Сучасний освітній простір в збереженні та зміцненні здоров’я дитини

Про матеріал
В роботі розкривається питання щодо створення безпечних і нешкідливих умов навчання й виховання дошкільників, які б сприяли формуванню гармонійно розвиненої, фізично досконалої особистості з відповідальним ставленням до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.
Перегляд файлу

Комунальний заклад вищої освіти

«Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради»

Відділ освіти виконавчого комітету Софіївської селищної ради

Софіївського району Дніпропетровської області

Софіївський комунальний дошкільний навчальний заклад «Чайка»

 

 

Букет

 

 

 

 

 

Сучасний освітній простір в

збереженні та зміцненні здоров’я дитини

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           Автор:

                                                           Бондаренко Наталія Григорівна, вихователь

 

 

 

 

 

 

 

 

Дніпропетровськ

2020

Сучасний освітній простір в збереженні та зміцненні здоровя дитини

Пам’ятай! Життя є дар,

І той, хто його не цінує,

Цього дарунка не заслуговує.

 

Леонардо да Вінчі

 

Здоров’я  дитини– це одна із глобальних проблем, яку намагаються вирішувати не лише лікарі, а й психологи, фізіологи, педагоги.  Тому в сучасних умовах надзвичайною потребою стало навчити кожну дитину  науки здоров’я, сформувати в неї вміння та навички здорового способу життя. У вирішенні цієї важливої проблеми великого значення набуває здоров’язбережувальна діяльність сучасного дошкільного навчального закладу. Отож, у сучасному дошкільному навчальному закладі пріоритетом має стати здоров’я дошкільників. Тому кожен вихователь повинен безперервно дбати про формування в дітей валеологічного світогляду і ціннісного ставлення до здоров’я людини як головної умови самореалізації особистості.

Упродовж останніх років в нашому дошкільному закладі зростає пріоритетність проблеми здоров’я дітей дошкільного віку. Для її розв’язання  педагогічний колектив створює відповідні умови для  органічного поєднання освітнього та оздоровчого процесів. Освітнє середовище сучасного дошкільного навчального закладу неповною мірою виконує функції збереження та зміцнення здоров’я дітей. Тому важливим завданням  нашого закладу є створення безпечних і нешкідливих умов навчання й виховання дошкільників, які б сприяли формуванню гармонійно розвиненої, фізично досконалої особистості з відповідальним ставленням до власного здоров’я та здоров’я оточуючих. Процес створення здоров’язбережувального середовища в освітній установі ми визначаємо як комплекс змін традиційної системи, націленої на підвищення ефективності діяльності щодо збереження і зміцнення життєздатності дітей і педагогів у взаємозв’язку з корекцією їхньої внутрішньої картини здоров’я. Під час створення     здоров’язбережувального середовища особливу увагу приділяємо таким проблемам, як:

  •                   закономірності розвитку і саморозвитку людини;
  •                   суб’єктивні та об’єктивні фактори, що сприяють і перешкоджають збереженню здоров’я;
  •                   самоосвіта, самоорганізація і самоконтроль у галузі збереження здоров’я;
  •                   самовдосконалення, самокорекція і самоорганізація своїх вчинків і дій під впливом нових вимог професії, суспільства, розвитку науки, культури;
  •                   усвідомлення своїх здібностей і можливостей, переваг і недоліків своєї діяльності із здоров’язбереження.

Що ж таке здоров’язбережувальне середовище? Здоров’язбережувальне середовище – це середовище, у якому створюються такі умови, за яких дитина може усвідомити цінність свого здоров’я, оволодіти способами його збереження і навчитися способам саморегуляції, що дозволять їй зберегти здоров’я. Одним із  завдань нашого закладу є забезпечення кваліфікованої турботи про зміцнення і збереження фізичного і психічного здоров’я дітей, а також актуальними є завдання навчити дітей турбуватись про власне здоров’я. Щоб дитина могла піклуватись про своє здоров’я, фізичний розвиток, потрібно виробити в неї свідоме ставлення до життя як найвищого дару природи, пріоритету здоров’я як найважливішої людської цінності і здорового способу життя як фактора збереження та зміцнення її здоров’я, необхідною умовою цього є створення здоров’язбережувального середовища.

Основні напрями формування здоров’язбережувального освітнього середовища нашого дошкільного навчального закладу це:

 – забезпечення організаційно-гігієнічних умов здійснення освітнього процесу;

 – утвердження пріоритету грамотного піклування про здоров’я дітей; 

– підбір та навчання педагогічних працівників здоров’язбережувальних технологій; 

– реалізація принципів здоров’язбережувальної педагогіки на практиці;

– навчання здоров’я та виховання культури здоров’я дітей; 

– моніторинг стану фізичного та психічного здоров’я дошкільнят, вплив здоров’язбережувальних факторів та результативності діяльності ЗДО щодо охорони здоров’я дітей;

– оптимізація діяльності медичної та психологічної служби закладу;

– залучення батьків до організації фізкультурно-оздоровчих заходів;

  • розробка психолого – педагогічних проєктів.

Для успішної реалізації основних напрямів формування здоров’язбережувального освітнього середовища педагоги дотримуються таких принципів:

1. Принцип пріоритету дієвої турботи про здоров’я дітей і педагогів (тобто що усе відбувається в освітній установі – від розробки планів до перевірки їх виконання, включаючи проведення навчальної діяльності, розваг, Тематичних днів, тижнів, свят , підготовку педагогічних кадрів, роботу з батьками та ін. оцінюється з позиції впливу на психофізіологічний стан і здоров’я дошкільнят та вихователів. Проводиться моніторинг здоров’я дітей: фізичного, психологічного, духовно-морального).

2. Принцип триєдиного уявлення про здоров’я (єдність фізичного, психічного і духовно-морального здоров’я).

3. Принцип безперервності й наступності (здоров’язбережувальна робота проводиться в ЗДО щодня і на кожному  занятті з обов’язковим обліком того, що вже було зроблене раніше у рамках організаційних заходів і безпосередньо в навчально-виховній роботі). 

4. Принцип суб’єкт-суб’єктної взаємодії з дошкільнятами (питання здоров’я включені в зміст навчальної  програми, забезпечений здоров’язбережувальний характер (результат) проведення процесу навчання).

5. Принцип відповідності свідомості й організації навчання віковим особливостям дітей. Відповідність об’єму навчального навантаження і рівня складності матеріалу, що вивчається, індивідуальним можливостям дітей. Педагоги освітньої установи виділяють такий пріоритет активних методів навчання як дидактичні умови формування здоров’язбережувального освітнього середовища:

1.Спрямованість  змісту навчання та навчально-методичного забезпечення на формування здоров’язбережувальної компетентності дитини.

2. Зміцнення здоров’я дітей засобами дидактично адаптованої матеріально-технічної бази дитячого садка.

3.Застосування в освітньому процесі сучасних здоров’язбережувальних технологій, моделей, методик, методів та прийомів.

4. Проведення моніторингу впливу здоров’язбережувального освітнього середовища на рівень володіння здоров’язбережувальною компетентністю, стан фізичного, психічного, соціального, духовно - морального здоров’я  дітей.    

 В нашому закладі розроблена система  підготовки педагогів до створення здоров’язбережувального дошкільного середовища. Підготовка вихователя до  створення здоров’язбережувального освітнього середовища – це цілеспрямований процес, що є складовою  професійної підготовки педагога та здійснюється з метою формування готовності вихователя до створення умов, що забезпечують збереження та зміцнення здоров’я дошкільника та використання здоров’язбережувальних технологій. Метою підвищення кваліфікації педагогічних працівників є розвиток їх здоров’язбережувальної компетентності. Система підготовки педагогів до створення здоров’язбережувального дошкільного середовища  утворена  трьома взаємопов’язаними компонентами: цільовим, процесуально-змістовим та діагностичним. Цільовий компонент містить державні вимоги до  професійної підготовки, який володіє здоров’язбережувальними технологіями навчання, здатний організовувати здоров’язбережувальний навчальний процес, розвивати здоров’язбережувальну компетентність дошкільнят.

Процесуально-змістовий представлений блоком організаційно-педагогічних умов: дидактичних, що визначають зміст освіти і реалізуються через парціальні програми з формування здоров’язбережувальної компетентності педагогів; технологічних, що включають комплекс дидактичних форм, методів, засобів і технологій навчання, що дозволяють отримати відповідний результат освіти; методичних, що представлені методичними рекомендаціями та навчальними посібниками для педагогів зі  здоров’язбереження.

Діагностичний містить критерії сформованості здоров’язбережувальної  компетентності педагогів (вмотивованість   до здоров’язбережувальної діяльності, готовність і здатність до оволодіння теоретичними аспектами здоров’язбереження, активність реалізації отриманих знань зі здоров’язбереження на практиці, здатність проектування здоров’язбережувальних моделей поведінки, оцінка і регулювання власного і стану інших людей), вимірювані трьома рівнями (високий, середній, достатній), і відповідні їм показники, діагностичні методики та методи математичної обробки результатів.

Рівень професійної підготовки педагога до створення здоров’язбережувального середовища є пріоритетною складовою успішності дошкільного навчального закладу, результативності застосування нових засобів навчання, виховання які сприяють покращенню здоров’я дошкільнят і відповідають вимогам часу.  

Кожна дитина – неповторна особистість, яка відчуває зв’язок з природою, досліджує, не може залишатися без руху і прагне спілкуватися. Ці та інші життєво важливі потреби дітей стають для наших педагогів орієнтиром на шляху формування ключових компетентностей, серед яких  важливу роль відіграють компетентності здоров’язбереження. Робота дитячого садка зі збереження та зміцнення здоров’я дошкільнят лише тоді вважається повноцінною й ефективною, коли повною мірою, професійно і в єдиній системі реалізуються здоров’язбережувальні й здоров’яформувальні технології.    

Для ефективного формування здоров’язбережувальної компетентності дітей дошкільного віку  ми розробили інноваційний проєкт «Сучасний освітній простір в збереженні та зміцненні здоров’я дитини». Реалізовуючи завдання інноваційного проекту «Сучасний освітній простір в збереженні та зміцненні здоров’я дитини» ми переконані, що в  дошкільнят вже в ранньому віці  можна сформувати здоров’язбережну компетентність та розвинути мотивацію до ведення здорового способу життя,  спрямувавши  зусилля педагогів,  батьків, громади на створення здоров’язбережного освітнього середовища, тобто комфортного предметно-просторового та соціального оточення дитини. Адже, як відомо – середовище перетворює особистість: багате середовище – збагачує,  бідне – збіднює,  вільне – звільняє, а здорове – оздоровлює. В такий спосіб ми вивчили та спроектували перспективи реалізації нашого інноваційного проекту.

 

Проєкт роботи

дошкільного навчального закладу над науково-методичною проблемою  «Сучасний освітній простір в збереженні та зміцненні здоров’я дитини»

 

Автор проекту: Бондаренко Н.Г., вихователь СКДНЗ «Чайка»

Завдання проєкту:

  1.   Проаналізувати науково-теоретичну та методичну літературу з проблеми дослідження.
  2. Виявити та схарактеризувати інноваційні засоби соціалізації особистості в сфері   дошкільної   освіти, які впливають на ефективність формування соціальних компетентностей, необхідних для входження в соціум.

3.Розробити та апробувати форми і методи підготовки педагогічного працівника до здійснення соціалізації особистості.

4.Створити умови для розвитку творчого потенціалу вихователів дошкільного навчального закладу  з метою підвищення науково-методичної та професійної підготовки педагогічних працівників шляхом організації роботи методичних об’єднань психолого – педагогічного семінару, педагогічних читань, конференцій, методичних тижнів, педагогічних рад.

5.Організувати  роботу педагогів з питання впровадження в практику нових прогресивних ідей, технологій навчання і виховання, досягнень сучасної педагогічної науки.

6.Сприяти поширенню передового педагогічного досвіду працівників освітньої установи через організацію на базі закладу районних та обласних семінарів, участі у конференціях та семінарах, публікації матеріалів у фахових виданнях.

Актуальність проєкту:

Інноваційна школа навчання вихователя – це школа, яка допомагає працівникам рухатись вперед, розвиватися.  Головними завданнями освіти в Україні є виховання громадянина України, формування соціально зрілої, працелюбної, творчої особистості, якій притаманно почуття власної гідності, повага до прав і свобод людини, свідоме ставлення до обов’язків людини і громадянина, гордість за свою Батьківщину, здатність до саморозуміння і самовдосконалення, активної участі у соціальному житті країни. Тому завдання дошкільного закладу -   забезпечити розбудову такого інноваційного освітнього простору,  у якому особистість з раннього дитинства усвідомлювала б свою суспільну значущість і через систему ціннісних ставлень набувала досвіду взаємодії з соціумом.  Методична робота повинна бути спрямована на розвиток професійної компетентності, виявлення творчого потенціалу всього колективу, вироблення інноваційного стилю діяльності, роботу в нових умовах, залучення до науково-дослідницької та експериментальної діяльності з метою впровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес. Методична робота становить цілісну систему взаємопов’язаних дій і заходів, спрямованих на всебічне підвищення професійного рівня всього педагогічного колективу, на розвиток ініціативи і творчості кожного учителя, на підвищення результативності навчально-виховного процесу, досягнення оптимальних результатів у навчанні та вихованні. Це потребує від педагогів переглянути традиційні підходи до процесу соціалізації дитини,  подолання  негативних явищ в освітньому просторі й пошук більш ефективних шляхів, форм і методів соціалізації особистості.

Форми та методи роботи:

Педагогічні ради, інструктивно - методичні наради, наради при завідувачу, педагогічні читання та конференції.

Відвідування занять , тематичних заходів з метою дослідження впливу професійної компетенції вихователя на формування компетентного дошкільника.

Діагностика, анкетування педагогів, батьків, моніторинг освітніх результатів та їх динаміка.

Експертиза результатів моніторингу.

Основні напрямки:

пропонується розглядати відносно сфер соціалізації особистості, а саме:

- діяльність (навчальна, науково-дослідна, творча, практична);

- спілкування (в колективі, культура спілкування);

- самосвідомість (правова, вміння робити свідомий життєвий вибір, громадянська позиція, ціннісні ставлення).

В освітньому просторі будуть вирішенні питання, пов'язанні із:

- підвищенням професійної майстерності педагогів щодо здійснення процесу соціалізації особистості,

- соціалізуючою спрямованістю педагогічних інновацій,

- поліпшенням міжособистісних стосунків між учасниками навчально-виховного процесу.

Очікувані результати:

Системні перетворення педагогічної діяльності щодо створення позитивного іміджу закладу приведуть до:

підвищення  професійної майстерності педагогів щодо здійснення процесу соціалізації особистості, соціалізуючої  спрямованості педагогічних інновацій;

підвищення якісних показників досягнень дітей;

поліпшення міжособистісних стосунків між учасниками навчально-виховного процесу, правової освіти.

Учасники проєкту : педагоги, діти, батьки.

Термін проєкту – довготривалий.

Етапи роботи над методичним проєктом щодо реалізації проблеми:

Підготовчий - усвідомлення соціально-педагогічних процесів соціалізації особистості, з'ясування необхідності інноваційних змін, створення відповідних умов для їх упровадження.

Зміст роботи :

Теоретичне осмислення та обґрунтування проблеми, вивчення рекомендованої літератури.

Формування позитивної мотивації педагогів до реалізації нової мети навчання та виховання – розвитку інноваційної особистості, здатної до життєтворчості та самореалізації у нових соціальних умовах.

Опрацювання відповідних нормативно – правових документів, створення «банку інформації» по даній проблемі.

Визначення показників, що характеризують творчий потенціал вихователів.      

Розробка плану роботи над проблемною темою, визначення форм роботи, затвердження на засіданні педагогічної ради.

Основні завдання:

Здійснення  аналізу наявних ресурсів щодо впливу на стан соціалізації, визначення напряму введення інноваційних змін;

Створення,  поповнення  банку літератури та діагностичних матеріалів з питань соціалізації;          

Організація  роботи творчих груп педагогічних працівників та інших спеціалістів за темою дослідження;

Забезпечення ефективного  обліку  дітей дошкільного віку з  метою визначення особливостей соціалізації кожної дитини (виявлення дітей з багатодітних родин, функціонально неспроможних родин,  що потрапили в складні життєві обставини, інші чинники порушення   соціалізації дитини);

Зміцнення   матеріально-технічної, навчально-дидактичної бази гурткової  роботи в дошкільному навчальному закладі;

Забезпечення участі педагогічних працівників у районних і обласних методичних заходах за тематикою дослідження;

 Проведення  вхідного  моніторингу  рівня готовності особистості до взаємодії з соціумом;

Налагодження дієвого контакту вихователів з родинами дітей з метою визначення соціального замовлення на надання освітніх послуг, аналізу сприятливості сімейної ситуації, виявлення та оперативного реагування на порушення нормальних життєвих обставин;

Створення  для кожної дитини відповідні освітні умови, з урахуванням її ментального та фізичного статусу, можливостей та  використанням різноманітних форм організації навчання  дітей з особливими освітніми потребами;

Здійснення  аналізу  освітнього середовища дошкільного навчального закладу з метою виявлення актуальних можливостей та перешкод  для забезпечення соціалізації дошкільників;

Вивчення та аналіз  дитячого, батьківського  та педагогічного контингенту  закладу.

Організаційно-моделюючий (проектувальний) - розробка структури (моделі) соціалізуючого освітнього простору, здійснення встановлення соціального партнерства зі всіма його суб'єктами.

Зміст роботи :

Вивчення методичних основ методичної проблеми.

Оволодіння понятійним апаратом.

Проектування впровадження соціалізуючих проєктів, методів навчання та виховання.

Підвищення рівня педагогічної майстерності через проведення методичних заходів, які б розширювали знання і практичний досвід педагогів;

Стимулювання творчості, демонстрація позитивних здобутків, створення атмосфери пошуку.

Основні завдання:

 Спрямовування  роботи творчої групи педагогічних працівників та інших спеціалістів за темою дослідження на розробку оригінальної структури (моделі) соціалізуючого освітнього простору;

 Укладання  угоди про спільну діяльність з усіма соціальними партнерами, які дали згоду бути суб'єктами освітнього соціалізуючого простору;

Активізація роботи з батьками дітей з урахуванням їх вікових особливостей соціалізації шляхом проведення спільних свят, екскурсій, дискусій; залучення батьків до проведення гурткової роботи;

Розгляд  на засіданні педагогічної ради питання активної участі та відповідальності кожного педагогічного працівника за успіх розбудови оригінальної структури (моделі) освітнього соціалізуючого простору.

 Представлення творчих проектів та цікавих  педагогічних ідей оригінальної структури (моделі) освітнього соціалізуючого простору та внесення корективи, доповнення відповідно до наданих рекомендацій .

Практичний (формувальний - оновлення змісту освітньої діяльності дошкільного навчального закладу, форм і методів взаємодії з іншими соціальними інститутами на основі розробленої  структури (моделі) соціалізуючого освітнього простору.

Зміст роботи:

Наукове обґрунтування досвіду роботи творчих педагогів, розробка його впровадження.

Корективи педагогічної діяльності.

Вивчення освітніх результатів дошкільнят.

  Основні завдання:

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\свята та розваги, тематичні дні\Дні здоровя\ось який я 23.01.20\DSCN3726.JPGПродовження початих нововведень,  забезпечуючи системний підхід до реалізації мети науково-методичної проблеми;

Узагальнення, корекція та впровадження в практику роботи вихователів перспективного педагогічного досвіду з питання соціалізації навчання та виховання.

Поточне оцінювання заданих параметрів, що дозволить вчасно здійснити якісну корекцію та з'ясувати об'єкти, які варто розвивати особливо.

Визначення   слабких сторін      роботи, які не мають певного впливу на розв'язання проблеми та вчасно відмовитися від них або замінити на більш ефективні.

  Коригуючий та підсумковий - оцінка впливу компонентів соціалізуючого освітнього простору на рівень готовності особистості взаємодіяти з соціумом; стану підготовки педагогічних працівників до здійснення соціалізації дітей.

Зміст роботи :

Аналіз педагогічної діяльності у спектрі науково - педагогічної проблеми.

Виявлення протиріч між результатами роботи  ЗДО і діяльністю педагогів.

Вивчення завдань і шляхів вирішення протиріч.

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\семінари\опорний 16.03 18\DSCN4596.JPGОсновні завдання:

Проведення вихідного діагностування та здійснення комплексної оцінки впливу - методичної проблеми на стан соціалізації дітей дошкільному навчальному заклад;

Проведення  вихідного моніторингу рівня готовності особистості до взаємодії з соціумом;

Здійснення самооцінки інноваційних змін;

Проведення підсумкової практичної конференції щодо результатів впровадження методичної проблеми з питання соціалізації особистості в сучасному освітньому середовищі.

Узагальнення перспективного педагогічного досвіду; підведення підсумків роботи педагогічного колективу з проблеми соціалізації дошкільників; підготовка матеріалів для публікації; науковий аналіз матеріалів моніторингу ; підготовка підсумкових наукових конференцій; обмін досвідом.

 

Психолого-педагогічний проєкт

«Впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес дошкільного навчального закладу» - салон педагогічних інновацій»

Автори проекту: Бондаренко Н.Г., вихователь- методист.

 

 Наш заклад є опорним закладом Софіївської ОТГ  з проблеми формування основ здорового способу життя серед дітей дошкільного віку. Здоров'язбереження розглядається нами відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти  як система заходів, що включає взаємозв'язок і взаємодію   всіх   факторів   освітнього   середовища,   спрямованих  на  збереження   й   активне формування здоров'я, а також навчання здоровому способу життя дитини на всіх етапах її розвитку. У зв’язку з цим вся робота з даного питання підпорядковувалася одній меті – формування у дітей орієнтації на здоровий спосіб життя. Для більш ефективнішої реалізації завдань вихователі використовували різні методи та прийоми роботи з дітьми та батьками. Надання процесу становлення у спрямуванні роботи на опрацювання та узагальнення оздоровчих технологій та передових методик навчання під час впровадження проектної  роботи в дошкільному закладі. Під час засідання круглого столу «Оздоровчі  технології в системі дошкільної освіти» спонукали творчу групу розробити довготривалий проект «Впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес дошкільного навчального закладу».

Основна мета проекту це налаштування педагогів на плідну групову творчу діяльність, підвищення мотивації до обраної проблеми; визначення шляхів, способів, методів, прийомів впровадження оздоровчих технологій, проектів у навчально-виховному процесі дошкільного закладу. Практичне  розширення знань про  оздоровчі технологій педагогів, під час проведення проекту, допомогли їм  зорієнтуватися у виборі оздоровчих технологій для застосування їх у навчально-виховному процесі; формування вміння працювати групами, досягаючи спільного результату; сприяння формуванню методичної культури педагогів.

Такий досвід роботи за методом проектів першу чергу дав  можливість педагогам, батькам глибше ознайомитися , переглянути  досвід роботи нашого інструктора з фізкультури Білоус Т. А. з впровадження програми з фізкультурно-корекційної роботи у дошкільних навчальних закладах за авторською естетико-оздоровчою системою «Горизонтальний пластичний балет (пластик-шоу)» М. М. Єфименка, а також отримати  консультації поради, методичні рекомендації щодо методики М. М. Єфименка.

Учасники проекту: педагогічний колектив ЗДО, дошкільнята, та батьки вихованців.

Термін проєкту – довготривалий.

ІІ. База реалізації: Софіївський комунальний  дошкільний навчальний заклад «Чайка».

ІІІ. Керівник проекту: Магеря Любов Іванівна– завідувач дошкільним навчальним закладом.

ІV. Консультанти: вихователь-методист Бондаренко Наталія Григорівна, практичний психолог Климчук Юлія Степанівна.

 VІ.  Склад творчої групи: інструктор з фізкультури  – Білоус Т. А., сестра медична старша – Неруш М.В.

VІІ .Мета проекту:  Формування здоров’я дітей, повноцінний розвиток їхнього організму, створення умов розвиваючого предметного рухового середовища, Розширити знання педагогів про  оздоровчі технології; сприяти підвищенню рівня знань інструкторів з фізичної культури дошкільних закладів щодо формування у дітей уявлення про здоровий спосіб життя через . програму з фізкультурно-корекційної роботи у дошкільних навчальних закладах за авторською естетико-оздоровчою системою «Горизонтальний пластичний балет (пластик-шоу)» М. М. Єфименка.

VІІІ. Завдання проекту:

 • Відстеження санітарно-гігієнічних умов дошкільного закладу;

 • Надання процесу становлення у спрямуванні роботи на опрацювання та узагальнення оздоровчих технологій та передових методик навчання під час впровадження дослідно-експериментальної роботи в дошкільному закладі

• Розвиток психолого-медико-педагогічної служби ДНЗ  для своєчасної профілактики психологічного і фізіологічного стану дітей;

• Залучення системи гурткової  роботи до формування здорового способу життя дітей;

• Послідовне формування культури здоров'я;

• Демократизація стосунків суб'єктів навчально-виховного процесу; 

ІX. Очікувані результати:

  •  Підвищення функціональних можливостей організму дітей дошкільного віку.
  • Ріст рівня фізичного розвитку і фізичної підготовленості дошкільнят. 
  • Підвищення пріоритету здорового способу життя
  •  Підвищення мотивації до рухової діяльності, здорового способу життя. 
  • Підвищення рівня самостійності й активності дітей у рухливій діяльності
  •  Підвищення професійної компетенції і зацікавленості педагогів, батьків у збереженні і зміцненні здоров’я  малюків.
  •  Підтримка батьками діяльності дошкільного навчального закладу  з  виховання здорових дітей 

У ході здоров'язберігаючого навчального процесу формується і розвивається особистість:

  •  із стійкою мотивацією на здоровий спосіб життя;
  •  духовно багата;
  •  соціально адаптована;
  •  озброєна чіткими знаннями про правила здорового харчування;
  • здатна зберегти здоров'я в екстремальних ситуаціях;

-  яка прагне фізичної досконалості;

X. Основні принципи побудови проекту:

1. Підтримка інтересу і пізнавальної активності.

2. Поєднання інноваційних та традиційних методів та прийомів.

3. Облік пізнавальної активності в руховій діяльності.

4. Єдність фізичного і психічного розвитку.

5. Наочність. 

6. Принцип безперервності фізичного виховання й утворення особистості на всіх етапах життєдіяльності.

7. Принцип диференційованого підходу до організації заходів щодо розвитку фізичної культури.

XІ. Обґрунтування:

       Здорова дитина – запорука здорової нації. Усі ми хочемо бачити дитину розумною, сильною, здоровою. Але на жаль, статистика стану здоров’я дітей дошкільного віку  сьогодні досить не втішна. За даними МОЗ України, 70% усіх дошкільників в мають відхилення в загальному стані здоров’я, з них 20 % мають по два та більше захворювань. Проблема здоров’я дітей нині стоїть  настільки гостро, що ми повинні поставити запитання: що для нас важливіше – фізичне здоров’я дітей чи освіченість? Навчальні навантаження зараз нелегкі. Діти засвоюють великий обсяг інформації.  Головними вадами 21 століття стає накопичення негативних емоцій без фізичного розвантаження, гіподинамія.  

        Педагогічний колектив занепокоєний стрімким погіршенням стану фізичного та розумового  розвитку дітей, недостатньою культурою здоров’я молодого покоління, бо здоров’я – це не тільки відсутність захворювань або фізичних дефектів, але  й повне фізичне, духовне і соціальне благополуччя. Ослаблені діти не мають такого благополуччя. Вони відчувають дискомфорт на заняттях під час розваг з однолітками.

         Саме це привело колектив СКДНЗ  «Чайка»  до переосмислення своєї діяльності й необхідності розробки методів подальшого розвитку.  

 XІІ. Етапи реалізації  проекту  «Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку»

 1 етап – розробка проекту «Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку»

  • Вивчення досвіду роботи інших закладів, які працюють в аналогічному напрямку
  • Вивчення нормативно-правових документів
  • Вивчення науково-методичної літератури 
  • Практика педагогів з даної проблеми
  • Аналіз стану матеріально-технічної бази

2 етап  проектно - даігностичний 

Створення моніторингової групи та проведення моніторингу:  стану здоров’я учасників навчально-виховного процесу:

  •  Анкетування батьків, педагогів .
  • Обговорення проблеми та проекту  «Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку» на батьківських зборах .
  •  Створювання творчої групи, координаційної ради.
  •  Розробка плану-заходів психолого-педагогічного проекту. 

 3 етап – практичний

 ІІІ етап -   реалізація  психолого-педагогічного проекту «Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку»

  •  Вдосконалення нових форм та методів роботи.
  • Вдосконалення роботи «Школи педагогічних знань для батьків». 
  • Співпраця з медичними установами та громадськими організаціями.
  • Створення організаційно-педагогічних, матеріально-технічних, санітарно-гігієнічних та інших умов реалізації проекту.

 

 

 4 етап –узагальнюючий 

  • Моніторинг реалізації психолого-педагогічного проекту «Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку»
  •  Створення банку здоров’язберігаючих технологій.
  • Виявлення та усунення недоліків, допущених під час роботи.
  •  Відслідкування результативності проекту за 5 складовими здоров’я : фізичне, інтелектуальне, духовне, соціальне та емоційне.
  • Підготовка діагностико-аналітичних матеріалів за підсумками роботи.
  • Проектування перспектив, шляхів та способів подальшого розвитку.

11

Формування активної життєвої позиції щодо збереження та зміцнення життя і здоров’я дітей дошкільного віку

Інноваційний підхід у фізкультурно-оздоровчій роботі з дітьми дошкільного віку.

Загально-розвиваючі вправи в ЗДО

«Хатха – йога, у –шу, аеробіка – інноваційні технології.

Руховий режим у дитячому садку.

22

Забезпечення психолого-педагогічного супроводу по зміцненню та збереженню здоров’я дітей дошкільного віку

Психологічний супровід реалізації Базової програми «Я у Світі»

Емоційне благополуччя як критерій якості освіти.

Збереження психологічного здоров’я педагогічних працівників

Психологічне здоров’я дошкільників

33

Соціалізація – навчання жити у суспільстві

Соціально-педагогічна компетентність: інноваційні підходи .

Християнські традиції в системі соціалізації дитини.

Соціально-моральна компетентність дошкільників крізь призму  Базового компоненту дошкільної освіти.

Усвідомлення себе і своєї діяльності як шлях до професійного зростання.

44

Формування у дітей дошкільного віку  здоров’язберігаючої компетентності  засобами валеологічного виховання

Здоров’я дитини у нездоровому довкіллі.

Нетрадиційні види оздоровлення в умовах дошкільного закладу.

Формування компетентності дошкільника щодо власного здоров’я засобами валеологічного виховання.

55

Довкілля, здоров’я, дитина в контексті Базового компоненту дошкільної освіти

Формування екологічної культури дошкільника.

Використання народознавчого матеріалу у формуванні екологічної культури дошкільників.

Виховання у дітей дошкільного віку свідомого ставлення до свого здоров'я і навко­лишнього середовища.

Природне середовище та природні умови для зміцнення здоров'я дітей.

66

Здоров’ятворчі та здоров’язбережувальні технології в контексті Базового компоненту дошкільної освіти

Толерантність як психологічна категорія.

Формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних дітей в системі дошкільної освіти.

Арт-терапія як метод корекції та розвитку дошкільнят.

Пісочна терапія в роботі з дошкільниками.

Теорія і практика казкотерапії.

 

Проєкт з фізичної культури

за авторською естетико –оздоровчою методикою М.М. Єфименка

«Горизонтально-пластичний балет (пластик-шоу)»

 

Автори проєкту : Бондаренко Н.Г., вихователь- методист., інструктор з фізкультури Білоус  Т.А.

Передмова

 Горизонтальний пластичний балет – це нова альтернативна система фізичного виховання , спортивного тренування, корекції, оздоровлення та творчого самовираження дітей засобами рухів, музики та театралізації. Технологія фізичного виховання спрямована на розвиток і оздоровлення дітей. Її автор, український педагог-новатор Микола Єфименко вивчав цю проблему протягом двадцяти років і має своє, відмінне від загальноприйнятого, розуміння суті фізичного виховання здорових дітей і дітей з відхиленнями в розвитку.

 Технологія фізичного виховання дітей М. Єфименка «Театр фізичного розвитку та оздоровлення дітей» розрахована на дітей дошкільного віку. Автор назвав її ще «тотальним ігровим методом», втіливши у цих словах своє педагогічне кредо «грати щодня, грати постійно, грати завжди».

 Ґрунтується ця технологія на таких професійних положеннях:

   1. Йти за логікою природи (педагогіка повинна бути природною).

   2. Фізичне виховання дітей повинно здійснюватися по спіралі, нове поєднуючи з відомим.

   3. Педагогічний спідометр, або так звані загальнорозвивальні вправи (підбирати підготовчу частину заняття — уроку — згідно з «еволюційною гімнастикою»)

   4. Театр фізичного виховання дітей (граючи — оздоровлювати, граючи — виховувати, граючи — розвивати, граючи — навчати).

   5. Позитивна, світла енергія радості і задоволення (фізичне виховання повинно заряджати дітей позитивними емоціями).

   7.  Створи тренажери сам!

   8 . Здоров´я здорових вимагає профілактики та корекції.

   9. Через рухи та гру — до виховання Людини майбутнього.

Учасники проєкту: педагогічний колектив ЗДО, дошкільнята, та батьки вихованців.

Термін проєкту :  довготривалий.

База реалізації: СКДНЗ «Чайка».

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\методобєднання\опорний 10.05.18 4 засідання\DSCN5892.JPG Мета проєкту:

 Природний фізичний розвиток дітей на основі еволюційної послідовності становлення моторики;

 Гармонійний розвиток особистості дитини в поєднанні фізичного, інтелектуального та духовного;

 Профілактика та корекція фізичного розвитку дошкільників, загальне оздоровлення дитини;

 Формування у дітей позитивного ставлення до рухово-ігрової активності, фізичного виховання і спорту;

 Формування естетичної складової фізичної культури через зв'язок рухів з музикою, пластикою, ритмікою, образністю, можливістю імпровізувати та самовираження дошкільників.

 Завдання:

1. Формування  вмінь та навичок в таких основних рухах, як лежання, повзання, сидіння та стояння.

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\семінари\опорний 16.03 18\DSCN4634.JPG2. Розвиток фізичних якостей:  гнучкість,  сили, загальної координації тулуба та кінцівок, статистичної та динамічної рівноваги та точності рухів.

3. Стимулювання гармонійного розвитку дитини.

4. Сприйняття  духовному розвитку дитини  через втілення композицій пластик шоу відповідних образів героїв.

5. Профілактика викривлень або відставання  у фізичному розвитку дітей старших груп (постави, склепіння стоп, м’язового корсету та ін.).

6. Корекція різних типів рухових порушень (тонус м’язів, стану суглобів, положення кінцівок функцій кистей, паралогічних кривизн у хребтовому стовпі та ін.)

7. Формування у дитини позитивного ставлення до себе, свого тіла, різних форм рухової активності, загальної фізичної культури, окремих видів спорту та дозвілля.

8. Виховання естетичних основ завдяки залученню дітей до світу мистецтва: театру, музики, літератури; формування естетичних смаків через красу рухів, втілення образів, сюжетних взаємодій  хлопчиків та дівчаток, знайомство з кращими зразками мистецтва.

Етапи реалізації  проекту:

Тема

Форма проведення

Інформаційно - мотиваційний етап

Організаційний блок   

 «Візитка»   СКДНЗ «Чайка».

Аналіз роботи методичного об’єднання інструкторів з фізкультури ЗДО.

 Нормативно - методичний блок

Обговорення інструктивно-методичних рекомендацій щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних навчальних закладах .

Навчально-практичний блок

Виставка методичної літератури.

Пластик- шоу  на приладах

Підсумковий блок   

 «Організація тренінгів з пластик – шоу в освітній установі».

 

Відео презентація

Круглий стіл

 

 

Обговорення

 

 

 

Виставка

Практичний показ

 

Методичні рекомендації

Репродуктивно-творчий етап

Організаційний блок   

 Візитна картка СКДНЗ «Ромашка», «Берізка»

«Напрями ГПБ для дошкільників»

Навчально-практичний блок

«Інноваційно-оздоровчі технології в умовах дошкільної освіти».

Пластик- шоу –атлетико.

Пластик -шоу-фемені.

ГПБ «Пластик – шоу на фітболах».

Підсумковий блок   

Обмін думками

 

Відео перегляд

Презентація

 

Семінар - практикум для вихователів ЗДО

Практичний показ

 

Практичні вправи

 

Круглий стіл

Рефлексивно-оцінювальний етап

Формування основ здорового способу життя у контексті  розв`язання проблеми здоров`язбереження дітей дошкільного віку (фізкультурно-корекційна робота у дошкільних навчальних закладах за авторською оздоровчою системою «Горизонтальний пластичний балет (пластик-шоу)» М. М. Єфименка)

Аналіз та обговорення роботи над проектом

 

 

 

 

 

Семінар - практикум для вихователів ЗДО

«Інноваційно-оздоровчі технології в умовах дошкільної освіти»

 

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\методобєднання\еколого-валеологічне\DSCN5777.JPG Мета: роботи над проблемою:

1. Спрямовувати роботу педагогів на створення передумов для формування здорового способу життя дітей за допомогою інноваційно-оздоровчих технологій та розвиваючого середовища

2. Надання процесу становлення у спрямуванні роботи на опрацювання та узагальнення оздоровчих технологій та передових методик навчання під час впровадження дослідно-експериментальної роботи в дошкільному закладі

План

І. Організаційна частина

1.Зачитування плану та мети роботи семінару «Впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес дошкільного навчального закладу»

Це дослідно-експериментальна робота «Салон педагогічних інновацій». Протягом навчального року, ми будемо поглиблено вивчати та діагностувати ті оздоровчі технології, які краще підходять для наших з вами дитячих садків.

ІІ. Основна частина 

1. Для того щоб ми розпочали активно працювати налаштуємо хвилі нашого мозку на продуктивну діяльність за  допомогою відомої вам гри «Мозковий штурм»

Протягом 3 хв. Педагоги відповідають на запропоновані запитання, висловлюючи свою думку.

- Як ви розумієте поняття «здоров’я»?

- Дайте визначення поняттю «фізичний розвиток».

- В чому проявляється зв’язок фізичного розвитку та здоров’я?

2. Інноваційно-оздоровчі технології

Для ефективної організації фізичного виховання дітей  в закладі  впроваджуються  різноманітні оздоровчі та профілактичні технології інноваційного та здоров'язбережувального характеру. Давайте пригадаємо знайомі технології, можливо ознайомимось з новими технологіями та проведемо аналіз ефективності.

 (Презентація)

3. Планування будь якої роботи в закладі здійснюється відповідно нормативним документів. Фізкультурно-оздоровча робота в дошкільному закладі планується відповідно таких нормативних документів.

- Закони України : « Про дошкільну освіту», «Про фізичну культуру і спорт»,

- Базовий компонент дошкільної освіти.

- Програма «Українське дошкілля».

- Спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 21 квітня 2005 року №242/178  «Про посилення роботи щодо профілактики захворюваності та формування здорового способу життя».

- Положення про організацію фізичного виховання  і масового спорту в дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах України затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 2 серпня 2005 року №458

- Методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України (додаток до листа від 16.08 2010.№1/9-563) «Фізичний розвиток дітей в умовах дошкільного навчального закладу».

-наказ МОН України Про затвердження гранично допустимого навчального навантаження на дитину у дошкільних навчальних закладах різних типів та форми власності

4. Осередок

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\семінари\опорний 16.03 18\DSCN4615.JPG Нормативна база є однією з умов впровадження у роботу різних методик, технологій, програм. А яка, ще є умова для ефективної організації фізкультурно-оздоровчої роботи, впровадження інноваційних технологій…

Робота в парах.

Звичайно, велику роль у фізичному розвитку дітей відіграє розвивальне середовище.

Творча вправа «Сучасний оздоровчий осередок очами вихователя»

Вихователям пропонується об’єднатися у пари. Педагогам пропонується створити модель розвивального середовища. Кожна пара малює інноваційно-оздоровчого осередок  та характеризує його. На підготовку завдання  10 хв. По закінченню кожна пара демонструє виконання завдання. Інші учасники мають право доповнювати виступи.

5. Використання оздоровчих технологій в різних формах роботи.

Нормативна база опрацьована, розвивальне середовище сформоване,

Залишилося спланувати фізкультурно-оздоровчу діяльність таки чином щоб інноваційні технології пройшли через всі форми роботи. В дитячому закладі організовується за різними формами роботи відповідно до Листа МОН № 1/9-456 від  02.09.2016 року «Щодо організації фізкультурно-оздоровчої роботи у дошкільних навчальних закладах».

Давайте разом з вами назвемо ці форми роботи.

Основні форми організації здоров'язберігаючої  роботи:

- фізкультурні заняття

- самостійна діяльність дітей

- фізичні вправи

- спортивні свята

- загартування.

Оздоровчі технології проходять червоною ниткою через весь навчально-виховний процес, через всі форми роботи з дітьми, але деякі технології настільки ввійшли у навчальний процес, що ми навіть забуваємо, що це технологія. Тому оздоровчі технології підбирають до певного виду діяльності.

Гра «Підбери технологію» Учасники діляться на дві групи та викладають оздоровчу технологію до форми роботи та обґрунтовують відповідь.

Перелік технологій для різних форм : (стретчинг, динамічна пауза, рухливі і спортивні ігри, релаксація, пальчикова гімнастика, гімнастика для очей, гімнастика коригуюча, загартовування, казкотерапія, кольоротерапія, загартування, точковий масаж, самомасаж, гімнастика,   психогімнастика,  технологія музичного впливу )

Наш дитячий заклад активно слідкує за роботою ЗДО, які впроваджують в практику оздоровчі технології. Ми з ними знайомимося, опрацьовуємо і впроваджуємо ті технології, які найбільше підходять для роботи нашого закладу. Зараз ми пропонуємо переглянути відеоматеріал яким ми зацікавились.

Відео матеріал (обговорення відео):

1. Які на вашу думку технології є найбільш ефективнішими.

2. Які технології Ви використали б у своїй роботі поясніть.

В практику нашого закладу ввійшла естетично-оздоровча технологія М.М. Єфименка «Театр горизонтального пластичного балету»

Чому ми звернули увагу на цю технологію? :Тому що пластичний балет формує у дітей елементи гімнастики, йоги, акробатики, хореографії, ритмічної гімнастики, навчає фантазувати, уявляти, імпровізувати, дітей для збагачення  їхнього творчого потенціалу. Розвиває творчу насолоду, спонукає до рухово-ігрових дій. Іще одна особливість не потребує великої підготовки, не потребує великої кількості предметів, інвентарю. Тобто через мінімум-досягаємо максимуму

Практичний показ з дітьми

Розминка із присутніми та обговорення даної технології

Психогімнастика «Ми полюємо на лева»

Шановні колеги  я хочу вам запропонувати технологію яка на мою думку найбільше підходить для педагогічних працівників. Ця технологія походить з далекого Китаю. Технологія – енергії. Ця енергія циркулює по особливих каналах-меридіанах, що забезпечує “доставку” енергетичного «палива» до всіх органів і тканин організму. І це «Цілющі мудри»

Вправа «Цілющі мудри»

Шановні колеги! Я хочу нагадати вам початок нашого семінару. Сьогодні ми з вами працювали на діагностико-концептуальному етапі. Ми з вами провели аналіз питання впровадження здоров’язбережувальних технологій у навчально-виховний процес дошкільного навчального закладу. Давайте пригадаємо , яка основна мета оздоровчих технологій…( забезпечення високого рівня здоров'я, виховання валеологічної культури, формування знань про здоров'я і умінь оберігати його).

ІІІ. Рефлексія.

І на завершення хочу звернути вашу увагу на те, що будь-яка організація навчально-виховної діяльності, дослідної, експериментальної, оздоровчої діяльності розпочинається з розробки рекомендацій, пропозицій. Я пропоную всім нам разом розробити рекомендації щодо впровадження оздоровчих технологій та проектів в роботу дошкільного закладу.

 Рекомендації:

 1. Опрацювати науково-методичну літературу щодо впровадження оздоровчих технологій та проектів в роботі дошкільного закладу.

2.  Створити належні умови для реалізації завдань фізичного розвитку , виховання та оздоровлення дошкільнят;

 3. Покращити ефективність освітньо - виховного процесу з фізичного виховання та надання методичної допомоги педагогам щодо здійснення фізкультурно-оздоровчої роботи.

4. Створити розвивальний  простір для повноцінного фізичного розвитку дитини-дошкільника відповідно до вимог базового компоненту.

5. Організувати просвітницьку роботу з батьками з організації оздоровчої роботи в ЗДО та в сім’ї за допомогою інноваційних оздоровчих технологій.

Підведення підсумків семінару.

 

Психолого – педагогічний проєкт з формування основ здорового способу життя у дітей дошкільного віку через фізичний розвиток
«Шлях до здоров'я»

 

Паспорт проекту

Автори проєкту: Бондаренко Н. Г., вихователь – методист.

Тема: «Формування основ здорового способу життя у дітей дошкільного віку через фізичний розвиток»

База дослідження: СКДНЗ «Чайка»

Учасники проекту: завідувач, вихователь-методист, , практичний психолог, сестра медична старша, інструктор з фізкультури, діти, батьки.

Умови реалізації проєкту:

- реалізація здоров'язберігаючих технологій за всіма розділами навчальної програми;

- дотримання раціонального режиму дня, що забезпечує зміну різноманітної діяльності і відпочинку;

- використання сучасних прогресивних методів і прийомів навчання;

- індивідуальний підхід до дитини по його рівню розвитку, біологічного і психологічного віку;

- реалізація різних форм систематичної роботи з батьками;

- розвиваюче середовище ЗДО:

Фізкультурний зал «в якому є:

- стандартне і нестандартне обладнання;

- центр валеології;

  • Музичний зал «Веселі нотки»
  • Фізкультурні центри в групових кімнатах;
  • Спортивний майданчик (на ділянці дитячого садка);
  • Сенсорна кімната психологічного розвантаження ;
  • Кабінет логопеда «Пізнайка»;
  • Медичний кабінет «Айболить»;
  • Методичний кабінет «Енциклопедія мудрості».

 Пояснювальна записка

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\методобєднання\29 11 2019\DSCN3137.JPGФормування здорового підростаючого покоління - одне з головних стратегічних завдань розвитку країни. Сьогодні стратегічний напрям державної політики у сфері підтримки та збереження здоров'я дітей регламентується і забезпечується низкою нормативно-правових документів.

Проблема виховання особистої зацікавленості кожної людини в здоровому способі життя в останні роки є особливо актуальною в зв'язку з негативною тенденцією до погіршення стану здоров'я всіх соціально - демографічних груп населення України і особливо дітей дошкільного і шкільного віку. Його рішення вимагає активного усвідомленого ставлення до свого здоров'я та зміцненню його з дитячих років. Саме в дошкільному віці в результаті цілеспрямованого впливу формується здоров'я, звичка до здорового способу життя, загальна витривалість, працездатність організму і інші якості, необхідні для повноцінного розвитку особистості.

Успішне формування основ здорового способу життя (ЗСЖ) у дошкільнят багато в чому залежить від цілеспрямованої систематичної виховно-освітньої роботи в дошкільному закладі та сім'ї, створення умов для здійснення педагогічного процесу, узгодженого взаємодії в тріаді дитина - педагог - батько, ініціатором і координатором якого повинен виступати педагогічний колектив дошкільного закладу. Будь-яка система не прослужить досить ефективно і довго, якщо вона не буде вдосконалюватися, оновлюватися, модернізуватися. Тому актуальною задачею на сучасному етапі розвитку дошкільної освіти є осмислення накопиченого досвіду збереження і зміцнення здоров'я дітей, оцінка його ефективності та модернізація змісту фізкультурно - оздоровчої діяльності.

Засад модернізації змісту фізкультурно - оздоровчої роботи в дошкільному закладі досить багато. Але головним ми вважаємо наступне:

  1.   Необхідність становлення у людини вже з дитячих років позиції творця щодо свого здоров'я та здоров'я оточуючих;
  2.     Необхідність подолання вузькоспеціалізованих підходів в організації оздоровчої діяльності та фізичного виховання.

У зміцненні та збереженні власного здоров'я визначальна роль належить самій людині. З цим нерозривно пов'язана і його вміння оцінювати своє здоров'я і свої фізичні можливості. Ефективність самооцінки здоров'я прямим чином залежить від знання себе. Воно для дитини дошкільного віку передбачає:

  • Знання правил гігієни і догляду за своїм тілом;
  • Знання найбільш небезпечних чинників ризику для здоров'я і життя;
  • Знання про те, як влаштована людина, які органи потребують особливого захисту;
  • Знання про своє фізичному розвитку, рівень фізичної підготовленості.

Запропонована педагогічна технологія формування у дітей уявлень про ЗСЖ заснована на системному підході і пропонує роботу в наступних напрямках: спеціальна підготовка педагогів, взаємодія педагогів з батьками, спільна діяльність педагогів, спільна діяльність педагогів з дітьми, батьків і дітей.

Обґрунтування проєкту

Кожен з нас хоче бачити своїх дітей здоровими, щасливими, але не всі замислюються про те, як зробити так, щоб діти, виростаючи, жили в злагоді з собою, навколишнім світом, іншими людьми. А адже за всім цим стоїть здоровий спосіб життя. Саме він дає фізичні і духовні сили, здорову нервову систему, здатність протистояти шкідливим впливам, відчувати радість від того, що живеш. Вченими доведено, що здоров'я людини лише на 7-8% залежить від охорони здоров'я та більш, ніж на половину від способу життя. Сьогодні встановлено, що 40% захворювань дорослих беруть свій початок з дошкільного віку. Проаналізувавши статистичні дані по дитячому саду:

Здоров'я і здоровий спосіб життя

 

Статистичні дані про стан здоров'я дітей (за 3 роки)

 

 

2017р.

2018р.

2019р.

% практично здорових дітей

82,3%

83%

85%

% дітей, що мають відхилення у здоров'ї

1,5%

1,2%

1%

% дітей, які мають хронічні захворювання

7%

7%

6%

Захворюваність дітей у випадках, днями на одну дитину

2

випадку

6 днів

2

випадку

5 днів

2

випадку

5 днів

% дітей, що часто хворіють

9,2%

8,8%

8%

% дітей, функціонально незрілих до навчання

-

-

-

Статистика травм

-

-

-

 

Ми прийшли до висновку, що саме в дошкільному віці необхідно формувати здоровий спосіб життя (ЗСЖ), прищеплювати дітям інтерес до занять фізичною культурою, стежити за їх фізичним розвитком, гартувати організм дитини, створюючи, тим самим, міцну базу здоров'я.

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\день фізкультури\10. 09. 18\DSCN6992.JPG Мета проєкту: організувати фізичне виховання в освітній установі таким чином, щоб воно забезпечувало кожній дитині різнобічний та гармонійний розвиток, допомагало йому використовувати резерви свого організму для збереження, зміцнення здоров'я та підвищення його рівня; залучення дітей і батьків до фізичної культури та здорового способу життя.

Завдання:

- Формувати у дітей потребу в здоровому способі життя, прагнення до збереження і зміцнення свого здоров'я засобами фізичної культури.

- Сприяти підвищенню резервних сил організму за рахунок функціональних можливостей.

- Підвищувати педагогічну компетентність батьків у вихованні здорової дитини через залучення їх у спільну діяльність.

Сутність проекту: успішне вирішення поставлених завдань і виконання вимог Держстандарту можливо лише за умови комплексного використання всіх засобів фізичного виховання (фізичні вправи, раціонального режиму, загартовування, що складають тріаду здоров'я).

Актуальність: Перед дитячим садом в даний час гостро стоїть питання про шляхи вдосконалення роботи по зміцненню здоров'я, розвитку рухів і фізичному розвитку дітей. Відомо, що здоров'я лише на 7-8% залежить від охорони здоров'я і більш ніж на половину - від способу життя людини. Турбота про ЗСЖ - це основа фізичного та морального здоров'я, а забезпечити зміцнення здоров'я можна тільки шляхом комплексного розв'язання педагогічних, медичних і соціальних питань.

Практична значимість: валеологічні знання і вміння, масаж, загартовування привчають дитину свідомо ставитися до свого здоров'я; ранкова ритмічна гімнастика, біг, НСД з фізичної культури, степ - аеробіка, дихальні вправи, , стрейчинг і т. д. - до щоденних занять з фізичної культури, рухливі ігри сприяють розвитку мовлення, уваги, пам'яті, логіки, кмітливості, фізичних і моральних якостей.

Принципи реалізації проекту:

1. Доступність - врахування вікових особливостей дітей

- адаптованість матеріалу до віку;

2. Систематичність і послідовність

- поступова подача матеріалу від простого до складного

- часте повторення засвоєних правил і норм;

3. Диференціація - створення сприятливого середовища для засвоєння норм і правил здорового способу життя кожною дитиною.

4. Динамічність - інтеграція освітніх областей (Додаток 2)

Очікуваний результат:

  • Зниження рівня захворюваності.
  • Підвищення рівня фізичної підготовленості.
  • Сформованість усвідомленої потреби у веденні здорового способу життя.
  • Благотворний вплив на розвиток мовлення, розширення кругозору, фізичних і моральних якостей, збереження і зміцнення здоров'я.

Етапи реалізації проекту:

I етап - підготовчий: (2017 - 2018р.)

Мета: Вивчення можливостей і потреб педагогічного колективу та батьків щодо оздоровлення дітей.

Завдання:

1. Проведення моніторингу стану роботи з здоровязбереження  дітей:

- дослідження стану здоров'я дітей;

- діагностика фізичної підготовленості дошкільнят

2. Вивчення рівня обізнаності та мотивації батьків у питаннях формування, зміцнення і підтримки здоров'я дошкільнят:

анкетування батьків

3. Вивчення науково-методичної літератури з проблеми:

- нових методик і технологій фізичного розвитку і оздоровлення дітей;

- аналіз існуючих інноваційних форм роботи методичної служби;

- підбір нових більш ефективних форм роботи з батьками.

Зміст I етапу:

- Аналіз науково - методичної літератури;

- Розробка програми «Здоровий малюк»;

- Розробка дослідно-експериментального проекту програми «Шляхи оптимізації здоров'я дітей»

- Створення матеріально-технічних, кадрових, організаційних, науково-методичних умов;

- Оцінка ступеня розвитку захворювань дітей;

- Анкетування батьків.

Очікуваний результат:

Педагоги теоретично підготовлені до проведення експериментальної роботи (вивчена література, проаналізовано ресурси, спланована робота, проведено моніторинг, розроблена програма «Здоровий малюк» і дослідно-експериментальний проект «Шляхи оптимізації здоров'я дітей»).

II етап - прогностичний: (2019 - 2020р.)

Мета: продовження впровадження здоров'язберігаючих технологій у освітній процес.

 

Завдання:

- удосконалювати форми і методи оздоровлення дітей

- доповнити комплекс оздоровчих заходів для можливої реалізації в різних вікових групах.

Зміст II етапу:

- Підвищення компетентності педагогів у сфері здоров'я (педагогічні ради, семінари - практикуми, консультації, майстер-класи, круглі столи.

- Розробка загартовуючих заходів для всіх вікових груп

- Розробити і впровадити перспективний план фізкультурно-оздоровчої роботи та комплекси вправ для дітей з порушенням постави і корекцією стопи, з використанням стіни постави, тренажерів, коригуючих доріжок.

- Розробити і впровадити комплекси гімнастики пробудження під музику в другу половину дня (дихальна гімнастика для різновікових груп, кінезіологічна гімнастика, самомасаж, точковий масаж, оздоровчий біг в полегшеній одязі.

 Очікуваний результат:

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\олімпіада\19\DSCN2622.JPGВпровадження здоров'язберігаючих технологій у всі види діяльності. У дітей з'явився достатній рівень знань про користь і гартування організму, правила догляду за тілом. Підвищився інтерес до науково-пошукової роботи у педагогів та батьків. Діти володіють культурно-гігієнічними навичками, знають про значення вітамінів для здоров'я людини.

III етап - практичний (2020 - 2021р.)

Мета: Створення умов для психологічного комфорту і збереження здоров'я дітей.

Завдання:

- Створити і підтримати умови для творчої роботи педагогів;

- Інформування працівників та батьків щодо реалізації проекту

- Впровадження сучасних форм роботи з сім'єю по формуванню потреби вихованців у здоровому способі життя.

- Розробити і впровадити перспективні плани з гуртка «Пізнай себе» у вікових групах;

- Ввести в систему ранкової гімнастики елементи «пластик – шоу» за методикою М. М. Єфименка.

 - Постійно аналізувати результати роботи щодо здововязбереження дітей дошкільного віку.;

Зміст III етапу

- активне впровадження педагогами здоров'язберігаючих технологій;

- організація гуртка «Пізнай себе»

- Організація медико-профілактичних заходів (медичні огляди, вітамінізація, УФО, арома-фітотерапія).

- Організація роботи з батьками та соціумом.

Очікуваний результат.

D:\папки по ДНЗ\комп\Фото\сенсорна кімната\на Київ\фото діти\DSCN2421.JPG Розширення кругозору дітей у питаннях збереження здоров'я та організації ЗСЖ, підвищення психофізичних здібностей і загального розвитку, забезпечення програмного рівня розвитку рухів і рухових здібностей дітей,

зниження захворюваності та зацікавленості батьків даною проблемою. Поліпшення матеріально-технічної бази дитячого садка і оснащення його методичною літературою.

IV етап - заключний

Мета: Вдосконалення результатів проекту.

Завдання:

- Сприяти розвитку фізичних, пізнавальних, музичних можливостей дітей;

- Розвивати пізнавальну активність дітей;

- Активно залучати до роботу батьків по вихованню та формуванню засад ЗСЖ.

Зміст IV етапи:

Дослідження ефективності проведеної роботи діяльності на основі аналізу моніторингу

- дослідження стану здоров'я дітей;

-моніторинг фізичної підготовленості дошкільнят

- моніторинг валеологічних знань і умінь дітей дошкільного віку;

- узагальнення досвіду на конференціях, МО вихователів;

- проведення спортивних свят, днів здоров'я, вікторин та КВК за ЗСЖ, творчих звітів у кінці навчального року і т.д.

Результативність

Таким чином, цілісна система освіти, оздоровлення, психолого-педагогічного супроводу, заснована на педагогічних інноваціях сприяє гармонійному фізичному розвитку дітей. В цілому, ефективність здоровяориєнтованной діяльності в дитячому саду простежується в збільшеному рівні компетентності педагогів у питаннях здоров'язбереження, а також в цілому в активізації оздоровчої діяльності в дитячому саду. Це в кінцевому результаті позитивно вплинуло на розвиток рухової активності дитини, розвиток фізичних якостей і, в цілому сприятливо позначилося на стані здоров'я дітей, що виразилося в зниженні простудних захворювань. Опитування батьків показало, що головним для них є фізичне і психічне здоров'я дитини. Більшість сімей налаштована на активну співпрацю з дитячим садом у питаннях збереження і зміцнення здоров'я дітей. Отримані дитиною знання, уявлення про себе, своє здоров'я і фізичної культури дозволили знайти способи зміцнення і збереження здоров'я.

Набуті навички допомогли свідомо вибирати здоровий спосіб життя.

Отриманий досвід дозволив уникнути нещасних випадків.

V етап - презентаційний: Мультимедійна презентація інноваційного досвіду педагогічному співтовариству.

 

 

Психолого-педагогічний проєкт

«Народна педагогіка про здоров’я та фізичний розвиток дітей»

 

Автори проекту: Бондаренко Н.Г., вихователь.

 

Анотація

Проєкт  є  спільною діяльністю дітей, педагогів та батьків, направлений на створення оптимальних умов для організації фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми дошкільного віку; на розкриття потенційних можливостей дошкільного навчального закладу і сім’ї у формуванні здорової особистості та використання народної педагогіки у фізичному вихованні.  Цінність проекту  полягає у такій її організації, за якої педагоги максимально насичують руховою активністю життєдіяльність дітей і при цьому залучають дітей до методів оздоровлення народною культурою. Дитяча діяльність наповнюється оздоровчими заходами, різними видами фізкультурної діяльності, що забезпечує високий рівень фізичної підготовленості дошкільників.

        Головна педагогічна ідея проєкту полягає у спрямуванні організації життєдіяльності дошкільників, педагогів і батьків на пріоритет фізичного виховання, забезпечення розвитку особистісного потенціалу дитини, зокрема формування, збереження та зміцнення здоров’я кожного вихованця за допомогою системи роботи у фізкультурно-оздоровчому напрямку, інноваційних форм роботи з батьками тощо.

         Сутність проєкту ґрунтується на ефективному поєднанні народної педагогіки і засобів роботи з фізичного виховання дітей, на створенні необхідної творчої атмосфери між педагогами і батьками, сприятливого мікроклімату, варіативності прийомів і форм організації роботи.

Мета: Об’єднання зусиль дошкільного навчального закладу і сім’ї для створення сприятливих умов для збереження, зміцнення та розвитку фізичного та психічного здоров’я дітей дошкільного віку засобами народної педагогіки.

Завдання:

- створення цілісної системи фізкультурно-оздоровчої роботи та впровадження її в освітній процес;

- формування позитивної мотивації дошкільника до рухової активності;

- формувати культурно-гігієнічні навички на основі народної педагогіки.

Учасники проєкту:

- практичний психолог, педагоги, сестра медична старша , батьки, діти.

Термін проєкту – короткотривалий.

Проблеми , з якими стикаються педагоги:

- низький рівень культури здоров’я в соціумі;

- рівень захворюваності дітей дошкільного віку;

- протиріччя між фізичними можливостями та організацією фізкультурно-  оздоровчої  роботи в ЗДО;

- несприятливі умови предметно-розвивального середовища ;

- незадовільний стан фізичного виховання в сім’ї;

-  недостатня взаємодія дошкільного закладу та сім’ї;

- низький рівень знань народних рухливих ігор.

Очікувані результати:

1. Створення сприятливих умов для організації фізкультурно-оздоровчої роботи в ЗДО; 

2. Сформованість позитивного ставлення до фізичного виховання та здорового способу життя;

 3. Впровадження в практику роботи освітньої установи моделі фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми;

 4. Формування у дошкільників вмінь та навичок з фізичного виховання;

 5.  Зниження рівня захворювання дітей;

 6.  Оптимізація взаємодії педагогів та батьків;

 7.  Якісна фізична підготовленість дітей до школи

Засоби реалізації:

1. Театралізована діяльність. Рухливі ігри. Народні ігри.

2. Спільна діяльність дошкільного закладу та сім’ї.

3. Тиждень здоров’я «Здорова родина – здорова дитина».

4. Місячник «Українська народна гра».

5. Дні здоров’я, розваги.

6.Круглі столи, семінари, семінари-практикуми, дискусії, консультації, бесіди і т. д.

7. Використання козацьких традицій.

8. Малі форми традиційних ігор.

9. Інтерактивні форми роботи.

10. Традиційні форми роботи.

11. Просвітницька робота.

Діяльність дітей:

- гімнастика, фізхвилинки, фізпаузи;

- активний руховий режим;

- раціональне харчування;

- загартувальні заходи;

- особистісна гігієна;

- лікувально-оздоровчі заходи в ЗДО та в сімї;

- екскурсії, розваги, свята;

- рухливі, дидактичні, сюжетні, народні ігри;

- прогулянки на свіжому повітрі.

Діяльність педагогів:

- моніторинг здоров’я дошкільнят;

- опрацювання методичної літератури;

- використання народної педагогіки у проведенні занять та руховій  

        активності дітей;

- бесіди, обговорення та аналіз проблемних ситуацій;

- консультації для батьків, круглі столи, тренінги, семінари;

- екскурсії, розваги, свята;

- Дні здоров’я, Тижні здоров’я, Місячник здоров’я;

- оформлення стендів; виставка методичної літератури, дитячих

        робіт, конкурси;

- розробка заходів щодо поліпшення здоров’я дошкільнят.

Діяльність батьків:

- забезпечення ЗДО необхідним спортивним інвентарем;

- участь у екскурсіях, розвагах, святах;

- допомога педагогам у проведенні заходів щодо поліпшення  

       здоров’я дітей.

 

Психолого - педагогічний проєкт навчально – виховної роботи з дітьми молодшого та старшого дошкільного віку

«Я і моє здоров’я»

Автор проєкту: Бондаренко Н.Г., вихователь

Тривалість проекту: середньої тривалості

Мета проекту:

Сприяти забезпеченню фізичного, психічного, духовного здоров’я дошкільнят; об’єднувати зусилля дошкільного закладу  і сім’ї щодо формування в дітей уявлень  про здоровий спосіб життя, надати дітям знання про збереження духовного , психічного та фізичного здоров’я, виховувати бажання займатися спортом, дотримуватися особистої гігієни, правильно харчуватися, частіше перебувати на свіжому повітрі. Виховувати негативне ставлення до шкідливих звичок. Привчати дітей до дружніх взаємовідносин під час спільних ігор.

Характеристика проекту:

за домінуючою діяльністю: дослідницький;

за тривалістю: середньотривалий;

за кількістю учасників: колективний;

за характером контактів: у межах усіх груп;.

База реалізації: СКДНЗ «Чайка»

Учасники та співучасники проєкту: діти, батьки, вихователі, психолог, музкерівник.

Гіпотеза: раціональна організація фізкультурно-оздоровчої роботи; використання дидактичних ігор; поєднання трьох основних напрямків роботи: організаційно-педагогічного, лікувально-відновлювального та корекційно-виховного, організація спільної діяльності педагогів та батьків.

Прогнозований результат: проєкт сприятиме психоемоційній корекції, комплексній організації розвитку особистості, дасть можливість зацікавити дітей станом власного здоров’я.

Підготовчо-організаційний етап

1.Роз'яснити учасникам проекту важливість проблеми.

2. Ознайомити педагогічних працівників з темами кожного дня «Тижня здоров’я», а саме:

Як здоров’я хочеш мати - про здоров’я треба дбати.

Сонце, повітря і вода  - наші найкращі друзі.

З фізкультурою ми дружим, фізкультуру любим дуже.

Щоб не сталося біди.

В коло кличе гра весела.

Консультація «Здоровий будь!» в середній групі з участю медичної сестри.

 Співдоповідь (медична сестра та методист) на педраді  «Система  профілактично-оздоровчої роботи в ДНЗ «Малятко» .

Співдоповідь на загальних батьківських зборах «Секрети психологічного здоров’я»( медична сестра, психолог).

Заняття з елементами тренінгу  «Допоможемо гіперактивній дитині»

Реалізація проекту

Проблема: Діти почали часто хворіти.

1.Мотиваційний етап. Проблема: У нашому садочку почали дуже хворіти діти. Нам потрібно об’єднати наші сили та прогнати хвороби геть. Як ми можемо це зробити? Що потрібно робити для того, щоб бути здоровими? (відповіді дітей)

2.Інформаційний етап: проектні заняття та діяльність протягом цілого дня «Тижня здоров’я» згідно з темою кожного дня.

3. Репродуктивний етап. Спортивне свято «Перші спортивні кроки» з участю дітей старшої групи та батьків.

4. Узагальнюючий етап:

Консультація «Здоровий будь!» в середній групі з участю медичної сестри.

Співдоповідь (медична сестра та методист) на педраді  «Система  профілактично-оздоровчої роботи в ДНЗ «Малятко» .

Співдоповідь на загальних батьківських зборах «Секрети психологічного здоров’я»( медична сестра, психолог).

Заняття з елементами тренінгу  «Допоможемо гіперактивній дитині»(сестра медична старша, психолог).

Презентація проекту «Як здоров’я хочеш мати -  про здоров’я треба дбати».

 

 

Психолого – педагогічний проєкт

«Організація гімнастики після денного сну»

 

«Я не боюся ще і ще раз повторити,

турбота про здоров'я - це найважливіша праця вихователя».

Сухомлинський В.А.

Паспорт проекту.

Тип проекту: Спортивно-оздоровчий

Автори проєкту: Бондаренко Н.Г., вихователь- методист, Білоус Т. А. інструктор з фізкультури.

Учасники проекту: діти середньої групи, вихователь, батьки вихованців, медичний працівник, інструктор фізичного виховання дітей, музичний працівник.

Тривалість проекту: середньостроковий

Проблема: Після денного сну діти прокидалися млявими, у них низька працездатність, так як м'язовий тонус розслаблений. Всі органи і системи (серцево-судинна, дихальна, нервова і т.д.) не підготовлені до тих навантажень, які належить долати організму дитини в процесі діяльності ввечері. Ослаблене здоров'я дітей в цілому.

Мета проекту: Цілісне оздоровлення дітей. Виховання звички здорового способу життя, самоорганізації.

Завдання проекту:

Зміцнити м'язовий тонус.

Зберегти позитивні емоції при виконанні фізичних вправ і інших режимних моментів у другій половині дня.

Сприяти профілактиці сколіозу і плоскостопості у дітей.

Очікуваний результат:

Загальне зміцнення здоров'я дітей, якісна зміна показників по сколіозу і плоскостопості.

Сформованість навичок фізичної активності.

Підвищення працездатності дітей, зниження стомлюваності у другій половині дня і в кінці тижня.

Презентація проекту: представлення і захист на педагогічній раді ЗДО.

Подальший розвиток проекту: робота буде продовжена в старшій групі в тісному контакті з медичним працівником, інструктором з фізичної культури ДНЗ та батьками вихованців.

Попередня робота:

1. Анкетування батьків на тему «Про здоров'я всерйоз ».

2. Підбір і вивчення літератури по темі.

3. Огляд дітей медпрацівником.

Основні напрямки реалізації проекту.

Співпраця з сім'єю:

Анкетування

Випуск консультації «На зарядку ставай»!

Семінар-практикум «Здоров'я в порядку - спасибі зарядці».

Ширма « Гімнастика від плоскостопості »

Папка - пересувка «Щоб рости здоровим».

Оформлення фотостенда «Розвиваючись з кожним днем ми ростемо здоровими».

Виготовлення масажних килимків для ходьби та вправ вдома і в дитячому саду.

Взаємодія з працівниками ЗДО.

Розробка комплексів гімнастики після сну, включаючи вправи на профілактику плоскостопості та порушення постави спільно з інструктором ФІЗО і медпрацівником.

Підбір музичним керівником мелодійної музики, що викликає позитивні емоції для вправ.

Навчання дітей медпрацівником самомасажу обличчя та стоп.

Робота з дітьми:

Оволодіння дихальною гімнастикою за методикою О.Н. Стрєльнікової.

Навчання дітей навичкам самомасажу.

Щоденні фізичні вправи з використанням нестандартного обладнання.

Використання художнього слова, який сприяє підвищенню інтересів дітей до даної діяльності.

Висновки:

В результаті проектної діяльності у дітей був сформований навик «активного прокидання» (діти легше прокидаються, активніше включаються в діяльність після денного сну).

У дітей підвищився інтерес до фізичних вправ, управління власним тілом.

Проект сприяв зближенню з сім'ями вихованців: батьки брали активну участь у проведеній роботі.

Усі проведені заходи позитивно вплинули на загальне здоров'я дітей: аналіз захворюваності дітей дозволив відзначити тенденції до її зниження.

Перспектива: - продовження роботи в старшій групі;

- оновлення та поповнення фізкультурного обладнання.

 

Тренінг для педагогів дошкільного навчального закладу

«Усвідомлення себе і своєї діяльності як шлях до професійного зростання»

 

Мета: показати педагогам ефективність методу інтерактивної взаємодії; сприяти мотивації вихователя до самовдосконалення у різноманітних сферах життя, зокрема і в педагогічній діяльності шляхом актуалізації настановлення вихователя на цінність самореалізації у своїй діяльності; створення сприятливого мікроклімату в педколективі.

Завдання:

• усвідомлення і розуміння особливостей середовища, в якому працює педагог;

• усвідомлення педагогом власних  життєвих цінностей і переконань;

виявлення перешкод в особистісному і професійному зростанні;

сприяння мотивації в педагогічній діяльності;

виявлення перспектив професійного зростання і розширення сфер ефективних дій у професійній діяльності й поза нею;

настановлення на позитивний зміст реалізації себе як педагога.

Матеріали: мольберти, білий папір, маркери, ватман, схема.

Правила проведення (обговорюються учасниками тренінгу):

Конфіденційність.

Відкритість і відвертість.

Про себе говорити «я», а не «ми».

Не перебивати того, хто висловлюється.

Толерантність: не оцінюючі й не категоричні висловлювання.

Використані інтерактивні методи: «незакінчене речення», «мозковий штурм».

Хід тренінгу:

Вихователі зручно сідають на розташованих по колу стільцях.

Психолог: Сьогодення ставить нові вимоги до дошкільної освіти й до кожного вихователя. Педагоги мають бути творчими особистостями, новаторами ідей, постійно підвищувати свою професійну майстерність. У справі виховання педагог припускає, що вони знаходяться за межами самої людини.

Сьогодні ми з вами поговоримо про те, що і загальнолюдські цінності, й педагогічна майстерність, і професійні переваги органічно притаманні природі педагогічної праці й потенційно присутні в кожному з нас Слід лише дозволити з'явитися тому, що вже чекає свого вивільнення.

Вправа «Очікування»

Учасникам тренінгу пропонується закінчити речення: «Від сьогоднішнього заняття я очікую...».

Висловлюватися потрібно стисло і Чітко (використання методу «Незакінчене речення»).

Педагогічна праця — це єдність трьох чинників — педагогічної діяльності, педагогічного спілкування й особистості вихователя . Складові педагогічної майстерності

Вправа «Вихователь реальний — вихователь ідеальний»

Учасники називають складові педагогічної майстерності, доповнюючи схему. (Знання педагогіки і вікової психології, педагогічна тактовність, любов до дітей, культура мовлення, індивідуальний підхід до дітей, безперервна робота над собою. Наявність загальнолюдських якостей: доброта, гуманізм, терпимість, співчуття, оптимізм, ерудованість, володіння сучасними педагогічними технологіями, творчість, комунікабельність тощо.)

Вправа «Хто я?»

Учасники на аркушах пишуть три свої риси, які є ознакою професійних переваг. (Підписують аркуші.)

Тренер зачитує. Учасники намагаються відгадати, кому з педагогів належать ці вислови.

Висновок: що нас об'єднує?

Вправа «Самопізнання»

Запишіть на аркуші:

а) 3 речі, які ви робите з того, що вам не хотілося б робити;

б) 3 речі, які ви не робите з того, що хотіли б робити;

в) 3 речі, які вам хотілося б робити частіше;

г) 3 речі, які ви зазвичай робите, проте категорично не хотіли б робити;

Вправа «Експедиція»

Уявіть собі, що ви всі разом вирушили в експедицію. Завдання, поставлене перед вами, виконали достроково. Але, щоб повернутися додому, маєте дочекатися літака, який прибуде лише за тиждень.

У вас з'явилася нагода дістатися додому на повітряній кулі за кілька годин. Із собою берете спорядження (записує кожен учасник):


канат — 50 метрів;

аптечка — 5 кг;

компас гідравлічний—б кг;

консерви м'ясні — 20 кг;

гвинтівка — 25 кг;

цукерки — 20 кг;

спальний мішок—14 кг; 

ракетниця—8 кг;

палатка — 20 кг;

кисневий балон — ЗО кг;

комплект карт — 25 кг;

каністра з водою — 20 кг;

радіоприймач — 3 кг;

гумовий човен — 25 кг.


 

І ось ви в дорозі. Летите над океаном. Раптом куля починає спускатися, і ви розумієте, що в кулі пробоїна. Вам треба скинути баласт. Команда має вирішити, які речі слід скинути, залишивши найнеобхідніше. За кожну річ голосує кожен учасник. Якщо хоч один член команди проти — рішення не приймається. Часу обмаль. Вирішується життя (8 хвилин для прийняття рішення).

Підсумок тренера про те, що всі цілі й неушкоджені благополучно дісталися землі. Найважливіші речі, які слід було залишити, — човен, канат, аптечка. Чому? Використання методу «Мозкового штурму».

Якось сороконіжку запитали: «З якої ніжки ти починаєш рухатися?». Вона вперше замислилася над цим, і якийсь час їй важко було навіть зрушити з місця. А коли зрозуміла, як відповісти на таке запитання, стала чемпіонкою з бігу вже не лише в рідному середовищі.

Є дві групи професіоналів. Одні вміють щось добре робити, але не знають, чому в них так виходить. Інші знають, як робити, але не вміють робити добре. Зараз важливо об'єднати перше і друге. Вміти робити і розуміти, як ти це робиш (Р. Ділтс).

Вправа «Моя роль»

Учасники по черзі розповідають, яку роль виконували у груповій роботі (вправа «Експедиція»):


лідер;

організатор обговорення;

спостерігач;

уважний слухач;

критик;

незацікавлена особа;

зацікавлений у дискусії;

генератор ідей;

інша роль.


Вправа «Організація педагогічного процесу»

Психолог. Ми інколи забуваємо, що наше здоров'я залежить насамперед від стану нервової системи. Робота педагога потребує неймовірного напруження, забирає багато сил та енергії.

Учасники об'єднуються в кілька підгруп.

Завдання: назвати умови організації педагогічного процесу, від яких залежить здоров'я, працездатність і перспективи професійного росту. (На здоров'я, працездатність і перспективи професійного росту впливають напруження! конфлікти у професійному оточенні, недостатні умови для самовираження, відсутність позитивного оцінювання з боку керівництва, зверхність старших досвідченіших колег, робота без перспективи, низька оплата праці, частий і суворий контроль, неоптимальне навантаження, низький соціальний статус тощо.) Така концентрація на негативних властивостях професійної діяльності спричиняє зниження працездатності, веде до повної розгубленості й емоційного вигорання.

Вправа «Дерево змін»

Психолог. Як впливають на нас діти? Позитивно чи негативно?

На ватмані зображене дерево без листя. Вихователі відповідають на запитання: «Чи з змінюють нас діти?». Вибирають листок із запропонованих варіантів, прикріплюють його на дерево.


Листя жовтого кольору:

я стала дратівливою;

я стала гіршою;

я з нетерпінням чекаю пенсії, відпустки;

я втомилася;

я розчарувалася.

Листя зеленого кольору:

я стала толерантною;

я стала краще розуміти дітей;

я стала кращою;

я стала молодшою;

я не уявляю себе без дітей.

 


Підбиття підсумків проте, що діти змінюють нас на краще. Професійна діяльність і особисте життя — дві різні сфери, які впливають одна на одну, з яких складається наше життя. І якщо нам подобається професійна діяльність, ми отримуємо задоволення від життя. Обставин, що дають задоволення бід роботи, безліч.

Вправа «Реклама»

Учасники об'єднуються у З підгрупи. Кожна підгрупа розробляє рекламу професії вихователя.

Представник групи презентує свою рекламу.

Вправа «Чи справдилися мої сподівання?»

Учасники висловлюють враження від тренінгу, чи справдились їхні сподівання.

Вправа «Побажання»

Учасники стають у коло і за годинниковою стрілкою звертаються один до одного з побажанням.

 

План заходів оздоровлення дітей в СКДНЗ «Чайка»

 

№ п/п

 

Заходи

 

Час проведення

 

Відповідальний

1

Фіто - та аромотерапія.(використання різних трав, масел).

Два рази на тиждень

Сестра медична старша

2

Вологе обтирання тіла, обливання.

 

Протягом року

Сестра медична старша

3

Рефлексотерапія, пальчикова гімнастика (пальцевий точковий масаж і самомасаж)

Кожного дня

Вихователі

4

Арт-терапія (малювання, ліплення, декоративно-прикладне мистецтво)

Три рази на тиждень

Вихователі

5

Гімнастика розуму  (виконання простих рухів і вправ)

Кожного дня

Вихователі

6

Сміхотерапія  (жарти-хвилинки, гумористичні розповіді, театральні постановки, міні- сміхопанорами).

Два рази на тиждень

Вихователі

7

Ігри – медитації (нерухома поза з виконанням рухів)

Кожного дня

Інструктор з фізкультури

8

Оздоровчий  біг

 

Три рази на тиждень

Інструктор з фізкультури

9

Бібліоказкотерапія  (народна казка)

Кожного дня

вихователі

10

 Кольоротерапія (використання різних барв).

 

Два рази на тиждень

Практичний психолог

11

Психомасаж (пластичний масаж зі спілкуванням)

Два рази на тиждень

Практичний психолог

12

Театралізовані ігри (як засіб психологічного розвантаження)

Раз на тиждень

Музичний керівник

13

Природотерапія (використання природних чинників)

Кожного дня

Вихователі

14

Кінезотерапія  (оздоровлення за допомогою різних рухів під музичний супровід: ритмічна гімнастика, ритмік-бол).

Раз на тиждень

Інструктор з фізкультури Музичний керівник вихователі

15

Імаготерапія (мистецтво театрального уявлення)

Раз на тиждень

Музичний керівник,

вихователі

16

Оздоровча ходьба (використання різних масажних доріжок)

Три рази на тиждень

Інструктор з фізкультури

вихователі,

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Клімова Тетяна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
9736
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку