Сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів " для 10 класу. За підручником Валерія Соболя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів

Номер слайду 2

Опитування + задание на соответствие в ленингапс. Клітинні форми життя поділили на: ? 1. Бактерії2. Археї 3. Еукаріоти2) Основою клітинних мембран бактерій є: А) фітанолгліцериди. Б) два шари фосфоліпідів В) білкові молекули. Відповідь: Б,В.

Номер слайду 3

3) Клітинна оболонка бактеріальних клітин містить: А) фітанолгліцериди. Б) Фосфоліпіди. В) пептидоглікан. Відповідь: В 4) Чи схоже розмноження у архей та бактерій? Відповідь: Так, і бактерії й археї розмножуються нестатево(брунькування, бінарний поділ, множинний поділ), але тільки бактерії мають властивість горизонтального перенесення генів.

Номер слайду 4

5) Трансформація – це А) передача генетичного матеріалу від клітини-донора у клітині-реципієнтові при безпосередньому контакті клітин. Б) передача генетичного матеріалу між клітинами за участі ізольованої ДНК. В) передача генетичного матеріалу від однієї клітини іншій за допомогою вірусів. Відповідь: Б

Номер слайду 5

6) За яких умов живуть археї-екстремофіли? Відповідь: за дуже високих температур, часто вище від 100 °C, солоному (археї-галофіли), кислому (археї-ацидофіли) або лужному (археї-алкалофіли) середовищі.7) Наведіть приклад середовища існування археї-екстремофіли: гейзер чорні курці термальні джерела

Номер слайду 6

8) бактеріородопсиновий фотосинтез і метагенез притаманний: А) бактеріям Б) археям. Відповідь: А9) Живлення хемоавтотрофне й хемогетеротрофне притаманне А) бактеріям Б) археям. Відповідь: А, Б. Але в бактерій ще можливе Фотоавтотрофний, фотогетеротрофний10) Як ви гадаєте чи подіяла еволюційна складова на бактерії?

Номер слайду 7

У зразках води й ґрунту, взятих на території заводу з переробки пластикових пляшок, було знайдено бактерії невідомого раніше виду ідеонела (Ideonella sakaiensis). Ці бактерії для свого живлення використовують пластик, розкладаючи його на безпечні для природи компоненти. Науковці підрахували, що бактерії здатні розкласти пластиковий пакет із найпоширенішого пластику поліетилентерефталату всього за 6 тижнів.

Номер слайду 8

11) Назва виду архей які беруть участь у розщепленні целюлози в кишечнику термітів та жуйних тварин: А) симбіотрофні Б) види-мезофіли. В) види екстремофіли. Відповідь: А Взаємозв’язки між бактеріями й іншими організмами можуть бути симбіотичними та антибіотичними Найпоширенішими видами симбіозу є мутуалізм, коменсалізм, паразитизм.

Номер слайду 9

мутуалізм

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Антибіоз – це взаємовідносини, за яких спостерігається пригнічення розвитку або повне відмирання одних видів під дією продуктів обміну, що їх утворює інший вид.плесневый гриб Penicillium выделяет пенициллин - вещество, подавляющее рост различных бактерий, но бактерии не оказывают влияния на плесневый гриб.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

План уроку1. Які ознаки еукаріотів відрізняють їх від архей та бактерій?2. Які основні етапи походження еукаріотів?3. Чому сучасна система еукаріотичних організмів є філогенетичною?

Номер слайду 15

1. Які ознаки еукаріотів відрізняють їх від архей та бактерій?Клітинні форми життя поділили на три домени –1. Бактерії2. Археї 3. Еукаріоти. ЕУКАРІОТИ (від грец. еу – добре, каріон – ядро) – домен одноклітинних, колоніальних і багатоклітинних організмів, що характеризуються наявністю ядра та мембранних органел.

Номер слайду 16

1. Які ознаки еукаріотів відрізняють їх від архей та бактерій?наявність ядранаявність хромосоммозаїчний принцип організації білкових генівдвошаровість клітинних мембраннаявність органел із власним генетичним апаратом – мітохондрій та пластидскладна структура джгутиків,наявність ендоцитозу- транспортування речовин у клітину з утворенням мембранних міхурців – везикулскладніші реакції та процеси життєдіяльності, як-то процесинг, кросинговер, мітоз й мейоз

Номер слайду 17

Висновок. Отже, до еукаріотів відносять організми зі складнішою організацією клітин і процесів життєдіяльності.

Номер слайду 18

2. Які основні етапи походження еукаріотів?Еукаріоти виникли 1,5 – 2,0 млрд років тому. На початку 2012 р. С. Чжао із спів авторами повідомили про відкриття можливого загального предка еукаріотів. морський одноклітинний джгутиконосець колодиктіон

Номер слайду 19

Синтетична теорія походження еукаріотів сформувалася на початку XXI ст та її основні етапи такі:1. Утворення в прокаріотичної клітини внутрішніх впинань клітинної стінки(7), що привели до утворення (1)ядра та ядерця(9) , (2)ЕПС, (3)комплексу Гольджі, (4)травних вакуолей, (5)лізосом, рибосом(8), центросоми(10), везикули(11)

Номер слайду 20

12321223456789101112

Номер слайду 21

2. Завдяки горизонтальному перенесенню генів у примітивних еукаріотів формуються мікротрубочки та виникають цитоскелет, джгутики, веретено поділу, гиалоплазми(12)

Номер слайду 22

Номер слайду 23

12321223456789101112

Номер слайду 24

3. Шляхом ендосимбіозу еукаріотичної клітини з аеробними бактеріями формуються (6) мітохондрії з дископодібними кристами.

Номер слайду 25

12321223456789101112

Номер слайду 26

4. Поява еукаріотів, у яких формуються мітохондрії з трубчастими кристами та мітохондрії з пластинчастими кристами. 5. Симбіоз гетеротрофної еукаріотичної клітини із ціанобактерією та утворення еукаріотів з двомембранними пластидами, які отримали назву первинносимбіотичних. Від цих організмів походять зелені рослини. 6. Дивергенція гетеротрофних клітин за типами живлення зумовила появу еукаріотів з осмотрофним (гриби) та еукаріотів з фаготрофним (тварини) живленням

Номер слайду 27

3. Чому сучасна система еукаріотичних організмів є філогенетичною?Система еукаріотичних організмів – ієрархічна впорядкована сукупність груп, що поєднує еукаріотичні організми на основі комплексу критеріїв. Визначальними критеріями сучасної системи еукаріотів є : молекулярно-філогенетичний та цитологічний методи. Найбільший внесок у сучасну систему еукаріотів зробила група науковців під керівництвом С. Едла

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Еукаріоти виокремлють групи Екскавати, Діафоретики та АморфеїЕкскавати (від грец. екс – зовнішній, кава – борозна) – група найдавніших й найпримітивніших еукаріотичних одноклітинних організмів.

Номер слайду 30

вільноживучі (евглени)

Номер слайду 31

паразитичні Лейшманії та трипонасоми

Номер слайду 32

мутуалістичні (трихонімфи)

Номер слайду 33

Діафоретики (від грец. діафоретикос – різноманітні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є клітини з двома джгутиками.

Номер слайду 34

Глаукофітові водорості

Номер слайду 35

Червоні водорості

Номер слайду 36

Бурі водорості

Номер слайду 37

Форамініфери

Номер слайду 38

Радіолярії

Номер слайду 39

Споровики

Номер слайду 40

Аморфеї (від грец. аморфеос – безформні) – одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні організми, в яких упродовж життєвого циклу є амебоїдні клітини або клітини з одним джгутиком. До групи належать Тварини, Гриби, черепашкові амеби.

Номер слайду 41

Вправа 1 Розпізнайте та зіставте назви структур еукаріотичної клітини з їхніми позначеннями на ілюстрації. Правильна відповідність дасть назву методу визначення послідовностей нуклеотидів у геномі організмів, що її розробив двократний лауреат Нобелівської премії Ф. Сенгер (1918–2013). Структури еукаріотичної клітини:

Номер слайду 42

А  – мітохондрії; В1 – міхурець-везикула; В2 – гладка ЕПС; Е1 – ядро; Е2 – шорстка ЕПС; К – рибосома; Н1 – комплекс Гольджі; Н2 – вакуоля; Н3 – гіалоплазма; С – ядерце; У – клітинна мембрана; Я – лізосома.

Номер слайду 43

Вправа 2

pptx
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
6252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку