Свято "Дегустація страв на День Незалежності"

Про матеріал

Матеріал допоможе привітати городян із Днем Незалежності, долучитися до українського звичаю радо пригощати гостей, популяризувати українську національну кухню, дізнатися про вживані страви та напої, насолодитися українськими національними мелодіями, переконатися, що українська кухня – різноманітна, самобутня та смачна. Виховувати шанобливе ставлення до звичаїв і традицій свого народу.

Перегляд файлу

Світлодарська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

Бахмутської районної ради

Донецької області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дегустація страв

 української кухні

до святкування Дня Незалежності

 

 

 

 

        Підготували  вчителі

 української мови та літератури

 Тітарець Світлана Сергіївна,

 вища кваліфікаційна категорія,

  Щиголева Юлія Валеріївна,

 І кваліфікаційна категорія

 

 

 

 

2017р.

 

Мета: привітати городян із Днем Незалежності, долучитися до українського звичаю радо  пригощати гостей, популяризувати українську національну кухню, дізнатися про вживані страви та напої, насолодитися українськими національними мелодіями, переконатися, що українська кухня  різноманітна, самобутня та смачна. Виховувати шанобливе ставлення до звичаїв і традицій свого народу.

Ведучий 3. В промінні сонця народився день,

коли усе омріяне збулося.

Всі квіти світу, ніжність вся пісень

вплелися у вітальне стоголосся.

 

Ведучий 4. Хай мудрість буде в юності літах,

Хай квітне твоя мова солов’їна.

З Днем Незалежності, велична і свята,

Із днем народження, кохана Україно!

 

Ведучий 1. Доброго дня, дорогі друзі, світлодарці та гості нашого міста!

 

Ведучий 2. Доброго святкового дня!

 

Ведучий 1 Ми щиро раді вітати вас сьогодні з особливим і величним святом нашого народу – Днем Незалежності України.

 

Ведучий 2. І нехай сяють радісні усмішки та веселий сміх лунає сьогодні з цієї нагоди.

 

Ведучий 1. Наша незалежність побудована на звитяжних подвигах, на співучій мові, на щирій вірі…

 

Ведучий 2 … в ім’я щастя, радості, віри, надії, миру.

 

Ведучий 3. Веде нас доля в майбуття,

І ціль свята у нас єдина:

Ясними барвами життя

Нехай буяє Україна.

 

Ведучий 4. Розквітай, прекрасна Україно,

рідна земле, матінко моя.

Хай лунає мова солов’їна,

Пісня неповторная твоя.

Ведучий 1. Зі святом вас вітає гордість міста, лауреат і дипломант багатьох вокальних конкурсів Іванов Іван.

Звучить пісня «Новий день над Україною»

 

Ведучий. Усьому світу, напевно, відомо, що в Україні щирі, добрі, працьовиті люди.

 

Ведучий.  У нас чарівна мова, у нас колоритні традиції, звичаї, обряди, пісні, танці.

 

Ведучий.  Тож пишаймося нашим багатством і примножуймо його.

 

Ведучий Україна славиться гостинністю та неповторною, вишуканою кухнею.

 

Ведучий.  Сьогодні ми запрошуємо гостей скуштувати смачні українські страви.

Місили,місили,
Ліпили, ліпили,
А тоді – хіп,
Та в окріп!
А вже наостанку –
Масло та сметанку,
Хто зуміє відгадати
Того будем частувати.   (Вареники)

 

Ведучий.  Пригощає варениками з картоплею  вас  гостинний 2-Б клас

Дегустація


Ведучий.  Тільки в хаті українській

Покуштуєш диво з див :

Ось півмісяця у мисці ,

А над ними в‘ється дим ,

Вас чекають у макітрі

Вареники дуже ситні.

Білощокі ,круглолиці,

Із рум’яної пшениці

 

Ведучий.  А 3-А клас перевагу надає вареникам із капустою. Тож і вас пригощає тим, що вважає найкращим.

Дегустація

 

Ведучий.  Щоб справжнім українцем себе вважати,

Вареники з капустою треба вживати,

Сметанкою піддобрюйте,

Або цукром посипайте,

З насолодою ласуйте ,

Миру і добробуту радійте !

 

Ведучий.  Шановні гості , п’ятикласники сьогодні презентують українську страву – галушки.  Галушки – це традиційна українська страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок . Подають їх зі шкварками та сметаною , а у піст – з підсмаженою цибулею. Також готують суп з галушками.

Ведучий.  Колись галушки були дуже популярною українською стравою на столах українців, селяни готували їх щодня , часто готують їх і зараз.

Ведучий.  П’ятому-А класу до вподоби  галушки  зі шкварками та сметаною. Просимо посмакувати .

Дегустація

Ведучий.  В Тюмені роблять пельмені , на Кавказі – харчо , а 5-Б клас любить полтавські галушки ! ох і добрі в Україні роблять галушки !... А найкращі – в Полтаві. Там є навіть унікальний , єдиний  у світі пам’ятник полтавській галушці .

Ведучий. А ще в Полтаві щороку проводиться свято галушки , де всі охочі можуть продегустувати  12 видів українського  кулінарного шедевру, який став  «їстівною» візитівкою України.  І 5-Б не гірше за полтавчан умієготувати галушки та пригощати ними шановних гостей!

Дегустація

Ведучий.  Ой , галушечки – галушки ,-

Нема в світі краще юшки :

І на салі , і в сметані ,

І пшеничні , і гречані ,-

Ось які !... Полтавські галушки.

 

 

Ведучий.  Скажіть, а який продукт є найкращим гостинцем, привезеним із України?

Ведучий.  Не дарма про нас кажуть:  Кому що, а українцеві  сало

Ведучий.  А старі люди радіють:   Минули ті часи, що не було сала й ковбаси

Еге ж, бо як ковбаса і чарка, то минеться сварка 


Ведучий.  10-Б клас запрошує посмакувати справжнє українське сало й домашню ковбасу.

Дегустація

Ведучий.   Скажіть, як можна сало не любити?

Без нього в світі не прожити!

Як романтично пахне ковбаса ,

І сало ніжно зваблює тихцем ,

Та й хліб наставив загорілу спину.

Бо сало , ще й ковбаса ,

То українська гордість і краса!

 

Ведучий.  А що найбільше смакує до борщу? Звичайно, невеличкі, кругленькі, рум’яні … пампушки. Вітає вас зі святом і пригощає  пампушками  9-А клас

Дегустація


Ведучий.  А пампушки запашні ,

І пухкенькі і смачні ,

Із пшениченьки вони ,

Зі здобного тіста,

Просяться ,щоб з’їсти.

До борщу смакують дуже.

Пригощайся , любий друже,

Часниковим соусом і зеленню оздоблені,

Бо з любов’ю зроблені.

 

Ведучий.  9-Б частує вас стравою з ніжною назвою - голубці

Дегустація


Ведучий.  Люди щирі , люди добрі ,

Трударі , богатирі хоробрі !

До вашої уваги в капустяній

Шубці - голубці,

Мов сповиті малюки.

Пригощайтесь , земляки!

На кожен день і на свята

Ця страва українська вас, любі друзі, привіта!


Ведучий.  Вона росла в темній темниці, як зросла— взяли в світлиці, з неї шкуру всі деруть, її варять, її труть, пироги з нею печуть. Відгадайте, хто вона, і назвіть її ім’я. (Картопля)

Ведучий.  8-Б клас щиро запрошує поласувати  українською національною стравою – пиріжками з картоплею.

Дегустація


Ведучий.  Руки ,мов птахи чарівні ,

Пиріжечки гладкі ,рівні .

Тісто в пиріжках тоненьке,

І начиночка смачненька.

Пиріжки рум ‘яні , І такі духмяні …


Ой ладусі-ладки,

Ведучий.  Напік  7-Б з кабачків оладки!

Запашні , смачні , рум’яні –

Скуштуйте, пане та пані!

Дегустація

Ведучий Для слухняних напекли діток –

Скуштуйте , любі , шматок.

Вони наче кольоровий відеокліп-

Часник, морква, перець, кріп…

у них овочі вітамінні,

Влітку складові ці незамінні.

З українських кабачків

Для козачок й козаків.

Ведучий.  8-А презентує  страву Вам,

Дегустація

Ведучий.  Що скріплена яєчком.

Там м’ясо є та варена гречка,

І на вигляд апетитна , мов рум’яні пряники,

Але назву свою має – справжнії  гречаники!

Гоп , мої гречаники, ох і красота!

Ох , мої гречаники , дійсно, смакота!

 

 Ведучий.  10-А до святкового столу подає страву з овоча, який  у народі по-простому називають синенькі. Та найсмачніше в овочевій страві що? ……. Правильно, ковбаса.

Дегустація

Ведучий.  З луком ,часником та м’ясом.

Баклажан їжте  з запасом!

 

Ведучий.  Раз ми засуджені на те, щоб їсти, будемо їсти добре.

Після гарного обіду можна пробачити кого завгодно, навіть своїх ворогів.

 

Ведучий.  Пиріг з капустою є традиційною українською стравою для будь-якого сімейного свята. 7-А клас по-сімейному пригощає всіх рум’яним, пишним, тільки-но з духовки пирогом… 

Дегустація

Ведучий.  Що може бути смачніше і ароматніше!

Овоч цей, в усьому світі, як  рослинне диво!

В Україні теж без нього було б сиротливо! –

Отже ж, про що кажу я, капустою зветься, -

Смакоту її змалюю, як вбачає серце:

І в борщі  смачна вона, і тушкована з грибами,

І квашена з огірками – смачна, до нестями!

 

Ведучий.  А діти й батьки 6-А класу


Вставали раненько,

Картоплю варили,

До вечора зрази

З нею насмажили .

Насмажили зрази

Для гостей хороших .

Їжте, пригощайтесь,

Гості наші любі .

Дегустація

 

Ведучий.  Вони трохи гаряченькі,

Не попечіть губи.

А вже у ті зрази

ми гриби поклали

Ще й перчиком притрусили,

Там його немало.

Їжте, гості любі,

Рахувать не станем,

Може, кому буде мало –

Ми іще добавим.

 

 

Ведучий.  Український сирник має безліч рецептів, як печених так і холодних. Сирник для нас має символічне значення, адже готується на таке велике свято, як Великдень, і присутній на святковому столі, після Великого посту. Найбільш популярний сирник на Заході України, де жодне свято не обходиться без нього. Львівський сирник – смачний і ніжний десерт, без якого не можна уявити жодної кав’ярні Львова. Про український сирник знають не  тільки по всій Україні, але й за її межами. А найсмачніші сирники у Львові називають гоноровими.  Поласуйте гоноровими сирниками 4 – А класу.

Дегустація


Ведучий.  Сир, та яйця, цукру мірка

борошна маленька гірка,

на пательні смажаться

сирники рум’яняться

їжте сирники смачнющі,

солоденькі та цілющі

 

Ведучий.  А 4-Б надає перевагу гоноровим сирникам у сметані. Пригощайтеся!

Дегустація


Ведучий. Наші сирники в сметані

І солодкі , і смачні ,

І пухкі  й рум’яні.

Он , які красиві дивляться на вас ,

Так і просять :

- Спробуйте та скуштуйте нас ,

Нас усмішкою причаруйте

Собі радість подаруйте.


 

Ведучий.  Діти 2-А класу насушили шипшини,    липи цвіт, суниць, малини, розігріли самовар,     пити будемо ...  Узвар

Дегустація

 

Ведучий 1. Сьогодні зі святом вас вітала й гостинно пригощала школа!

Зі святом, любі друзі, із Днем Незалежності!!!

 

Ведучий 3.  Бувайте здорові,

Живіте багато,

Ми радо вітали

усіх вас зі святом

До нас заїжджайте,

Ми раді вам будем,

І вашої ласки

Повік не забудем.

 

Ведучий 4. У нашому краю

Широкеє поле,

Нехай же на щастя

Цвіте наша доля!

Хай в нашому краї

добробут прибуде,

Ніхто хай не скривдить,

Ніхто не осудить.

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Щиголева Юлія
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
1865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку