Суть поняття фінансова грамотність

Про матеріал
Презентація до уроку "Суть поняття фінансова грамотність" 8 клас. В презентації використані матеріали Довгань А.І., Часнікова О.В., Ткаченко О.В., Рябова О.Б., Лапішко З.Я. та інш. (заг. ред. Смовженко Т.С.) "Прикладні фінанси" 8 клас (навчально-методичний посібник та робочий зошит для учня
Зміст слайдів
Номер слайду 1

04.09.2024 СьогодніУрок№1 Суть поняття фінансова грамотність. Фінансова грамотність

Номер слайду 2

04.09.2024 СьогодніПравила роботи на уроціНа наших уроках робота побудована певними кроками, які врешті приведуть до бажаного результату. Як і у вашій улюбленій грі, на нашому уроці діють певні правила: Присутність обов’язкова (!!!)Маєш питання чи думку – підіймаєш руку. Слухаєш уважно вчительку та однокласників, потім доповнюєш. Ведеш зошит-конспект, відповідаєш, виконуєш вправи, активно працюєш на уроці (!!!)А потім……..

Номер слайду 3

04.09.2024 СьогодніЦілі уроку:

Номер слайду 4

04.09.2024 СьогодніРозгляньте фото

Номер слайду 5

04.09.2024 СьогодніВправа «Асоціації»

Номер слайду 6

04.09.2024 СьогодніПрацюємо разом Наведіть приклади фінансових операцій, які можеш зробити ти або твоя родина за допомогою наведених фінансових установ. Заповни таблицю.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 7

04.09.2024 СьогодніОсновні поняття. Фінансова грамотність - здатність ефективно планувати і використовувати бюджет, приймати рішення у сфері особистих фінансів, орієнтуватися в послугах і продуктах, які пропонують фінансові інститути, розпізнавати загрози і знижувати ризики шахрайства з боку недобросовісних учасників ринку. Фінансова грамотність включає три взаємопов’язані елементи: установки, знання і навички. Фінансова освіта - процес, у результаті якого люди поліпшують свої знання про фінансові продукти за рахунок інформації, виробляють навички і зміцнюють довіру, щоб розуміти (фінансові) ризики і мати можливість робити усвідомлений вибір, а також уміти робити інші ефективні дії, щоб поліпшувати свій фінансовий добробут і забезпечити захист своїх інтересів. Фінансова поведінка - дії населення на фінансовому ринку щодо перерозподілу та інвестування грошових ресурсів.

Номер слайду 8

04.09.2024 СьогодніВправа «Трибуна думок»Чи є у тебе план, як ти збираєшся стати багатим?

Номер слайду 9

04.09.2024 СьогодніФінансово грамотне населення:• щомісяця веде облік витрат і доходів сім’ї;• живе за коштами - без зайвих боргів;• фінансово планує на перспективу (готовність до непередбачуваних обставин і підготовка до пенсії);• купує фінансові продукти й послуги на основі вибору;• орієнтується в питаннях фінансової сфери.

Номер слайду 10

04.09.2024 СьогодніФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ (СКЛАДОВІ ФІНАНСОВОЇ ГРАМОТНОСТІ) ВКЛЮЧАЄ ТРИ ВЗАЄМОПОВ’ЯЗАНІ ЕЛЕМЕНТИ: УСТАНОВКИ, ЗНАННЯ І НАВИЧКИ. Правильні установки - це базис фінансової грамотності. Ідеться про формування культури фінансової поведінки, яка починається з планування сімейного бюджету, причому на тривалу перспективу, і вироблення стратегії реалізації потреб життєвого циклу. Потрібні знання - передбачають насамперед знання принципів і схем функціонування фінансового ринку, розуміння природи і функцій фінансових інститутів, інструментів, ази юридичної і податкової грамотності, розуміння меж відповідальності фінансових інститутів перед клієнтами і клієнтів перед фінансовими інститутами, володіння мінімальним фінансовим словником, включаючи поняття ризику і прибутковості, дисконтування, інфляції, розуміння відмінностей між готівкою і безготівковими платежами тощо. Потрібні навички - уміння читати договір і розуміти інформацію, що міститься в ньому, порівнювати пропозиції різних компаній, умінняпо давати претензію або скаргу в тому разі, якщо його права порушені, уміння шукати і знаходити інформацію про стан фінансового ринку тощо.

Номер слайду 11

04.09.2024 СьогодніВправа «Трибуна думок»Визначте, який із варіантів фінансової поведінки можна вважати грамотною. Дайте відповідь «так», «ні», «визначити неможливо». Варіант 1. Андрію дуже сподобався скутер, який подарували його товаришеві на день народження. Він, скориставшись кредитною карткою мами без її дозволу, придбав собі такий самий. Варіант 2. Марійка хотіла зробити гарний подарунок сестричці і протягом усього року заощаджувала гроші на його купівлю. Варіант 3. Антон мріє бути «великим бізнесменом» і хоче спробувати свої здібності для гри на електронній біржі. Для цього він попросив у тата 2 000 грн, на що тато погодився і дав йому ці гроші. Варіант 4. Оксана навчилась робити красиві «ляльки-мотанки», які популярні в інтернет-магазині. Половину зароблених грошей дівчина кладе на депозитний рахунок у банк.

Номер слайду 12

04.09.2024 Сьогодні

Номер слайду 13

04.09.2024 СьогодніПравила особистої безпеки1. Ніколи не розповідайте про сімейні доходи. Інформацію не повинні знати навіть найближчі друзі.2. Правильна економія та планування бюджету. Всі кошти повинні враховуватися та суворо контролюватися. Можливо виявиться, людина купує те, що їй не потрібно і немає для неї сенсу.3. Поступове збільшення доходу. Зазвичай доходи збільшуються тільки завдяки роботі, що подобається. Розумні люди з часом перетворюють хобі в повноцінну працю, що оплачується.4. Великі суми варто зберігати на банківських рахунках. Спеціалісти рекомендують, не дивлячись на відносну ненадійність банків, довіряти їм.5. Відкладайте 10 % від загального доходу сім’ї. Такий резерв допоможе легше впоратися з непередбачуваними фінансовими витратами чи труднощами.6. Не повідомляйте паролі платіжних карт. Не варто зберігати їх також у гаманці чи сумці, обов’язково варто PIN-код запам’ятати. Не відправляйте фото карти електронною поштою, в іншому разі закривайте декілька цифр. Не кажіть стороннім особам номер карти.7. Готівку варто носити у внутрішніх кишенях сумки чи верхнього одягу.8. Не варто рахувати гроші при сторонніх особах, особливо у громадському транспорті

pptx
Додав(-ла)
Рябуха Алла
Додано
4 вересня
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку