської Федерації. Війна яку розв'язала Росія - це велике горе для всього нашого народу і при цьому катастрофа для української природи.

Поки ми зараз проводимо цей урок війна ще триває, сьогодні вже 747- день .  Тому дуже складно назвати точні цифри але вже зараз стає зрозуміло, що для усунення наслідків знадобиться робота багатьох поколінь.

 Рух військової техніки, пошкоджує грунти та спричиняє значні викиди вуглекислого газу в атмосферу так само як і пожежі на нафтобазах і електростанціях.

 Розриви ракет та інших снарядів не тільки несуть смерть людям але й спричиняють викиди в повітря неймовірної кількості шкідливих речовин.

 А  снаряди, що не розірвалися випускають токсини у ґрунт. Звідти вони потрапляють у підземні води.

 Площу замінованих територій складно оцінити але зрозуміло, що ще довго ми не будемо мати змогу відвідувати ліси та луги через мінну небезпек.

Тільки за перші дев'ять місяців повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну загинуло понад 6 млн сільськогосподарських тварин і близько 50 тисяч дельфінів, постраждало 3 млн гектарів лісів.

 Також завдано дуже великої шкоди території смарагдової мережі, природоохоронним територіям створеним задля збереження видів, які охороняються на загальноєвропейському рівні.

Загроза є і для рамсарських об'єктів водно-болодних угідь міжнародного значення з унікальним різноманіттям живих істот.

 Запам'ятайте! 

     Основними причинами забруднення повітря в Україні є вугільна та металургійна промисловість, теплові електростанції і викиди автомобілів. Великою проблемою є сміттєзвалище але закони про відходи почали процес її змінення.

Подальші зміни вже залежать від кожного з нас, від кожного громадянина України.

У Київській області розташована Чорнобильська атомна електростанція аварія на якій в 1986 році спричинила великі викиди радіоактивних речовин. І досі місцевість навколо станції залишається небезпечною для життя і здоров'я людини.

 Військове вторгнення Росії в Україну має катастрофічні наслідки для чистоти повітря, грунту і водойм, а також загрожує природоохоронному фонду України.

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань ( 4-5 хв)

 

Інтерактивна вправа «ТАК або НІ» ( Застосунок https://learningapps.org/)

       Може здатися, що говорити про екологію під час активних бойових дій, коли щодня вмирають сотні людей - невчасно.

Але екологи, експерти з міжнародного права та я особисто з цим не згодні.

      Ведення екологічної війни - це намагання знищити майбутнє людей і здатність країни відновитися.

Відсутність чистої води та забруднення грунтів унеможливлює вирощування

сільськогосподарських культур і економічне відновлення держави.

Токсичні речовини провокують хвороби у цілих поколінь, а викиди парникових газів прискорюють кліматичну кризу та ставлять під загрозу людей всього світу, не тільки України.

 

    Деякі експерти припускають, що руйнування довкілля в Україні може стати поштовхом до широких правових змін.

Так само, як Конвенція про геноцид народилася з Голокосту,

Конвенція про екоцид потенційно може народитися на основі міжнародно-правового обліку того, що сталося в Україні.

Саме тому про ці злочинні дії необхідно не лише повідомляти у відповідні органи, а й кричати на весь світ.

Так у нас буде шанс якомога швидше це зупинити, а потім покарати всіх відповідальних.

Тож давайте не опускати руки, а діяти.

Наразі збір інформації про екологічні злочини здійснюється на платформі SaveEcoBot.

 

Завдяки йому можна конфіденційно повідомити про них Оперативний штаб Міндовкілля для подальшого формування позовів до Міжнародного суду ООН

і відшкодування збитків країною-агресором.

 

Давайте розголошувати ситуацію на весь світ, бо саме так ми підтримуємо увагу до України та нашої боротьби.

 

Завчасно дякую всім за співпрацю!

 

V. Підбиття підсумків уроку (1-2 хв)

Рефлексія «Мій настрій» ( застосунок https://padlet.com/)

 

VІ. Домашнє завдання  (1-2 хв)     

Вивчити § 46. Підготувати доповідь (або презентацію), щодо екологічних проблем нашого регіону. ( закріпити на дошці https://padlet.com/)

 

Слава захисникам і захисницям України Збережемо Природу України разом!

docx
Додано
15 жовтня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку