Священна Римська імперія. Угорське королівство. Виникнення слов’янських держав.

Про матеріал
Презентація складена за підручником Щупак І. Я., Бурлака О. В., Желіба О. В., Піскарьова І. О. Всесвітня історія : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти / Київ: УОВЦ «Оріон», 2024. Презентація містить ілюстрації, карти, завдання. Може бути використана під час дистайнційного навчання та офлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Священна Римська імперія. Угорське королівство. Виникнення слов’янських держав.

Номер слайду 2

УТВОРЕННЯ НІМЕЦЬКОГО КОРОЛІВСТВА. СВЯЩЕННА РИМСЬКА ІМПЕРІЯПригадайте, які держави історики називають імперіями. Які середньовічні імперії ви вже знаєте?

Номер слайду 3

Протягом 962-1806 рр. у Європі існувало велике політичне утворення з промовистою назвою —Священна Римська імперія. Осередком імперії була Німеччина. Однак, попри великі розміри територій, Священна Римська імперія не була міцною державою. У той час, як Франція і Англія протягом Середньовіччя стали на шлях створення централізованої держави, Німеччина до XIX ст. перебувала у стані роздробленості.

Номер слайду 4

У результаті Верденського договору (843 р.) землі, розташовані на схід від Рейну (територія Німеччини), відійшли одному з онуків Карла Великого — Людовіку Німецькому. Так виникло Східно-Франкське королівство — майбутня Німеччина. До початку X ст. у Німеччині збереглися сильні племінні герцогства: Саксонія і Тюрингія, Франконія, Швабія і Баварія.

Номер слайду 5

Політичному об’єднанню Німеччини сприяла потреба протистояти зовнішнім загрозам: спочатку норманам, а потім угорцям, що оселилися в Паннонії. Щоб об’єднати зусилля в боротьбі з ворогами, у 911 р. королем було обрано герцога Франконії. Його онук, саксонський герцог Генріх І Птахолов (919-936 рр.), започаткував Саксонську династію на німецькому престолі. Відтоді за традицією короля Німеччини обирали представники вищої знаті. Справу зміцнення королівської влади в Німеччині продовжив Оттон І (936-973 рр.). Оттон І Великий (копія статуї ум. Магдебург, Німеччина)

Номер слайду 6

Оттон І мріяв, як Карл Великий, здобути імператорський титул і водночас розширити свої володіння завдяки італійським землям. У результаті успішних походів Оттону І вдалося підкорити Північну і частково Середню Італію. У 962 р. Оттон І був коронований у Римі як імператор. Цим Оттон І, очевидно, прагнув показати свою спадкоємність від імператорів Давнього Риму. Так ніби відроджувалася Римська імперія.

Номер слайду 7

Пізніше, у 1157 р., імперія стала називатися «Священною». Цей термін був доданий, щоб відобразити наміри імператорів щодо управління Італією та Папою Римським. За свідченням західноєвропейських джерел, Оттон І на прохання княгині Ольги відправив до Києва місію єпископа Адальберта. Очевидно, з метою поширення християнства. Та спроба ця виявилася невдалою через сильний спротив язичників в Русі-Україні.

Номер слайду 8

Оттон І і його наступники розуміли необхідність залучати до управління державою освічених людей, тому сприяли розвиткові культури.ІСТОРИЧНІ ПОДРОБИЦІОттонівське відродження — період в історії Німецької імперії (наприкінці X — на початку XI ст.), який характеризується піднесенням культурного розвитку. При імператорському дворі діяла академія, виготовляли рукописи, розвивалася література. Розширювалася мережа шкіл при монастирях і міських соборах.1. З яким ранньосередньовічним культурним відродженням схоже піднесення культури за часів правління Оттонів у Німецькій імперії?2. За малюнком визначте, чи є щось спільне з сучасністю у вивченні математики в давні часи. Сторінка праці «Про геометрію» Герберта Аврілакського

Номер слайду 9

УТВОРЕННЯ УГОРСЬКОГО КОРОЛІВСТВАПредковічна прабатьківщинаугорців (за самоназвою — мадяри) розташовувалася за. Уральськими горами. Під час Великого переселення народів угорські племена разом із гунами рушили до Європи. У 895 р., рятуючись від набігів печенігів, угорські племенапід керівництвом свого вождя Арпада, взявши з собою жінок, дітей і худобу, вирушили в бік Карпат. Арпад

Номер слайду 10

ІСТОРИЧНІ ПОДРОБИЦІПро великий похід угорців у Карпати є давня легенда. Угорці досі називають це «завоюванням батьківщини на Дунаї» або «здобуттям батьківщини». Обраний князь Арпад установив суворий порядок і дисципліну. Завдяки цьому похід був успішним. До Карпат дісталося майже пів мільйона угорців. Осівши на зайнятій території, угорці підкорили місцеві слов’янські народи та, подібно до вікінгів, протягом багатьох десятиліть здійснювали грабіжницькі набіги на сусідні землі. Вони тривали доти, доки німецький король Оттон І не завдав угорцям поразки в битві під Аугсбургом у 955 р. Перехід князя Арпада через Карпати. Полотно площею 1800 м2 було написане художниками А. Фесті, Л. Меднянським і Є. Барчаї в 1896 р. до 1000-річчя від завоювання мадярами Угорщини

Номер слайду 11

Для нащадків Арпада, щоб закріпитися в Європі, важливо було прийняти християнство та створити державу. За правління першого угорського короля Іштвана І (997-1038 рр.) у країні здійснювалося навернення язичників у християнство. Будівництво церков і єдиний адміністративний розподіл території держави на церковні округи сприяли об’єднанню розрізнених племен. Поселенці-ченці навчали людей садівництву, виноградарству й ремеслам. Ченцями були закладені й основи угорської писемності. У 1000 р. Іштван І був коронований Папою Римським. Як результат широкомасштабної організаторської діяльності Іштвана І Угорське королівство сформувалось як християнська держава європейського типу.

Номер слайду 12

ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ У СЛОВ’ЯНПригадайте, яким періодом датуються перші згадки про слов’ян. Де знаходилася ймовірна батьківщина слов’ян? Покажіть на карті території, які заселили слов’яни за Великого переселення народів.

Номер слайду 13

У VII ст. розпочалися державотворчі процеси й серед слов’янських племен. До цього слов’ян спонукала низка причин.

Номер слайду 14

Першою державою слов’ян вважається держави Само. Назву державі дав чоловік на ім’я Само, який у VII ст. об’єднав слов’янські племена басейну Середнього Дунаю у боротьбі проти панування аварів (обрів) та тиску Франкської імперії. Проте смерть засновника держави призвела до її розпаду. На початку IX ст. один із уламків держави Само під назвою Велика Моравія домігся незалежності від Франкської держави і почав об’єднувати сусідні слов’янські землі: богемців, сорбів, сілезян, віслян, паннонських слов’ян та білих хорватів. У 831 р. перший відомий правитель Великої Моравії князь Моймир І сам хрестився і хрестив своїх підданих. На початку X ст. Великоморавська держава зазнала руйнівного нападу угорців і припинила своє існування. Поступово з-поміж інших племінних князівств у цих краях стало виділятися Чеське князівство. У 995 р. представники княжого роду Пржемисловичів завершили об’єднання чеських племен.

Номер слайду 15

Чеські правителі мали тісні союзні відносини з німецькими монархами. У 1212 р. імператор Фрідріх II Штауфен надав чеському володарю Отакару І (1155-1230 рр.) грамоти, які підтвердили спадковість королівського титулу чеського правителя. Це засвідчувало незалежність чеської держави. Проте вплив німців у Чехії постійно зростав і став загрозою для розвитку держави. Чеський володар Отакар І

Номер слайду 16

ЗАГАДКА В ІСТОРІЇЗ розвитком чеської державності тісно пов’язані імена слов’янських просвітителів Кирила і Мефодія. Традиційно їх шанують як авторів абетки для слов’янських мов — кирилиці. Але в основі чеської писемності лежить латинська абетка. Дізнайтеся, чому в сучасній Чехії та Словаччині день пам’яті цих святих є державним святом, а на вулицях міст їм установлюють пам’ятники. Пам’ятник Кирилу і Мефодію в м. Тршебич (Чехія)

Номер слайду 17

Польські племена слов’ян жили на землях між річками Лаба (Ельба) на заході та Сяном і Бугом на сході, між Балтійським морем на півночі та Карпатськими горами на півдні. Лехіти почали об’єднуватися навколо полян (західних), яке згодом дало назву народу (поляки) та країні (Польща). Першим князем Польщі, про якого відомо історикам, був Мешко І, який у 966 р. прийняв християнство. Після смерті Мешка І трон успадкував його син Болеслав І. Він завершив об’єднання польських земель і в 1025 р. проголосив себе королем. В історію він увійшов як король Болеслав І Хоробрий (992-1025 рр.)Від тих далеких часів походять державні символи слов’янських держав. Мешко І

Номер слайду 18

ІСТОРИЧНІ ПОДРОБИЦІЗа легендою, мандрували троє братів — Лех, Чех і Рус. Лех заснував столицю своєї держави на місці, де росло дерево з гніздом білого орла. На його честь він назвав град Гнєзном (Gniezno). Чех подався на південь, а Рус — на схід. Від імен братів, за легендою, дістали свої назви ляхи (поляки), чехи і руси. А білий орел став гербом Польської держави. Сучасний герб Польщі

Номер слайду 19

УКРАЇНСЬКИЙ ВСЕСВІТЯк близькі сусіди польські правителі тісно взаємодіяли з Руссю-Україною. Відносини складалися по-різному. Після смерті Володимира Великого князь Болеслав І підтримав у боротьбі за київський престол свого зятя Святополка (один із синів Володимира Великого). Тому відносини Болеслава І з Ярославом Мудрим, що переміг тоді у боротьбі за владу в Києві, були напруженими. Згодом за правління в Польщі Казимира І Відновителя (1034-1058 рр.) між Руссю-Україною і Польщею встановилися дружні взаємини. Вони були підкріплені династичними шлюбами: Казимир І одружився із сестрою Ярослава Мудрого Добронігою, а свою сестру Гертруду видав заміж за Ярославового сина Ізяслава. Від Гертруди до наших днів зберігся молитовник — Трірський псалтир, оздоблений оригінальними мініатюрами київських майстрів. Полабські слов’яни, які чинили опір приєднанню до польської держави, опинилися згодом у складі Священної Римської імперії.

Номер слайду 20

Балканські слов’яни за взірець своїх держав брали Імперію ромеїв (Візантію), від якої вони часто потрапляли в залежність. Так, наприкінці VII ст. постали Біла Сербія, Болгарське та Хорутанське князівство, у IX ст. — Хорватське князівство. З Болгарським царством воював київський князь Святослав Ігорьович (964-972 рр.), який прагнув розширення володінь Русі в цьому регіоні. З VII ст. у землях південних слов’ян з’явилися християнські проповідники та перші навернення окремих груп у християнство. А в IX ст. християнство стало державною релігією всіх балканських слов’янських держав. Хорватське князівство

Номер слайду 21

За допомогою дружніх смайлів оцініть свої успіхи у вивченні теми «Священна Римська імперія. Угорське королівство. Виникнення слов’янських держав».

Номер слайду 22

Домашнє завдання: Опрацювати презентацію. Упорядкуйте лінію часу: укажіть дати та розташуйте події в хронологічній послідовності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сікарьова Оксана Ігорівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 жовтня
Переглядів
2031
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку